Tak jsem pri svém pobytu v Praze ted behem ledna a února mj. taky pozoroval a nakupoval "zárovky". První bylo v lustru u rodicú, kde vedle 2 klasických zárovek byla jako 3. úsporka Philips Softlight (nebo tak nejak) 20 W. Nejdrív na to cumim, co to je zac, vzdyt to svítí asi jako jedna prastará LEDka 1 W, co tu mám (E27), ktrá je nadepsaná jeko dekoracní a obsahuje 9 zlutých LEDek klasického typu jak se uz 30 let pouzívají jako kontrolky v prístrojích. Pak ovsem koukám, po 5 minutách se nakonec rozsvítila tak, jak to jeden u úsporky tohodle výkonu ocekává. Co me na tom ovsem zarází, ze s takhle pomalým rozsvicením znám jenom jednu, kterou má tady muj soused nad jídelnim stolem a je to jeste ona legendární Philipska v masivní bance z litého skla z té první série úsporek, co byly asi pred 25 lety. Tam je krásné pozorovat, jak se behem rozsvicení "plamen" sune trubkou od zacátku az na konec, kdy pak svítí na plno.
Pak jsem dostal za úkol opravit lampu na zdi nad sporákem, kde byla jedna 25 W svícka E14 a v 2. objímce zapecená patice po 2. zárovce, jejíz banku kdosi zjevne pri pokusu o vysroubování utrhl. Oficiálne tam smejí být 2x 40 W, coz je zbytecne moc, tak ze tam dám jednu úsporku ca. 8 W, druhou 5 W a ke kazdé zvlást vypínac. Nemaje v dosahu zádnou velkoprodejnu, jak jsem na ne zvyklý odsud, zasel jsem do místní specializované prodejny elektro, co mi byla jako "tradicní osvedcená" doporucena. První zjistení byl zoufale ubohý sortiment, co mi mohli nabídnout. Nasla se jedna úsporka 9 W a druhá 2,5 W, na níz ovsem stálo, ze svítí asi jako 30 W zárovka. Prodávající, ocividne spolumajitel obchodu, trval na tom, ze to je úsporka, a teprv po prohlédnutí obalu jsem ho musel presvedcit, ze to je LEDka. Byly obe stejné me dosud neznámé (a opet zapomenuté) znacky, jez ovsem v Cechozemsku nejspís frcí. Úsporku okolo 5 W nemel. Tak dobre, i kdyz za asi 160 Kc dost nad sumou, s níz jsem pocítal, vzal jsem ji, ze budu aspon sbírat 1. zkusenosti s LEDkou. Nakonec se ukázalo, ze v dané lampe ta jedna 9 W úsporka úplne stací (aspon se bude i v uzavreném skleneném krytu dostatecne chladit a neodejde uz za nejakých 500 hodin, jak to casto má tenhle typ ve zvyku pri omezeném chlazení, jez ovsem na tech 1000 hodin u obyc. zárovky jinak pohodlne stací). Ale zase - rozsvítí se jak za dusicek a az po asi 2 minutách svítí na plno.
Teprv pozdeji jsem se náhodou docetl, ze svetelné prostredky musí mít na obalu deklarované i chování pri rozsvecení a presvedcil se, ze tomu tak skutecne je a ty 2 minuty na krabicce jsou. Nevedel jsem, nejspís jsem spadl z Mesíce. Tam je svet totiz tak zaostalý, ze se k úsporkám s takhle pomalým rozsvicením, poté, co priblizne pred 20 lety vymrely, jeste nedopracoval. Jsou tu jen tak mizerné smejdy, ze s prodlevou od asi 1/10 do max. cca. 2 s naskocí naplno, takze nikoho nenapadne, proc by se tohle muselo deklarovat:P.
A ta LEDka: Zatím má odsvíceno odhadem 100 h (bez stínidla), delá dobrotu, ale je to moc krátce na to, aby se o ní dalo neco sploehlive ríct.

Odpověď s citací