Rozhodl jsem se udělat si pořádek ve svých fotkách za posledních 10 let - cca 45GB.
Doteď jsem si dělal adresáře podle roku a v něm jednotlivé adresáře podle pořízení s popisem co to zhruba je.
Doba pokročila a já bych rád využil některý z programů např. ZPS pro toto setřídění atd... ale tak nějak k tomu nemám využití Respektive jsem zřejmě nepochopil pár věcí tohoto správce.

Jaký je rozdíl mezi procházením ve složkách kde vidím to co jsem si vytvořil a jejich zbrusu novou věcí která se jmenuje katalog?
Roztřídí mi fotky úplně stejně ale to je asi tak vše.... jo ukáže mi to navíc počet fotek - hmm dejme tomu ale k čemu dalšímu se to dá využít?
Vyhledávání je přece stejné jak v katalogu tak i v té stromové struktuře. Pomůže mi s tím někdo?

Dále k čemu je vytvoření Alba v ZPS? To není to samé jako teď již vytvořené adresáře? Chápu to jako virtuální adresář kam si natahám fotky a nějak to pojmenuji? Pokud ano není to stejné jako poslední položka oblíbené v které se mi zatím nepodařilo vůbec nic vytvořit?

Problém číslo jedna je u mě zřejmě v tom, že jsem si nikdy neukládal do fotografie jakékoliv popisy apod.... jen mám pojmenovaný adresář v kterém to je.
Což bych nyní chtěl změnit a dá mi to zřejmě několik týdnů zabrat - ukazuje mi to cca 20000 fotek, stejně teď při čekání na SWOTR nemám co dělat

Zkrátka bych potřeboval udělat nějaké virtuální složky např. opravy domu, kde bych měl třeba další střecha, sklep apod a v nich přislušné fotky - ve výsledku by ale stále byli na svých původních místech... jak toho mám dosáhnout?

Díky za jakékoliv rady