Citace Původně odeslal Jezevec Zobrazit příspěvek
Tady je problem ten, ze ty tzv "usporky" rozhodne dyl nez zarovna nevydrzi, to jsou jen marketingovy zvasty. Pouzivame je doma nekolik let, prvni sme koupili jeste kdyz se u nas prakticky nedaly koupit a pokud nejaka vydrzi rok, je to uspech. U zarovky za 10Kc, ktera je navic kus plechu a skla, to neresis a des koupit novou. U usporky za 200+Kc to uz resit budu. Totiz aby se vuci zarovce vubec zaplatila, tak musi vydrzet min 2 roky (rekneme ze svitis 2 hodiny denne a rekneme 75W vs 20W a 10Kc vs 200Kc => za rok prosviti zarovka 55kW, usporka 15kW => rekneme tech 200Kc uspory)

K tomu pripocti to, ze zarovka ma mnohem lepsi barevnost, je to, narozdil od zarivek, rozlozeno v celem spektru.
Tak to zrejme kupujes nejake super smejdy, nebo mas vylozene smulu. Ma zkusenost je ta, ze pokud nekoupim ten uplne nejlevnejsi kram, tak vydrzi min. 3 roky, ale i treba 7 let (osram). Cena bezne usporky je cca 70kc a za svou zivotnost uspori na spotrebe daleko vice, nez je jeji cena. Za 200kc mas ji temer spickovy model co vydrzi mnohem dele, nez 2 roky a ma i lepsi spektrum.
A ze by to byla nejaka zarivkova lobby je imho dobry vtip, zvlast kdyz vetsina firem vyrabi oboje a muze jim byt uplne fuk, zda vydelavaji na zarovkach, ci na usporkach. Zarovky nepouzivam uz cca 7 let, to bych si pripadal jak ve stredoveku.