No ono totiž neni Celeron jako celeron. Tohlento trochu platilo za dob P3 že Pentium bylo jako Athlony a Duron byl jako celeron. Ale za P4 už moc ne. P4 celeron willamate a Northwood byly totiž tak slabý, že je porážely procesory z dávno zašlých generací. Herní výkon CPU podle mě docela slušně odráží CPUmark99. Tualatin na 1,45ghz mi tam dal 124 bodů. Athlon XP 1700 zhruba 135, K7 na 2,35ghz dala kolem 210. K8 na 2,8ghz dala 305. Core 2 duo na 3,5ghz dal 480. Celeron Cedar mill na 4,2 ghz dal 215. A teď se dostáváme k jádru věci tomuhle celeronu NW tipuju tak něco mezi 50-60. A jakmile to nepřeleze těch 100 alespoň, tak bych to označil za CPU na kterym se modernější hry hrát nedaj. U těhle celeronů je problém ten, že Netburst používá memory prefetch kterej s tak malou L2 přestává fungovat a ten CPU je vlastně neustále v takovym bych řekl kolabsu. První použitelnej byl až Celeron D, a jedinej dobrej je z Netburst celeronů Cedar mill, protože nehřeje, výkon má už použitelnej a hlavně jde skvěle taktovat. Hele já jsem HL2 zkoušel na tom samym CPU přetočenym na 3,3ghz a dospěl jsem k závěru že tam místy cejtim trhání a tudiž se to hrát nedá. Prostě CPU limitace nezáleželo na detailech nebo rozlišení. Zlepšil jsem CPU a už to bylo ok.
Jen co dodnes nemohu pochopit je ta věc s HWTnL. Proč třeba taková geforce 256 se svou strašnou TnL jednotkou, jestli si to správně pamatuju dá jen 10 milionů trianglů za sekundu, jaktože to rozjede naprosto plynule. A pak člověk použije kartu co má jen SWTnL a ačkoliv dnešní CPU nabídnou mnohem větší výkon než je schopna dát ta GF256... tak tam mam 2-3fps místy a prostě je to nepoužitelný, nechápu to.