Tak už "slavíme" s 940BW dvouměsíční "výročí" a to už se snad dá nazvat dlouhodobým používáním, tak jenom pár poznámek a úvah (samozřejmě jsem s ním maximálně spokojen):
1) myslím si, že koupě wide monitoru v této době už je správným nástupem do rozjetého vlaku vývoje, naopak 4:3 končí. Práce na 4:3 už je pro mne dnes nejen nepřirozená, ale až nepříjemná.
2) co jsem hrál hry z poslední doby, tak většina už mi nabídla 1440x900 a jel jsem v nativním rozlišení, super, podpora wide každým dnem stoupá! Pokud je to u nějaký hry jinak, má u mně velmi významné mínus. To je velice příjemné překvapení! Protože v okamžiku koupě monitoru - než jsem si to mohl otestovat - to vypadalo s podporou wide ještě ne moc dobře.
3) S tím ovšem souvisí praktická souvislost v tom smyslu, že pokud chcete jet v nativním rozlišení, nezapomínejte na nezanedbatelně vyšší nároky na výkonnost grafiky a celého systému. A to stojí peníze, ale člověk má alespoň pocit smysluplnosti šílených investic do HWrozběhat např. Oblivion na 1440x900 bez ořezání efektů, to výkon opravdu prověří. Ve srovnání s 1024x768 je rozdíl dost podstatný, to dá rozum. Zároveň chci vidět lidi, co tady fanaticky vyznávají drahé 20" a 21" monitory a kření se 940BW jako lowendu, jak rozběhávají hry na jejich nativní 1680xněco, hlavně hardcory typu zmíněný Oblivion... až budete příště doporučovat jako jedinou možnost pro fajnšmejkra monitory s tímhle šíleným a ve hrách totálně pro výkon vražedným rozlišením, tak by bylo milé tento "zanedbatelný fakt" zmínit. Pro mne koupě tohoto monitoru nebyla otázkou financí, ale smyslu pro realitu - 1440x900 je tak na rozhraní použitelnosti. i tak se mi O. občas trhne a pochybuju, že každý tady má 2x 7900GTX ve SLI... opravdu by mi přišlo divný, koupit si super monitor za 20 a pak zjistit, že k němu potřebuju ještě hi-end systém za 50... čistá matematika. Ano vím že pár lidí tímhle tvrzením nas.ru a poběží mi dát příslušný ohodnocení, ale říct to prostě musím, protože i takový zavádějící příspěvky se v tomhle threadu objevily a považuju za nutný je uvést na pravou míru.
4) pro sledování filmů je wide naprosto úchvatný. Akorát pokud hovoříme o DivX, tak některé zdánlivě kvalitní RIPy - ovšem "vyrobené" jako malé okno - vypadají pak roztažené na celý monitor ne moc dobře. Hovořím např. o Ripech s označením "AXXO", to je skutečně při pohledu z menší vzdálenosti na hranici akceptovatelnosti. i když je jinak lidi na netu vychvalují. Radím tedy, vybírat si filmy s co největším "rozměrem".
5) předem upozorňuju na jeden nemilý jev, který se tu jistě taky řešil a nesouvisí s monitorem leč s Win a problémy při přepínání z nativního do nenativního rozlišení - při "návratu" do desktopu ze hry, která jela v jiném než nativním rozlišení (víc než 1024x768 z monitoru nedostanete takže to je ten případ) může obrazovka "zamrznout" a ačkoliv systém jede, tak nic nevidíte, pouze čerň, kurzor a ev. barevné čáry. Nebudu zde spekulovat co je příčinou, ale naučil jsem se to řešit jediným dvojklikem na tlačítko Win+L - systém se přepne na "úvodní obrazovku" a po opětovném zvolení usera je vše ve Win normální. Tak abyste se pak nedivili, jako já. To samozřejmě neplatí, pokud hra jede v 1440x900
6) absolutně žádný vadný pixel, ani jiné problémy se zatím neobjevily. Jak jsem výše psal o "šoku" ze jeho malé výšky tak ten už je dávno, dávno za mnou![]()