Stránka 1 z 4 1234 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 96

Téma: Věčný problém - Úprava Genius 5.1HT

Senior Member VIP Avatar uživatele Arteee
    Vliv
    293

Standardní Věčný problém - Úprava Genius 5.1HT

Pomalu vstřebávám těch 24 stránek threadu o úpravě HTček ... tady jsou zatím poznatky z debaty, plus sem pástnu ještě zajímavý posty.

Obecné poznatky:
    Ozvučnice> FirstClass Bandpass
    -Material: MDF desky
    -Vady: není oddělená střední příčka ...
    -Netěsnost komor > důvod: elektroinstalace, i přes obalené kabely absorbčním materiálem, je v komorách příliš předmětů(PCB plus trafo), které mohou způsobit nežádoucí interfernce.
    -Netěsnost kolem samotných kabelů – problém napájecího kabelu.

Zesilovač(kanál pro SUB) > Mono TDA7296 zapojení dle výrobce tj. Výkonové zapojení s minimem aplikací proti rozkmitu pro optimální hodnotu THD. Filtrace 10mF (standartní fitrační hodnota pro tento výkon, může být větší, ale vyraznější změna bude zanedbatelná).

Elektronika obecně: Trafo> neznámý transformátor se třemi odbočkami a s odhadovaným výkonem 120-150W ... při úvahách se zjistilo, že při standartní účinosti IO z řady TDA je trafo navrženo přesně , ovšem s žádnou rezervou, vzhledem k filtraci zdroje je napájení nedostačující

Měnič> Noname 100W@8Ohm ... nezdá se, že by to byla uplná šunka, ale bude to nejspíš zlatý střední mainstream od neznámého výrobce.

Milníky:
    Neznáme přesné prametry měniče, nelze proto oveřit vhodnost návrhu ozvučnice pro použitý měnič.
    Basreflex se zdá být správně navržen dle mé praxe jsem učinil tento odhad(délka a průměr nátrubku odpovídají inproffes vodítkům)

Doposud známé testy:
    Bylo zkoušeno připojit zesilovač z HT na jiný měnič, pouze ve variantě freeair(náhradní měnič volně položen) – reprodukce byla úděsná
    Bylo zkoušeno utěsnění všech škvír – reprodukce mírně čistčí, ale nepodařilo se utěsnit otvor kolem sítového kabelu, zde pořád uchází vzduch
    Po přečtení pctuning.cz, kde vyměnili jen tak měnič – nechi vědět jak to dopadlo, ale výsledek musí být hrozný

Je potřeba vyzkoušet:
    Připojit samotný měnič z HT na jiný zesilovač(sežente pražáka s HT, který je ke mě přinese)
    Proměřit samotný měnič a zjistit jeho parametry k zpětnému návrhu ozvučnice.

Stalo by za pokus:
    Vzít si na mušku zdrojovou část a trochu jí posílit

...Tak to je overwiev, zvlášt bych chtěl vyzdvihnout, že další krok krom zlepšení zvuku, je vyzkoušet samotný měnič v ozvučnici na jiném zesilovači, aby jsme jednou provždy dostali odpověd po jaké koleji se máme dát.

... Dále důležité příspěvky a obecná teorie k problému:

fotky:
    >> http://www.pretaktovanie.sk/modules....rder=0&thold=0
    >> http://overclock.kong.cz/uvnitr/ght51/gen.htm

Citace Původně odeslal Halen
    Neni vetsinou mozne pouste plny vykon, psany pro dany typ basaku pri jeho umisteni v subbasu s vyzarovanim pres bassreflex (uzavreny subbas, zadni zavrena komora, predni komora s natrubkem) To zvladaji jen VYSOCE kvalitni reproduktory s velikym zdvihem membrany. 95% beznych 100W reproduktoru nesnese v subbasu tohoto typu vic nez 15-20W bez toho, aby kmitacka repraku nezacala narazet do magnetu neb o zkresleni prelezlo unosnou mez. Nejlepe z hlediska reproduktoru pro subbasy v rozumne cenove hranici do 2000,- Kc za reproduktor dopadaji menice VISATON. A pak je tu jeden sampion - ARN 312-08 8Ohm. 100W sumovy prikon, 9,5mm linearni zdvih membrany, 91dB/1W/1M citlivost, 26Hz rezonancni kmitocet, optimalni Qes. V subbasu pomerne subtilniho objemu 55 dm3 je prenosove pasmo pro pokles o 3dB 32-140Hz. Uz mame s brachou rozestavene, budou fotky i navod ke stavbe.

BTW, k rozebrani GENIUS subbasu jsme se jeste nedostali, jsem liny. Stacilo by zjistit typ repra, co v tom je, objem komory predni s natrubkem a uzavrene zadni. Pak uz neni problem nacpat to do sw, ktery "vyplivne" vysledek.

Citace Původně odeslal Já jsem
    Tak tady to je... Je to moje reakce na to, jak se tu někteří hádali, jak je strašně důležité, aby SUBbas zahrál nižší frekvence jak 30Hz. Tak zaprvé... Lidské ucho(no vlastní basy ucho neslyší ale ta kůstka za uchem je vnímá) běžně vnímá frekvence od 17Hz a potom málokterý zesilovač, vyjma FETů, tuhle frekvenci přenese bez výrazného THD.

Za druhé... to co ve filmech, hudbě a vůbec slyšíte a naskakuje vám u toho husí kůže není vlastně těch 20Hz, ale je to harmonicky zkreslený signál, ve kterém se nejvíc projevý až frekvence 100+Hz a ten tlak co cejtíte je nějakejch 20-50Hz, na kterém se ten signál nese.

Zde jsou dva zvukové samply. Jeden je čistý sínus 20Hz a druhý je harmonicky zkreslený signál (tedy v jednom čase se reprodukují dvě frekvence) a to 20Hz a 150Hz.

Pak je tu grafické znázornění, jak ty dva signály vypadají....

Takže závěr... Někdy takovéhle podúrovnové signály jsou spíš naškodu... Zvukaři by mohli povídat, když padá omítka a pod..., protože to co si myslíte, že je strašně hluboká bassa, tak to tak vlastně není.

http://arteee.net/henkel/Sample01.mp3

http://arteee.net/henkel/Sample02.wav
    BA95 positive
    Jen mrtví poznají konec války. Platón

Vliv
    293

Standardní Důležitééééééé

All: prosím vás, teď jsem omylem zabrouzdal na PC tuning forum, a tam je thread podstatě o tom samém, ale....: někdo zkrátka koupil nějaký měnič(4Ohm) z dexonu a sakumprdum ho zapojil místo originálu a jěště tam píše, že musel zapojit seriově odpor, aby docílil impedance 8Ohm...

Vidím, že lidi naštěvující naše forum, alespoň myslí, a raději se nejdřív zeptají. Jak zde bylo několikrát řečeno, beztrestně měniče rozlišných parametrů vyměnit prostě nelze, to už tu asi všichni pochopily... Ale mě spíš dostalo to stím odporem, prosím vás, slovo impednace není to samé co slovo odpor, ikdyž má stejné jednotky je to úplně něco jiného... Impednace je quaziodpor a to odpor v obvodu střídavého proudu(tedy zde chápano jako audio signál), tedy odporem 4Ohmy seriově zapojeným k měniči impedanci nezvednete, protože běžný odpor má impednaci nulovou(tedy v ideálním případě, zkrátka tato veličina je pro odpor parazitní, proto se jí snažíme eleminovat(např pomocí bifilárního vinutí odporového drátu))... reproduktor má sic po změření pasivně právě Ohmický odpor rovný jeho impedanci, ale to konstrukční shoda, tak to musí být, vzhledem ke konstrukci elektrické části, ale po připojení na audio signál, má měnič impedanci v řádu od udávané impedance do 100K Ohm... Udávanou impedanci má měnič v pásmu frekvencí mimo jeho rezonanční kmitočet(je to nejnižší hodnota, kterou měnič dosáhne vé svém frekvenčním pásmu, které umí vyzářit)... v rezonanční frekvenci má impedanci obrovskou(řádově 5-6x větší než je nejnižší).

Tak jsem rád, že naši členové jsoupřemýšlivý a raději měří než řežou jako tomu je na PC tuningu(příspěvky hovoří za vše, někdo tam postavil SUB a potom teprve spočítal, že objem nestačí a že měl použít jiný typ ozvučnice)... No zkrátak doufám, že Vám to vydrží...
    BA95 positive

Standardní

Hubert z fora u Dexonu tam kdysi davno nabizel mereni repraku neznamych parametru. Stacilo by pro zacatek zjistit impedancni charakteristiku, z toho se da vychazet a dobrat se v nasich domacich podminkach aspon pribliznejch udaju - porad lepsi nez nic.

Otazka je, jestli by nebylo jednodussi nez se pracne systemem pokus - omyl snazit dopidit k necemu, proste a jednoduse raprak vyhodit a nahradit necim znamym. Ale proboha ne podle PCT. To bychrad videl ktery prase to delalo. Byla by nutna uprava ozvucnice. Nepujde asi prilis menit celkovej objem, ale co by mozny bylo pri trose sikovnosti, zmenit pomer objemu komor a predelat basferlex.
    Intel Core 2 Duo E6750 @ ?? GHz, ASUS Rampage Formula, 4x1GB Kingston HyperX DDR2, WD Raptor 740 ADFD, Seagate Barracuda 7200.10 320GB, GAINWARD Bliss 8800GT Golden Sample, SB Audigy2 ZS Platinum + DTT 2200, Plextor PX-130A, SAMSUNG SH-203D, DELL P1130 21", Razer DeathAdder.

Vliv
    293

Standardní

No nevím, do jaký míry jsi si četl tehdejší thread o úpravě, ale ono to ke konci a po moji rozpravou s Vystou, který zpravuje reproduktory.wz.cz, vypadalo, že největší kámen úrazu je v elektronické části, že ozvučnice je navržená jakš takš.

Proto znovu říkám, chce vyzkoušet poslední variantu, a tím definitivně vyloučit ozvučnici, připojit jiný zesilovač.

A pak kolik lidí má natolik zkušenosti s truhlařinou, aby zasahovala do ozvučnice ... to je konečná ... rovnou můžeš navrhnout celou novou.
    BA95 positive

Standardní

No necet jsem to uplne cely zatim, ale je mi to jasny. Ten zesilovac taky nebude asi zadna slava. Nelibi se mi ani to jeho uchyceni v bedne. Chce to vyzkouset bud jak pises pripojit tento sub na jinej zesilovac, a nebo aspon pro priblizny poslechovy porovnani vykuchat ten zesilovac a porovnat ho s jinym na nejaky uplne jiny bedne znamejch parametru. To samy s tim napajenim, radne dimenzovany trafo a filtrace taky muze udelat svoje. Bohuzel taky nemam tuhle bednu k dispozici na rozkuchani.
    Intel Core 2 Duo E6750 @ ?? GHz, ASUS Rampage Formula, 4x1GB Kingston HyperX DDR2, WD Raptor 740 ADFD, Seagate Barracuda 7200.10 320GB, GAINWARD Bliss 8800GT Golden Sample, SB Audigy2 ZS Platinum + DTT 2200, Plextor PX-130A, SAMSUNG SH-203D, DELL P1130 21", Razer DeathAdder.

Standardní

[quote="Artee"] protože běžný odpor má impednaci nulovou(tedy v ideálním případě, zkrátka tato veličina je pro odpor parazitní, proto se jí snažíme eleminovat(např pomocí bifilárního vinutí odporového drátu))...quote]

Jen si dovolim upresnit terminologii.. Impedance je slozena z dvou casti, realne a imaginarni. Zatimco odpor ma pouze realnou impedanci - rovnou svemu odporu, kapacitni a indukcni prvky maji prevazujici imaginarni slozky impedance ktere zavisi na frekvenci tj kapacitance a induktance. spolecne s realnou casti tvori vyslednou hodnotu impedance.
    When you do things right, people won't be sure you've done anything at all.

Vliv
    293

Standardní

Citace Původně odeslal Hooligan
    Jen si dovolim upresnit terminologii...
    Zase .... Stejně jako Glass To co píšeš je naprostá pravda, ale neznačem tu rozebírat komplexní čísla, jejich tvar... a nezačneme řešit co že to je ta imaginární složka kondezátoru, proč se s zvětšující frekvencí chová jako zkrat, co že to je ten dipólový moment, jak se zjistí z imaginární části impedance celková jakost kondenzátoru... atd ... to není předmětem toho threadu a lidem, co to čtou to nepomůže objasnit, protč ten SUB tak huhlá!

... To mě nemusíš opravovat, my oba toto studujem, ale těmhle lidem to co jsi napsal je kničemu, zaprvé tomu nerozumí(těžko jim asi vysvětlíš, že kondenzátor při VF sigálu se chová skoro jako kus drátu), a potom je jim to kničemu ... mě šlo o to, jen aby si nepletli význam cívky a její Impedance(pouze vlastnostech v obvodě střídavého signálu) a odporu ... Tady není ele fórum, ani nějaký diy ....

Víš tenhle thread je pokračování jednoho 24 stránkového, který nabublal právě díky těmto postům a stal se naprosto nepřehledným ... a já nedopustím, jakožto moderátor tohoto fóra, aby to znova nastalo ! Takže tě prosím a žádám, jestli nemáš nějaký VĚCNÝ příspěvek k tématu Úprava 5.1HT, tak tyhle posty prosím nepiš, na to tu vzniklo to téma o kabelech... které taky zamlžilo jiný thread. dík
    BA95 positive

Senior Member minceVIP Avatar uživatele GABO
    Věk
    46
    Vliv
    333

Standardní

Hmm tak konecne spravna rec pretoze ja som z tych vasich pojmov teda riadne vedla a je zbytocne to tu pisat asi ....je to vhodne len asi medzi vami, ktorym je jasne co tieto pojmy znamenaju ale nie beznym ludom, ktori chapu skor taketo riesenie: vymenil sa zosik za iny a uz nehuhla - vyplnil sa lepsie SUB a uz nehuhla...takto to potom budu chapaj aj ostatni

2Artee: Konecne sa snad dopracujeme aj k zaveru preco ten SUB huhle...
    Blue Alien II. Intel E5200 . NOCTUA NH-U12 . GAP35-DS3 . 2x2GB Mushkin 1066 . Galaxy 6800GT/256 . Seagate ES2 250GB x 2 . Seasonic S12-380 . Chieftec Dragon modrý . HP LP2475W
    Domáce na vode Intel E8400 @ 4.65 GHz . D-tek V2 . GAX38-DS4 . EK EK-NB/SB5 + Mosfet GA X38 . 2x2GB Mushkin 1066 . Gigabyte 8800GTS/512 . EK 8800GTS . 500GB . Seasonic S12-500W . Lian Li PC-V1010A - Silver . SONY SDM-HS75P . Black Ice GT 360 + Laing Ultra + Swiftech Mcres
    HTPC Xtreamer s chladením od Michala

Standardní

Jak ctu o tom huhlani, to muze mit na svedomi reprak, pokud ma prilis maly EBP (Fs/Qts) pro danou aplikaci - v tomhle pripade bandpass. A pro bandpass by mel mit minimalne 150. Pokud nema bude huhlat. Overit by se to dalo namontovanim tohoto repraku do uzavreny ozvucnice, jestli by huhlal stejne a nebo min. Tezko o tom spekulovat kdyz nezname parametry.

Senior Member
    Vliv
    290

Standardní

priklanim se k nazoru.. i kdyz tedka myslim, ze to byl dokonce puvodne muj napad - hodit ten sub na kanal nejakyho normalniho zesiku a zjistit, jestli to problem resi.. pokud s tim chcete pohnout, tak se domluvte a vyzkousejte to, jinak to tu skonci stejne jako minule, spousta kecu, zadna akce
    /// Dell Latitude D600 | Dothan 1.7GHz@1.05V~800MHz@0.70V | 1024MB DDR266@2-3-3-6 | 40GB Hitachi Travelstar 5K80 | Samsung CD-RW/DVD SN-324S | Mobility Radeon 9000 32MB | 14.1" SXGA+ 1400x1050 | Broadcom 570x Gbps LAN | Intel PRO/Wireless 2100B WLAN ///

Standardní

Citace Původně odeslal Arteee
    Citace Původně odeslal Hooligan
    Jen si dovolim upresnit terminologii...
    Zase .... Stejně jako Glass To co píšeš je naprostá pravda, ale neznačem tu rozebírat komplexní čísla, jejich tvar... a nezačneme řešit co že to je ta imaginární složka kondezátoru, proč se s zvětšující frekvencí chová jako zkrat, co že to je ten dipólový moment, jak se zjistí z imaginární části impedance celková jakost kondenzátoru... atd ... to není předmětem toho threadu a lidem, co to čtou to nepomůže objasnit, protč ten SUB tak huhlá!

... To mě nemusíš opravovat, my oba toto studujem, ale těmhle lidem to co jsi napsal je kničemu, zaprvé tomu nerozumí(těžko jim asi vysvětlíš, že kondenzátor při VF sigálu se chová skoro jako kus drátu), a potom je jim to kničemu ... mě šlo o to, jen aby si nepletli význam cívky a její Impedance(pouze vlastnostech v obvodě střídavého signálu) a odporu ... Tady není ele fórum, ani nějaký diy ....

Víš tenhle thread je pokračování jednoho 24 stránkového, který nabublal právě díky těmto postům a stal se naprosto nepřehledným ... a já nedopustím, jakožto moderátor tohoto fóra, aby to znova nastalo ! Takže tě prosím a žádám, jestli nemáš nějaký VĚCNÝ příspěvek k tématu Úprava 5.1HT, tak tyhle posty prosím nepiš, na to tu vzniklo to téma o kabelech... které taky zamlžilo jiný thread. dík
    Chtel sem jenom pridat do mlejna, ono asi to je stejne bez sance nejaky ladeni dokud nekdo neveme ten repro pokud mozno i s tou ozvucnici a nezabehne do prodance za Hubertem kterej to omeri na zarizeni ktery je nakalibrovany.
    Ja bych to spise videl na konstrukci repra ktera se moc nepovedla a ma to silenej hrb na cca 100Hz ono kdyz tam bude 5-6dB navic tak to je uz hoodne znat. Ale stejne bejt vama, tak vemu to repro odpojim, pouziju to jako skrin pro elektroniku a postavim odladenej sub s nejakym repro, to znamena znat jeho T-S parametry, nasypat to do dobryho softu - LSPCad- spoctnu s nim ozvucnici at uz bandpass, basreflex, uzavrenou.
    Problem je taky v tom ze to repro bude mit nevhodny Qts a v basreflexu bandpasu dela silenej hrrb v charakteristice.

Doporucuji web www.zesilovace.cz stahnout i archiv konfery(v download) www.prodance.cz a project konferu. Pise tam hodne Hubert Masin.
    Potom je moc pekna teorie ktera navede kniha Reproduktory a reproduktorove sousavy od panu L. Svoboa - M.Štefan

se stavajicim reprem toho asi moc nevykouzlite, mozna po mereni nechat v softu spocitat lepsi ozvucnici, ale jinak to je bloudeni v mlze vertemi, kazdej si tim prosel
    PIII1000@1050 Vcore 1,7v, 512@140MHz,Octek VA694ADE(apolo133A), Geforce 3 Ti200 GPU-200MHz mem 458 MHzDDR. Hdd 160GB WDcko :) MAYA 44,TvPinacle,x626wifi

Standardní Re: Věčný problém - Úprava Genius 5.1HT

..

Tak tady to je... Je to moje reakce na to, jak se tu někteří hádali, jak je strašně důležité, aby SUBbas zahrál nižší frekvence jak 30Hz. Tak zaprvé... Lidské ucho(no vlastní basy ucho neslyší ale ta kůstka za uchem je vnímá) běžně vnímá frekvence od 17Hz a potom málokterý zesilovač, vyjma FETů, tuhle frekvenci přenese bez výrazného THD.

Za druhé... to co ve filmech, hudbě a vůbec slyšíte a naskakuje vám u toho husí kůže není vlastně těch 20Hz, ale je to harmonicky zkreslený signál, ve kterém se nejvíc projevý až frekvence 100+Hz a ten tlak co cejtíte je nějakejch 20-50Hz, na kterém se ten signál nese.

Zde jsou dva zvukové samply. Jeden je čistý sínus 20Hz a druhý je harmonicky zkreslený signál (tedy v jednom čase se reprodukují dvě frekvence) a to 20Hz a 150Hz.

Chtel sem se optat jak si k tomuto dosel? necetl sem tedy tech 24 stranek ale garantuju ti ze to merenim pokud ten zesik nerozdelas nejde poznat jestli je to fet nebo bipolar, pokud je ten bipolar dobre udelanej tak na tom bude znatelne lip nez ten fet, oni totiz se uz par let nedelaji ani poradny fety pro NF a ty co se pouzivaj tak sou spinaci fety k tomu nevhodny. Jediny poradny fety byl sveho casu od Toshiby ale vyroba uz nejede.
    Pokud si myslis ze je to dano rychlosti prebehu tak vez ze konec postavenej na motorolach MJ15003 a buducich tranzistorech s vysokym Ft , bude zesilovat bez vstupniho obvodu ktery prave omezuje rychlost prebehu na rozumnou mez, aby se ti nestalo ze se to rozkmita treba na 400kHz, praktycky schopen zesilovat od f-0Hz a z po 500KHz s minimalnim poklesem a to vykonove..Pokud mas pristup ke starym cislum AR doporucuji se podivat treba na konec ktery konstruoval tehdy Pavel Dudek s na dnesni dobu nevhodnymy tranzistory, ma parametry pristrojoveho zesilovace!!!!! a sam dnes ti rekne jak to je s fet koncema.
    A chtel sem jen dodat ze zesilovace DPA od Dudka se dnes! povazuji za celosvetovou spicku!
    PIII1000@1050 Vcore 1,7v, 512@140MHz,Octek VA694ADE(apolo133A), Geforce 3 Ti200 GPU-200MHz mem 458 MHzDDR. Hdd 160GB WDcko :) MAYA 44,TvPinacle,x626wifi

Standardní

no já nechci nicříkat, ale já už sem zkoušel ten genius sub připojit na jiný zesík ten zesí mam v autě a je to tenhle - http://www.autex.cz/ klikněte vlevo na zesilovače a akce pro subwoofer, no a když sem připojil genius woofer na ten zesík v atě tak to bylo 100 krát horší zvuk než když to poštim doma, hrálo to dost slabě a holt zase huhlalo, kdežto woofer co mam v autě je též 100W RMS ta se to nedá srovnat!
    KOUPÍM POUŽITÉ LEVÉ VNĚJŠÍ SVĚTLO NA RENAULT 11 R.V. 1985

Vliv
    293

Standardní

2Lada Zuzjak: Add prvni post: On pravě žádný hrby nemá .... to co je míněno hrbem, se většinou interpretuje duněním ... tady je problé huhlání, neboli klasicky, když se ze sínusovky stává kuláty obdelník ...
    Add: druhý post: Nechci se s tebou hádat ... Je to IMHO OT a už jsem jednou tohle říkal, že tady v tomhle threadu to nestrpím ... Ale jen jsem vycházel ze skušenosti ... netvrdím, že se nedá udělat zesilovač s přenosem 0Hz z bipolárů, protože je to blbost ... takové zesilovače se konstruují a říká se jim zesilovač "typu video" (zesilují i SS ..prostě A mají od 0Hz) ... Jen jsem tím vyjadřoval, že jsem viděl prodávát profi zesilovače pro PA (Výkony nad 250W .. a to už je celkem logické, že to jsou MOS-FETy) a ty měly přenosové pásmo někde od 10Hz ... ale zase je běžné, že Phillips Semiconductor vyrábí své I-Amp s přenosem od 15Hz a to je obyč zesilovač v třídě AB z bipolárů ... takže radši to nepitvej, nebyl jsem přesný, ale pro výsledek téhle diskuze to nijak vliv nemá .. takže pokud bys ještě něco mi chtěl, nějakou výtku(nejsem proti, všichni se mýlíme), tak prosím PM a já to opravím.
    BA95 positive

Vliv
    293

Standardní

Citace Původně odeslal Adio
    no já nechci nicříkat, ale já už sem zkoušel ten genius sub připojit na jiný zesík ten zesí mam v autě a je to tenhle - http://www.autex.cz/ klikněte vlevo na zesilovače a akce pro subwoofer, no a když sem připojil genius woofer na ten zesík v atě tak to bylo 100 krát horší zvuk než když to poštim doma, hrálo to dost slabě a holt zase huhlalo, kdežto woofer co mam v autě je též 100W RMS ta se to nedá srovnat!
    Tak fajn ... jsme dál ... zesilovač je dostačující(neříkám že nejlepší, ale stačí), takže problém je zakopaný v konstrukci ozvučnice, či samotném měniči.

Takže je zde složitější úkol, a to měnič proměřit, změřit jeho zakl. parametry a já bych řekl jestli ozvučnice je navržená dobře .... No v tomhle by pomoh Vysta, ketrý na to má zařízení, jenže jsem ho neviděl, ani nepamatuju v Nejhorším stačí osciloskop, generátor a elektronický voltmetr a já bych si stím poradil, jenže ty nemám Ikdyž ... mě satčí frekvence hudební, tak bych mohl jako osciloskop a generátor využít mé zvukovky .... hmmm gud idea
    BA95 positive

Standardní

2Lada Zuzjak: Add prvni post: On pravě žádný hrby nemá .... to co je míněno hrbem, se většinou interpretuje duněním ... tady je problé huhlání, neboli klasicky, když se ze sínusovky stává kuláty obdelník ...
    Add: druhý post: Nechci se s tebou hádat ... Je to IMHO OT a už jsem jednou tohle říkal, že tady v tomhle threadu to nestrpím ... Ale jen jsem vycházel ze skušenosti ... netvrdím, že se nedá udělat zesilovač s přenosem 0Hz z bipolárů, protože je to blbost ... takové zesilovače se konstruují a říká se jim zesilovač "typu video" (zesilují i SS ..prostě A mají od 0Hz) ... Jen jsem tím vyjadřoval, že jsem viděl prodávát profi zesilovače pro PA (Výkony nad 250W .. a to už je celkem logické, že to jsou MOS-FETy) a ty měly přenosové pásmo někde od 10Hz ... ale zase je běžné, že Phillips Semiconductor vyrábí své I-Amp s přenosem od 15Hz a to je obyč zesilovač v třídě AB z bipolárů ... takže radši to nepitvej, nebyl jsem přesný, ale pro výsledek téhle diskuze to nijak vliv nemá .. takže pokud bys ještě něco mi chtěl, nějakou výtku(nejsem proti, všichni se mýlíme), tak prosím PM a já to opravím.
    ke koncum - sz

a k tomu repru, ver mi, fakt tam bude hrb okolo 100Hz pokud si z prahy tak zabehni s tim reprem do prodance a hubert ti to omeri.

Standardní

Citace Původně odeslal Adio
    Tak fajn ... jsme dál ... zesilovač je dostačující(neříkám že nejlepší, ale stačí), takže problém je zakopaný v konstrukci ozvučnice, či samotném měniči.

Takže je zde složitější úkol, a to měnič proměřit, změřit jeho zakl. parametry a já bych řekl jestli ozvučnice je navržená dobře .... No v tomhle by pomoh Vysta, ketrý na to má zařízení, jenže jsem ho neviděl, ani nepamatuju v Nejhorším stačí osciloskop, generátor a elektronický voltmetr a já bych si stím poradil, jenže ty nemám Ikdyž ... mě satčí frekvence hudební, tak bych mohl jako osciloskop a generátor využít mé zvukovky .... hmmm gud idea
    No s tim porovnanim na autozesu bych nedelal tak ukvapeny zavery, on ten zes bude mit tak 15-20W sin a ta propust pro nej je nastavena nevhodne bych rek. ale to je fuk. Spise bych vzal to repro z auta a dotahul ho domu a pripojil bych ho na ten zes 5.1
    chtelo by ten zesik5.1 pripojit na NFgenerator a zjistit kdy to pada na sub vystupu aby se vedelo kdy to deli. to bych dal jako dalsi bod. mozna je ma kamos tak bych si je pucil a zmeril ten zes veci na to mam.

Vliv
    293

Standardní

Add oba tvé příspěvky: Zesilovač ten co si Aido koupil jsem prostudova ... a to že u autorádií najdeš výkon vždy ve peak a je považován za RMS víme a dlouze jsem to tu už rešily... a popravdě už jeden člověk zde originální zesilovač poupravil(zvýšil filtraci a myslím že už měnil i trafo)...

No a za druhé ... z prahy jsem, a návrh a kontrukce ozvučnic(převážne SUB), je mé druhé povolání, takže vím co a jak .. . a pak můj kamárád HTčka má, spolu mám e SS a hrajeme, takže dost vídáme, takže hudebně HTčka znám a znovu říkám že to hrb není ...(vím jak zní hrb), tohle prostě hrb není .... tohle jen zkresluje spodky basů ... zásadní problé bude jasně v objemu první komory bandpasu, jenže nemůžu to říct jistě, protože o tom měniči není nic známo.
    BA95 positive

Senior Member mince Avatar uživatele Halen
    Věk
    57
    Vliv
    297

Standardní

Na omereni toho menice by mely stacit tyto pristroje: kombinovany multimetr ( co umi i merit i ohmy), NF generator (lze nahradit podle me zvukajdou a signalem z compu), co nejpresnejsi odpor 1000OHm a vykonovy zesilovac. To by postacilo k premereni menice ve volnem prostoru (vymontovany z bedny). Ale pro zjisteni TS parametru by musela byt k dispozici jeste uzavrena ozvucnice cca 15dm3, kam by se menic umistil a provedlo druhe mereni. Vsechno visi jen na zjisteni TS parametru toho zatracenyho basacku. Muj typ je, ze je prilis velka zadni (uzavrena komora), reprak je malo tlumen a lita mimo povolene Xmax vychylky. im strasne narusta zkresleni a to se projevi prave tim huhlanim. Dalsi moznost je prilis velky prumer natrubku vzhledem k delce - natrubek je naladen mimo spravnou frekvenci a do tretice - spatne utesnene komory.

2Artee - mrkni se do BassBox6 Pro - tam je perfektni priklad, jak zmerit TS parametry reproduktoru.
    AMD A64-7750-X2-BE 2700@3000MHz (15x200/1,3V) | AC Freezer Extreme | 4xArctic FAN Pro TC 80x80 | Gigabyte MA78G-DS3H | A-DATA 2x2GB 1066Mhz 5-5-5-15-2T | WD 320GB/16MB | Samsung 500GB/16MB | Samsung SH-S223F | SAMSUNG 226BW | SB X-Fi Fatal1ty Champion+Thomson DPL2000+HomeMade bedny+subwoofer 12" 30-125Hz (-3dB) | Leadtek PX8800GT default+AC Accelero+ AC fan 12-1000ot/m | Microsoft Intelli Mouse Explorer 3.0 | Chieftec MATRIX SILVER+ FORTRON Blue Storm 400W |
    3DMk01 3DMk03 3DMk05

Standardní

nechce nekdo prijit na cvika ?

http://radio.feld.cvut.cz/acst/eaa/eaa-lab4.pdf
    When you do things right, people won't be sure you've done anything at all.

Vliv
    293

Standardní

Na omereni toho menice by mely stacit tyto pristroje... .
    Tohle jsem psal o dva příspěvky nahoře
    Bohužel jak se měří měnič vím, leč jsem z toho maturoval

Jinak multimetr nestačí ... je zapotřebí "Elektronický voltmetr" ... s multimetrem(za 15tis) jsem to zkoušeli a vycházelo uplně něco jiného ... prostě nemá tak velký vnitřní odpor jako EV ...

V BassBoxu to je? kde docela by mě zajímalo jak se měří ty refernční hodnoty(hlavne jak pak se vztáhnou k té ozvučnici) v ozvučnici ... my vždy měřili při FreeAir.
    BA95 positive

Standardní

Jinak multimetr nestačí ... je zapotřebí "Elektronický voltmetr" ... s multimetrem(za 15tis) jsem to zkoušeli a vycházelo uplně něco jiného ... prostě nemá tak velký vnitřní odpor jako EV ...

V BassBoxu to je? kde docela by mě zajímalo jak se měří ty refernční hodnoty(hlavne jak pak se vztáhnou k té ozvučnici) v ozvučnici ... my vždy měřili při FreeAir.
    Elektronicky je skoro kazdej, spise to chce NFvoltmetr. Nozna si myslel elektronkovej, s tim by to taky slo, ten taky meri linearne s frekvenci..

Senior Member mince Avatar uživatele Halen
    Věk
    57
    Vliv
    297

Standardní

Jasne ze by byl nejlepsi na zmereni swtridaveho napeti osciloskop, ale ten ma malokdo. Sorry, tvuj prispevek jsem necetl. BTW, v tom BassBoxu je to v menu, nabidka TEST->Driver
    AMD A64-7750-X2-BE 2700@3000MHz (15x200/1,3V) | AC Freezer Extreme | 4xArctic FAN Pro TC 80x80 | Gigabyte MA78G-DS3H | A-DATA 2x2GB 1066Mhz 5-5-5-15-2T | WD 320GB/16MB | Samsung 500GB/16MB | Samsung SH-S223F | SAMSUNG 226BW | SB X-Fi Fatal1ty Champion+Thomson DPL2000+HomeMade bedny+subwoofer 12" 30-125Hz (-3dB) | Leadtek PX8800GT default+AC Accelero+ AC fan 12-1000ot/m | Microsoft Intelli Mouse Explorer 3.0 | Chieftec MATRIX SILVER+ FORTRON Blue Storm 400W |
    3DMk01 3DMk03 3DMk05

Vliv
    293

Standardní

Citace Původně odeslal Lada Zuzjak
    Elektronicky je skoro kazdej, spise to chce NFvoltmetr. Nozna si myslel elektronkovej, s tim by to taky slo, ten taky meri linearne s frekvenci..
    To teda není, nevím co myslíš slovem každý, ale dig. nejsou elektronicky a elektronkovy jsem taky nemel na mysli ... proste "Elektronicky NF voltmetr" digitaky jsou zavisly na frekvenci to zaprve a klasicky stridavy analogovy maj spatny usmernovace .. proste tohle se JMENUJE elektronicky NF voltmetr ... pouzivaly jsme velice kvalitní tesly, pouzivane i v zahraničí, a není to levna záležitost.
    BA95 positive

Standardní

Citace Původně odeslal Lada Zuzjak
    To teda není, nevím co myslíš slovem každý, ale dig. nejsou elektronicky a elektronkovy jsem taky nemel na mysli ... proste "Elektronicky NF voltmetr" digitaky jsou zavisly na frekvenci to zaprve a klasicky stridavy analogovy maj spatny usmernovace .. proste tohle se JMENUJE elektronicky NF voltmetr ... pouzivaly jsme velice kvalitní tesly, pouzivane i v zahraničí, a není to levna záležitost.
    Jo to sorry ze to bude ted vypadat jako ze te chytma za slovo ale kdyby si napsal ele. NF voltmetr tak bych souhlasil, ja neved co tim myslis nicmene tady to je out. Sam mam doma NF a VF milivoltmetr tak vim co to je . Jo tim mereni klasikym multimetrem o tom vim, ale pokud mas krapet lepsi( od cca10tis) tak to mas usmernovano operaky a taky se s nimi dam merit vetsinou do 40kHz relativne presne.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání