Výsledky 1 až 17 z 17

Téma: Hifi bedny vs. studiove monitory

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Hifi bedny vs. studiove monitory

Já to nějak moc nechápu. Podle http://en.wikipedia.org/wiki/Hifi je hifi high-quality reproduction of sound or images that is very faithful to the original master recording.

Není mi moc jasný, co se myslí termínem "repráky na hifi" a "repráky na to ostatní".

Standardní Re: Poradna - Jaký repro na Hudbu/film/hry - porovnávání, koupě

To je tak, kdyz nejakej termin casem ztrati na duveryhodnosti Dneska jsou "hi-fi" a professional i bednicky za 500Kc, proto o hifi mluvim tak, jak mluvim.
    Imagine there's no heaven and at once the sky is the limit
    Photoblog | Kapela

Vskutku se vyvinul studiový zvuk a hifi, jako dvě odlišné větve. Ačkoliv by tyto dvě měly být stejné, není tomu tak. Vzhledem k tomu, že spousta lidí hledá to svoje zkreslení/zabarvení zvuku existuje podobné množství firem. Je až dojemné, jak reproduktory z nižších i vyšších cenových příček od jedné firmy hrají podobně.

Erda: Zrovna jedny fullrange tu příští středu budu mít na poslech, možná to sou zorvna 8" Fostexy. Upřímně sem zvědavý, nebudu to radši odsuzovat hned.
    Jde zatlumit cokoliv, otázkou je, jestli ty obrovské peaky (samozřejmě i zkreslení) nedělají atrapu vejšek, které jinak 8" těžko zahraje.
    On třeba i takový 7" hliník za 7kHz zvoní jako kráva, ale to se zatlumí paralelním nebo seriovým RLCčlenem a navíc se takový měnič používá do 2khz.
    Athlon64 2800+ @CC TT SonicTower(120mm), 2x Kingmax 512 433ddr cl. 2.5(Cu+Al), Soltek SL-K8AN2E-GR (Al vsude), MSI Diamond 6600 @ 560/1160 (moded Schooner), Samsung P160gb Sata, powered on Chieftec (120mm), zdroj Chieftec 360W moded--> 120mm, IBM ThinkVision 17", MS IO, Icemat, Technics SU-V4X repas, DIY Seas L18RNX/P+27TBFC/G

Dismember, jestli jsou tvé bedny vytlumené, dobrá, o něch tu ale řeč nebyla. Celou dobu jsem mluvil o XN 125 II. Já je totiž zevnitř viděl... U regálu za 27k se opravdu šetří na hodně věcech, materiálové náklady odhaduju tak do 7k.

Pokud podle tebe nejsem hifista, když hledám věrnost, dobrá, to mi nevadí. Jinak já teda definice taky neposlouchám, ale není košér se jich držet . To by pak mohl být hifista pracovník, jež si oblíbil zvuk linoucí se z úderů jeho pracovního nástroje např krumpáče o kamení....

Octopuss, vše, co se prodává, aby to reprodukovalo hudbu, by svým způsobem mělo být hi-fi. Ať už víc, nebo míň. Většinou tedy méně, ať se nám to líbí nebo ne. Proto čim menší je zkreslení - tedy věrnost původnímu znění skladby ve studiu tím více je toh hi-fi..

Jinak ten termín už dávno ztratil na noblese, jak psal wohma. Dneska si většina lidí pod pojmem hifi představí hifivěž

check, hifi a studio soustavách bráno jako diference jsem se taky setkal. Otázkou je jestli to tak opravdu je zamýšleno. Ty studiovky se také snaží hrát věrně, takže se snaží o hi-fi. Já osobně bych to zařadil spíš jako takovou podskupinu hi-fi, jestliže beru hi-fi jako vše co hraje. Ale v tomhle respektuji, že to někdo dělí ,,půl na půl". Konstrukční rozdíl mezi nimi pozoru jen ten, že studiovky (kvalitnější) mívaj větší možnost regulace, maj na sobě už korekčák, přepínání fáze, subsonic, hraní si s výhybkou.... + to, co mám rád , jedou aktivně. Nedělám si ale iluzi, že u těch cenově okolo 25k pohání měniče např LM3886 a to je ještě v tom lepším případě...

Jinak ty FE206 fakt neodsuzuj, imo sou super . Pak o tom písni, pokud možno, i v jaké to bylo ozvučnici. Vejšky to dá s útlumem to je jasné a ještě k tomu celkem dost hodně směrovně. Atrapu vejšek to fakt nedělá. Tohle sou ty mý:
    Pašák erda.

No tím sem přávě myslel, že hifi prakticky tak ani moc o věrnost neusiluje. Když si člověk zajde na nějakou výstavu, tak se firmy spíš předhánějí v designu.
    Studio repráky musí být opravdu referenční, pokud podlě nich někdo má něco slušného namasteringovat.
    8" fullrange s difuzorem (ten tam mimochodem myslím spíš škodí) nějaké vejšky zahraje, ale jak píšeš s útlumem a pouze v ose. Navíc jak píšeš membrána zvoní (ostré peaky na XkHz, kde jsou ostré peaky taktéž harmonického zkreslení) a někde nad 4khz se přestává chovat lineárně. Ten reprák má malou a krátkou cívku, takže prt basy (bez filtru pro korekci baffle stepu to bude i ukřičené středy); navíc má myslím jednoduchý magnetický systém, takže čím větší výchylka, tím ještě naroste zkreslení od středů vejš. Tím že to směruje od středů, přicházíš o vyzářenou energii v oblasti, kde její potřeba dost právě mimo osu. Lidské ucho je totiž citlivé na nejvyšší kmitočty hlavně ze strany (tedy odražený zvuk). Tolik můj komentář, sám sem na to zvědavý, myslím ale, že to bude odpovídat.
    Athlon64 2800+ @CC TT SonicTower(120mm), 2x Kingmax 512 433ddr cl. 2.5(Cu+Al), Soltek SL-K8AN2E-GR (Al vsude), MSI Diamond 6600 @ 560/1160 (moded Schooner), Samsung P160gb Sata, powered on Chieftec (120mm), zdroj Chieftec 360W moded--> 120mm, IBM ThinkVision 17", MS IO, Icemat, Technics SU-V4X repas, DIY Seas L18RNX/P+27TBFC/G

Erda: Překvapuje mě to o to víc, že se jedná o sloupek s cenovkou 20k (rok výroby 99, měniče Seas - dva jsem měnil a není to nic levného). Přitom Xavian Mia evidentně tlumená je (na xavian.cz mají fotky zevnitř) a stojí cca o 9-10k méně. Viděl bych to spíš jako záměr, než šetření (?).

Pokud tedy jsi hifista, tak jsi evidentně z komunity uznávající jen studiové monitory, protože v české komunitě je hifi bráno tak, jak jsem již jednou psal. Je zajímavé, že většina muzikantů odsuzuje hifisty, ale naopak hifisti muzikanty uznávají a neplivou na ně. Přitom jde o to samé - muzikantům se nelíbí "hifi" zvuk, hifistům se nelíbí "monitor" zvuk. Hlavně mi zas nenapiš tu definici hifi, nebo se rozpláču

Btw - nemám přehled o cenách měničů, bylo by určitě zajímavé dohledat kolik stojí pro běžného koncáka výškáč Scan-Speak a středobas Vifa-Peerless Premium Line.
    E2140 w/Gemin II, P35-DS3, 2GB Vitesta 800+, 8800GTS 512, Hitachi T7250, Samsung F3 HD502HJ, Logitech G5, Logitech K300, Dell 2209WA, Corsair HX520
    Olympus E-300 + ME-1|ZD 1445|ZD 4015|Auto-Yashinon DX 50/1.7|Pentacon Electric 135/2.8 MC
    Dali 850 Red Line (Seas + Vifa) | Rotel RC-971 | 2x SPV100p+ | Onkyo SE-200 | Paolo speaker cable
    Dell D610 (P-M Sonoma 2.26GHz, 2GB DDR2, 80GB 7.2k, Radeon X300, DVDRW, BT, IrDA, WiFi, 14.1" SXGA+)
    Xbox 360 | 120GB

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Aktivní monitory cca 15k + zvukovka
    Založil Commander v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 52
    Poslední příspěvek: 24.06.2007, 06:29
  2. HIFI k PC
    Založil cernobil v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 21.01.2007, 14:04
  3. Zvukova karta + reproduktory (monitory)
    Založil Rapyjer v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 29
    Poslední příspěvek: 30.07.2006, 13:09
  4. Odpovědí: 16
    Poslední příspěvek: 30.11.2005, 16:00

Pravidla přispívání