Výsledky 1 až 25 z 57

Téma: Stativ na zrcadlo kolem 6k

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Question Stativ na zrcadlo kolem 6k

Už dlouho se tu nediskutovalo o stativu

Většinou podobné diskuse nečtu, měl jsem dlouho jasného favorita Manfrotto MA 055ProB + 3D hlava, jenže když jsem se konečně rozhodl pro nákup, zjistil jsem, že je to sice výbornej kousek, ale taky hodně neprakticky neskladnej, velkej a těžkej...

Fotím hlavně statiku, krajinky, zátíší, portréty, spíš minimálně makro. Výbava viz podpis, 20D s gripem a 100-400L neni kompakt, takže se musím poohlídnout po něčem co to bez problémů unese. Stativ používám zatím tak na 10% záběrů, takže bych se rád vešel do limitu 6k s i nějakou 3D hlavou.

Zajímají mě hlavně praktické zkušenosti v terénu, dobrá skladnost a váha. Manfrotto už má vylepšený model MAX055Pro, nebo jsem se díval i na služný výběr Velbonů, ale nebráním se i jiné značce...
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Standardní Re: Stativ na zrcadlo kolem 6k

Tedy, máš docela protichůdné požadavky. Chceš lehký a malý stativ, který unese velký a těžký foťák? V tomto směru fyzikální zákony neošidíš, stativ prostě musí být pořádný, aby držel. Jistou alternativou by mohly být uhlíkové mrchy, které ale stojí o dost víc, než požaduješ. Nevím, jakou požaduješ maximální výšku a zda je potřeba horizontální poloha středové tyče, mně se osvědčil třeba MA 190NAT(je to ten zelený), který je o fous menší, ale stejně solidně postavený, a stačí na 2kila zátěže.
    IBM
    Lenovo
    Kriglnakafe

Oops, nemyslel jsem že to tak vyznělo...

Prostě měl jsem vybraný MA 055ProB, ten je ale nahrazen novějším typem (na který nemám reference) a navíc za stejnou cenu se dnes už dají pořídit i lehčí a skladnější typy (rozuměj jiných značek). Proto uvítám alternativy. Samozřejmostí zůstává priorita stability a nosnosti. Vzhledem k tomu, že stativ s sebou netáhám pořád, vyšší váhu budu muset prostě akceptovat. Jen bych se nerad mlátil za měsíc do hlavy, že jsem koupil špatně.

Mimochodem zrovna o karbonech Manfrotto jsem moc chvály neslyšel, většinou čtu, že jsou víc vyklepané než levnější hliník a navíc hmotnost skoro stejná -> nevyplatí se.
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Pokud uhlík, tak tam jsou určitě lepší stativy Gitzo.
    Souhlasím s tebou, že za cenu 055ProB se dají koupit skladnější kousky se stejnou nosností - ale to jsou katalogové vlastnosti, které je třeba ověřit v praxi; prostě kilo navíc u stativu nijak neošulíš
    Pokud myslíš 055XProB, tak ten je prý o fous míň tužší, což je kvůli tomu srandovnímu naklápění středové tyčky; ne že by byl špatný, prostě čím víc štelovacích prvků, tím víc se toho může pohnout.
    A zrovna u O55ProB se určitě do hlavy mlátit nebudeš, je to stativ, který můžu s klidným svědomím doporučit(to je stativ, který stačí i na menší velký formát).
    Další věc je hlava, v těch se bohužel nevyznám, z 3D hlav sem měl v ruce 141RC a 029RC a obě byly fajn.
    IBM
    Lenovo
    Kriglnakafe

Je potřeba, abys své požadavky víc rozvedl. Pro výběr (hlavně pro tebe) je důležité si ta kritéria seřadit a říct si např.:

- jaká je max. akceptovatelná váha?
    - jaká je předpokládaná max. nosnost? (aneb nebudeš mít nic těžšího než teď?)
    - jaké jsou požadavky na velikost ve složeném stavu?
    - jaké jsou požadavky na max. výšku v rozloženém stavu?
    - využiješ nadstandardní featury jako je excentr, hroty, atd.?

Běžné karbonové stativy jsou méně pevné než kovové, prostě materiál má určitou pružnost. U vyšších kousků renomovaných výrobců to ale celkem funguje, protože když se stativ fest zatíží, tak si "sedne" (ale na to je tvoje sestava možná málo). Takový stativ s hlavou ale do 6K nemáš šanci pořídit. Lávové stativy jsou imho o něco lepší, ale doporučuji se orientovat na kov a případně na dřevo. Pokud má ten stativ pevností za něco stát a má být "normálně" velký, tak se připrav na váhu kolem 3 kilo.

Budu se snažit ti nějak poradit, ale potřeboval bych napřed vědět věci viz výše ...

Zkus se podívat na http://giottos.com/ , je to na koupi zvenku (což není problém), jejich produkty mi vyhovují líp než třeba Manfrotto a to jak funkčně, tak finančně. A netuším, jestli se ti líbí nebo nelíbí dřevěné, ale to je vynikající materiál na stativy a např. velmi dobré Berlebachy se dají koupit už i u nás.
    Naposledy upravil jan555; 07.03.2008 v 14:28.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

OK, zkusím se víc rozpovídat. Prozatím moje hlavní spektrum focení je buď akční, nebo interiér. V prvním případě se o stativu nedá mluvit, v tom druhém je skladnost/váha nepodstatná. Ale čas od času přece jen vyrazím do přírody (ne horské tůry) a tam každé kilo dolů je plus. Navíc na mém minitrekkeru AW neni nejlíp řešeno uchycení stativu, takže buď mě hlava bude mlátit zezadu do krku, nebo si bágl prostě nemůžu postavit na zem (případně oboje). Přes tohle všechno je ale velikost a váha kvůli využití až na posledním místě.

Rozhodně nic těžšího už neplánuju, i tak to tele používám skoro minimálně (občas nadávám že to raději prodám, než to táhat), ovšem s gripem, bleskem a takovým 24-70L je to taky macek.

Výška je optimálně ve výši očí, tj. nějakých 165cm ovšem vč. těla s gripem a hlavy, takže +-150 (tipuju) bude maximum.

Co se týká minimální výšky, extra hroty atd. nepotřebuju nic. Ne že by se mi to nelíbilo, ale z mých dosavadních potřeb usuzuju, že bych nic z toho nevyužil. Snad jen možnost horizontálního uložení/naklopení středové tyče bych občas uvítal, když potřebuju přefocovat něco na zemi/stole.

U karbonu jsem byl díky PR masáži přesvědčnej, že je to to pravé a všestanně ideální materiál, tj. lepší než hliník a navíc lehčí. Praktickou zkušenost nemám.

Když nebude nic převratně lepšího, asi půjdu do toho vybraného Manfrotta a jednou za měsíc se prostě víc pronesu. Ale momentálně jsem si chci udělat radost, takže jsem ochotnej i mírně překročit limit, pokud by to stálo za to (známe to všichni...)

Vzhledem k tvým požadavkům je 055XPROB imho dobrá volba. Má dostatečnou výšku, pevný je, nosnost má s dostatečnou rezervou, je lehký (ano, moc podobně těžkých stativů s obdobnými parametry a cenou není), má slušné zámky nohou a excentrická tyč se hodí. Tady bych toho ani moc dál neřešil, pokud vyhovuje cena, měl bys být spokojený (doporučuji odzkoušet v obchodě). Jen buď připravený na to, že Manfrotta nemají v ceně příslušenství, tzn. pokud budeš chtít brašnu, transportní popruh, hroty, nářadí nebo cokoliv jiného, budeš muset přikoupit (a asi jinde než u Manfrotta, ceny jsou obvykle silně přemrštěné).

Co se týče hlavy, tak tam je nutné rozhodnout se napřed jestli ti vyhovuje spíš 3D hlava, nebo kulová. Pokud tohle nevíš, opravdu vřele doporučuji zjistit to naživo v nějakém krámě (FotoŠkoda asi nejlíp). Osobně doporučuji jako univerzální řešení kulovou hlavu s panorama- a tension-lockem (obojí bych na tvém místě vyžadoval) a samozřejmě s quick-release destičkou (pokud hodláš fotit i makro, může se hodit možnost jejího posuvu). Kulové hlavy jsou také skladnější než 3D. Co se týče parametrů, tak tě bude samozřejmě zajímat mimo funkčnosti váha (ale takové hlavy jsou celkem lehké) a nosnost - samozřejmě čím vyšší, tím lépe, ale zase nepřehánět a zbytečně tak nemít příliš těžkou hlavu. Pro tohle bych doporučoval nosnost podobnou stativu, tzn. kolem těch 7 kg.

V českých luzích a hájích bych ti doporučil tuhle: http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p103...-magnesit-25nm , je sice těžší, ale pevná a plně vybavená. Je potřeba k ní dokoupit QR adaptér a destičku jako např.: http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p103...naci-adapter-m (existují různé velikosti). Domnívám se, že u Manfrotta nic podobného nenajdeš, ale není to můj kůň, takže neznám celou produktovou řadu.

S kombinací tohohle stativu a hlavy dostaneš slušné combo střední třídy s předpokladem dlouhé životnosti a finančnímu limitu by to mělo taky celkem odpovídat.

(inspiraci při úvahách o vhodné variantě kulové hlavy může poskytnout na jediné stránce srozumitelně třeba tohle: http://www.giottos.com/MH-3.htm )

Pokud se rozhodneš preferovat víc mobilitu na konto pevnosti/výšky (přímo spolu souvisí, tj. čím míň vytažené nohy a hlavně středová tyč, tím větší pevnost), můžeš zvážit menšího brášku 190XPROB a slevit na nosnosti (a tudíž i váze) hlavy, ale bude to vyžadovat jisté ústupky v komfortu. Tak jak tak, doporučuji se nevyhnout osahání a vyzkoušení v kamenném krámě a nespěchat, to je za tisíc analýz.

Jedno obecné doporučení - pokud chceš něco alespoň slušně pevného, doporučuji i u renomovaných výrobců vzít si maximální váhu sestavy (tělo + grip + aku + blesk + nejtěžší objektiv), vynásobit dvěma a výsledné číslo brát plus/mínus jako minimální požadavek na nosnost stativu i hlavy.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. LCD do 6k
    Založil pajkus v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 27.08.2007, 09:22
  2. NTB kolem 30k pro práci s textem a grafikou
    Založil Anatolij v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 11
    Poslední příspěvek: 09.10.2006, 12:36
  3. Sigma 24-135mm F2.8-4.5 Aspherical IF a stativ
    Založil e1 v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 13