pred určitou dobou som sa začal zaoberať Biosom nielen ako softom ktorý potrebuje doska k štartu ale aj ako hardwarovou súčiastkou...
V princípe som sa dočítal že sa jedná o flash pamäť (teraz hovorím o klasickom švábiku - Phoenix bios). Pretože som sa tiež dočítal že rôzne flash pamäte majú rôznu rýchlosť a dočítal som sa že radič flash pamäte býva priamo na čipe napadlo ma urobiť fyzický upgrade biosu.
Znamenalo by to teda kúpiť nový švábik pre bios - to by garantovalo väčšiu kapacitu bios čipu, ale hlavne mi ide o vyššiu rýchlosť práce tohoto čipu.
Dôvodov k tomuto kroku mám viac:
1. Funkcia System Bios cacheable - kedy sa obsah biosu skopíruje do cache procesoru nefunguje. systém takto zmrzne
2. bios čip ktorý používam je z roku 2001 v tom lepšom prípade. jeho rýchlosť je velmi nízka a pretože sa na bios musí pristupovať vcelku často počas behu systému dúfam v určité urýchlenie niektorých procesov.
Moje otázky:
1. Myslíte že by takáto úprava bola k niečomu dobrá. (čiastočne si viem odpovedať tým že viem ako dlho trvá nabehnúť modernému boardu a staršiemu boardu)
2. Niesom si istý či existujú rovnaké čipy (voltáž, pripojenie) s lepšími parametrami - hlavne rýchlosťou.
3. kde hladať takéto komponenty?
o programovanie takéhoto čipu strach nemám i ked metoda hotflash je poriadne riziko pre celý board![]()