Mam problem ze ktereho uz jsem zoufaly.
Na GB-P965-DS3 nemohu pretaktovat procesor (E4300) s vetsinou novejsich grafickych karet. Kdyz zmenim PCI-E Freq. nebo CPU Host Clock (tj. FSB) z Auto na libovolnou hodnotu (tj. klidne i tu defaultni), pocitac se pri postu (po testu pameti) rebootne a nastavi si opet Auto. Pokud zvysim FSB byt o 1MHz, opet se po testu pameti rebootne a hodi na default. Co mam nastaveno v polozce PCI-E Freq. je jedno, stejne se to prehodi na Auto, FSB se hodi na default. Jenze tohle se deje jen s nekterejma grafikama
x1950Pro - OK
3850 - OK
8800GTX - OK
9600GT 1GB - OK
9600GT 512MB - nenajede jinak nez PCI-E a FSB na Auto
7900GS ^^
x700 - ^^
8600 - najede s PCI-E na 110, pak jde OC - pokud hodne saskuju s kartama, tak se nakonec chytne a jde OC s i PCI-E na Auto
Neni to zalezitost samotneho HW grafiky, ale jejiho BIOSu. Do X700 sem flashnul BIOS z jine X700, sice sel jenom jeden DVI-vystup, ale problemy ustaly. Dale je nepochopitelne ze 9600 1GB sla ok, 9600 512MB, kterou jsem dneska koupil, mi nejde![]()
Snazim se ted sehnat do 9600 nejaky "jiny" BIOS, bohuzel vetsina usti v rozsypany caj pri BOOTu. Uz opravdu nevim co bych zkusil, porad mam pocit, ze tohle musi byt nejakou blbosti kterou jsem prehledl.
Multiplikator a delicka pameti zmenit jde, problem je pouze s FSB/PCI-E frekvenci.
Uvitam jakejkoliv napad.
Co uz jsem zkousel:
- BIOSy: 10,11,13x
- Clear Cmos
- Ruzne pridavat napeti pro FSB a PCI-E sbernici.
BTW: Pokud je S3 Trio PCI jako primar, tak to normalne najede i s onema grafikama v PCI-E