Zdravím všechny, určitě se zde obdobné téma někde už X krát řešilo, ale přesto zkusím položit svůj konkrétní dotaz..
Mám 350D a k tomu jako záklaďák prozatím seťák. DĚS já vim!!! Měl jsem možnost vyzkoušet pár pevných skel (500mm; 50mm/F1,2 ...atd) a trošku jsem se zamiloval do jejich ostrosti. Bohužel ale nemám finance na to, abych si celý potřebný rozsah vybavil pevnými skly a tak potřebuju u nějaké ZOOmy. Teď je pro mě nejožehavější výběr záklaďáku.
Co fotím? "všechno!!!". Tak samozřejmě rodinné momentky (děti atd.) a turistické fotky míst kde se vyskytnu. V přírodě makro (květy, hmyz) a hlavně řeky, vodopády (prostě tekoucí voda) a poslední dobou se mi začaly moc líbit extrémně kácející se svislice (les atd) za použití ultra-wide skel (ale to je pro mou peněženku hudba budoucnosti).
No a potřebuju pomoct vybrat záklaďák, který by byl nejvhodnější pro mé potřeby, dovednosti (zapálaného amatéra) a pro mou DSLR.
Adepti jsou následující (+ můj pohled na daný objektiv) a potřebuju, jestli byste se mi mohli vyjádřit k tomu, je-li můj pohled správný a popř. poradili, co je nejlepší volba. Upozorňuji, že finance jsou pochopitelně dost omezené
Sigma 17-70 mm f/2,8-4,5 DC
+ široký rozsah
+ super cena
+ relativně slušná světelnost
+ prý slušná kvalita za danou cenu
- měkčí kresba v rozích při 17mm/F2,8
- pouze DC pohon
- absence IS
- použitelnost pouze na crop.
Canon EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM
+ podle testů skvělé rozlišení
+ slušný rozsah
+ skvělá světelnost
+ IS
+ USM
+ lidmi doporučovaný
- reálné fotky mi až tak ostré nepřišly (v rozích při 17mm/F2.8 )
- cena (ta je za EF-S non-L sklo děsná)
- prý občas chyba AF při 28mm
- použitelnost pouze na crop.
Canon EF 17-40 mm f/4 L USM
+ "L"kové sklo "zaručující" dobré optické vlastnosti
+ EF sklo - použitelné i na FF
+ drobné neduhy (vinětace), které jsou patrné na FF, tak na APS-C neexistují
+ USM
- vyšší cena (ale zase když vezmu v potaz, že je to L a srovnám s 17-55, tak to docela jde)
- malá světelnost
- menší rozsah
(na jednom foru mu někdo napsal, že na FF je to super sklo, ale na cropu je to horší - zatim jsem se nedozvěděl čím je horší, ale přijde mi to jako hloupost - opravte mě, pokud se pletu)
Tamron SP AF 17-50 mm F/2,8 XR Di II
+ slušná cena
+ podle testů i podle lidí slušná kresba
+ skvělá světelnost
+ slušný rozsah
- prý má problémy s ch. aberací
- použití pouze na cropu
Jde mi o co nejširší začátek, takže nějakých 17-18mm max. Např. 24 už se mi zdá hodně...
Je ještě nějaké sklo, o kterém bych měl uvažovat?
Který z výše uvedeneých objektivů je nejlepší volbou a proč?
Díky