Stránka 1 z 3 123 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 53

Téma: Nové filtry Hoya HD

Standardní Nové filtry Hoya HD

Hoya uvádí fungl novou řadu filtrů HD (UV + CPL), která by měla:

- být odolnější kvůli víc tvrzenému sklu
    - polarizáky by měly brát méně světla díky nové PL vrstvě
    - nové MC vrstvy (8-layer), které by měly být tvrdší, odolnější proti proti poškrábání a skvrnám a zároveň průměrně propouštět 99.35% světla ve viditelném spektru

Vypadá to podle popisu velmi dobře, otázkou je cena (ač by měla být dostupnost okamžitá, nikde po světě nejsou), jen doufám, že rozšíří řadu alespoň o protectory.

Odkaz: http://www.thkphoto.com/products/hoya/HD-01.html

[PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Standardní Re: Nové filtry Hoya HD

A co objimky?

Ja se teda chystam na B+W UV+IR filtr, jeste nevim jestli slim nebo normalni - slim nema predni zavit a ta jejich pseudokrytka pry casto pada. To vse kvuli neschopnosti Hoye udelat kvalitni objimky, ktere se nekousou a sklo v nich nerinci.
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

Citace Původně odeslal Gargamel Zobrazit příspěvek
    A co objimky?

Ja se teda chystam na B+W UV+IR filtr, jeste nevim jestli slim nebo normalni - slim nema predni zavit a ta jejich pseudokrytka pry casto pada. To vse kvuli neschopnosti Hoye udelat kvalitni objimky, ktere se nekousou a sklo v nich nerinci.
    Já mám od Hoyi UV-čko HMC Super PRO1 a s provedením jsem spokojen Filtr je ve slim prodevení a má přední závit. Že by mělo sklo ve filtru něják řinčet, to slyším po pravdě po prvé (to se opravdu stává?). Na povolování fitrů jsem si pořídil takovou umělohmotnou objímku, která se prstama roztáhne, obejme filtr asi po 3/4 obvodu, pak to povolit jde docela dobře.
    . . . if you dont live for something you will die for nothing
    Q9300 + Ninja | EP35-DS4 | 8GB | HD4670 + AC S1 | 640 AAKS, 320GB YS, 1.5TB EVDS | SH-S203B | Corsair VX450 | HP ZR24w
    M-Audio Revolution 5.1 | Marantz PM4001 | EPOS ELS-3 | Sennheiser HD555->595
    C7D | 17-40, 50/1.4, 100/2.8, 70-300 | 430 EX II

Senior Member Avatar uživatele ICE29
    Věk
    38
    Vliv
    272

no ja teda mam vsetky filtre Kenko Pro1 (teda to iste ako hoya) a na fyzicke prevedenie nemozem povedat kriveho slova, nikdy sa mi nestalo ze by sa nieco hybalo ked nema, a ani raz sa mi nestalo ze by som nemohol odsrobovat CPL z objektivu

dufam ze tieto HD budu uvedene aj ako kenko, kedze ten cenovy rozdiel nie je az taky maly
    C2D E6550 & Athlon X2@4200+ + FSC Loox N560 + Nokia E51 + Dell Latitude D630
    Sony a700+bordel okolo

Hoye mam tri, vsechno 77mm:

• UV SHMC (ne-slim, 5mm) - sklo v tom rinci, jakoby chtelo vypadnout, moc ho radeji nepouzivam (nechcete nekdo koupit? )
    • UV SHMC Pro1 - diky relativne dobremu uchopu jde slusne sundat, zaseklo se asi tak jednou - dvakrat. Diky nizkemu profilu a krehkosti objimky pri 77mm se mi jej uz podarilo nekolikrat zkroutit, az se z nej zacaly ozyvat neprijemne zvuky. Sklo je ale ok, drzi, jen po stranach ma nezvykle mnoho smeti.
    • C-PL HMC Pro1 - primo katastrofa, vlastni uchyt neotocne casti je cca 1mm vysoky, sundat ho je problem. Na Tokine se mi casto zasekava takovym zpusobem, ze ho musim sundat klestema. Na Canonich Lkach je to lepsi, ale mam obcas nedobry pocit, abych nehnul s vnitrnim tubusem pri odsroubovavani. Opticky je ale skvele, neotepluje tak, jak B+W C-PL, proto jej pouzivam i pres zminene nedostatky.

Naproti tomu vsechny B+W, co jsem kdy mel, byly z mechanicke stranky dokonale. Zadne nebylo slim, nepredpokladam ale problemy.

Kamarad, co mu filtry padaji na zem casteji nez obvykle, uz jen vzdy zvedne sklicko a nasadi zpet do objimky. Jsou to 58mm normalni Hoye.
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

No, já mám aktuálně všechno Kenko Pro1 Digital (protectory/CPL) a u jiných filtrů než CPL je to naprosto v pohodě, kvalita se zvedla (tady souhlas s ICE29). CPL je LPF verze a sundavá se blbě, v tom zase souhlas s Gargamelem. Ale kleště? Už jsem to radil, tak ještě jednou - dejte ruku tak, aby dlaň byla proti sklu a chyťte obroučku po obvodu všemi prsty. Netlačte a vyvíjejte rovnoměrný, slabý tlak a povolíte i hodně zatažený filtr záhy. Chce to cvik, ale jde to, důležité je si uvědomit to "nervat" ani když čas tlačí ... A jinak holt stahovače.

BWčko má opravdu jedinou výhodu v F-Pro objímkách, ale jinak dostane člověk za (mnohem) víc peněz horší sklo, takže to je o ničem. Kdo chce co nejlepší sklo a co nejlepší slim objímky, ten ať kupuje Heliopan SH-PMC filtry (ale vleze to do peněz).

Osobně jsem s optikou i odolností Pro1D spokojený (i když vím, že to jde ještě líp), ten HD mě láká přesně tak jeden CPL na základní zoom kvůli menší ztrátě světla (na teleti je mi tohle jedno). Až doslouží stávající, možná HD zkusím, ale spíš ne - předpokládám, že to bude nejvyšší řada, tj. ještě dražší než už tak mastná SHMC Pro1 a to mě neláká, filtr pro mě není žádná investice, spíš spotřebák a nechci se strachovat, kde škrábnu filtr za 3K ... Přesto to vypadá na slušný počin.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    Už jsem to radil, tak ještě jednou - dejte ruku tak, aby dlaň byla proti sklu a chyťte obroučku po obvodu všemi prsty. Netlačte a vyvíjejte rovnoměrný, slabý tlak a povolíte i hodně zatažený filtr záhy. Chce to cvik, ale jde to, důležité je si uvědomit to "nervat" ani když čas tlačí ...
    Vyzkousim priste, dik za tip.

BWčko má opravdu jedinou výhodu v F-Pro objímkách, ale jinak dostane člověk za (mnohem) víc peněz horší sklo, takže to je o ničem. Kdo chce co nejlepší sklo a co nejlepší slim objímky, ten ať kupuje Heliopan SH-PMC filtry (ale vleze to do peněz).
    Nemas nejaky link na testy, prip. vysvetleni, v cem je horsi? S reflexy-prasatky problem nemam a za rozliti mlecneho zamlzeni muze ve vetsine pripadu nedostatecna clona, vetsinou si clonim jeste i rukou.

Jinak na B&H Photo ty ceny Heliopanu nejsou nijak zavratne, v urcitych pripadech nizsi nez B+W.

To nemám ani jsem po tom nikdy nepátral, vždycky jsem si filtry natestoval sám. Sám jsem dlouho používal B+W MRC, ve srovnání s Hoyou nejde subjektivně třeba u CPL jen o flary, ale i o větší barevný posun a menší odolnost proti poškrábání (což je třeba pro mě fakt důležité). Nemůžu moc komentovat rozlišovací schopnost (resp. omezení rozlišení nebo přenosu kontrastu při použití filtru), to jsem neměřil a subjektivní dojmy nemusí být úplně vypovídající - každopádně si pamatuji, když jsem si koupil první Marumi L400 NeoDynamic a Heliopan SH-PMC UVčka, porovnal s B+W MRC UV a obratem se všech B+W zbavil. Proto taky netuším, jestli u nich v posledních letech nedošlo k nějakému posunu, ale nezdá se ...

Co se týče ceny Heliopanu, tak záleží od úhlu pohledu - já to beru z pohledu Pro1 Digital a můj závěr je, že o trochu vyšší kvalita Heliopanu mi za několikanásobnou cenu prostě nestojí. Pokud se na to díváš pohledem B+W, může to vyjít jinak, stále ale platí, že Heliopany jsou málo rozšířené a i na ebay je jich málo a jsou dost drahé.

Posun v tonech CPL chce vyzkouset individualne, kazdy vyrobce ma svou barevnou charakteristiku filtru.

Jeste by me zajimalo, jaky mate nazor na UV+IR filtry - vyrobci tvrdi, ze odfiltrovanim IR spektra se zlepsi ostrost, barvy apod. diky slabsim parazitnim optickym jevum prave v IR spektru, na ktere je snimac take citlivy. V praxi to zatim nikdo nepotvrdil a dvojnasobna cena filtru to neospravedlnuje. Nicmene B+W i Heliopan uz takove filtry prodavaji. Vyhodou by mohl byt presnejsi autofocus, slysel jsem narazky na AF 1DMkIII, ktery by diky temto filtrum mohl zacit konecne fungovat

Neměl jsem s takovým filtrem dosud čest ...

Docela rád bych to někdy vyzkoušel. Narazil jsem na podezření, že jedním z důvodů přepalů v červeném kanále u Foveonu může být nedostačující IR filtr. Tímhle by se to dalo snadno ověřit
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci
    (tj. ikonka s vahami pod avatarem)

Cool Re: Nové filtry Hoya HD

A co takhle nové filtry Dorr, německá značka, vyrábějí se v japonské fabrice u C-pl jsou k dostání DHG a Super DHG tj. jako u B+W NC a MRC. Tyto filtry jsou cenově právě vprostřed a kvalitou bych řekl na urovni Hoya či Marumi, i k B+W se blíží už jen tím že jejich Slim Line je tenčí než slim B+W a stále na něj dáte krytku při zachování stejné ceny 58mm do dvou tisíc za 12x vrstvenou tvrdící konstrukci je slušné.

Na Hoya HD se moc těším... Vypadá to moc dobře. Škoda, že něak nejsou na trhu. S Hoya filtry mám jen ty nejlepší zkušenosti... mám jich dohromady 15 a nic jiného nepoužívám. Zrovna nedavno jsem koupil použitý objektiv a předchozí majitel na něm nechal B+W filtr... Zkoušel jsem si ten objektiv a říkal si, proč tam jsou proti světlu takový flares... Když jsem sundal ten filtr a flares zmizely, utíkal jsem co to šlo pro další Hoya filtr. Šel jsem ho koupit s kámošem, co o focení nic neví a koukal se divně, proč si asi za 1300 kupuju objímku. až po důkladnějším předvedení si všiml, že je tam i sklo

A když bude HD ještě lepší, tak super...

Více o Hoya HD ZDE
    Naposledy upravil hawwwran; 11.11.2008 v 10:35.

Hoyu HD jsem v ruce už měl (UVčko), ale nijak netestoval, těžko k tomu něco řeknu. Dostupnost je mizerná (a to celosvětově, v ČR snad nejsou vůbec) a ceny dost vysoké. Potřeboval jsem teď přikoupit pár protectorů a vzhledem k ceně a dostupnosti Hoyi HD jsem spokojeně koupil Heliopany SH-PMC.

Ad ta "neviditelnost" skla - nejdrsnější je tohle u Marumi NeoDynamic, v ruce je na něm vidět jen že v objímce je "obraz" jakoby ostřejší, ale sklo vidět není.

Ad B+W - je to pravda, na druhou stranu některé filtry Hoya nevede a nedávno jsem si koupil B+W ND1000vku (skvělý filtr) a objímka, váha, závit, upevnění skla jsou prostě jinde než u čehokoliv od Hoyi.

Konečně trochu praxe - krátce jsem zkoušel CPL Hoya HD a můžu říct, že mě velmi zaujal. Objímka je výborná, hodně odlišná od Pro1 - tvrdší, pevnější, sklo lépe usazené a také povrchová úprava jiná (lesklá, jakoby "naolejovaná"). Co je důležitější, že takový polarizák jsem ještě neviděl - není tmavý, nebo snad černý, je (dost světle) šedý a bere velmi málo světla, opravdu velké plus. Okamžitě bych si alespoň jeden na zkoušku koupil, ale ceny jsou velmi vysoké, proto počkám, až orvu některý ze stávajících .

Ad povrch skla - že by konečně začali používat hydrofobně/oleofobní úpravu (která byla na skla do brýlí dostupná už před cca pěti lety)? Jedině dobře...
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci
    (tj. ikonka s vahami pod avatarem)

Věk
    38
    Vliv
    272

nemate uz dakto hoyu HD doma? prave riesim ci si na UWA kupit 77mm CPL Kenko pro1D za 45 euro alebo hoyu HD za 70 euro. cenovy rozdiel taky velky nie je a podla reviews by tie HD mali byt naozaj o dost kvalitnejsie hlavne odolnostou, kenko pro1d sa strasne zle cistia
    Sony a700+bordel okolo

Za tenhle rozdíl ber rovnou HD, pokud mohu radit. Kde je za takovou cenu mají, pls?

btw: pokud je to na 10-20, jsi si jistý, že na to sklo vůbec nějaký CPL chceš?

Věk
    38
    Vliv
    272

no maju ich tu
    http://maxsaver.net/hoya77mmhmcuvmul...1-1-1-2-1.aspx
    akurat ze obchod nema v shipping address slovensko ani cesko, neviem ci to maju narocky alebo zabudli, pisal som im mail uz sa mi parkrat stalo ze v cinskom eshope slovensko nemali ale len z dovodu ze ani nevedeli ze taka krajina je, a po mojom upozorneni to tam pridali
    ten isty predajca je aj na ebay, s ID besteastern, tieto 77mm ma sice ako aukciu ale mava ich tam casto za tu istu vyvolavacku

co sa tyka 10-20, viem ze CPL je na UWA sklo niekedy odveci, ale v niektorych situaciach je zas dobre ho mat ako som si uz vyskusal s pozicanym
    a chcem ho aj pouzit pomocou stepup ringu na 16-80, kde na 16mm pro1d s priemerom 62mm vinetuje
    Sony a700+bordel okolo

Aha, díky, besteastern znám, tak to šly ceny HD konečně dolů. Zvážím, ale za takovou cenu si je asi taky koupím. Ad ten UWA - hoď mi pak pls pro zajímavost nějaké fotky využití CPL na wide (až budou ovšem ).

Terorista karabínový mince Avatar uživatele PiT
    Vliv
    300

Aha, díky, besteastern znám, tak to šly ceny HD konečně dolů. Zvážím, ale za takovou cenu si je asi taky koupím. Ad ten UWA - hoď mi pak pls pro zajímavost nějaké fotky využití CPL na wide (až budou ovšem ).
    Obe na 10mm, ta na vysku mierne zrezana a upravene zbiehanie, druha plne policko...

http://www.bic.sk/pit/images/IMG_1572.jpg

http://www.bic.sk/pit/images/IMG_1306.jpg

... cvaknute Sigmou 10-20 a Hoya Pro1
    And down we go again, under the relentless wawes, into the arms of calm breakers, into bayou of forgotten dreams
    Like sand slipping through my fingers, nothing ever lasts, ever will

To je otázka, jestli pro tohle je zrovna Hoya HD to pravé - podle mě (odhadem) bude mít tak o 1 EV menší úbytek světla, přitom pro tohle se imho hodí přesný opak. Já tedy takovéhle věci beru NDčkem, které navíc líp srovná expozici (resp. rozsah stíny-jasy).

Terorista karabínový mince Avatar uživatele PiT
    Vliv
    300

Ano, na tu na vysku sa hodi NDcko kvoli vode, ale bez CPL by to vyzeralo podstatne inak... Na tu na sirku je ND zbytocne, lebo by nebolo vidiet zvlnenie vody resp. vodu vobec...

Ta na vysku bez a s CPL...

http://www.bic.sk/pit/images/IMG_1568.jpg

http://www.bic.sk/pit/images/IMG_1569.jpg
    And down we go again, under the relentless wawes, into the arms of calm breakers, into bayou of forgotten dreams
    Like sand slipping through my fingers, nothing ever lasts, ever will

Věk
    38
    Vliv
    272

jan555: no odpisali mi z toho maxsaveru ze nemaju dobre skusenosti s CR a SR ze sa stracaju zasielky atd. uz si nieco od tohoto predajcu objednaval ked pises ze to ID poznas? (besteastern)
    vyhral som totiz spominany filter na ebay, tak teraz neviem ci to risknut normalne alebo za priplatok expresnu postu
    Sony a700+bordel okolo

Senior Member
    Vliv
    304

ICE29: Už jsem u nich kupoval vícekrát a vždy mi vše došlo (standardní zaslání). Tohle opatření zavedli někdy cca minulý nebo předminulý rok a asi ne bezdůvodně. Některá zaslání mi podmiňovali tím, jestli už jsem u nich předtím nakupoval.... Bezproblémové doručení ti asi nikdo a priori zaručit nemůže - zkus a uvidíš. Pak dej vědět

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. DNA ATi 8.6 Vista
    Založil mortician v sekci fóra Grafické karty
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 07.07.2008, 23:18
  2. ATI Catalyst™ 8.6
    Založil flash v sekci fóra Grafické karty
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 27.06.2008, 15:58
  3. ATI Catalyst 8.3 WHQL
    Založil Spajdr v sekci fóra Grafické karty
    Odpovědí: 17