Výsledky 1 až 3 z 3

Téma: ZPS13 práce s katalogy a třídění fotek

Senior Member
    Věk
    45
    Vliv
    285

Question ZPS13 práce s katalogy a třídění fotek

Rozhodl jsem se udělat si pořádek ve svých fotkách za posledních 10 let - cca 45GB.
    Doteď jsem si dělal adresáře podle roku a v něm jednotlivé adresáře podle pořízení s popisem co to zhruba je.
    Doba pokročila a já bych rád využil některý z programů např. ZPS pro toto setřídění atd... ale tak nějak k tomu nemám využití Respektive jsem zřejmě nepochopil pár věcí tohoto správce.

Jaký je rozdíl mezi procházením ve složkách kde vidím to co jsem si vytvořil a jejich zbrusu novou věcí která se jmenuje katalog?
    Roztřídí mi fotky úplně stejně ale to je asi tak vše.... jo ukáže mi to navíc počet fotek - hmm dejme tomu ale k čemu dalšímu se to dá využít?
    Vyhledávání je přece stejné jak v katalogu tak i v té stromové struktuře. Pomůže mi s tím někdo?

Dále k čemu je vytvoření Alba v ZPS? To není to samé jako teď již vytvořené adresáře? Chápu to jako virtuální adresář kam si natahám fotky a nějak to pojmenuji? Pokud ano není to stejné jako poslední položka oblíbené v které se mi zatím nepodařilo vůbec nic vytvořit?

Problém číslo jedna je u mě zřejmě v tom, že jsem si nikdy neukládal do fotografie jakékoliv popisy apod.... jen mám pojmenovaný adresář v kterém to je.
    Což bych nyní chtěl změnit a dá mi to zřejmě několik týdnů zabrat - ukazuje mi to cca 20000 fotek, stejně teď při čekání na SWOTR nemám co dělat

Zkrátka bych potřeboval udělat nějaké virtuální složky např. opravy domu, kde bych měl třeba další střecha, sklep apod a v nich přislušné fotky - ve výsledku by ale stále byli na svých původních místech... jak toho mám dosáhnout?

Díky za jakékoliv rady
    MSI P67A-GD55, Intel Core i5-2500 3,3GHz, 4GB DDR3 1600 KINGSTON (9-9-9-27) dual, Sapphire ATI Radeon VAPOR-X HD 5850 1GB DDR5, 640GB WD SATA, 160GB SEAGATE SATA, 60GB Seagate šuplík, DVD-RW SAMSUNG SH-S203D, SB X-Fi Xtreme Music, 22" LCD LENOVO 220x, GENIUS Deluxe SW-5.1 Home Theatre dřevo, Microsoft RECLUSA Keyboard, Microsoft IntelliMouse Explorer 3.0A, Revoltec gamepad precision ADV, case ANTEC 1000w, FORTRON Blue Storm II. 500W

Standardní Re: ZPS13 práce s katalogy a třídění fotek

ZPS už nejaký čas používam iba okrajovo, a čo sa týka katalogizácie nemám so ZPS žiadne skúsenosti a preto ti nedokážem priamo poradiť, ale...

...ak tvoje rozhodnutie použiť ZPS nie je definitívne, tak ti doporučujem na tento účel Adobe Photoshop Lightroom (aktuálne verzie 3.5 alebo 3.6 RC). Tam je princíp fungovania taký že fotky z disku (je úplne jedno akým spôsobom si ich doteraz na disku triedil) sa funkcio Import načítajú do katalógu. Tento katalóg je súbor, vlastne niečo ako databáza ktorá obsahuje informácie o tom že kde je aký fotka na disku, a sú tam ďalej meta údaje fotografie (dátum vytvorenia, EXIF údaje a ďalšie) a prípadné úpravi ktoré si na fotke robil. Najväčšia výhoda je, že v prípade úprav Lightroom nazasahuje do pôvodnej fotky, ale iba si píše údaje do katalógu o samotnej úprave, tj. vždy sa môžeš vrátiť k originálu a môžeš mať desiatky úprave jednej fotky bez toho aby si mal na disku desiatky kópií jednej fotky. Teraz sa pozrime na to čo potrebuješ ty: katalogizácia a triedenie, resp. nejaké virtuálne albumy.
    Fotky v Lightroome môžeš prehliadať podľa toho ako ich máš v adresároch na disku, ale ak chceš zaradiť fotky z rôznych adresárov do jedného albumu, je na to najlepšia funkcia Collection. Vytvoríš si novú kolekciu a fotky ktoré chceš si do nej pridáš jednoduchým pretiahnutím. Druhá možnosť je, že vybraním fotkám (samozrejme dá sa aj hromadne) budeš dávať kľúčové slová a následne si fotky vždy výberom potrebného kľúčového slova. Možnosť filtrovania fotiek podľa údajov v EXIFe (dáum vytvorenia fotografie, alebo iné parametre fotoaparátu) sú podporované, takže nie je problém nájsť si napr. fotky z roku 2008, mesiace júl a august a vybrať fotky ktorý si fotil konkrétnym fotoaparátom a konkrétnym objektívom na konkrétnom ohnisku, prípadne clone, atď. Tiež máš možnosť triediť si fotky tagovaním. Môžeš použiť vlajky (Flagging) Pick, Rejected, Unflagged, alebo hodnotenie známkami/hviezdičkami (Rating) od jedna do päť, resp. použiť farebné označenie (Color Labels) piatimi farbami. Všetko môžeš medzi sebou navzájom kombinovať podľa toho ako to tebe najviac vyhovuje.
    Chvíľku ti určite potrvá kým si zorganizuješ 20000 fotiek, ale vzhľadom na toto množstvo fotografií asi nenájdeš SW ktorým by si to zvládol rýchlejšie. Ja osobne som Ligtroom začal používať tento rok, a aktuálne v ňom mám viac ako 136 tisíc, tj. cca. 900GB fotiek. Katalóg má aktuálne 1GB a (voliteľné) náhľady vygenerované pre rýchlejšiu načítavanie majú cca. 51GB. Spätne som ešte fotky moc neriešil, ale nové fotky ktoré pridávam si už označujem kľúčovými slovami podľa miesta kde som fotil (krajina, obec, miesto), podľa toho kto/čo je na fotke (meno osoby, kapely, objektu alebo veci), prípadne o akú fotku ide (svadobná, portrét, koncert, atď). Nakoľko kľúčové slová sa dajú zoradiť aj do stromovej štruktúry/hierarchie dá sa s tým perfektne pracovať, resp. je ľahké neskôr vyhľadať fotky nejakej konkrétnej kapely ktorú som viackrát fotil, alebo si odfiltrovať všetky fotky ktoré som fotil v ČR, alebo v Prahe, bez ohľadu na to pri akej príležitosti to bolo.
    Naposledy upravil e1; 21.11.2011 v 00:43.
    Intel Core i7-6700K @4.4 GHz | Noctua NH-D14 | GA-Z170-HD3 | 4x 8GB 2400 MHz CL12 DDR4 RAM | Sapphire HD 7770 GHz Edition Vapor-X | Samsung 850 EVO 250 GB SSD | Adaptec 71685 | RAID 5: 4x Samsung F2 HD154UI (1500GB, 32MB cache, 5400rpm) | RAID5: 4x WD30EFRX (WD Red 3TB) | Asus DRW-2140L1T | Dell U2515H | Seasonic X-750 | Fractal Design Define R2 black | 3x Noctua NF-P14 FLX | Noctua NF-S12B FLX | APC Smart-UPS XL 750VA
    Intel Core 2 Quad Q9300 | 2x 2GB A-DATA Vutesra 800 MHz DDR2 RAM | Adaptec 5405 | RAID1: 2x WDC R3 WD57502ABYS (750GB, 32MB cache, 7200rpm) | Fractal Design Define R3 black | APC Smart-UPS XL 750VA + APC Smart-UPS XL 24V Battery Pack
    Nikon F100 | AF 35/2 D | SB-800 | Velbon Sherpa 450n | JOBY Gorillapod SLR-Zoom | Lowepro Mini Trekker | Lowepro Orion Trekker II | Crumpler Pretty Boy 2500 (M)
    Dell Latitude D830 | Intel Core 2 Duo T7300 @2GHz, 4MB L2 cache, 800MHz FSB | Intel 965 (Santa Rosa) | 2x 1GB DDR2 RAM, 667MHz | GMA X3100 | 15,4" WSXGA+ LCD | Hitachi 120GB HDD, 7200rpm 16MB cache | Wifi 802.11 b/g/n
    Lenovo Thinkpad X200s | Intel Core 2 Duo SL9400 @1,86 GHz, 6MB L2 cache | 2x 4GB DDR3 RAM | Intel HD 4500 | 12" LED WXGA+ LCD | Intel 320 80GB SSD

Standardní Re: ZPS13 práce s katalogy a třídění fotek

Taky doporučím na správu fotek raději Adobe Lightroom než ZPS. Možná to bude zpočátku trochu nezvyk, ale jak se to naučíš a zažiješ si svůj worflow, tak se z toho stane silný nástroj.
    A pokud bys chtěl speciální soft na katalogizaci fotek, tak ještě doporučím IMatch, to je asi to nejlepší co je k dispozici.
    Ať tak či onak, jak se ti začnou fotky množit tak je třeba používat a dobře zvolit strukturu klíčových slov.
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem)... a v případě kritiky nezapomeňte napsat důvod, abych se mohl poučit a polepšit

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Třídění fotek
    Založil JOHN v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 8
    Poslední příspěvek: 18.02.2009, 15:52
  2. Outlook-třídění zpráv
    Založil sebad v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 21
    Poslední příspěvek: 11.02.2007, 20:33
  3. Schemy eletronickych zariadeni, datasheety , katalogy
    Založil proe v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 17