Zdravim, před nedávnem se mi do rukou dostala X1900XTX(původní majitel tvrdí, že jemu nic podobného nedělala)(Jinak karta je ještě v záruce). Po tom co jsem jí uspěšně naistaloval a spustil gamesu, tak mě překvapila nepříjemná věc v podobě zvláštních těžko popsatelných zvůků(něco jako pískání, pištění, šumění) ozývajících se z GPU. Zvuk se začíná objevovat již v menu hry a načtením scény ještě zesílí, v některých hrách je to slyšet více v druhé zase meně, paradox je, že nejvíce se tento zvuk ozývá v Hidden and Dangerous 2 a např: v takové CoD4 je nejslabší. Hry jako World in Conflikt, gothic3 je zvuk pronikavý, ale o něco tišší než u HaD2.
Ty zvuky jsou opravdu nepříjemné a někdy působí i dojmem, jako by šla karta do kytek. Jakmile se zvuk objeví, tak do pár desítek sekund hru vypínám, nechci riskovat, aby s sebou něco nevzala kdyby odešla.
Dalších věc který jsem si všim je tenký (fialový) pruh při přehrávání videa(v dolní části obr.).
A poslední změna oproti předchozí kartě(je to asi blbost ale předtim to taky nedělalo) Při zapnutém icq vyjíždí v pravém dolním rohu zprava o přihlášení. Po vyjetí této zprávy se ozve pisklavý(svištivý)zvuk z HDD.
Ještě pro úplnost uvedu, že jsem předtím vlastnil X1800GTO ve 3D provozovanou na 700/700(1,35V/2,15V), zkoušel jsem i 1,45V/2,2V, což jsou i schodou okolností hodnoty X1900XTX a karta se chovala stabilně. Asi už trošku tušíte kam mířim, vlastním zdroj LC Power 420W (12V1-14A, 12V2-15A) začal jsem přemýšlet jestli tohle už nemá na svědomí zdroj ale je to ještě jeden z těch prvnějších, kdy byla kvalita ještě celkem dobrá. Bohužel nemám možnost vyzkoušet silnější zdroj.
Za rady, nápady budu rád.