Kedze neviem co by som k tomu napisal, skopirujem sem interview z jedneho servra...

swat: Čau Snorri, ako si prišiel k tvojmu nezvyčajnému nápadu, zabudovať počítač do DVD prehrávača?

Snorri: Ahoj, tento nápad som dostal pri pohľade na Play Station 2, malú, tichú a výkonnú vecičku, na ktorú sa počítač svojími rozmermi vôbec nechytá.

swat: Počítač má vcelku veľké rozmery, no u DVD prehrávača to tak nie je. Ako sa ti podarilo do DVD prehrávača dostať celý počítač aj s jeho komponentmi?

Snorri: Najvačšími kompenentmi v počítači sú prídavné karty, zdroje, mechaniky a chladiče. Keďže mám na základnej doske integrovanú grafickú, zvukovú aj sieťovú kartu, tak s kartami som problém nemal. Pasívne časti chladičov v zdroji a na procesori sa mi do tejto krinky akurát zmestia, len pre ventilátory už miesto neostalo, a tak musia byť umiestnené z vonkajšej strany skrinky. Neskôr ich plánujem nahradiť nejakými užšími. Zdroj som rozobral, vybral z neho plošný spoj a položil tesne vedľa základnej dosky. Základná doska a doska zo zdroja mi presne pasujú na dĺžku skrinky DVD playera, harddisk je pripevnený tesne nad základnou doskou a napaľovačka bude neskôr v externom šuflíku.

swat: Ako môžes fungovať bez CD-Romu? Ja osobne si to predstaviť neviem.

Snorri: Žijeme v 21. storočí, kde optické média začínajú pomaly vytláčať flash pamäte, v mojom prípade sa im to už podarilo. Dáta pretášam na USB pamäťovom kľúči, na pamäťovej karte, prípadne cez ethernet. CD-Rom používam maximálne štyrikrát do roka. V prípade, že potrebujem predsalen CD-Rom, tak si mechaniku jednoducho nachvíľu zapojím.

swat: Určite mňa aj viacerých čitateľov by zaujímalo, koľko trvala výroba takejto “mašinky”. Môžeš nám to prezradiť?

Snorri: Premýšľanie nad týmto nápadom trvalo asi deň. Samotná fyzická práca zabrala približne dvanásť hodín. Musím povedať, že to bola riadna “fuška”, no výsledok nepochybne stojí za to.

swat: Aká je konfigurácia tohto neobvyklého počítača?

Snorri: Základná doska je ABIT NF7-M s chipsetom nForce 2, s integrovanou 100Mbit sieťovou kartou, 5.1 kanálovou zvukovou kartou a Geforce 4 MX 440. Procesor je Athlon XP 3200+ z dielne AMD. O dáta sa stará 80GB harddisk s 7200rpm a 2MB cache od Maxtoru. RAMka je 2x512MB DDR taktovaná na 220Mhz /440Mhz DDR/ s časovaním 5-2-2-2.

/original na www.e-sports.sk/

Teploata CPU - 45C IDLE - max 55C LOAD.

obrazky /sorry za kvalitu, lepsi fotak ako v telefone nemam../ :