Výsledky 1 až 12 z 12

Téma: CSS sloupcovy layout, dlouhy text roztahujici layout stranky

Senior Member
    Vliv
    300

Standardní CSS sloupcovy layout, dlouhy text roztahujici layout stranky

jedna se o stranky http://hanspaulka.wz.cz, pisu je v html 4.01, nicmene casem prepisu do xhtml
    konkretne zde si otevrete odkaz s dlouhym clankem http://hanspaulka.wz.cz/index.php?article=1193384051

pouzivam minimalne upraveny klasicky sloupcovy layout, nacrtnu..

pricemz potrebuji aby se divy "left" a "right" roztahovaly do vysky(height) podle delky jejich obsahu. toho jsem docilil pomoci pouziti css vlastnosti min-height:723px; a _height:723px (coz je hack pro internet explorer, ktery nezna parametr min-height). to ale funguje ve firefoxu, v exploreru, ale uz ne v opere. viz obrazek.. jine reseni neznam.

styl vypada nejak takhle:

Kód:
    body {
    background-color:#000000;
    }
    #page {
    background-color:#5e82ac;
    width:758px;
    min-height:838px;
    _height:838px;
    margin-left:auto;
    margin-right:auto;
    margin-top:10px;
    margin-bottom:10px;
    }
    #top {
    background-color:#426082;
    height:90px;
    }
    #middle {
    background-color:#5e82ac;
    min-height:723px;
    _height:723px;
    width:748px;
    margin-left:5px;
    margin-right:5px;
    margin-top:5px;
    margin-bottom:5px;
    }
    #left {
    background-color:#385c6c;
    width:558px;
    float:left;
    }
    #right {
    background-color:#385c6c;
    width:185px;
    float:right;
    }
    #bottom {
    background-color:#426082;
    height:15px;
    }
    div #middle je vylozene pomocny a pokud by se ho slo zbavit, rad to udelam. nicmene potrebuji dosahnout zelene vysrafovaneho odsazeni. obsahem divu #middle je krome #left a #right i dalsi div, ktery ma pouze style="clear:both" .. napada me jestli je spravne umisteny?

dal se chci zeptat.. chapu to spravne ze css vlastnost .. top = margin-top? to same pro left?
    a jeste jedna otazka.. jakou ma objekt defaultne nastavenou vlastnost position? mel jsem za to ze relative ale nejak mi to nesedi.. edit: aha tohle uz jsem nasel, position je defaultne nastaveno static.
    Naposledy upravil Jey; 10.03.2008 v 14:31.

Member Avatar uživatele l_iNu$
    Vliv
    233

Standardní Re: CSS sloupcovy layout, dlouhy text roztahujici layout stranky

Citace Původně odeslal Jey Zobrazit příspěvek
    dal se chci zeptat.. chapu to spravne ze css vlastnost .. top = margin-top? to same pro left?
    Chápeš špatně, margin je vnější okraj elementu(tedy odstup od ostatních elementů), kdežto vlastnosti left, top, right, bottom určují pozici elementu závislou na vlastnosti position (absolute, relative...)
    Naposledy upravil l_iNu$; 10.03.2008 v 15:31. Důvod: odstup... :-)

Senior Member
    Vliv
    300

Citace Původně odeslal l_iNu$ Zobrazit příspěvek
    Chápeš špatně, margin je vnější okraj elementu(tedy odstup od ostatních elementů), kdežto vlastnosti left, top, right, bottom určují pozici elementu závislou na vlastnosti position (absolute, relative...)
    ano, rozumím. původně jsem chtěl napsat za určitých podmínek. za určitých podmínek lze obojí použít k dosažení stejné věci. právě jsem přemýšlel, zda by mi nepomohlo zrušit celý #middle a namísto toho dát position:relative pro #left a nastavit mu left:5px a pro #right dát také position:relative a nastavit mu right:5px; pak už jen vymyslet onu horizontální mezeru.. například pro #bottom nastavit position:relative a top:5px; a pak dat jeste top:5px pro left i right. zda by toto fungovalo? inu nápady mám, ale nemám ověřenou funkčnost, proto se ptám, než se do něčeho pustím. v momentálním stavu to bohužel není ono.

skus dat za tie dva float divy toto:

<hr style="clear: both; display: none;"/>

casto mi to pomohlo, ked som kombinoval float elementy a normalne...

Velky srot s pokazenym zdrojom na oknach
    Maly srot s pokazenym ventilatorom na linuchoch
    Prestigio Visconte 120

Senior Member
    Vliv
    300

visby: jasne to funguje, ale pouze pokud nepouziju display, ale dam namisto toho visibility:hidden. a musim nastavit i parametry te cary, protoze treba explorer ji da rozmery podle sveho. takze to opet nevypada vsude stejne. toto reseni si ponecham v zaloze. verim, ze by to slo vyresit obratneji.

Mozno by sa dal pouzit display: table a display: table-cell. To som na nejakom webe pouzil, ked som chcel bocny panel roztahovat do vysky. Akurat to nefunguje v MSIE, tak na to som tam pridal nejaky hack.
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Na to by se mozna hodil jiny figl - pomoci background-image.
    Zkusim popsat, jak bych to resil.
    Do #middle bych dal obrazek na pozadi:

#left asi neplavaci, s marginem na prave menu a jeste do nej na konec nejakej prvek s clear:both, aby kdyby byl #right dlouhy, tak aby se natah...
    Melo by to vypadat uplne stejne jako kdybys to ruzne natahoval...
    Snad je to pochopitelne, kdyztak udelam nejaky priklad.

Senior Member
    Vliv
    300

no to bych se z toho... jeste to nemam vyresene.. kdyz me neco napadne, nebo se rozhodnu neco pouzit, vzdy narazim na to, ze to v nejakem prohlizeci nakonec vypada jinak. pak vymyslim hacky a dalsi hacky a stejne jsem se zatim k vysledku nedobral.

promenliva delka #left a #right je resena pomoci parametru min-height, ktery musi mit nastaven i #middle a #page, aby se pripadne vse roztahovalo. + mam tu ten IE podrtzitkovy hack.

pokud chci pouzit clear:both, ktery nastavim prvku #middle, tak OPERA nepochopitelne vynecha margin-bottom prvku middle a neodsadi spodni listu - bottom, obrazek je v prvnim postu. jinde to funguje jak ma.

pokud pouziju samostatny div ktery dam za right, a dam mu vlastnosti clear:both;width:100%;height:1px;, pak to funguje(ale musi mit nastavene minimalne tyto rozmery) vsude krome IE - ten odsadi #bottom o dva radky, protoze pomocny div ma 2 zalomeni.
    edit - to same mi dela i vodorovna cara - hr - coz jsem povazoval puvodne za 100% funkcni reseni

smitka: s tim obrazkem to chapu ale myslim ze by to nevyresilo popisovany problem.
    nicmene nemuzu nechat float pouze u prvku #right doprava, a u #left ho zrusit, protoze #right pak neobteka prvek #left, jedine ze bych ho dal v kodu pred nej a to nechci/nemuzu.
    pokud jsem zrusil float u prvku #right a nechal ho u #left, pak opet #right neobtekal left, ale byl pod nim.

jedine me snad napada zrusit ten margin pro middle, ktery slouzi jako pomocny a dat nejaky div nad nej treba obrazek sirka 100% vyska 5px, ktery tu mezeru proste vzdy udela a stejne tak dalsi stejny takovyto obrazek umistit i pod middle.

jeste pridavam holy kod webu, jestli neni nejaka bota tu, ale validator to bere
    Kód:
    ...
    <body>
    <div id="page">
    <div id="top">
    <? include ("top.php"); ?>
    </div>
    <div id="middle">
    <div id="left">
    <? include("left.php"); ?>
    </div>
    <div id="right">
    <? include("right.php"); ?>
    </div>
    </div>
    <div id="bottom">
    <? include("bottom.php"); ?>
    </div>
    </div>
    </body>
    </html>
    EDIT: objevil jsem velmi velmi zajimavy clanek s funkcnim resenim. je to sice nejspis opet nejaky druh hacku, protoze ty hodnoty marginu tam nedavaji smysl, ale vypada to ve vsech prohlizecich stejne. snad to bude aplikovatelne pro muj pripad.
    http://tvorba-webu.zdarek.com/css/obtekani.php
    Naposledy upravil Jey; 11.03.2008 v 18:14.

No, ja jsem stale presvedcen, ze by ti ty backgroundy mohly pomoct...
    http://smitka.org/jey/

(je to jen na rychlo, jeste poladit nejaky paddingy a tak...)
    Naposledy upravil Smitka; 11.03.2008 v 20:46. Důvod: A jeste koukam, ze to asi bude chtit hack na sirku v IE, ale principialne by to melo byt ok

Senior Member
    Vliv
    300

aha .. dik smitka .. ze jsi me nasmeroval. udelam to podobne, jako radis. udelat ten horizontalni margin elegantne pomoci borderu a margin vertikalni pomoci obrazku je fakt dobry reseni.

jen co nechapu, je, ze mi najednou funguje ve vsech prohlizecich to tvoje vycentrovani pomoci body a text-align:center, co si vzpominam, tak jsem to dlouhosahle resil, az nasel ono doporuceni obalit cely obsah do framu, jako mam ja treba #page a nastavit mu margin-left:auto a margin-right:auto. coz to vycentrovalo. je videt ze mas prehled. protoze prave boy a jeho text-align:center mi nefungovalo ve vsech prohlizecich. ted funguje.

edit: no principialne to je ok, ale bohuzel je ted prvni v textu ten pravy sloupec namisto leveho coz neni zrovna to nejlepsi.
    Naposledy upravil Jey; 11.03.2008 v 22:18.

Tak ono by melo fungovat margin:auto, ale IE (samozrejme) to nejak nebere, ale bere text-align:center, takze se to musi kombinovat...
    Jinak asi bych doporucoval dat samotny texty do DIVu a teprve jim nastavovat paddingy, jinak kdyz paddingy pouzijes primo na #right a #left, tak se to zase v IE rozhodi...

Sice to pak bude, jak nekdo rika, CLASSicky DIVny, ale bude to fungovat bez problemu.

Jo a taky koukam, ze jsem si spletl strany a left je vpravo a obracene

Citace Původně odeslal Jey Zobrazit příspěvek
    edit: no principialne to je ok, ale bohuzel je ted prvni v textu ten pravy sloupec namisto leveho coz neni zrovna to nejlepsi.
    Jestli myslis ze je ve zdrojaku nejdriv pravej sloupec (a ne to jak jsem si poplet strany), tak neni nic jednodussiho, nez dat levej jako plavaci a pravymu nastvit margin-left aby se tam ten pravej vesel

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. CSS layout
    Založil Smitka v sekci fóra Programování
    Odpovědí: 26
    Poslední příspěvek: 04.10.2004, 17:45
  2. [Css] Css Layout (Graficky tvoreni CSS) WYSIWYG editory CSS
    Založil Martyr-M v sekci fóra Programování
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 07.07.2004, 21:42
  3. C++ --> Delphi
    Založil Big Muscle v sekci fóra Programování
    Odpovědí: 7