-
Nový chladič od Noctua -> Noctua NH-U12P
Noctua NH-U12P pokračuje v odkaze už klasických chladičov od spoločnosti NOCTUA, ktoré vyhrali cez 150 ocenení a odporúčaní od popredných medzinárodných webstránok a magazínov. Popri zachovaní úspešného dizajnu a osvedčeného SecuFirm™ montážneho systému prináša najnovšia revízia ešte lepšiu kompatibilitu so základnými doskami (začiatok rebrovania je položený vyššie, ako pri NOCTUA NHU-12F), v balení výbornú, teplovodivú pastu NOCTUA NT-H1. Novinkou je použitie nového typu ventilátora NOCTUA NF-P12 1300, ktorý je priamo určený na tower typy chladičov, kde je potrebný vyšši statický tlak na účinnejšie chladenie rebier pasívu. Chladič prešiel aj vonkajšou zmenou - aj medené časti chladiča sú poniklované). Ďalšie parametre chladiča sú už známe z predchádzajúcich modelov - 4 duálne heat-pipe, 38 chladiacich rebier o celkovej ploche 5000 cm2.
Chladič je kompatibilný so všetkými platformami - AMD Socket AM2 / AM2+ a Intel Socket LGA 775 - natáčateľný o 90 stupňov)
Špecifikácia:
Kompatibilné s Intel LGA 775, AMD K8 (939 / 940 / 754), AMD AM2 (natáčateľný pasív o 90 stupňov) + Intel Xeon na požiadanie.
Výška (bez ventilátora): 158 mm
Šírka (bez ventilátora): 126 mm
Hĺbka (bez ventilátora): 71 mm
Výška (s ventilátorom): 158 mm
Šírka (s ventilátorom): 126 mm
Hĺbka (s ventilátorom): 95 mm
Váha: 770 g (s materiálom)
Materiál: medená základňa a 4x duálne heat-pipe trubky, hliníkové rebrá, možné osadenie 2 ks. ventilátorov 120x120x25mm, alebo 120x120x38mm. Poniklované.
Ventilátor (pribalený): NOCTUA NF-P12-1300
Rozmery: 120x120x25 mm
Ložisko: SSO-Bearing
Výkon: (+/- 10%) 1300 ot./min
Výkon s redukciou výkonu: (+/- 10%) 900 ot./min
Prietok: 92.3 m³/h
Prietok s redukciou výkonu: 63.4 m³/h
Hluk: 19.8 dB(A)
Hluk s redukciou výkonu: 12.6 dB(A)
Spotreba: 1,08 W
Odber: 0,12 A
Pracovné napätie: 12 V
MTBF: > 150.000 h
V balení nájdete pasív Noctua NH-U12P, ventilátor NOCTUA NF-P12-1300, teplovodivú pastu NOCTUA NT-H1, príslušenstvo k inštalácii na Socket AMD AM2, AM2+ a Intel 775, adaptér na redukciu výkonu, spony pre 2ks. ventilátorov.
http://www.noctua.at/images/products..._nh_u12p_2.jpg
Zaujímavý chladič podľa môjho názoru - prvé testy potvrdzujú vyšší výkon, ako v prípade NHU-12F. Zaujímavá je podpora AM2+, škoda nekompatibility s S939 (aj keď je pravda, že Socket je mimo už).
Práve dnes mi došiel aj kúsok, ktorý pôjde na simulátor. Vypracovanie perfektné, balenie rovnako, chválim hlavne o dosť vyššie položené spodné rebrá chladiča.
-
Re: Nový chladič od Noctua -> Noctua NH-U12P
-
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
No akorat oponenti mohli byt vybrany zajimavejsi - starsi model UH-12F, nejaky Thermalright...jinak to urcite nebude spatny chladic, uvidime ve slibovane recenzi :)
-
Citace:
Původně odeslal
falcon
No akorat oponenti mohli byt vybrany zajimavejsi - starsi model UH-12F, nejaky Thermalright...jinak to urcite nebude spatny chladic, uvidime ve slibovane recenzi :)
Jj, asponze tam je Scythe Infinity. Inak by som ani poriadne nevedel kde to mam zaradit...
Verim, ze coskoro pribudnu dalsie recenzie aj na inych serveroch a s pre nas lepsie vybranymi oponentmi v testu.
-
Odtestuje sa to ako som sľuboval na simulátore profesionálnom ako posledné recenzie u nás, tak budeme vedieť či sa niečo zlepšilo. Inak ventilátor NFP12 1300 už mám odtestovaný v porovnaní s NEXUS 120x120x25 a s NFS12-1200 a celkom zaujímavé výsledky.
-
Citace:
Původně odeslal
GABO
Odtestuje sa to ako som sľuboval na simulátore profesionálnom ako posledné recenzie u nás, tak budeme vedieť či sa niečo zlepšilo. Inak ventilátor NFP12 1300 už mám odtestovaný v porovnaní s NEXUS 120x120x25 a s NFS12-1200 a celkom zaujímavé výsledky.
A jak je ten ventilator podle tebe hlucny oproti NFS12-1200??Ja ze i me prijde NFS12 na nejvyssi otacky celkem dost slysitelny.Jinak mi jede porad cca okolo 1000 ot. a neni slyset-minimalne.
-
1 Příloh-a(y)
Mno pre mňa osobne je (aspoň do zostáv čo robím) NOCTUA hlučná nad 800 rpm. (to je samozrejme v úplne tichej kancelárii). Pod 800 rpm je to s NOCTUA už hodne dobré. NFS12-1200 som cez dosku hodil na 1300 rpm a v porovnaní s NFP12-1300 tiež na 1300 rpm tá NFS12 je hlučnejšia + jemne píska. Test by som mal dopísať do konca týždňa tak dám potom odkaz. Pridávam aspoň jedno foto :).
-
Jop , moje 1200 su pri 900rpm hlucne , potrebujem dostat otacky na 780 a uz je to ok ;) Hold netopier ;)
-
Souhlasim, ja jsem tak velky netopyr, ze musim Noctuy stahovat tak na 650-700 rpm, abych je neslysel :)
-
No ja si myslim ze mam PC celkove dost tichy na to kolik radoby "tichych" PC jsem videl,ale jak vas tu vidim,tak mate asi fakt silent sestavy. :)
-
2AjsTi a Pitrs82:
chlapi ty vase sestavy bych chtel nekdy videt, to musi byt teda fakt narez, kdyz slyslite Noctuu na 800ot.
skoda ze bydlite tak daleko od Brna, ja bych si to velmi rad poslechl
2GABO: na ten test se tesim, ja si ted chci koupit 2 ventilatory na radiator, tak se prave nemuzu rozhodnout mezi tema Noctuama
i kdyz jsem s tema ,,staryma,, spokojenej, chci samozrejmne vzit ty lepsi;)
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
2AjsTi a Pitrs82:
chlapi ty vase sestavy bych chtel nekdy videt, to musi byt teda fakt narez, kdyz slyslite Noctuu na 800ot.
skoda ze bydlite tak daleko od Brna, ja bych si to velmi rad poslechl
OT/
Ono ja tedka jedu (jel jsem nez jsem prodal X1950XTX) s 800 otackovou Noctuou na Ninjovy a tutez Noctuu jsem mel v casu jako outtake. Je pravda ze ta noctua si samovolne zvysovala otacky zhruba na nejakych 860. K tomu sem mel na Acceleru pridelany dva 120mm vetraky zregulovany na necelych 800 (spis 750) otacek (jeden z nich cerveny Xilence a jeden chladic z Ninjy) a ty uz skoro (alespon pro me) nebyly slyset alespon v porovnani s obema zbylyma Noctuama. A tohle vse mi ze zacatku prislo absolutne tiche, jenze po trech mesicich a pustenem pc, kdyz spim mi to zase prislo byt hlucne. Je pravda, ze vic nez ty vetraky slysim WD250GB KS v Silentmaxxu, ale porad se to da jeste vic ztisit (az dojde nova 8800GT) tak dam na Accelero jen jeden 120mm fan a stahnu ho na 650 a to same udelam s Noctuama na Ninjovy a outtake pozici) a sem zvedavej jak dlouho mi to prijde tiche :D Kazdopadne to mam ve skrini s prosklenou bocnici, coz tichosti zrovna moc neprida, ale menit se mi ji tedka nechce. Ale uz dost OT, abych to tady zbytecne nezasiral.
Jinak k tematu: Na ten test se taky tesim, premyslim o zmene chladice, takze pokud by byly vysledky (tichost v pomeru s vykonem) a cena priznive, tak o nem budu uvazovat.
-
Citace:
Původně odeslal
GABO
Mno pre mňa osobne je (aspoň do zostáv čo robím) NOCTUA hlučná nad 800 rpm. (to je samozrejme v úplne tichej kancelárii). Pod 800 rpm je to s NOCTUA už hodne dobré. NFS12-1200 som cez dosku hodil na 1300 rpm a v porovnaní s NFP12-1300 tiež na 1300 rpm tá NFS12 je hlučnejšia + jemne píska. Test by som mal dopísať do konca týždňa tak dám potom odkaz. Pridávam aspoň jedno foto :).
Byl by odkaz na ten test?
-
Žial Maule...výsledky a foto je hotové, len nemám čas to už cez mesiac spísať, jednoducho mám aj teraz viac prace ako počas Vianoc takže odkaz nebude...až to bude tak dám odkaz :(.
-
Citace:
Původně odeslal
GABO
Žial Maule...výsledky a foto je hotové, len nemám čas to už cez mesiac spísať, jednoducho mám aj teraz viac prace ako počas Vianoc takže odkaz nebude...až to bude tak dám odkaz :(.
OK, jasně, to mě nenapadlo, že to ještě není... :oops:
-
-
téma aktuální akorát pro mě. Koupil jsem Thermaltake Armor VA8000BWS a ty 120mm, co v něm jsou, jsou takový... no prostě hučej! ( přední intake jsem odpojil vlastně okamžitě). Sice to 'hezky' :-) modře svítí, ale já radši ticho.
Na CPU mám Noctua NH-U12F s větrákem NF-S12-120 zapojený přes U.L.N.A. adaptér ( točí okolo 850rpm a přetaktovaný CPU je v pohodě).
Teď k jádru pudla: Chci ty dva modré TT větráčky vyndat ( ačkoliv osvětlený vnitřek case se někdy hodí) a dát něco tiššího. Napadlo mě koupit ten nový větrák Noctua NF-P12, ten jsem, zase přes adaptér, zamýšlel dát na žebra chladiče CPU, ten co mám aktuálně na chladiči bych dal jako outtake a jako intake bych přikoupil ještě jeden Noctua NF-S12-800. Myslíte, že je to tak dobře?
-
Citace:
Původně odeslal
Hurvajs
téma aktuální akorát pro mě. Koupil jsem Thermaltake Armor VA8000BWS a ty 120mm, co v něm jsou, jsou takový... no prostě hučej! ( přední intake jsem odpojil vlastně okamžitě). Sice to 'hezky' :-) modře svítí, ale já radši ticho.
Na CPU mám Noctua NH-U12F s větrákem NF-S12-120 zapojený přes U.L.N.A. adaptér ( točí okolo 850rpm a přetaktovaný CPU je v pohodě).
Teď k jádru pudla: Chci ty dva modré TT větráčky vyndat ( ačkoliv osvětlený vnitřek case se někdy hodí) a dát něco tiššího. Napadlo mě koupit ten nový větrák Noctua NF-P12, ten jsem, zase přes adaptér, zamýšlel dát na žebra chladiče CPU, ten co mám aktuálně na chladiči bych dal jako outtake a jako intake bych přikoupil ještě jeden Noctua NF-S12-800. Myslíte, že je to tak dobře?
NF-S12 má jako outtake trochu problém, pokud musí tlačit vzduch ven zkrz nějakou tu plástev v case - zrovna tam jsem použil raději NF-P12 s větším tlakem, stejně jako na profuk pasivu Ninja. Starý NF-S12 jsem dal na grafiku a S1, kde přeci jen te odpor žeber není tak kritický...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
NF-S12 má jako outtake trochu problém, pokud musí tlačit vzduch ven zkrz nějakou tu plástev v case - zrovna tam jsem použil raději NF-P12 s větším tlakem, stejně jako na profuk pasivu Ninja. Starý NF-S12 jsem dal na grafiku a S1, kde přeci jen te odpor žeber není tak kritický...
no ja s NF-S12 foukam na radiatory a nemyslim, si, ze by to nejak nezvladaly
kazdopadne kdybych si ted kupoval novy 120 fan tak jednoznacne ty novy Noctua
stejne si myslim, ze rozdil mezi nima se nepozna, i kdyz testy hovorily jasne ve prospech tech novych(myslim na svym pripade, ze rozdil bych ja nepoznal, at tu neni flame)
-
Tak jsem to objednal, dík za postřehy..
Ještě mě zaujala poznámka Dartha.. Tys' dal NF - S12 na VGA?? Mohl by ses podělit o obrázek, docela by mě to zajímalo..
-
Tak podrobná recenzia NOCTUA NH-U12P na testery u nás na pretaktovanie.sk vyšla včera (neviem ako Vám to pojde, lebo server ma dnes problémy):
http://www.pretaktovanie.sk/modules....d&v=1200863301
Dúfam, že sa bude páčiť - Kuzman sa činil.
-
Chyba mi porovnanie s thermalright ultra 120 extreme. Ale myslim si ze thermalright je lepsi...
-
Citace:
Původně odeslal
Hurvajs
Tak jsem to objednal, dík za postřehy..
Ještě mě zaujala poznámka Dartha.. Tys' dal NF - S12 na VGA?? Mohl by ses podělit o obrázek, docela by mě to zajímalo..
Nechápu, co bys na tom viděl - na grafiku jsem dal chladič Accelero S1 a na něj uchytil 12 cm větrák Noctua NF-S12... na netu je takových modifikací tuna... :rolleyes:
-
Citace:
Původně odeslal
Pret
Chyba mi porovnanie s thermalright ultra 120 extreme. Ale myslim si ze thermalright je lepsi...
No jo ešte sme sa k tomu nedostali, ono sa stači pozrieť koľko hodín testov zaberie na testeri testovanie jedného modelu, to nie sú testy, že si pustíme Orthos na pol hodiny a píšeme výsledky. Postupne sa dostávajú do DB všetky chladiče, ktoré sa testovali a môžeš si ich porovnať.
-
Nedělal jsem nějaké superprecizní testy, ale jako malý porovnání by to mohlo posloužit.
Case BT Chieftec se 2 Papsty 80mm jsem po N. roce měnil za TT Armor, ten má 2 fany (IN/OUT, 120mm_1300rpm_17dBA) def.zaplé. Pak ještě volitelně 2x 90mm (1800rpm_19dBA) oba v horní části - nazapínám. Na CPU byl NH-U12F s NF-S12-1200 (u.l.n.a.; cca 850-900rpm).
S původními (ale hlučnějšími a příliš svítícími) ventilátory (CPU na def.voltáž,@3,2GHz): IDLE 34°C, BURN 56°C.
S odpojeným intake (a o dost větším tichem v místnosti) +2°C, tzn. BURN stále okolo 58°C (pro CPU krása, jen HDD šly nahoru asi o 4°C).
Dal jsem do case NOCTUy:
NF-S12-800 (IN,500) ==> NF-P12-1300 (CPU,850) ==> NF-S12-1200 (OUT,850): 66°C
NF-S12-800 (IN,500) ==> NF-S12-1200 (CPU,850) ==> NF-P12-1300 (OUT,1000): 61°C
Jen tak ze zvědavosti jsem odpojil oba in/out a na CPU nechal nový NF-P12-1300 -teplota je šílená, BURN klidně k 80°C. Outtake je zkrátka povinnost. Intake v podobě NF-S12-800 je u mé skříně v podstatě kosmetická záležitost, která se nejvíc zamlouvá diskům.
Teplota v IDLE prakticky stejná (stále okolo 34-35°C), více se mění teplota v zátěži.
Laborováním jsem vypozoroval, že na CPU stačí i 'původní' NF-S12-1200 s 850rpm. Zde příliš nehraje roli výměna za novinku NF-P12-1300. Ovšem, dát např. jako outtake NF-S12-800 před hustou "včelí plástev" je mrhání časem a penězma. NF-S12-1200 taky nic moc, teprve NF-P12-1300 s 1000rpm jakž takž.. Pořád ale co do účinnosti nemá na TT (bohužel hlučné) vrtule. Ale co je rozdíl 3°C, když CPU neživoří na svém teplotním limitu? Tedy, větší ticho je vykoupeno cca o 3°C vyšší teplotou na CPU a o 900,- lehčí peněženkou ;-))
Závěr: teplotu systému (a CPU nejvíc) velmi ovlivňuje (krom solidního CPU cooleru) schopnost outtake ventilátoru odvést teplo ven z case, bylo by fajn do té plástve alespoň vyvrtat větší díry, jsem ale děsně línej a je mi líto Armora..
-
najlepsie je cele tie originalne vysekavane mriezky vyrezat a vytvorit vzduchu na co najmenej prekazok a hran
-
Ja som zadnu mrezu vyrezal nelutostne aj zo svojho Sola .. napriek tomu, ze patrila k tym nerestriktivnym. Nechapem preco najdrahsie skrine este stale mavaju sekane mriezky :roll: a nie dratenne!
-
Nho Lian Li ma tuším drátene, ktoré sa dajú dať bez problémov preč ;)
-
nie vsetky a nie vsade ;)
-
Momentálně mám tento chladič na E6750, do vánoc jsem měl jeho předchozí verzi F na X2 4200+ sct.939. Postřehy: nová Noctua lépe chladí víceméně jen díky novému 120mm ventilátoru (aspoň mě to tak přijde). Oproti staršímu bratříčkovi (sestřičce) vypadá tak nějak levněji, abych řekl pravdu tak se mi ty měděné heatpipes a základna líbily více než v tomto poniklovaném stavu. Zpracování výborné, chladí taky dobře, provozuju ho přes regulátor na 1000 otáčkách.
OT: teď nevím jestli jsem to psal tady, ale Noctua mi přirostla k srdci svým postojem k zákazníkům - řešil jsem ve Zlíně reklamaci jejich 800otáčkového 120 ventilátoru, kterému prostě nešly regulovat otáčky. Prodejce se vymlouval že je to normální atd., tak jsem napsal e-mail na vedení Noctuy do Rakous s tím, ať mi toto potvrdí anebo vyvrátí. No vyvrátili mi to (samo že fan MUSÍ jít regulovat) a na závěr napsali, že pokud mám problém s prodejcem, tak ať jim fan pošlu a oni mi ho ZCELA ZDARMA vymění a zašlou do ČR. Tomu se říká přístup...
-
Toz noctua je noctua a hlavne ich 5rocna zaruka. Ja som vymenil iba P12 za S12/chladi momentalne Accelero S1/ a povodny "medeny" na CPU som nechal a samozrejme rozdiel tam je a hlavne co sa tyka ticha a prietoku. Co si pametam, tak AC tiez dava tusim 5/6 rocnu zaruku, ale vsimol som ti toho len na chladicoh na grafiku. /OT
EDIT: Ano 6 rokov, dikes GABO ;)
-
Citace:
Původně odeslal
AjsTi
Toz noctua je noctua a hlavne ich 5rocna zaruka. Ja som vymenil iba P12 za S12/chladi momentalne Accelero S1/ a povodny "medeny" na CPU som nechal a samozrejme rozdiel tam je a hlavne co sa tyka ticha a prietoku.
Taktak, nová stodvacítka s P v názvu je výkonnější a zároveň tišší. Tomu se říká pokrok.
-
No tak na NOCTUA máme 6 ročnú záruku, prístup je viac ako výborny ako som už písal niekde v inom vlákne. Spolupracujem s nimi a distribuujem od doby kedy začali s výrobou a fakt je to výborný prístup.
Nová NOCTUA je aspoň pre mňa osobne krokom vpred (vypočuli žiadosti k vyššiemu položeniu spodných rebier) aj čo sa dizajnu týka, takto poniklované sa mi to páči proste viac. No a ventilátory nové čo k tomu dodať...výborné vidno to aj na predaji.
2MadCap: máš úplne recht s tými Lian Li, moja hlúposť že som to tam nepripísal ja v podstate montujem len s tými, ktorým sa odobrať tie mriežky dajú.
-
Jsem četl že máte 6 měsíční záruku, jsem se úplně lekl :-)
-
Citace:
Původně odeslal
meteor
.. Noctua mi přirostla k srdci svým postojem k zákazníkům ...
Moje řeč, stoupli u mě v ceně (viz. http://4um.overclocking.cz/showthrea...286#post757286)
K tomu vyřezání mřížky.. Komu by se to chtělo rozebírat, nést to k někomu, kdo na to má nějaký forichtung ( já mám doma akorát tak šroubovák a hasák..) a otravovat ho, aby mi to vyříznul.. Jasně, budu mít ve skříni o 5°C míň, ale je to vážně pro komp životně nutný?? Asi ne.. ( ačkoliv, nikdy neříkej nikdy.. ;-) )
-
Citace:
Původně odeslal
Hurvajs
Moje řeč, stoupli u mě v ceně (viz.
http://4um.overclocking.cz/showthrea...286#post757286)
K tomu vyřezání mřížky.. Komu by se to chtělo rozebírat, nést to k někomu, kdo na to má nějaký forichtung ( já mám doma akorát tak šroubovák a hasák..) a otravovat ho, aby mi to vyříznul.. Jasně, budu mít ve skříni o 5°C míň, ale je to vážně pro komp životně nutný?? Asi ne.. ( ačkoliv, nikdy neříkej nikdy.. ;-) )
no ono nejde jen o mensi teplotu ale taky hlucnost
protoze ten vzduch narazi prave do te mrizky a muze vytvaret hluk
-
a jak to řežete, myslím taknějak v domácích podmínkách..? Co na to vzít..? Co třeba vrtákem do toho vyvrtat větší ďoury?
-
Na flus-plechy stacia kombinacky...
Na tie hrubsie plechy treba sprevodovane klieste alebo pilku na zelezo. (prve je podstatne rychlejsie)
V oboch pripadoch potom dokoncit (zahladit) pilnikom...
-
Dík.. no, ten muj Armor bude asi bytelnej 1mm plech, takže spíš kus Semtexu by snad bylo to pravý.. :-)
Uvidim, zblbli jste mě, takže se možná jednou do toho dám..
-
Citace:
Původně odeslal
Hurvajs
a jak to řežete, myslím taknějak v domácích podmínkách..? Co na to vzít..? Co třeba vrtákem do toho vyvrtat větší ďoury?
Dremel http://forums.bit-tech.net/images/sm...bit-dremel.gif Pekne po okraji odrezat celu mriezku, brusnym nastavcom zacistit a je to ako keby to tam bolo odjakziva tak :)
-
SajmoN:
Aaaa, pan je motorizovany ;D
-
Pro majitele CPU chladičů Noctua: v jaké poloze máte chladič na desce - tak, že jakoby vyfukuje vzduch ze skříně (tak jako já) anebo natočený tak, že fouká vzduch pod sebe/na dno bedny? A nezkoušeli jste si obě varianty, která chladí lépe (pokud to teda není jedno)?
-
Od grafiky smerom ku zdroju. Pripadne mozem este opacne, ale to by bola zrejme haluz.
-
Citace:
Původně odeslal
AjsTi
Od grafiky smerom ku zdroju. Pripadne mozem este opacne, ale to by bola zrejme haluz.
Koukám že si za chvíli napíšeme pěkné MB dat :-D jen tak dál...
Jestli to chápu správně, tak ho máš natočený tak, že ti defacto fouká vzduch nahoru směrem k fanu ve zdroji, jo? A vzadu v bedně máš normálně 120mm fan? Přijde ti - osobně nebo podle testů nebo jsi se někde dočetl - že to chladí lépe - nebo se tím zlepší cirkulace vzduchu v bedně?
Já se právě teďko někde dočetl (vzhledem k principu heatpipe), že tohle nastavení CPU chladiče může mít vliv na chlazení CPU. Samo nic velkého, ale každý stupeň dolů je dobrý, že jo.
-
Citace:
Původně odeslal
meteor
Koukám že si za chvíli napíšeme pěkné MB dat :-D jen tak dál...
Jestli to chápu správně, tak ho máš natočený tak, že ti defacto fouká vzduch směrem k fanu ve zdroji, jo? A vzadu v bedně máš normálně 120mm fan? Přijde ti - osobně nebo podle testů nebo jsi se někde dočetl - že to chladí lépe - nebo se tím zlepší cirkulace vzduchu v bedně?
Já se právě teďko někde dočetl (vzhledem k principu heatpipe), že tohle nastavení CPU chladiče může mít vliv na chlazení CPU. Samo nic velkého, ale každý stupeň dolů je dobrý, že jo.
Ja to inac nemozem dat. http://ajsti.ic.cz/abit/065.jpg
Nemam moznost ho otocit, takze mi taha od grafiky cez CPU k zdroju a hadam aj von odtial.
-
Citace:
Původně odeslal
SajmoN
Presne moj sposob. V okoli sa vzdy najde niekto kto ma potrebne naradie :-D Len ja ho mam uz tri mesiace pozicane a nechce sa mi dokopat k tomu rozobrat komp, vybrusit a zavriet, aj ked je to praca na ~ 2hodky
-
preto sa tieto upravy snazim robit vzdy na novej prazdnej bedni (ked nema akurat dremela bracho v brne :D )
aj ked raz som uz rezal mriezky tak ze som mal pripaskovanu igelitku okolo celej dosky (lenivost je svina :)) )
-
Citace:
Původně odeslal
meteor
Pro majitele CPU chladičů Noctua: v jaké poloze máte chladič na desce - tak, že jakoby vyfukuje vzduch ze skříně (tak jako já) anebo natočený tak, že fouká vzduch pod sebe/na dno bedny? A nezkoušeli jste si obě varianty, která chladí lépe (pokud to teda není jedno)?
Já ho mám tak, že fouká zpředu dozadu... tj. o 90 stupňů proti tobě.... a popravdě me to ani jinak nasměrovat nenapadlo a nejsem si jist, že to vůbec jinak na desku (Gigabyte P965-DS4) vůbec uchytit lze...
-
kdysi jsem delal testy kdy jsem postupne otacel chladic do vsech pozic a nejlip vychazi ze to fouka dozadu do bedny a outake vetrakem ven ;).. i nova Noctua nebude vyjimkou
-
rombo: Taky jsem si doteď myslel (protože jsem to stoprocentně někdy dávno někde vyčetl), že nejvhodnější je umístnění větráku na CPU (pokud je vůbec taková možnost), tak aby se podpořil směr proudu vzduchu a foukat zpředu dozadu na outake mi přišlo smysluplnější. Nenabírám tak teplý vzduch od grafiky a neperu ho nahoru na zdroj, čímž by měl větrák ve zdroji leda tak chuť točit se rychleji... ale snažím si to jen nasměrovat jinak.
-
Chci se zeptat majitelů Noctua NH-U12P -> Jak je to s váhou chladiče. Chlaďák i s fanem má udávanou hmotnost 770g což je hodně. V kombinaci s towerovým provedením mi příjde že to na uchycení (na MoBo) musí vyvíjet pěknou páku.
Dá se vůbec case s timto chladičem nějak přenášet aby nedošlo k poškození (vypáčení ?). Nebo když máte PC přenést tak radši celej chlaďák sundáte ? Nebo jsou moje obavy zbytečný a držít to tam dobře ?
-
Citace:
Původně odeslal
theedge
Chci se zeptat majitelů Noctua NH-U12P -> Jak je to s váhou chladiče. Chlaďák i s fanem má udávanou hmotnost 770g což je hodně. V kombinaci s towerovým provedením mi příjde že to na uchycení (na MoBo) musí vyvíjet pěknou páku.
Dá se vůbec case s timto chladičem nějak přenášet aby nedošlo k poškození (vypáčení ?). Nebo když máte PC přenést tak radši celej chlaďák sundáte ? Nebo jsou moje obavy zbytečný a držít to tam dobře ?
Tak váha to je, na druhou stranu jsou i těžší chladiče :p Aby ti to nevyrvalo socket z desky, tak máš na druhé straně sponu, že jo.
Co se přenášení týče, tak to nějak neřeším: jednak není důvod komp přenášet a když už, tak to není moc daleko, takže IMHO se mu nic nestane. A pro jistotu ho nesu (bednu) převrácený o 90 stupňů, čili chladič CPU a karty v PCI slotech jsou kolmo (vertikálně) k zemi ;) takže asi tak, jinak chladič teda drží dobře.
-
Tak jsem namontoval Noctuu NH-U12P.
montaz byla uplne v pohode (snadnejsi nez jsem jsem cekal). Fan jsem zapojil pres redukci U.L.N. (8,8V - 1050 ot.) pastu jsem pouzil tu co byla u Noctuy (je dost husta).
Delal jsem nejake porovnani s AC Freezer 7 Pro ktery jsem tam mel doted ->
S Freezrem jsem mel v Idle teploty 43°,40° a v burn po 30 min v Orthos 56°,54°
V idle mi Freezer tocil cca 1200 ot. a v burnu tocil az 2700 ot. což už byl docela rachot (byl zapojeny na regulaci ot. přes desku.
Kupodivu Noctua mi dává stejný teploty Idle -> 43° a burn 55° (jen o 1° min v burn nez Freezer) ale cely to uchladi pri 1050 ot. přes U.L.N. - možná by stačila i U.L.N.A (7V), ale to jsem ještě nezkoušel.
Case chieftec mám větraný určitě dobře - 2x80mm fan na OUT přes regulaci otacek + 120mm OUT ve zdroji a 1x80mm na IN vpředu pod diskama taky zaregulovanej.
Teploty jsou z CoreTemp na desce Asus P5K Pro s posledním biosem 1001.
CPU -> C2D E8200 @ 3,4GHz ( 425x8, 1,24V - udaj z CPU-Z).
Čekal jsem že ta teplota bude s Noctuou trošku nižší než s Freezrem - ale je fakt že Freezer v burnu točil 2700 ot. a Noctua 1050 ot. a ta hlučnost je neporovnatelná.
-
Chladí to stejně jako Thermalright 120 Ultra Extreme, co jsem měl předtím, takže spokojenost, do těch 60C při 4Ghz a 1.35V.
EDIT.: blbý příspěvek, no ale už to tady nechám :D
-
Mam Noctuu a chladi perfektne.
Jeji velikost je ovsem problem. Mam Thermaltake Armor s vetrakem v bocnici. Vetrak musel pryc jinak by se nedala zavrit case. Budiz toto radou pro ty kteri chteji stejnou kombinaci...
-
Mám dotaz na majitele tohoto chladiče, při instalaci jsem si všiml, že základna neni dokonale rovná. Teploty jsou následující (idle/load):
http://img230.imageshack.us/img230/2066/idleax2.png http://img230.imageshack.us/img230/4831/loadwi5.png
Je to Q9450 na P5Q Deluxe (vše na základních taktech/napětích) ve skříni CM Cosmos. Teplota okolí byla 27°C. Ventilátor na CPU jel na 1300 RPM.
Jsou ty teploty odpovídající, nebo mám tu Noctuu reklamovat?
Někde jsem četl že je to tak schválně, protože IHS na procesorech bývají taky křivé, ale to se mi moc nezdá - mám tady ještě starý Freezer 4 a ten má základnu perfektně rovnou...
-
Citace:
Původně odeslal
AXB
Mám dotaz na majitele tohoto chladiče, při instalaci jsem si všiml, že základna neni dokonale rovná. Teploty jsou následující (idle/load):
...
Je to Q9450 na P5Q Deluxe (vše na základních taktech/napětích) ve skříni CM Cosmos. Teplota okolí byla 27°C. Ventilátor na CPU jel na 1300 RPM.
Jsou ty teploty odpovídající, nebo mám tu Noctuu reklamovat?
Někde jsem četl že je to tak schválně, protože IHS na procesorech bývají taky křivé, ale to se mi moc nezdá - mám tady ještě starý Freezer 4 a ten má základnu perfektně rovnou...
Ja som to u Freezera 64 Pro vyriesil tak, ze som aplikoval tuning brusnym papierom - za pomoci sklenej tablicky. A bol pokoj...
Samozrejme ze som prisiel o zaruku...
Ak si potrpis na zaruke, reklamuj. Ale moze sa stat, ze zase dostanes kus s krivym spodkom :confused:
-
Brusný papír by byl řešení, ale když už kupuju chladič za takové peníze, tak rozhodně nepočítám s tím že bych ho musel doma v garáži "dodělat".
Ale stáhl jsem RealTemp a pročetl pár diskuzí a zjistil jsem že TjMax pro Q9450 by měla být 95°C, při nastavení této hodnoty jsou teploty jader o 10°C nižší, což už nevypadá tak hrozně...