Výsledky 1 až 7 z 7

Téma: Rozšířit partici v XP

  1. #1
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    802
    Vliv
    225

    Standardní Rozšířit partici v XP

    Mám tu vypújčenou fläšku 64 G, jejíž majitel ji používá akorát na multimedia, co si pouští přes TV; PC ani Internet jako takový nemá. Udivuje ho ovšem, že na ní je jenom 32 G místa a určitě by mi byl vděčný, kdybych mu nějak vykouzlil, aby to mělo celých 64 G.

    Kouk jsem na to ve Správě nosičú (XP) a je tam ještě 26,93 G nepřiřazených. Nemám s timhle v XP moc zkušeností, ale vim, že nejde všechno tak krásně, jako v 98čkách, kde to jede přes MS-DOS (tam to ovšem zas neumí USB-věci) nebo prý v Linuxu, s tim jsem ale dosud nikdy nedělal a nemám teď moc času se s tim zaobírat, ledaže by mi tu někdo dal krátký blbuvzdorný návod, jak na něj rychle najet (nejradši na tom kompu, co mi jedou 98čky; moje otázka tu nezní ani tak „co?" - takových rad jsem našel už plno - ale „jak?", prozatim aspoň pro tenhle jediný účel).

    Než mu do toho začnu vrtat: Je mi zřejmé, že by mělo být snadné z těch 27 G udělat 2. partici. Je to ale týpek, kterého by mohlo značně zmást, že má 1 čudlík a na něm vlastně 2 čudlíky, kromě toho jsou ta jeho videa dost objemná, takže z hlediska využití prostoru by bylo lepší, kdyby to bylo všechno v jednom. Hlavně ale vim, že s jednou vyrobenými particemi se v XP už dost těžko, jestli vúbec, nějak dá hýbat - hlavě proto se tu chci nejdřív zeptat:

    Je možné tyhle 2 prostory ze Správy nosičú v XP sloučit do jedné partice? Domnívám se, že by to mohlo jít, když ten jeden je ještě "panenský". V ideálním případě aniž bych jeho stávající data nejdřív musel někam posichrovat, kdyby nešlo jinak, dalo by se ale i to (a myslim, že se to bez toho asi neobejde).
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  2. #2

    Standardní Re: Rozšířit partici v XP

    Co zkusit EaseUs Partittion Master ve free verzi? Zmenit velikost by tam mela jit a XP tam taky maji vypsana:
    http://www.easeus.cz/comparison/part...ster-free.html

    Ale rozhodne bych pro jistotu zalohoval data, nikdy nevis, kdy to spadne.
    Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 12,5" IPS, 1TB HDD Seagate 7mm, 120GB mSATA Crucial M4), Mini Dock Plus Ser. 3, 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

  3. #3
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    802
    Vliv
    225

    Standardní Re: Rozšířit partici v XP

    Díky .

    Mezitím jsem našel AOMEI, s kterým se mi to povedlo. Vypadá to skoro stejně jako v XP ve Správě nosičú, akorát že se tam daj měnit velikoti particí (v XP nechápu, ta funkce tam v menu je, ale šedivá neaktivní a guglení vydává mnohočetné jednoznačné výsledky, že to zaktivnit nejde )

    Čudlík jsem mu vrátil, měl z toho radost. Pak vyštrachal noťák Compaq Presario (nejspíš z r. 2001) s MEčkama, co mu darovala jako vyřazený jeho přítulkyně a začal to pokoušt na něm. Moc se v tom nevyzná, trochu jsem mu asistoval, horkotěžko jsem ho naučil přejmenováváat soubory, aby se mu na jeho TV ukazovaly se jméney, jaká on chce. Jestli by to dnes po 3 dnech ještě zvládnul samostatně, nevim, ťukal to tam, jakoby už aspoň 200 let neměl v ruce ani psací stroj.

    Pak se ovšem opakovaně začlo stávat, že noťák tu flashku neviděl nebo se muselo dlouho čekat. Už jsem chtěl začít pátrat, jestli to netkví v pověstně špatných MEčkách, příští den mi ale řek, že ji už nevidí vúbec ani jeho TV. Vzal jsem si ji zas k sobě, a opravdu, po zastrčení se ukáže sice v prúzkumíku výměnný nosič dat, ve vlastnostech ale s nulovou kapacitou, při pokusu zformátovat nezaraguje vábec, při pokusu regulérně vyhodit přijde hláška, že při vyhazování došlo k chybě, ve Správě nosičú se neukáže. Takže podle mě žhavý kandidát na recyklaci coby elektrošrot (data jsem včas zálohoval ) - vidí někdo perspektivnější možnost?.

    Napadlo mě, jestli těch chybějících 27 G nebylo záměrně vyřazených, protože tam byl nějaký problém, který teď vedl k tomuhle, ač zpočátku vypadalo všechno OK. Je to možné - pravděpodobné?

    Ten AOMEI - a popř. tenhle EaseUs - jsem chtěl zkusit, jestli by se nedal využít i k pokusu přivést k životu múj 4 GB Mocrodrive IBM: https://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=83050 Takže tam pokračování na tohle téma.
    Naposledy upravil Mikus; 19.07.2020 v 22:34.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  4. #4

    Standardní Re: Rozšířit partici v XP

    Pokud by to byla nejaka noname flashka z eBay, tak mozna. Pokud to byla "normalni" znacka, tak asi ne.
    Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 12,5" IPS, 1TB HDD Seagate 7mm, 120GB mSATA Crucial M4), Mini Dock Plus Ser. 3, 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

  5. #5
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    802
    Vliv
    225

    Standardní Re: Rozšířit partici v XP

    Je to Medion, značka, kterou odhaduju už nejmíň 15 let prodává Aldi; dosud jsem na ni neslyšel stížnosti. Flashku dostal s jejím obsahem od někoho darovanou, takže co se s ní dělo předtim neví. Moje diagnóza neopravitelnosti ho sice nepotěšila, ale hlavně byl rád, když jsem mu řek, že data nejsou v čudu a když mi dá jinou s dostatkem místa, tak je bude mít zpátky
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  6. #6

    Standardní Re: Rozšířit partici v XP

    Ten puvodni problem mohl byt v tom, ze Windows XP a i novejsi neumi vytvorit vetsi FAT32 partisnu nez 32GB.

    Medion zadna super znacka nebude, ale uplny noname to taky neni. Takze spis nahoda. Taky jsem rok a pul pouzival myslim 64GB Verbatima, pak ho pouzil na navsteve u pribuznych v TV a po nekolikatem zastrceni bylo po nem. Reklamace a penize zpet.
    Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 12,5" IPS, 1TB HDD Seagate 7mm, 120GB mSATA Crucial M4), Mini Dock Plus Ser. 3, 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

  7. #7
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    802
    Vliv
    225

    Standardní Re: Rozšířit partici v XP

    Citace Původně odeslal zivan Zobrazit příspěvek
    Ten puvodni problem mohl byt v tom, ze Windows XP a i novejsi neumi vytvorit vetsi FAT32 partisnu nez 32GB.
    To bude ono. Někdo ji nejspíš prostě zformátoval a vúbec nezaregistroval, že mu to s ní udělalo tohle - jestli to tak nespáchali už ve výrobě.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete zasílat odpovědi
  • Nemůžete přikládat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •