Výsledky 1 až 5 z 5

Téma: Velký monitor na malé grafice

  1. #1
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    814
    Vliv
    231

    Standardní Velký monitor na malé grafice

    Spadl mi do klína 20" monitor Samsung Syncmaster 204b 1600x1200 a jako 1. jsem byl unesen tím, co se mi vsechno na tu plochu oproti dosavadnímu 1280x1024 vejde. Pak jsem ovsem v nastaveních monitoru Windows objevil jednu vec, co mi osvetlila nejspís hlavní dúsledek toho, ze moje grafika má jen 4 MB - do toho se proste musí vejít jeden obraz. A do toho se vejde práve tak akorát 24-bitových 1280x1024, tech 1600x1200 mi to zobrazuje maximálne v 16 bitech barevného rozlisení.

    Jen na koukání bych v tech "pouhých" 65'536 barev nevidel takovou tragédii (stejne je to model z té levnejsí kategorie, co vzdycky dáno technikou zobrazí trochu mín nez tech plných 24-bitových 16'777'216 barev), ale napadlo me, jestli se mi tim pádem nebudou v tehle 16 bitech taky ukládat obrázky na disk, coz by mi vadilo hodne; a jako pokracování úplne na psouk by soubor sice byl jakoby 24-bitový, ale obrázek by nikdy víc nez 65'536 barev neobsahoval.

    Kdyz treba ted udelám screenshot a otevru ho v Irfanovi, tak ten mi dole na liste ukáze, ze grafika má 3,75 MB. Kdyz bych totéz udelal na tom 1600x1200, tak si myslim, ze by mi taky ukázal neco k tem 4 MB, coz by ovsem bylo na úkor barev a ted kdyby to takhle ulozil jako soubor (at uz prímo nebo v komprimovaném formátu)... potud tedy moje teze.

    Ten monitor jsem jen ve spechu mezi fúrou jiných vecí, které na to v podstate nenechávaly cas, nahodil, abych ho vyzkousel, no a kdyby nebylo tohle, tak bych ho rovnou uz nechal. Na zkousení toho uz ale nebylo pokdy, tak jsem nechtel riskovat a napojil ten púvodní zas zpátky a pokracuju na nem (porád si vázím toho, ze i tak je to "dospelý" formát oproti detskému 1024x768, na kterém jsem taky kdysi skoro 3 roky mackal).

    Takze nez najdu dostatecnou casovou skulinu, abych to tu zacal zas vsechno prestavovat a experimentovat s tímhle, múze mi nekdo spolehlive z vlastního vedení ríct, jestli je moje obava oprávnená nebo jestli jde jen o to zobrazení a v zákulisí pracuje vsechno dál normálne na 24 bitú (a to císlo, co dole ukazuje Irfan, snad není obsah pameti grafické karty, ale ze obrázek je zdy ve své plné kráse taky v normální pameti, tím pádem by mi na 1600x1200 musel i s touhle grafickou kartou ukázat 6,7 MB)?
    Naposledy upravil Mikus; 27.11.2016 v 23:19.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  2. #2

    Standardní Re: Velký monitor na malé grafice

    Kdyz zapnes 16b barvy na grafice, tak bude logicky screenshot obrazovky taky jen 16b. Vic barev neni kde vzit.

    Kdyz v nejakem grafickem editoru otevres 24b obrazek, treba ho orezes a pak ulozis, tak by mel byt dal 24b.
    Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 12,5" IPS, 1TB HDD Seagate 7mm, 120GB mSATA Crucial M4), Mini Dock Plus Ser. 3, 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

  3. #3
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    814
    Vliv
    231

    Standardní Re: Velký monitor na malé grafice

    *popelnahlavusyp* - po letech teprv dík zivanovi, to se jeví naprosto logické. (Monitor jsem zatím uložil k spánku Rúženky Šípkové.)

    Teď ještě další otázka k tomuhle: Napadlo mě jestli by nebyla nějaká možnost, jak ty potřebné necelé 2 MB vzít z normální paměti?

    V jednom D-fóru, kde jsem se na tohle taky ptal, mi nejdřív někdo poradil, podívat se do BIOSu, že se tam snad dá paměť předisponovat. Podíval jsem se, ale nic jasného jsem tam k tomu nenašel; jsou tam ovšm funkce, o nichž moc nevím, co všechno dokážou a jejichž obluze takřka vúbec nerozumím, tak s nima taky nechci bez podpory někým fundovaným sám experimentovat.

    Pak ale další nejistota: jeden člověk mi tam k tomu řek tohle:
    Problém téhle grafické karty není RAM, nýbrž ca. o 50% vyšší zatížení větším vytížšním pixlú. To většinou vede ke zvýšení telpoty karty a tím ke zkrácení životnosti. Dříve zabudovávaný nouzový modus (16-bitové nouzové zapojení) ti ukazuje, že grafická karta již běží na hranici jejích možností a mj. i zpomaluje tvúj systém. V době výroby se nepočítalo s většími monitory.
    Dotyčný je vyhlášený expert na 98čky, dosud mi vždycky poradil dobře. Tohle se mi ale nějak moc nezdá, jestli to opravdu je základní limitující faktor, i kdyby tu paměť mělo jít rozšířit a tím ji 24 bitú "vnutit". Nebo má snad i tady pravdu?

    Že se tehdy nepočítalo s většími monitory je zřejmé už jen z té mé teze 4 MB na 1280x1024. Ono se ale taky nepočítalo s většími disky než 8 GB a už přes 10 let mi v tom bez problémú běží 128 a s neoficiálním SP pro W98 by asi běžely i mnohem větší.
    Naposledy upravil Mikus; 20.12.2020 v 03:58.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  4. #4
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    814
    Vliv
    231

    Standardní Re: Velký monitor na malé grafice

    Citace Původně odeslal zivan Zobrazit příspěvek
    Kdyz v nejakem grafickem editoru otevres 24b obrazek, treba ho orezes a pak ulozis, tak by mel byt dal 24b.
    Tak jsem se zas jednou trochu vrátil k výzkumúm na tohle téma a očividně bohužel ani tohle není. Zkusil jsem v nastavení displeje na svém současném zařízení přepnout na 16 bitú (High místo True Color) a vypadá to tak, že se tim přepne nejenom grafika, data, co se vyšlou na monitor, ale všechno, co systém dostane do spárú.

    Když se v Irfanovi otevře Redukce hloubky barev, jako první je nahoře 65'536 barev, což je 16 bitú, nicméně v závorce za tím kupodivu stojí »24 BPP, jednoduché RGB-565« a přednastavené je tam ale to pod tím - 256 barev (8 bitú). Když tu redukci na 65'536 udělám, v řádku dole zústane napsaných 24 bitú, ani obsazení paměti obrázkem se nezmění; když to skrouhnu na 8 bitú, chová se to podle očekávání: Dole se to změní na 8 BPP a obsazení paměti klesne na 1/3. Pak jsem ten 64ki-barevný obrázek uložil a ten soubor byl o 1,5% větší než originál, znovuuložení bez úpravy barev, tj. jako 24 bitú, zpúsobí zvětšení jen o asi 1 promili. Tohle jsem dělal ještě s nastavením monitoru na 24 bitú.

    Potom jsem přepl monitor na 16 bitú a takhle ten obrázek (otevřený v nastavení 24 bitú) uložil - byl na bajt přesně stejně velký jako když jsem takhle zredukoval barvy jen v Irfanovi. Následovalo otevření púvodního obrázku a znova uložení, výsledek byl už o 3,4% větší než originál, uložený screenshot dokonce o 3,7% (tenhle rozdíl mě taky trochu udivuje).

    Nakonec jsem ještě otevřel obrázek uložený jako 16bitový a znova uložil, to už byl větší o 5,3%.

    Ovšenmže tady nejde na prvním místě o tu velikost souboru, je to ale indikátor jinak na pohled nepozorovatelných změn v grafice. Protože JPEG komprimuje tím húř, čím je grafika "neklidnější", je logický dúsledek, že ten nárúst velikosti souboru má na svědomí "zneklidňování" garfiky ergo nárúst artefaktú, i když tad byly - při zobrazení 1:1, velikost 1200x707 - pořád ještě pod hranicí viditelnosti.

    Ta grafika byla fotka otevřené krajiny za letního slunečného odpoledne; nemúžu tu bohužel přikládat přílohy a její zdroj v netu momentálně neshledávám nalezitelný
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  5. #5

    Standardní Re: Velký monitor na malé grafice

    Napada mě - podporuje JPEG 16b barvy? Nebo je Irfan sice oreze (o barvy prijdes), ale nakonec to ulozi do JPEGu s 24b barvami? U redukce barev mi myslim zustava v Irfanovi prednastavene to, co jsem pouzil minule. A zvetseni souboru - otevru JPEG, dam ulozit, kvalitu nastavim na 100 a hned mam i bez zmeny obrazek s vetsi velikosti, nez original. Nebude to v tom?

    Podle me se ti do toho plete ruzne nastaveni komprese JPEGu. Zkus to treba s PNG, ktery nezahazuje detaily a nech stale stejnou uroven komprese. Zkusil jsem otevrit jeden screenshot ve fullHD a ulozit (abych mel stejne nastaveni komprese) - velikost cca 400kB, pak snizil barevnou hloubku na 16b a opet ulozil - velikost cca 280kB

    A resis to, abys zmenou na 16b barvy a upravou treba fotek nemel vse s mensim poctem barev? Co mas vlastne za tu grafiku? Nejakou AGP bych mozna v "bordelu" nasel, ale se 4MB to bude spis neco jako VL-Bus nebo PCI
    Naposledy upravil zivan; 05.02.2021 v 10:54.
    Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 12,5" IPS, 1TB HDD Seagate 7mm, 120GB mSATA Crucial M4), Mini Dock Plus Ser. 3, 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 2 uživatelů. (0 registrovaných a 2 anonymních)

Podobná témata

  1. Jak obejít DVI-D na grafice?
    Založil Patrez v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 17
    Poslední příspěvek: 18.02.2007, 16:44
  2. Male levne LCD ?
    Založil J.Wade v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 13.05.2006, 17:53
  3. male vytazenie CPU
    Založil Vorlon v sekci fóra Distribuované výpočty
    Odpovědí: 17
    Poslední příspěvek: 12.05.2003, 18:43

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete zasílat odpovědi
  • Nemůžete přikládat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •