Zdar všem příznivcům 3Dfx!
Protože tu o to kdosi projevil zájem, zveřejňuji postup, jak jsem modifikoval Velocity 100.
Začalo to tím, že ji KtK v Bazaru nabídnul, tak jsem si řekl, že si něco koupím na hraní. Prodával ji proto, že mu nešla při FSB 83MHz - ostatně to následně ani mně. Tak jsem si řekl, že by to chtělo malou modifikaci :P
Pořádně jsem si prohlídnul kartu a nebyl problém tam najít regulátor napětí - jde o čip s označením EZ1582CM. Kdo by chtěl datasheet, klidně mu ho pošlu mailem, nebo si ho vygooglí
Tak jsem to hezky prozkoumal, dočetl jsem se jak se to zapojuje a tak už nebyl problém zjistit, že napájecí napětí je standartně 2,5V a jak se dá ještě více zvýšit. Stačí snížit hodnotu odporu R2 - ale kdo by měl nervy na to odpájet ten SMD prcek co tam je? Tak jsem použil svůj vcore mod kit z K7S5A, který sestává z poťáku 50K a odporu 10K v sérii. Místo 10K odporu jsem dal 180R, protože by to nemělo efekt; daný R2 má totiž 137R a paralelně by to při nejmenší výchylce poťáku mělo jen nějakých 135R, což by mělo za výsledek cca. 2,55V, což je moc malý zvýšení
Nyní tedy s odporem 180R mám maximální možné napětí 3,07V.
Je tedy třeba napájet na body v obrázku označené červenými puntíky buď odpor (od 180R do asi 2k) nebo odpor a poťák - to je lepší volba, protože napětí lze pak nastavit plynule. Hodnotu pro odpor + poťák bych zvolil odpor 180R nebo 220R a poťák 1k.
No a pak je docela užitečný změřit si napětí, jaký tam vlastně pouštím - vhodné je použít voltmetr s vysokou impedancí (třeba digitální). Jeden pól připojit kamkoli na zem (třeba na kostru kejsu) a druhým pólem (+) se dotknout místa na regulátoru v obrázku označeného bíle.
A ještě dodávám, že ta karta pak pěkně začne topit, a ačkoli mi tam KtK dal pěkný pasiv s 50x10 větráčkem, tak když jsem jí po úpravě strkal spátky do kompu, zapomněl jsem připojit větrák - divil jsem se že mi celý systém instantně spadnul a že jsem se o pasiv spálil takže bacha na to, nedoporučuju se standartním pasivkem! A taky doporučuju chladit paměti.. stačí pasivně.
A teď taky k výsledkům:
Takže k taktování jsem použil koolsmokyho V_Control, a z default 143MHz jsem tohohle dráčka taktnul nestabilně na 200MHz, naprosto stabilně na 185MHz při 3,07V (při defaultu to šlo tak na 165 ale nic moc a jen při FSB 66MHz). Ale zatím jsem neměl moc možnost to otestovat, jen jsem zkoušel Unreal TOurnament a Diablo 2 - UT v 1024x768 HIGH DETAILS naprosto plynule, krásnej obraz, prostě bomba, to samý Diablo 2 - 800x600, HIGH DETAIL, krása 3Dfx je fakt třída.
V sousvislosti s tím vším jsem se chtěl zeptat zavilých třidéefixáků, jestli to je dobrej výkon nebo ne? Fakt nemám možnost to porovnat. Jen že na Voodoo2 12MB se mi UT v 800x600 lehounce sekalo a Diablo 2 byl v určitých pasážích celkem problém i v 640x480 a najhorší detaily.
A tady je obrázek:
Hodně zdaru a neklepající se ruce!!!
PS: pro ty, co nevlastní mikropájku (je tady opravdu nutná) dodávám, že já taky ne - vyřešit se to dá tak, že klasickou smyčku od trafopájky přeštípnete, jeden konec trochu zkrátíte, druhý pomocí pilníku zešpičatíte a oba drátky do sebe zakroutíte. Pájí se pak tím zešpičatělým koncem. Dokonce na něm i drží cín, takže vše je OK. Páječka tak sice trochu ztratí na výkonu, ale na tohle to postačí
PS2: čistě pro úplnost přidávám kompletní popis sestavy:
Deska SOYO SY-6KL (slot1 Intel 440LX), custom vcore mod (1,5-3,8V)
CPU Intel Pentium II 333 SL2QH 2,0V @ 5,5x83=458MHz / 2,1V
RAM 128MB DIMM PC133 @ 83MHz, timing 2-2-2
Disk IBM Deskstar DJNA-351520 15GM ATA/100 7200RPM
Síťovka Ovislink 100Mb PCI
SoundBlaster 16 ISA
disketovka, dočasně taky CD-RW LiteOn 32x12x40 a Genius NetScroll Optical USB apod.
OS Windows 2000 Prof. CZ
PS3: a kdo tohle bude chtít vidět živě, pravděpodobně celý Lemon Tree vezmu 27.3. na OC LAN Party III. do Nebušic.