Stránka 4 z 8 PrvníPrvní 12345678 PosledníPoslední
Výsledky 76 až 100 z 199

Téma: Reservoar like Tank-O-Matic (work in progress)

Senior Member
    Vliv
    276

Standardní

Rezanie plexi: elektrická lupienková pílka

Hodí sa na všeličo okolo moddingu (kľudne nahradí aj rezanie laserom a podobne...) - akurát neviem cenu

BTW: pásovú pílu budú určite mať v každej väčšej stolárskej dielni (myslím skutočnú stolársku dielňu, nie nejakých babrákov ktorí akurát tak z drevotriesky montujú skrine ) - ale ja osobne nevidím zásadný rozdiel medzi rezaním na pásovej píle a na cirkulárke - ak máš vhodný kotúč, malo by to ísť.
    SILENT PC ▌Athlon TB 2100+ @ 200x11, PrimeStable ▌Zalman CNPS7000A-Cu & Tt Copper Shim & AS Céramique ▌Abit NF7-S 1.2, NB Zalman ZM-NB47J, SB passive ▌512MB TwinMOS 333 @ 400, 11-2-2-2 ▌Sapphire R9600PRO VIVO @ 477 core, 716 RAM, cooled by Athlon box cooler & Papst ▌WDC800JB ▌Maxtor 30GB ▌NEC ND-3500A ▌Yamaha CRW2200E ▌400W Maxpower - add fan control&monitor & Papst ▌NeonLight case & Papst ▌LCD 4x20, LCD 2x8 ▌4xFan & 8xTemp. controller ▌21\" CRT monitor ▌A4tech infra mouse ▌Microsoft Multimedia Keyboard ▌Samsung ML1520 laser printer ▌

Bulharský mafián mince Avatar uživatele Zilla
    Vliv
    301

Standardní

Predbezne bych mel taky zajem...
    Stipendium peccati mors est
    Si peccasse negamus, fallimur, et nulla est in nobis veritas

Přesto, že bouře nad jezerem věští blízkost konce, pohyb nebes je plný síly!

Standardní

Alebo rucnou lupienkovou pilkou pekne pomali a presne podla vopred nakreslenej ciari a nakoniec to zahladit s velkym jemnym smirglom na nejakom velkom skle alebo zrkadle.
    HP Compaq 8710p: T9300 | 4GB DDR2 | 250GB | Quadro NVS 320M @ 700/1730/950 |WSXGA+ 1680x1050 | Win7x64u ...

Senior Member Avatar uživatele SajmoN
    Věk
    45
    Vliv
    290

Standardní

citali ste co pisal ? potrebuje to mat stopercentne kolme .. a pri tom mnozstve ktore ide vyrabat by to pilil a brusil mesiac
    | intel i3 12100f | noctua NH-U12F | asus TUF Z690-plus | kingston 32GB 3600 | gigabyte RTX2070 super
    | samsung SSD 860 EVO 250GB | wd 20earx | benq cosi 27"| logitech G600 | microsoft X6
    | seasonic
    S12-430 | diy acrylic ikea kallax case
    | “The future is already here—it is just unevenly distributed.”

Standardní

Citace Původně odeslal SajmoN
    citali ste co pisal ? potrebuje to mat stopercentne kolme .. a pri tom mnozstve ktore ide vyrabat by to pilil a brusil mesiac
    Tak nieco navrhni mudrosko (neber si to osbne, nic v zlom). Ja len viem ze pisal ze mame skusit niejake navrhy ako by sa to dalo spravit .. tak piseme
    HP Compaq 8710p: T9300 | 4GB DDR2 | 250GB | Quadro NVS 320M @ 700/1730/950 |WSXGA+ 1680x1050 | Win7x64u ...

Standardní

Citace Původně odeslal SajmoN
    nic nie je zadarmo a nic sa same nespravi, tak do toho treba niekedy vlozit aj troska driny, nie
    CPU Intel P4 1,6GHz @ 2,32GHz | MB Abit SD7-533 | RAM 512MB RAM PC400 Apacer | VGA MSI GF FX 5900XT @ 595/855 | HDD Hitachi Deskstar 7k250 160GB | DVD LG GSA-4160B & Toshiba SD-M1312 | SOUND SB Audigy2 ZS | PSU Chill 510W | CONTROL MS Natural Multimedia Keyboard + MS IntelliMouse Explorer 4.0 + MS Sidewinder 3D Pro | CASE Chenbro Gaming Bomb | COOLING Ertyho WB na CPU, chipsete a GPU & homemade radiator & SELTZ L20 700l/h| FANS 3x AC Arctic Fan Pro2L & 1x AC Arctic Fan3 & 1x TT SilentCat 92mm + TT Hardcano12

Standardní Re: Reservoar like Tank-O-Matic (work in progress)

Citace Původně odeslal trodas
    Kazdy asi vi, ze do vodniho chlazeni se musi nejak nalit destilovana voda a nejake ty aditiva. Kdyz uz nejake tu zkusenosti ma tak i vi, ze takove zavodnovani systemu neni jen tak, ze bublinky z dobre zavodneneho systemu se dostavaji tyden a z spatne zavodneneho - no, mesice...

Ja zvolil externi a krasny Tank-O-Matic ( http://www.innovatek.de/contentServ/...php?StoryID=89 ) jako to nejlepsi reseni, I kdyz ne zrovna nejlevnejsi - http://store.over-clock.com/Reservoirs.html - 47.79 liber, to jest (46.987 za libru dneska) 2245Kc nepocitaje postovne...

Nicmene krasne usnadnil zavodneni systemu a vycistil bulblinky ve velmi kratke dobe:
    http://ax2.old-cans.com/show.php?p=w...&d=1&id=38&c=8 - bubly, bubly
    http://ax2.old-cans.com/show.php?p=w...&d=1&id=39&c=8 - zadne bublinky

Vsechno bylo dobry ale jen do te doby, nez mi PRASKL!
    http://ax2.old-cans.com/show.php?p=b...&v=v2&d=1&id=5
    http://ax2.old-cans.com/show.php?p=b...&v=v2&d=1&id=6
    http://ax2.old-cans.com/show.php?p=b...&v=v2&d=1&id=7
    http://ax2.old-cans.com/show.php?p=b...&v=v2&d=1&id=8
    http://ax2.old-cans.com/show.php?p=b...&v=v2&d=1&id=9
    ...vlivem pravdepodobne prilis vysoke teploty se projevil rozdil v teplotni roztaznosti materialu a praskla dokonce jak je videt I trubicka uvnitr Tank-O-Maticu

Tank-O-Matic jsem nahradil Dander Den reservoarem ( http://ax2.old-cans.com/show.php?p=w...7&c=8&d=1&v=v2 ), ale teploty vyletely o 3-6 stupnu nahoru, zavodneni se stalo mnohem slozitejsim a to se mi ale VUBEC nelibi

A protoze se nic rozumneho nikde na svete nevyrabi a ani neprodava, rozhodl jsem se, pres vysoke naklady, si poradny reservoar proste udelat sam. Tady je prvni nacrt:

Jak vidite, prakticky se to od Tank-O-Maticu nelisi, snad jen tim, ze 1/4" G zavit je standard a da se tudiz zasroubovat jak 1/2" tak 3/8" konektor - coz je jednoznacne plus. Dale tu neni ono pravouhle zalomeni toku jako v Tank-O-Maticu, coz neprispivalo k dobremu prutoku a prutok je u WC naprosto nejpodstatnejsi vec. Dale jsem ho proti Tank-O-Maticu jeste zvetsil - Tank-O-Matic ma 250x50mm, tohle je 280x60mm - vetsi obsah vody = lepsi filtrace, mene vireni a mene dolivani po zavodneni

Cela zvazuji udelat z jeste silnejsiho plexiskla, 10mm kousek nemuze skodit - zavit bude lepe drzet. Tesnost zavitu obstara PTFE paska. ( http://store.over-clock.com/Adaptors___Connectors.html - teflonova mrska na zavit namotana) Na uchyceni z boku/zadu na case se snadno udelaji kolibky do L pro prisroubovani jakokoliv bude kdo chtit. Zvazuje se druha kratka trubicka pro uzivatele, co maji fakt bordel v WC loopu - v Tank-O-Maticu je, ale jen zbytecne zrala prutok, pri me ciste vodicce

Jedine, co mi jeste trochu vrta hlavou je, jak vyresit vrchni, dolevaci otvor. Takhle je to vyreseno na Danger Den reservoaru: http://doublescan.wz.cz/dd_reseni_zatky.jpg Asi nejrozumnejsi bude si vyhlednout obal od nejakeho vyrobku, jenz disponuje vhodnou sroubovaci zatkou (zakreslena je zatka z DangerDen reservoaru) a vyriznout pro ni zavit. Ted jde o to, kde neco takoveho sehnat. Kdyby nekoho neco napadlo - NE GHETO reseni, prosim vas - tak at se s nami o svuj napad podeli.

Trubky v Řempu prodavaji jen (?!?!) po 2000 mm, takze to vychazi na 7 reservoaru. Zatim jsme dva. Pokud by nekdo mel zajem se pridat, tak by byl vitan. Kontakt na me je email tady dole

...a abyste meli predstavu, jak vypadaji nejake vysledky me prace, tak tadyhle techhle par fotecek vam tu predstavu snad da:
    http://ax2.old-cans.com/galerie.php?p=wc&c=8&d=1&v=v2 - my watercooling history
    http://ax2.old-cans.com/galerie.php?...c&c=8&d=1&v=v2 - fanless server

Enjoy

Mužu jen otázečku? Nepřehřejvá se Ti chipset? Páč já mám na chipsetu po 4 dnech provozu dobrejch 30-40°C což mě docela štve... a to je na něm passiv a když jsem vidět že ho tam máš taky tak mě to zarazilo.. když už máš vodu na CPU tak bych ji vrazil i na chipset... ale to je na tobě jen se ptáím.. Jako pokud jsem to správně pochopil tak ta věc je vlastne expanzka ne? ) to viš nějak moc v tomhle ještě nedělám...
    Asus A7N8X-E Deluxe/Wifi AMD Athlon XP 2500+@3200+ (200*11=2199MHz) Arctic Cooling Copper Silent 2 TC Revision 2 Transcend 2*512 DDR CL2.5 400Mhz Seagate Barracuda 200GB SATA Seagate Barracuda 200GB SATA MSI GeForce2 Ti Pro VT (nejsou many) LG Multi DVD±R/RW,RAM GSA- 4120B Duall Layer Bluetooth Connection 100Mbit/100Mbit PCMark2002 Pro CPU 6626 Memory 5638 HDD 1236 case: AOpen H700B Mouse MX510 KBD ECS Multimedia slim klavesy

Standardní

velijura - sorry, ale to bude asi jeden z nejsilenejsich a nejmene realizovatelnych napadu, hned z nekolika duvodu. 1) by to trvalo hodne dlouho, nez bych to odvrtal 2) bych se asi obcas netrefil 3) bych to pak musel manualne dobrousit - manuelne znamena KRIVE 4) kdyz si nekdy zkusis brousit plexi tak zjistis, ze se pilniky na zelezo DESIVE rychle zanasi (takze nemozne) 5) to uz listem pilky zvladnu lepsi rez nez takhle 6) lidi asi nechteji POSKRABANOU expanzku a jak to pri techhle excessed budu upinat, to netusis? (leda ze bych presvedcil RadkaB na svirasi segmenty z dreva, ale i tak...

-martin- - dekuji za zajem, este dodelam testovaci kousek a uvidime, rek bych, ze se bude libit

PeterM - booooozi Ma to dokonce ready i chlazeni - to si kdyztak zvladnu dobastlit sam - ale jednu nevyhodu. Matrial mam desne velky a nesmi se poskrabat. Bylo by tudiz skvely, kdyby se nemusel hybat a posunovala se pilka. Tady to vypada, ze se posunuje matros + nema to zadna voditka... Ale napad je to super Velmi blizky te pasove pile, co doporucuje RadekB - ja se zase klonim k te pokosovce - asi bude nej sehnat vzorek (zas*any Rempol mi furt nic neposila!!! HELP!!!!) a zkusit to u nekoho na pokosovce fiknout, co se stane... Kdyz to bude zle, tak pasovku. Kdyz ne, tak koupim pokosovku, upravim (kde se asi tak sa sehnat maly ventil a ten tvarovatelny privod chladici kapaliny jako je na obrazku? ) a podme...

Zilla - super

janko_hrasko - jo, to je take moznost - i kdyz bych si asi spis udelal nejaky spesl ram (pokud na 6cm nebude stacit normalni, jako ze asi ne) na normalni pilu... Jen s timbrousenim je problem - rucne, znamena krive... (ne nadarmo se treba doporucuje nelapovat do lesku spodky chladicu, protoze podstatna je rovina, ne lesk...)

SajmoN - necitali, co sjem pisal Ale to je normalka, ne? ... A mas recht, pokud (a jak to vypada, tak asi jo) se bude reservoarku delat vice, tak je treba tohle vyresit nejak - eh - presne

TO ALL
    Prosim, uvedomte si jednu vec. Pri 1mm odchylce od kolmeho rezu na spodku reservoaru bude ta 100mm trubka vychylena od kolmice o vic jak pul centaku (odhad, mozna to bude i horsi, nechce se mi ted pocitat uhel a trojuhlenik...) - chcete takovy krive usazeny reservoar?
    Nevadi vam to?
    I kdyby vam to 100x nevadilo, tak ja takovy nechci a byla by mi velka hanba neco takoveho vytvaret.
    Pro uplnost dodavam, ze jakekoliv zkoseni na rezu te male, 20mm trubky, se muze projevit uplne stejne - udesnou odchylkou
    A Murphyho zakony rikaji, ze to clovek urcite nalepi tak, ze se odchylky budou scitat a ne odcitat
    ...snad uz vsichni pochopili, proc se mozna na prvni pohled muze zdat problem jako "snadno resitelny" - protoze ufiknout trubku krive proste neni zadny problem, to umi kazdy. A krive zabrousit do roviny rucne neni mozne. Pro jistotu jeste jednou - bavim se o temer idealni rovine s odchylkou DO 0,1mm a ne o rovine, jakou na trubce oko vidi - tak +- 1,5 - 2mm se vam na 60mm trubce ztrati... + uhelnik nema plochu, ale hranu, takze...

Zdeno2K4 - estli ani tenhle pasivni chladic, se spodkem z lapovane medene desky (z CPU chladice, cca 4mm + ArcticSilver) nestaci na chlazeni chipsetu, tak pak nevim co by:
    http://ax2.old-cans.com/show.php?p=w...4&c=8&d=1&v=v2
    ...soucasna teplota chipsetu 47C. Mistnosti 27C - a v case je 35C+ ...
    Proc by me mela teplota 47C na chipsetu nejak drazdit? Kamarad ma nFcore2 chipset s mikro chladicem, jde mu to pres 75C a zadne problemy to nema. Vetsina chipu zvlada vice jak 130C bezproblemu. Uvedeme si par prikladu. nVidia GPU se vypinaji kvuli prehrivani na 121C. AMD uvadi jako bezpecnou nejvyssi teplotu mobile prociku, co pouzivam, 100C. Pentium4 termalni diada vypina procik pri 135C. Vetsina mosfetu je ratovana na 120-135C... A mohl bych pokracovat. Takze strucne receno, chipset se chladi vzduchem a staci. Jinak mam koupeny Swiftech blok na chipset, ale nejak ho ani neplanuji nasadit, protoze neni duvod.
    Overclocking?
    To je mytus, ze musite procik chladit, aby sel taktit. Muj mobilni barton 2500+ pri zatezovym testu pri 2500Mhz (vim, ze to neni nic moc overclock, rekord mam zatim 2700 - to ale s 2600+ verzi) primoval zcela stabilne pri 86C celsia.
    Existuje jediny duvod, proc chladit. Protoze kondiky a dalsi soucastky na NB nemaji rady takovy teploti narust a presto, ze jsou ratovane vetsinou na 110C, zacnou pri takovych teplotach vytekat... Nasledkem ceho strati kapacitu a mosfety se budou spinat casteji = budou se vice zahrivat = bude to vic zahrovat kondiky - az mobo odejde.
    Finalni sequence tohodle scenaria trvala na Epox 8RDA+ jen 20min zatezoveho testu pro 1.800Vcore and zaklanim clocku 200x12 (2400Mhz nepovazuji za overclock ale za zakladni clock meho prociku, pac to dava s 1.625Vcore... prime stable )

Standardní

jo už jsem se pak díval na foto... ale já osobně tam dám vodu... a 35C ve skříni je dost... tak max tech 20 i když ty máš v místnosti 27 takže potěš
    Asus A7N8X-E Deluxe/Wifi AMD Athlon XP 2500+@3200+ (200*11=2199MHz) Arctic Cooling Copper Silent 2 TC Revision 2 Transcend 2*512 DDR CL2.5 400Mhz Seagate Barracuda 200GB SATA Seagate Barracuda 200GB SATA MSI GeForce2 Ti Pro VT (nejsou many) LG Multi DVD±R/RW,RAM GSA- 4120B Duall Layer Bluetooth Connection 100Mbit/100Mbit PCMark2002 Pro CPU 6626 Memory 5638 HDD 1236 case: AOpen H700B Mouse MX510 KBD ECS Multimedia slim klavesy

Senior Member
    Vliv
    276

Standardní

To trodas: skutočne nechápem tvoje obavy z poškrabania Považujem za samozrejmé, že rúrku pred rezaním kompletne oblepíš maskovacou páskou (a pre istotu v dvoch vrstvách ) takže žiadne poškrabanie nehrozí ani omylom...
    SILENT PC ▌Athlon TB 2100+ @ 200x11, PrimeStable ▌Zalman CNPS7000A-Cu & Tt Copper Shim & AS Céramique ▌Abit NF7-S 1.2, NB Zalman ZM-NB47J, SB passive ▌512MB TwinMOS 333 @ 400, 11-2-2-2 ▌Sapphire R9600PRO VIVO @ 477 core, 716 RAM, cooled by Athlon box cooler & Papst ▌WDC800JB ▌Maxtor 30GB ▌NEC ND-3500A ▌Yamaha CRW2200E ▌400W Maxpower - add fan control&monitor & Papst ▌NeonLight case & Papst ▌LCD 4x20, LCD 2x8 ▌4xFan & 8xTemp. controller ▌21\" CRT monitor ▌A4tech infra mouse ▌Microsoft Multimedia Keyboard ▌Samsung ML1520 laser printer ▌

Standardní

Citace Původně odeslal trodas
    velijura - sorry, ale to bude asi jeden z nejsilenejsich a nejmene realizovatelnych napadu, hned z nekolika duvodu. 1) by to trvalo hodne dlouho, nez bych to odvrtal 2) bych se asi obcas netrefil 3) bych to pak musel manualne dobrousit - manuelne znamena KRIVE 4) kdyz si nekdy zkusis brousit plexi tak zjistis, ze se pilniky na zelezo DESIVE rychle zanasi (takze nemozne) 5) to uz listem pilky zvladnu lepsi rez nez takhle 6) lidi asi nechteji POSKRABANOU expanzku a jak to pri techhle excessed budu upinat, to netusis? (leda ze bych presvedcil RadkaB na svirasi segmenty z dreva, ale i tak...
    ano moze to byt pracne a pomale, ale jakozto v praci obrabam (vrtam, rezem a brusim) plasty (aj plexi) skoro kazdy den uz niekolko rokov, tak ti musim povedat, ze urcite sa mylis v bodoch 3, 4 a 6...
    ...u bodu 3 len tolko ze ak mas dobry pilnik, tak sa ti hned nezanese ak je vytupeny, tak s nim to len budes len zohrievat...
    ...u bodu 2 dodam len to, ze s vrtakom o priemere 1,5-2mm sa nemas sancu netrafit sa...

... a ako som ti pisal aj ja a neskor aj PeterM, tak to oblep krycou paskou a NAOZAJ sa nemusis obavat poskrabania...

...mimochodom, ak sa mrknes na moju web stranku, tak sa mozes nechat inspirovat lacnym riesenim nadrzky...
    CPU Intel P4 1,6GHz @ 2,32GHz | MB Abit SD7-533 | RAM 512MB RAM PC400 Apacer | VGA MSI GF FX 5900XT @ 595/855 | HDD Hitachi Deskstar 7k250 160GB | DVD LG GSA-4160B & Toshiba SD-M1312 | SOUND SB Audigy2 ZS | PSU Chill 510W | CONTROL MS Natural Multimedia Keyboard + MS IntelliMouse Explorer 4.0 + MS Sidewinder 3D Pro | CASE Chenbro Gaming Bomb | COOLING Ertyho WB na CPU, chipsete a GPU & homemade radiator & SELTZ L20 700l/h| FANS 3x AC Arctic Fan Pro2L & 1x AC Arctic Fan3 & 1x TT SilentCat 92mm + TT Hardcano12

Standardní

PeterM - naskovaci pasku nemam A protoze to neni rurka, ale poradna trubka, tak bych ji asi potreboval sakra hodne

velijura - debata o tom, kde se mylim a ne je mimo ramec tohodle threadu, takze ji skipnem.

Pri informaci, byl jsem se dneska v PME ( http://www.pme.prerov.cz ) se teda optat, jak by to cenove vyslo (po tom straseni) s cenou rozriznuti te trubky. A studena sprcha - konecne jsem se pobavil s nekym, kdo skutecne rese a ne jen keca - a nejde to. Trubky vubec.
    Jednak nemaji nic na otaceni materialem, a hlavne - uz to zkousel dotycny na plechove trubce a vysledek byl SPATNY, takze nic, vubec nic nehrozi.

Co se tyce ceny, coz by nekoho mohlo zajimat, tak 15kc za metr rezu (kdyz bude moci jet vyssi rychklosti a bude to teda tensi plexi, tak do 5mm) se mi zdalo velice levne - ono tam asik neco naskoci, co se tyce upevnovani materialu a tak - ale rozhodne by se tyhle infos nekomu mohly hodit.

...jo, pozor na vratneho. V patek tam byl normalni klucina, ale dneska po me chtel jmeno, kam jdu (jako kdyby v arealu bylo vic firem a vstup do PME nebyl 15m od vratnice) a s kym to mam domluveny a kdyz jsem mu rek jmeno, tak este chtel abych pockal, nez si ho napise a ze tam musi zavolat...
    Tak jsem si rek, ze chlapik je kua dulezitej a ze ho nebudu resit, tak jsem nad nim mavl rukou, nacez nasledovalo "Nemavejte nad tim rukou! Nebo vas dam vyvest...!" Coz me pobavilo, pac prdola to byl polovicni nez ja, tak jsem se fest nasral a serval jsem ho, ze to chci videt a uz ani nepip Takze PME - vypada na cool firmu - a mohlo by se to nekomu hodit na narezani ornamentu do case, nebo tak neco - ale na vratneho bacha. Je to kokot dulezitej

Senior Member
    Vliv
    276

Standardní

Maskovacia páska stojí pár korún - to ťa nezruinuje A ak nechceš, tak alternatíva B) - taká tá lepkavá priesvitná fólia, čo sa do nej balia potraviny...

...ak nájdeš nástrojáreň, ktorá má dostatočne veľký sústruh, aby sa tá rúrka zmestila do otvoru vo vretene, tak máš vyhraté - ničím iným taký hladký a kolmý rez neurobíš.

BTW: za ten čas, čo špekuluješ, si to mohol mať spravené ručne (ten rez) a potom zarovnané niekde na fréze, ak si myslíš že pilníkom to nezvládneš dosť presne...

Senior Member
    Vliv
    279

Standardní

Moc sem tenhle dred neprocital, ale...

Pokud momentalne resite problem deleni trubky (prumer 60 mm), tak nejlepsim resenim je trubku upnout do univerzálky soustruhu a normalne upichnout. Kolmost zarucena, dostupnost velkyho soustruhu taky nebejva problem )

OT: jen zasnu, ze zalezitost vyroby roury s dvema vikama a fitinkama, ktera zabere vyrobou jedno odpoledne tady resite 2 a pul mesice

edit: PeterM...byls rychlejsi
    ()__()
    (<'.'>)
    (")_(")

Standardní

Citace Původně odeslal Pirs
    OT: jen zasnu, ze zalezitost vyroby roury s dvema vikama a fitinkama, ktera zabere vyrobou jedno odpoledne tady resite 2 a pul mesice
    Nieco natom bude, ale zas ked puntickar nema cas a odbornici mu neporadia v cas (ako v tomto pripade) tak sa to stale natahuje. Keby sa do toho zapojili ako si ty erty peterM a dalsi tak by sa to asi odost urychlilo. ALe verim ze to cakanie bude stat zato, aj ked by sa to dalo zmastit rychlejsie.

Standardní

Tak len pre pripad zeby xel Trodas zase spekulovat o poskrabani:

Ten sustruh je absolutna pohoda (az do 300mm ak sa nemylim su univerzalne). Okolo valca das nejaku latku, najlepsie flis alebo nieco podobne a upnes valec cez to. Ale musi to byt fest aby sa to nesmykalo, ale zase ne az prlis aby nepuklo plexi. Vezmes upichovak, a sejmes to vpohode. A ked sa bojis ze sa ti to roztavi, tak to sprav pri 5 ot/minutu a chlad to dusikom

*peace

Ne vazne, stacia male otacky, kazdy sustruh ma chladenie uz vstavane, len nastavis hadicku. A ides tyger
    AMD Barton 2500+ | Soltek 75FRN2-RL | DDR Samsung 512Mb cl2.5 | Sapphire RADEON 9600pro fireblade | Barracuda 7200.8 120Gb | Yamaha CDRW | Teac DVD | Fortron 350W performance
    Antonyho pricíp sily: Nenamáhajte sa, zožeňte si väčšie kladivo...

Senior Member
    Vliv
    276

Standardní

Citace Původně odeslal Jackar
    Tak len pre pripad zeby xel Trodas zase spekulovat o poskrabani:

Ten sustruh je absolutna pohoda (az do 300mm ak sa nemylim su univerzalne). Okolo valca das nejaku latku, najlepsie flis alebo nieco podobne a upnes valec cez to. Ale musi to byt fest aby sa to nesmykalo, ale zase ne az prlis aby nepuklo plexi. Vezmes upichovak, a sejmes to vpohode. A ked sa bojis ze sa ti to roztavi, tak to sprav pri 5 ot/minutu a chlad to dusikom

*peace

Ne vazne, stacia male otacky, kazdy sustruh ma chladenie uz vstavane, len nastavis hadicku. A ides tyger
    ...celkom si to nepochopil...

Tá rúrka má cca 2 metre To nemôžeš len tak uchytiť na konci a odpichnúť - to by ti po odpichnutí lietala po celej dielni
    Už som to tu písal (a Pirs to pochopil na prvý pokus ) - potrebuješ tú rúrku dostať dovnútra do otvoru vo vretene a upnúť najlepšie klieštinou - máš istotu že to nepraskne.

Standardní

PeterM - a kde ze se takova maskovaci paska da koupit? Papirnictvi/drogerie? Jak to vypada...?
    Soustruh? Ten ma jednu nevyhodu, je (zdase) tezce k sehnani (alespon tady nemame vsichni soustruhy doma...) a neresi rozdeleni 2m trubky... Tu neupnes. Leda to predtim rozrezat a pak nejak dorovnat - ale este nevim, co s tou poskozenou casti... Plexi proste neni kus kovu, to se pri upnuti proste poskodi. Soustruh je k nicemu. (jiste, je tu reseni vysoustruzit si nejdrive duty valec do ktereho tesne zasunout trubku a pak teprve upichavat, ale to mi prijde... ) Ale to by byly sakra moc velky ztraty na cenu matrose...

Pirs - dva a pul mesice se tu neresi rezani - posladni max. tyden a pul resim, jak to prefiknout. Predtim se resily jiny veci (kde sehnat spunty, zaviniky, fitinky... ) A v neposledni rade mam i sve problemy, praci a tak dale... Tohle je jen hobby, tomu nemuzu venovat cele dny - co bych jedl?! ...a budu rad, kdyz prodej par expenzek zaplati alespon naklady, o vydelku radeji ani nemluvim, takze...

janko_hrasko - me prijde, ze se to vsem od klavesnice strasne dobre keca. To umim take... Nejhorsi na tom je, jak se veskery doporuceni casto az komicky lisi. (a nektery jsou komicky uz ve svy podstate)
    Zakladni problem co resim je, ze jedna cast lidi tvrdi, ze na rezani potrebuji co nejvetsi zuby a co nejmensi otacky.
    Druzi zase tvrdi, ze potrebuji co nejmensi zuby a co nejvyssi otacky.
    A babo rad
    Zkouset na to drahem matrosu neni zrovna to, co chci - a proto mam vyhrady vuci takovym rychlym odsouzenim, ze se s tim flakam.
    Jo, jsem perfekcionaista a chci mit reseni, co bude POUZITELNE

Dnesni update. Tak me presvedcili a stal jsem se za 1790,- majitelem pokosove pily. 1300W, 4200 otacek a 210mm kotouc. Po par nezbytnych upravach pokosovky jsem pouzil telo meho popraskaneho tank-o-maticu (tomu rikam levny zkusebni material, jen 2500,- me stal... bych chtel videt tady ty chytraky... ) k prvnimu pokusnemu rezu.
    Nebudu vas napinat, neni to zrovna dobre. Nejdriv ty dobry veci - tak zaprvy, necitil jsem zadny tlak na material, pokusy o jeho protoceni, nebo tak neco - to je super. Staci to podrzet rukou, paradicka. Zadruhe - rez je krasne kolmy, naprosta spokojenost.
    Ted ke kvalite rezu - nevyhovujici. Dochazi k docela velkemu vylamovani materialu (cca. 0.5mm kousky!!!) na odchozich stranach rezu.

Provedl jsem dva rezy. Jeden "normalni" rychlosti - material neklade zadny odpor, tak jsem jel relativne svizne, asi jako kdyz rezu na normal cirkule 15mm desticku.
    Druhy rez jsem provedl co nejpomaleji.
    Byl VYRAZNE horsi!
    Podle me je navine vyrazne horsiho vysledku odtavovani materialu (bylo to i citet) a tim i relativne hluboke brazdy v materialu a jeste vetsi odstepky/vykusky...

Planoval jsem dalsi dva pokusne rezy, ale 3.15A pojistka v regulatoru, jimz jsem hodlal rapidne snizit otacky, fungovala chvili jako vybojka a tim to s ni skoncilo Asi to bude chtit sakra silnejsi regulator - eh, zacina se to zase komplikovat.

Zaver - velke zuby rozhodne nebudou na plexi dobre. Prinejmensim ne pro 4200 tockach.

Na rezani plexi mi vsude doporucuji kotouce s malymi zuby. (kdyz jsem se na ten kotouc dneska dival, tak na nem byly plasty dokonce vyslovne napsany!!!) Ma to jeden hacek - za takovy kotouc date (v Baumaxu) 1300,- ... 1300,- dat "jen tak" za zkousku neceho je proste na muj vkus hodne. Chlapik v Boshi mi nabidl neznackovy za 600,- to uz zni lepe, ale i tak je to kua spousta penez
    Co kdyz se tim vylamovani nespravi a cistota rezu zustane stejne spatna...?

Dalsi ideou, krome jineho kotouce a snizeni otacek je chlazeni. Proste na to nechat teci vodu - jenze v pripade trubky to bude trosku problem... trubka je kulata (svicka jedna) a mista rezu jsou dve a navic se neustale posunuji... Je mozne, ze by teceni vody jen na "nabeznou" (spravny termin bude asi vstupni, nebo tak neco, tohle mam z letadel... ) hranu rezu a castecne na rezny kotouc mohlo stacit? Neco takhle bych videl jako vhodne:

http://www.promacz.cz/katalog/prisl_...i_stroje_3.htm
    (obj. č. 25000020)

PS. mozna bych tu mel hodit, jak vypadaji ty rezy, ze se mi nelibi... Zitra to nafotim

Standardní

maskovaciu (kryciu) pasku kupis trebars v Baumaxe, mozno aj v papiernictve...
    ...je to taka papierova paska, ktora na jednej strane lepi...

...na tu pilu by som dal skor kotuc s tymi malymi zubami, vysoke otacky a chladil to vodou...

Senior Member
    Vliv
    276

Standardní

Ad sústruženie: (keďže si kúpil pokosovku, tak už je to mierne OT, ale predsa) - prečítaj si to čo som písal poriadne (predstav si vnútro pentelky zväčšené tak, že tuha má priemer 60mm - takto vyzerá upnutie obrobku do klieštiny. Rúrka bude vnútri vretena sústruhu a vonku bude strčať iba ten kúsok, ktorý chceš odpichnúť...)

Ad pokosovka: ja by som skúsil rozbrusovací kotúč (je ich veľa druhov, skús sa pozrieť po takom, ktorý je vhodný aj na plasty) - má najjemnejšie zuby (teda žiadne ) - ale musí sa chladiť. Tu by som mal značné obavy z toho, že pokosovka nieje stavaná na chladenie vodou - dostane sa do motora a koniec... (v horšom prípade aj tvoj koniec )

Senior Member
    Vliv
    279

Standardní

Citace Původně odeslal PeterM
    Ad sústruženie: (keďže si kúpil pokosovku, tak už je to mierne OT, ale predsa) - prečítaj si to čo som písal poriadne (predstav si vnútro pentelky zväčšené tak, že tuha má priemer 60mm - takto vyzerá upnutie obrobku do klieštiny. Rúrka bude vnútri vretena sústruhu a vonku bude strčať iba ten kúsok, ktorý chceš odpichnúť...)
    Proc zas tak slozite? Soustruh s pruchozim vretenem 65mm a tocnou delkou 2 metry sice neni problem sehnat...ale neni to zbytecny? Trubka je podle (hodne prasackyho ) kotovani dlouha 250 mm. Takze bych nahrubo uriznul 300 mm a pak jeden konec normalne uplnul do univerzalky na vnitrni prumer trubky roztazenim celisti, druhej konec bych nechal volnej (jen tak pridrzovat v ruce) a na pomaly otacky bych trubku upichnul. To samy z druhy strany, akorat s presnym namerenim delky 250 mm.

Timto postupem nemusis nic zakryvat paskou, protoze upnutá část je odpad a staci na to malej soustruh. Postup funguje, delal sem si takhle nekolik vodnich dymek.
    ()__()
    (<'.'>)
    (")_(")

Senior Member
    • PRAHA -> FM • KaRlOs[C] = KARLOS INTERNET = 100mbps
    Vliv
    283

Standardní

Citace Původně odeslal Pirs
    Citace Původně odeslal PeterM
    Proc zas tak slozite? Soustruh s pruchozim vretenem 65mm a tocnou delkou 2 metry sice neni problem sehnat...ale neni to zbytecny? Trubka je podle (hodne prasackyho ) kotovani dlouha 250 mm. Takze bych nahrubo uriznul 300 mm a pak jeden konec normalne uplnul do univerzalky na vnitrni prumer trubky roztazenim celisti, druhej konec bych nechal volnej (jen tak pridrzovat v ruce) a na pomaly otacky bych trubku upichnul. To samy z druhy strany, akorat s presnym namerenim delky 250 mm.

Timto postupem nemusis nic zakryvat paskou, protoze upnutá část je odpad a staci na to malej soustruh. Postup funguje, delal sem si takhle nekolik vodnich dymek.
    Proc to delat jednoduse, kdyz to jde slozite...
    vojkovsky.com | fine art nude photographer | Canon 5D MarkII | LCD 24" Eizo S2411W-BK + 64-bit High-end PC

Standardní

KaRlOs[C] - souhlasim Neni nic jednodussiho nez to riznout pokosovkou...

...a mam tu dobrou zpravu, a sice:

USPECH! REZANI SE ZDARILO!

Pouzitim kotouce s 50-ti zuby (200mm, 4200otacek) je mozne prefiknout drevo tak ciste, ze rez je daleko hezci, cistsi a hladci, nez opracovana (obrousena) cast dreva!!!
    ...ale nazs zajima plexi a jooooo! Jde to. A dokonce tak dobre, ze zacinam trpet litosti, ze ten rez nebude nikdy videt, jak ho zalepim, protoze je tak hezkej...

Spokojenost.

Malinke zacisteni smirkem a je to tak nadherny, at jsem sam unesen. Jedinej malinkej problem je fakt, ze kdyz rezete (jako ja na test) jen tak 5-7mm prstenec, tak ta mala cast se prehreje a rez je vyrazne mene kvalitni. Stale je to vice vic nez dobre (zadne vykousavani materialu, zadne nerovnosti, ale preci jen, je to trosku visuelne mene pritezlive...), ale presto me to donuti udelat chlazeni, abych moh byt uplne spokojeny Chlazeni stejne potrebuji na vrtani der do drzaku, tam to bez chlazeni vodou proste NEJDE vyrtat - takze co

Prinejmensim testovaci 50mm trubka sla prefiknout jak maslo s super vysledky Ted jeste to zkusit (treba to bude jiny matros, problematictejsi?) na orginalu a uvidime

Jo, a 2h jsem kalibroval pokosovku na PRESNE pravy uhel Nasledkem toho mam tak presne rez, ze kdyz pak prilozim uhlenik, tak se neda ani list papirku nikde prostrcit )) (30cm matros a 15cm rez a tak presne 90 stupnu )

Happy!

Standardní

Tak, slibovane fotecky:

http://doublescan.wz.cz/rez1.jpg - prvni pokus, neni to TAK zle, ale vyhovujici to take neni. Podesle preskliny tam uz byly, povsimnete si vylamovani materialu na krajich...

http://doublescan.wz.cz/rez2.jpg - tak to vypada, kdyz jedete s velkymi zuby a pomalu - plexi se roztavi a jde to do haje zeleneho... Rozhodne nevyhovujici.

http://doublescan.wz.cz/rez2b.jpg - druha strana pomaleho rezu - to same v snad jeste horsim Tudy cesta nevede.

http://doublescan.wz.cz/rez3c.jpg - druha strana velmi kratkeho rezu novym kotoucem - je to jiz po zahlazeni urcite pouzitelne, ale perfekcionistovi jako ja to nevyhovuje - bez chlazeni to nepujde...

http://doublescan.wz.cz/rez3.jpg - kdyz ovsem rezete vetsi kus, nez par mm, tak se prehrivani materialu neprojevi a vysledek je takovyto - IMHO velmi hezky a cisty na omak - zahlazeno mirne smirkem, 400.

http://doublescan.wz.cz/rez3a.jpg - pokus o blizsi pohled

Jedine, co malinko kazi podivanou jsou ty rezy na odlehle strane, ovsem ty proste nasviceni nejak zvelicilo, ci co. Rukou jsou skoro necititelne - asi jak slunce sviti z boku, tak...

...tak jako tak, problem s prehrivanim by melo vyresit chlazeni vodou.
    Ted jen proc se mi sakra z te Promacz este ani neozvali?!
    (cekal bych mailem potvrzeni objednavky a pripadne cas dodani?!)

Standardní

Tak konecne naky dobry zpravy
    | Solidní nadprůměrný počítač vhodný k běžné i pokročilé konstruktivní práci.
    | Member of SPM, master of PET bottle
    | Nikdy si nepleťte pohyb z činem.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání