Stránka 2 z 2 PrvníPrvní 12
Výsledky 26 až 31 z 31

Téma: Hleda se termomechanik

Standardní

Tak jestli jsem to dobře pochopil tak existují 2 možné směry:
    1. Trysky (cascade...)
    2. Mikrotechnologie.
    Netřeba nad něčím přemýšlet, všechny možné typy jsou již vymyšlené. Je to holt velký byznys...(kanálky integrované v křemíku procesoru, elektroosmotická čerpadla - normální smrtelník tohle nevyrobí)
    Všechno myslitelné je už vyřešeno na docela slušné úrovni(bylo už v r.1980). Ale stejně to ale nedá v normálních podmínkách lepší výsledek než 0,08°C/W při 100mm2. Nebo 0,04°C/W (100mm2)při extrémních podmínkách. Takže můj bartonek by měl voda +3,1°C(resp. +1,5°C). Teď mám na r2.0 +5,5°C. Ty dva stupně mě nezabijou .

Tímto se omlouvám CASCADE, že jsem tuto technologii podceňoval.

Myslím, že v ČR v tuto chvíli ještě na trhu nejsou špičkové bloky(jestli jsou vyveďte mě z omylu). Zkuste si doma vyrobit žebrování 2 mm vysoké a 0,2mm široké. /a to existují několikanásobně titěrnější experimenty/. Ani standardní blok s 0,5mm žebry lehce nevyrobíte...Takže jestli se nemýlím tak za chvíly bude toto odvětví i u nás záležitostí pouze firem s dobrým technickým zázemím...

//tohle mě úplně vzalo chuť do přemýšlení nad konstrukcemi bloků a lituji času, který jsem nad tím strávil .

Teď k tématu: Proč i velké firmy, které se již dlouho zabývají konstrukcí, dělají stovky derivací jednoho typu chladiče, aby zjistily která z nich je nejlepší? Vypadá to, že s počítáním daleko nedojdete...(špatně řečeno: Zhruba to jde, ale jemné nuance je asi záhodno doladit spíše pokusem)

//edit 12.5.
    Epox 8RDA3+ 3.1 Suxx, Barton 2500+, fortron 300W 8cm Suxx2
    Vodní chlazení r2.0; CPU in PRIME95: 28°C, voda: 22,5°C.

Standardní

No problémem jsou teoretická východiska, která jsou založena na spoustě zjednosušujících předpokladů. Velkým problémem je už obyč. turbulentní proudění, každý, kdo už něco z téhle oblasti počítal ti potvrdí, že analyticky je to extrémní, ne-li nemožná záležitost.

Dám jeden příklad. Na škole (dělal jsem chemické inženýrství, tzn. návrhy chemických procesů vč. termochemických a hydrodynamických výpočtů) nám bylo řečeno, že analytické řešení neexistuje. Teď už vím, že existuje, ale je natolik složité, že metody pro jeho řešení jsou schopni využívat pouze na špičkových pracovištích (nyní dělám v ustavu jaderného výzkumu).

A to byla řeč pouze o tutbulentním proudění, podobných špeků je v oblasti vodního (nejen ) chlazení, víc...
    Asus COMMANDO bios 803, Core DUO 6400 (3,5GHz, 440 FSB), Gainward 8800GTX, 2x Raptor 150 (RAID 0) + 400GB Seagate, 2GB DDRII Kingston 677, SATA Barča 400GB, EIZO 1931

Standardní

Citace Původně odeslal Louis
    ...
    A to byla řeč pouze o tutbulentním proudění, podobných špeků je v oblasti vodního (nejen ) chlazení, víc...
    Jmenuj něco ...

Například u microchannel bloků je čistě laminární proudění(tedy snadné na výpočet). A výkony mají špičkové(ne-li nejlepší), problém je obtížnost výroby a nutná čistota(blok ucpe cokoliv většího a čerpadlo může ucpat i fluorescein - čím budu barvit vodu? ).
    Jako dost veliký špek bych viděl popis prostupu tepla konstrukcí s trojrozměrnou strukturou kanálků naplněnou médiem, které odvádí teplo.

Standardní

Přesně tak, já jsem mluvil pouze o výpočtech, problematika výroby komponent je další lahůdka, ačkoliv jsem si myslel, že v době CNC strojů by ani tak miniaturní rozměry neměly být problém...

Podobně jako šaman jsem svého času (v době prvních zkušeností s vodníky u nás) uvažoval o seriózních výpočtech a následné modelaci. Po zvážení jsem ale rychle dospěl k názoru, že v rámci požadované přesnosti (1-2°C) to není možné rozumně udělat (na koleně)
    Asus COMMANDO bios 803, Core DUO 6400 (3,5GHz, 440 FSB), Gainward 8800GTX, 2x Raptor 150 (RAID 0) + 400GB Seagate, 2GB DDRII Kingston 677, SATA Barča 400GB, EIZO 1931

Standardní

Citace Původně odeslal Louis
    Přesně tak, já jsem mluvil pouze o výpočtech, problematika výroby komponent je další lahůdka, ačkoliv jsem si myslel, že v době CNC strojů by ani tak miniaturní rozměry neměly být problém...

Podobně jako šaman jsem svého času (v době prvních zkušeností s vodníky u nás) uvažoval o seriózních výpočtech a následné modelaci. Po zvážení jsem ale rychle dospěl k názoru, že v rámci požadované přesnosti (1-2°C) to není možné rozumně udělat (na koleně)
    Já jsem svého času "seriózně" počítal a překvapivě jsem asi po 2 měsících zanedbavání nepodstatného došel k mikrokanálkům a teďka kouknu na web a měl jsem pravdu. Jenže 25 let zpožděnou .
    Teď konc to snad ani nedělají frézkou ale nějakou kosmickou technologií(odpařování kovu), nebo to řežou strunou, spékají z polotovarů...
    Výroba většiny těchto bloků tedy překračuje moje možnosti.
    Hodně zdaru s počítáním. Věda holt není ekonomie.
    //OT:Zatím jsem našel jen jednu technologii která je dost perspektivní pro domácí použití.

Promovaný inženýr mince Avatar uživatele Doktor-Prase
    Věk
    42
    Vliv
    299

Standardní

Koukam a civim! Je moc dobře že se tu tahle diskuze rozjela!
    Ptal jsem se jen tak zběžně na PHTH a týpek cvičící poukázal hlavně na fakt, že součinitel přestupu tepla pro konvektivní přenos tepla se určuje většinou experimentálně s přesností až 20%. takže tam bude podle mě zakopanej ten pes Jinak by to nedoporučoval ani pro diplomku, že to fakt neni ono Ale slíbil, že se koukne, co by případně měl za materiály...
    1) BigPiG System mk2 Phenom II x4 955; 4x2048MB DDR3; MSI FX890-GD70; CF 5830; VelociRaptor 300GB + 2xSeagate SV35.5 2TB RAID1 + Samsung F1 750GB + Samsung F2 1,5TB;Lian Li PC-8FIB; 2408WFP
    2) PigPics E-500 + ZD 1445 + ZD 4015 + SanDisk ExtremeIII 4GB + Lexar Premium 1GB - IndoCertified
    3) Pig@Work CATIA V5 r14-r18 @ Precision T5500: Intel W5590, Quadro FX3800 & Dell Ultrasharp U2410 & SpacePilot guaranteeing a minimum of 120 clicks per minute
    4) PigFun Ubuntu 9.10 @ Corsair Flash Voyager 16GB @ Mobile PiG - HP nw8240 M770; FireGL v5000; 15.4" @ 1920x1200; 1+1GB RAM
    5) MiniPig Lenovo X201i: i3 370M; 12" 1280x800 matte; 2GB DDR3 RAM; 6+ hours battery lifetime

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání