Tak jestli jsem to dobře pochopil tak existují 2 možné směry:
1. Trysky (cascade...)
2. Mikrotechnologie.
Netřeba nad něčím přemýšlet, všechny možné typy jsou již vymyšlené. Je to holt velký byznys...(kanálky integrované v křemíku procesoru, elektroosmotická čerpadla - normální smrtelník tohle nevyrobí)
Všechno myslitelné je už vyřešeno na docela slušné úrovni(bylo už v r.1980). Ale stejně to ale nedá v normálních podmínkách lepší výsledek než 0,08°C/W při 100mm2. Nebo 0,04°C/W (100mm2)při extrémních podmínkách. Takže můj bartonek by měl voda +3,1°C(resp. +1,5°C). Teď mám na r2.0 +5,5°C. Ty dva stupně mě nezabijou.
Tímto se omlouvám CASCADE, že jsem tuto technologii podceňoval.
Myslím, že v ČR v tuto chvíli ještě na trhu nejsou špičkové bloky(jestli jsou vyveďte mě z omylu). Zkuste si doma vyrobit žebrování 2 mm vysoké a 0,2mm široké. /a to existují několikanásobně titěrnější experimenty/. Ani standardní blok s 0,5mm žebry lehce nevyrobíte...Takže jestli se nemýlím tak za chvíly bude toto odvětví i u nás záležitostí pouze firem s dobrým technickým zázemím...
//tohle mě úplně vzalo chuť do přemýšlení nad konstrukcemi bloků a lituji času, který jsem nad tím strávil.
Teď k tématu: Proč i velké firmy, které se již dlouho zabývají konstrukcí, dělají stovky derivací jednoho typu chladiče, aby zjistily která z nich je nejlepší? Vypadá to, že s počítáním daleko nedojdete...(špatně řečeno: Zhruba to jde, ale jemné nuance je asi záhodno doladit spíše pokusem)
//edit 12.5.