Stránka 2 z 2 PrvníPrvní 12
Výsledky 26 až 37 z 37

Téma: Mrazici sprej s dusikem?!

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní

Takže pár informací k N2 (l):
    Samozřejmě že není tak strašně nebezpečný, jak se někdy z filmů apod zdá (narozdíl například od kapalného kyslíku - ten je extrémně nebezpečný). Do nádoby s dusíkem lze klidně strčit ruka (sám jsem to několikrát zkoušel), akorát se musí hned vytáhnout, nesmí se tam nechat dlouho. Nic se tím nestane, protože se kolem ruky udělá vrstvička odpařeného dusíku, čímž se sníží přestup tepla. Ruka se pak ani nemusí otírat, protože dusík je nesmáčivý, tj. není "mokrý".
    Problém by mohl nastat akorát v případě delšího kontaktu s kůží (omrzliny) nebo vystříknutím do oka (v případě prudkého varu dusíku).

Kapalný dusík tedy není nijak extrémně nebezpečný ani drahý (IMHO je běžný technický kapalný dusík víceméně odpad ze zkapalňování vzduchu, kde je hlavní žádanou složkou kyslík a vzácné plyny a používá se tedy hlavně na chlazení). Ale jak už jsem dříve napsal, je problém ho sehnat - zřejmě jednak kvůli obtížnému skladování a jednak kvůli ne moc velké nicméně určité nebezpečnosti. Takže IMHO se běžný "civilista" ke kapalnému dusíku běžným způsobem nedostane. Což je škoda, protože by s ním šly dělat zajímavé pokusy, mě osobně kapalný dusík přímo fascinuje a pokaždé když s ním mám dělat tak mám úplnou radost

Takže rada na závěr s tím chladičem: já bych zkusil napřed tu radu s mražákem, když by to nepomohlo tak bych zkusil sehnat suchý led (CO2 (s)), akorát v tomto případě si také nejsem jistý dostupností, a kdyby ani to nepomohlo tak nějaké ty mrazící spreje, ovšem tady bude zřejmě problém s cenou.
    Home PC:MSI K7T 266Pro2,Athlon XP 1800+ Palomino,Titan D5TB, 256MB DDR Elixir,40GB Seagate,Sapphire Radeon 9600 Atlantis,Logitech MX500 optical mouse, Canon BJC 6000,AOC 7Klr monitor,CD-ROM Toshiba 48x,CD-RW Teac W524E 24/10/40,Hercules MUSE 5.1,Genius Home Theater 5.1 repro
    Notebook:Toshiba Satellite A10-S103,Celeron 2,0GHz,256MB DDR RAM,30GB HDD,Intel 852GM,TVout,USB2.0,DVD ROM
    DigiCamera:Kodak Z740

Standardní

No, tak zatim ty ludry zatraceny ten spraj nedodali...
    Peknej brajgl.
    Jinak mi byl doporucen nejaky kelen? Asi to dostanu v lekarne? Nevim, estli to neni na predpis, ani kolik to stoji, ale ma to chladit slusne, tak nevim

Standardní

No já na tvojim místě bych zkusil výše zmiňovaný postup,
    1,obalit do toaletpaíru (kuli kondenzaci vody) zandat do pytlíku a zmrazit no apak zkoušet "odtrhnout" jestli nepovolí.
    2,Předevčírem jsem sundaval chladič z Gpu a pomohl jsem si tak že jsem pod ním zaštoural žiletkou, ze strany
    na stranu jako když řežeš a takhle se dá to lepidlo odříznout (odpojit) chvilku to trvá ale jde to, celkem moc toho neriskuješ jako zničení grafárny(čipu) ale spíš aby ses nepořezal. Na to bych doporučil udělat nějakej nástavec. Ale otázka je jestli se tam stim vejděš.
    3, popřípadně zkombinovat oba postupy, sundat to jít musí, a jestli je to lepidlo "gumový" tak snad až tak tvrdý bejt nemůže ne? Hlavně to zkus a neboj se že něco zničíč zaručenej postup jak to sundat bez rizika ti nikdo neřekne
    Eště sem si vzpomněl že my tam na tom Gpu zbyl zbytek lepidal teda docela dost to sem vyřešil tak že jsem si udělal hliníkovou špachtli, pak sem na hadr nakapal trochu ředidla, a postupně otíral a hned jak lepidlo trochu zmněklo tak jsem špachtlí odendal jednu vrstvu pak zase namočil atd. až byl Gpu uplně čistej.

Senior Member
    Vliv
    281

Standardní

To Matias: čítal si to vôbec? Má to lepené epoxidom. Takže žiletka je mimo mísu... (jedine žeby to nahrial letlampou )
    SILENT PC ▌Athlon TB 2100+ @ 200x11, PrimeStable ▌Zalman CNPS7000A-Cu & Tt Copper Shim & AS Céramique ▌Abit NF7-S 1.2, NB Zalman ZM-NB47J, SB passive ▌512MB TwinMOS 333 @ 400, 11-2-2-2 ▌Sapphire R9600PRO VIVO @ 477 core, 716 RAM, cooled by Athlon box cooler & Papst ▌WDC800JB ▌Maxtor 30GB ▌NEC ND-3500A ▌Yamaha CRW2200E ▌400W Maxpower - add fan control&monitor & Papst ▌NeonLight case & Papst ▌LCD 4x20, LCD 2x8 ▌4xFan & 8xTemp. controller ▌21\" CRT monitor ▌A4tech infra mouse ▌Microsoft Multimedia Keyboard ▌Samsung ML1520 laser printer ▌

Standardní

Matias - pro tvou informaci, je to lepeno dvouslozkovym ArcticSilver epoxidem. Lednicka nema sanci, ArcticSilver epoxy je desne svinstvo, neni sance ze tak lehce pujde dolu ani omylem.
    Homepage: http://www.arcticsilver.com/
    http://www.arcticsilver.com/arctic_s...l_adhesive.htm

CAUTION!
    Arctic Silver Thermal Adhesive is a permanent adhesive. Components you attach with Arctic Silver Thermal Adhesive will stay attached forever.

...je to potrebe prekladat? Strucne receno - zadne "removal instructions" (navod k odstraneni) tam nejsou. Proste je to NAPORAD. Takze nejakych -15C v lednicce tomu nemuze ublizit.
    Navic -15C podle me muze ublizit elektrolytickym kondenzatorum (elektrolytu v nich), takze bych nic do lednicky osobne nedaval

PetrM - necital si to

Standardní

Pouzil bych CO2 jda se sehnat vsude treba i z hasicaku nebo od nejakeho paintballisty. Teplota -80 je uz narez to mi ver. Uz me to jednou kapku popalilo.
    ASUS P5Q | C2D E7200@3.6GHz [9x400@1.25V] | PATRIOT 4086MB RAM | NVIDIA 8800GT 512MB | 24"LCD BENQ | Seagate 7200.7 120GB & IBM 180GXP 60GB & 2xWD640AAKS |

Standardní

JOHN - do toho bych henedka sel, bohuzel nevim kde a jak a co... Tady nestaci "Pouzil bych CO2 jda se sehnat vsude treba i z hasicaku nebo od nejakeho paintballisty." - tady to chce link na t, kde se to da koupit, vis?
    Jinak jsou to jen takovy reci... To umi - sorry - ale kazdej.

Vcera jsem se ptal jak to sakra uz vypada s tim sprejem a podavac mi sdellil, ze sprej je do -500C Telefonem. Kdyz jse ho upozornil, ze absolutni nula je -263 (a nejaky drobny), tak nereagoval. Tak jsem se za nim zastavil a chtel jsem teda alespon ty materialy, co mu tvrdi, ze je tam -500, ale ty ze zase nema, ze sefka tam neni a ze kdeci cosi. Tak jsem tam zavolal dneska, sefku jsem odchytil a vyslo najevo, ze je to -50 a ne -500
    Hmmm, to uz zni lip.
    ...akorat ze mi slibovali -150 (tedka sefka mluvila o -200, ze ji to inzerovali, ael na spreji je samo -50...) Strucne receno, finta jak vas mesic a 3/4 natesovat na fakt mrazici poradne sprej a pak vyser - za 225Kc -50 sprejik...

...no, furt to vychazi lip nez koupit neco ja 120Kc online (+100Kc dobirka a este cekat...) - sprej maji skladem, takze asik vyrazim a...

Banned
    Vliv
    0

Standardní

Citace Původně odeslal trodas
    Takze update a dobry duvod k odemknuti threadu - pristi stredu bych mel mit za 300,- dusikovy sprej na -150C
    (mozna neni dusikovy a mozna ZAS nebude, uz to slibuji 2 tyden, je to nekde z nemecka, ale co uz...)

Tak uvidime, co umi a estli chladice pujdou dolu, take bych ho vyfotil, at lidi vidi, cim se to da na 100% odstranit, zhe...

V zasade suchy led polozeny na chladic by mohl udelat stejnou sluzbu... jako sprej? Mozna bude chladit pomaleji a v tom bude ten problem?

S tim dusikem mate recht, problem asik bude, jak ten tekuty dusik prenest a vylit - navic by natek i na desku a tim bych se s ni asi rozloucil...

Ano, vim, ze je tu par threadu o oddelovani chladice z grafiky v mrazaku, nicmene to neni muj problem - ja pouzil ArcicSilver epoxy a to drzi jak helvitska vira...
    S gumou co davaj pod chladice levnych grafik to nemuzes srovnavat ani po dvaceti pivech

Jinak diky PetruM za ujasneni faktu, ze tekuty dusik je to jen normal - rychle se vyparujici kapalina, ve ktere se urco neda plavat S tou nadobou - to se asi budou delat nejake spesl termosky, s priklapecimi viky a buhvi jakymi srackami, ne? Rozhodne je to zajimave, ale ja praferuji ten sprej. Jen si ho nenastrikat na prstiky, to by byly asi omrzliny tretiho (ten je nejvyssi, ze?) stupne jedna dve. -150C je -150C, to nebude nic pro male hrave deticky. Tim by se mozna uz dal postrikat zamek na volant v aute a pak kladivem rozlomit

Tak drzte palce, at to dodaj.

Ad. kupovani v GM electornic spreje za de-facto ty same penize (spis draze, zapocitame-li k 270Kc este 100kc postovne/dobirecne) - ale chladiciho jen na -49C - mi sorry - ale prijde jako blbost. Moc drahe a moc malo ucinne.
    Predpokladam, ze asi nikdo z vas nema zadne zkusenosti s tim, jak moc drzi AS epoxid, ze?

...kdybyste meli, tak byste snadno pochopili, proc se domnivam, ze ani mrazak, ani -49C sprej nebude stacit...

PS. v mrazaku mrznou i elektrolyty a nemyslim si, ze to je dobry napad. Navic mame mrazak PLNY az po okraj masem (Vilik ulovil kance) a nerek bych, ze se byt jen BLIZI k -18 Tipoval bych to tak na -6 az -7, ale mohu se mylit... Je to vestavena mrska pod lednici...
    Až budeš fachat s tím sprejem tak si vem rukavice!!

Ps: stačej i ty plátěný na zahradu ale nesměj bejt diravý

Standardní

Sprej najdete tadyhle:
    http://ax2.old-cans.com/show.php?p=b...2&c=8&d=1&v=v2
    + dva dalsi obrazky z pouziti.

Vysledek - nulovy. Chladi to sice, zdase, docela slusne, nicmene heatsink se z cipu ani nehne, at zabiram, az se mobo ohyba ci ne...
    Takze je to cele napikacu a na Arctic Silver epoxy nejakych -50 ani zdaleka nestaci

Na tenhle small cip (4x4mm?) jsem prilepil kdysi AS epoxy heatsink a nedavno jsem ho ulomil - ne od chladice ci chladic z nej, ale jeho 8 pinu z desky... Tak jsem ho zkusil mrazit a pak sroubovakem urazit - to slo, ale upadnul i kus cipu = -50C nestaci, anebo se to proste nikdy nebude dat nicim sundat...

Pokud mi nekdo na zapujceni sezene cokoliv pres -120, tak jsem to ochotnej zkusit, do te doby je vysledek jasny - bez likvidace soucastek nelze nic odlepit z desky, co bylo nalepeno AS epoxidem.

End of story

Junior Member
    Vliv
    263

Standardní

Možná je to blbost, ale nešel by ten heatsink nějak opatrně ubrousit? Sice by se zničil ten heatsink, ale chip by to mohl přežít.

Standardní

Citace Původně odeslal Thanatos
    Možná je to blbost, ale nešel by ten heatsink nějak opatrně ubrousit? Sice by se zničil ten heatsink, ale chip by to mohl přežít.
    No nevim, to by chtelo docela malou frezovaci hlavu, ale aby se to zas neposkodilo vibracema. Stacilo by odfrezovat jen zebra a zakladnu tam nechat. Pokud nema v planu tam davat med.

Gigabyte GA-P67-DS3-B3, Core i7-2600K@4,5GHz, 2xKingston 2GB/1866MHz/CL11, Leadtek 7900GT-256MB DDR3 + Accelero S1, SB-Audigy + YMF724 + DreamBlaster combo, tuner FlyDVB duo, SSD Samsung 840 Pro 128GB + WD1003FBYX RE4 1TB, Seasonic S12II-430, 21" NEC 2190UXp, DVD-RW NEC 4550A->4551A mod, CD-RW Teac 524E, ZIP100, FDD, Canon PowerShot A70, A95+hacked firmware, EOS 350D+CHDK, Pentax K-30, Galaxy S3+CM13, HP ipaq 214, HP 200LX.
    2nd PC: Gigabyte GA-P31-DS3L with custom BIOS, Core2 Duo E8600@4,0GHz, 2xKingston 2GB/1066MHz/CL5
    3rd PC: Abit BX133-Raid, Tualatin 1300@1733/133/1,65V, 2x256MB. WEB: http://rayer.g6.cz

Standardní Re: Mrazici sprej s dusikem?!

lidi skuste www.linde-gas.cz tam mají technické plyny. Konkrétně kapalný dusík je http://www.linde-gas.cz/internationa...Docbyalias/221 skuste se tam poptat měli by to prodat každému (aspoň myslím) ale mají ho tam nejmenší množství 50litrů. Jinak po 1 litru to prodavají tady http://www.mgog.cz/cz_vyroba.htm napište jim email.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání