Stránka 2 z 2 PrvníPrvní 12
Výsledky 26 až 48 z 48

Téma: Olej místo vody???

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní

Citace Původně odeslal Petrik
    Proboha, vodivost skutecne neni binarni velicina, neni to "neni" nebo "je". Bezna destilka ma pomerne malou vodivost (prevraceny odpor), ukazovali nam to na gymplu. Teprve po nasypani soly se zarovka rozsvitila.

ty seš vtipnej po nasypani soli se žarovka rozvítila hádej asi proč ted si mě fakt rozesmál
    to bude asi tím že to pak už nebyla voda ale roztok chloridu sodného(pokud použil kuch.sůl) a ten je jak znamo vodivej dost jelikož i za nízkeho napětí i proudu tu začne elektrolíza pokud víš co to je
    AMD Athlon XP+2500@+3200/MSI K7N2 Delta-L/2xHDDSamsung40GB/Ati Sapphire 9600XT 500/600Mhz@550/720 /DDR 2GB 400Mhz cl2 /dvdRW/CDRWPhilps

Standardní

Citace Původně odeslal Buddha
    Chtel jsem se vyvarovat pouziti cerpadla, co zpuzobuje hluk a vibrace a samozrejme i topi...
    Čerpadlo zas tak moc netopí. Asynchroní jednofázový motor při zatížení 100% má účinnost zhruba 0,6 a samotné radiání hydrodynamické čerpadlo má asi 0,7. Což dělá dohromady minimální účinost=0,6x0,7=0,42 která odpovídá u 8W čerpadla ztrátovému(tepelnému) výkonu 4,6W.

Podle mne je to dost málo na to, aby to mělo v reálu vliv na teplotu vody v okruhu. To už víc "zatopí" slunce svítící na case (teda není-li v bezpečí pařanského doupěte).

Senior Member
    Vliv
    272

Standardní

Citace Původně odeslal Klon
    2pETSaa:jestli se ti to nelibi tak to nemusis cist ,vic takovejch jako ty....
    OT to myslis vazne? Ze to nemusim cist.... od ceho je cestina... nerikam preklep nebo vynechani slova... ale vyjmenovany slova? byl jsi ve 3tride??
    CPU: C2D 2140 2,6 Deska:GA-945-S3 RAM 2x1GB 667MHz CL5 VGA: Sapphire 2900pro/@XT Zdroj: Eurocase SuperSilent (PFC) 400W HDD: 320GB WD/KS a 2x250GB WD/KS, LG DVD-RW, Acer AL1916WAs - LCD 19"
    NTB: Toshiba Portégé R100 P-M 1,1ULV 768DDR 333, 40GB disk, Wifi, 12"LCD, 1Kg, Bat. (5)hod.

Senior Member Avatar uživatele Klon
    Věk
    37
    Vliv
    277

Standardní

Citace Původně odeslal pETSaa
    OT to myslis vazne? Ze to nemusim cist.... od ceho je cestina... nerikam preklep nebo vynechani slova... ale vyjmenovany slova? byl jsi ve 3tride??
    neboj, byl , psal jsem to ve spechu, nestihl jsem si to po sobe precist
    P.S:hadej ci prispevky budu cist velice pozorne
    e4400@3Ghz(def.v.+BOX),Gigabyte GA-965P-DS3P, 2x1024 ADATA 800mhz, 7600gt pasiv,2x80gb RAID0
    Vodník v rekonstrukci, DIY repro ve výstavbě.

Standardní

Citace Původně odeslal hagrid
    Proboha, vodivost skutecne neni binarni velicina, neni to "neni" nebo "je". Bezna destilka ma pomerne malou vodivost (prevraceny odpor), ukazovali nam to na gymplu. Teprve po nasypani soly se zarovka rozsvitila.

ty seš vtipnej po nasypani soli se žarovka rozvítila hádej asi proč ted si mě fakt rozesmál
    to bude asi tím že to pak už nebyla voda ale roztok chloridu sodného(pokud použil kuch.sůl) a ten je jak znamo vodivej dost jelikož i za nízkeho napětí i proudu tu začne elektrolíza pokud víš co to je
    Voda sama o sobe bez jedineho ciziho atomu/molekuly (H2O nema zadny naboj a je stabilni - nerozpada se na ionty)(soli se ve vode rozpadaji na ionty)(nedosazitelny stav) vodiva neni. Takze pokud tam nasipes sul (vznikne Na+ a Cl-), vodivou se stane. Myslim ze tve narazky na vznik roztoku jsou neopravnene. Vodiva voda je VZDY roztok. Samozrejme, cim vic iontu je ve vode, tim vic vodiva je, takze ve skole nasypou do vody pul kila soli, aby to zaci snazeji pochopili (Uz Komensky prosazoval ve skolach nazornost).

BTW: Prominte za ty tri zavorka hned za sebou. Jsou to tri dodatky k jedne vete.
    | Solidní nadprůměrný počítač vhodný k běžné i pokročilé konstruktivní práci.
    | Member of SPM, master of PET bottle
    | Nikdy si nepleťte pohyb z činem.

Standardní

ok, ja ti rozumím.
    Každá voda at je jakákoliv je vodivá(bavíme se snad o destilce a vodě z kohoutku),ale né všechny stejně,každá bude mít jinej odpor(to záleží co všechno v té vodě je).to ale nemění fakt že voda je vodivá,jestli se někomu něco odpálilo nebo ne to záleží kam se ta voda dostala a hlavně o štestí.
    AMD Athlon XP+2500@+3200/MSI K7N2 Delta-L/2xHDDSamsung40GB/Ati Sapphire 9600XT 500/600Mhz@550/720 /DDR 2GB 400Mhz cl2 /dvdRW/CDRWPhilps

Standardní

Citace Původně odeslal richie08
    Chtel jsem se vyvarovat pouziti cerpadla, co zpuzobuje hluk a vibrace a samozrejme i topi...
    Čerpadlo zas tak moc netopí. Asynchroní jednofázový motor při zatížení 100% má účinnost zhruba 0,6 a samotné radiání hydrodynamické čerpadlo má asi 0,7. Což dělá dohromady minimální účinost=0,6x0,7=0,42 která odpovídá u 8W čerpadla ztrátovému(tepelnému) výkonu 4,6W.

Podle mne je to dost málo na to, aby to mělo v reálu vliv na teplotu vody v okruhu. To už víc "zatopí" slunce svítící na case (teda není-li v bezpečí pařanského doupěte).
    diky za odborny vyklad. Pak tedy tepelny vykon cerpadla nebudu brat v uvahu.

Citace Původně odeslal Pirs
    To cos ted popsal a celkova tvoje predstava vodnika bez cerpadla nema s heatpipe nic spolecnyho. Nicmene je to zajimavej napad o kterej jsem se sam zajimal, ale po blizsim pohledu jsem od nej upustil.
    Postavit vodnika s volnym obehem a nejakym slusnym vykonem nejde. Jedinou alternativou je pouzit nekonvencni cerpadlo a jako jediny vhodny reseni se nabizi tzv. osmoticka pumpa + "10ti mikronovej blok"
    popis: http://microfluidics.stanford.edu/pu...ASMEEOpump.pdf
    vyrobce: http://www.cooligy.com/
    wow, vypada to hodne divoce.
    Akorat to asi nebude nic pro mne, myslel jsem neco, co se da vyrobit v ponekud mene prumyslovych podminkach. Asi budu muset slevit ze svych naroku. Potrebuju si vyrobit chlazeni kompu natolik tiche, ze prakticky nebude slyset (nyni mam 19dB a je to hrozny hukot). Myslim neco kolem 10 - 12 dB (ovsem pokud mozno bez vyibraci). Bude to v nove zvlast k tomu uzpusobene bedne (homemade rulez), tak tvar a konstrukce chlazeni neni to nejdulezitejsi. Dulezity je efekt pri nizke hlucnosti.
    CPU: E2200 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro , GPU: GigaByte HD2600 XT , RAM: Kingston 2x1GB DDR2 PC800 ,[b] MB: Asus P5Q , PSU: Chieftec Green Angel CTP-400-12G, 400W , HDD1: Samsung Spin Point F1 HD502IJ 500GB 16MB SATAII/300 , HDD2: WDC WD2500AAJB 250GB ATA100 , HDD3: WD5000AAKS- 500GB 7200ot SATAII/300 16MB + Externí box LC POWER EH-35BE2 3,5 SATA2/1 HDD, USB 2.0 + E-SATA , DVD: Samsung SH-S223F SATA , CASE: ASUS TA-982

Senior Member
    Věk
    44
    Vliv
    266

Standardní

Citace Původně odeslal pETSaa
    Sice vím, že to tu nepatří a na OCfóru by se tyhle věci asi probírat nemusely, ale když už tu pETSaa tenhle OT rozdmýchal...

2pETSaa: Když už chceš někoho poučovat o českém jazyce, měl by ses nejprve sám pozastavit nad tím, jaké nesmysly jsi napsal ty:
    Tak tohle tema si musime asi vsichni poradne vyjasnit... podle vseho DESTILKA JE VODIVA UPLNE NORMALNE JAKO VODA!!!DESTILKA JE VODIVA UPLNE NORMALNE JAKO VODA!!!

kdyz jsem rikal strejdovi ze je destilka nevodiva a ze je vse v pohode tak se mi vysmal (je elektrikar)

sel jsem za otcem (pracuje v oboru elektrostatickeho cisteni kapalin a oleju) a rek to sami destilka je normalne vodiva jako voda jen je odsolena a netvori vodni kamen!! a co se tyce voleju... nemozne pouzit pro jeho malou tepelnou kapacitu a na druhou stranu byl jsem poucen ze ani volej neni 100% nevodivej!!!
    To tvoje "volej" a "nevodivej" taky není ve slovníku češtiny že? Nehledě na to, že čárky ve větě ani nevíš, co jsou. Pak se někoho ptej, jestli byl ve třetí třídě... Takové lidi jako ty mám nejradši.
    AMD Barton Mobile 2600+@2,47GHz (215*11,5) 1,75V, EPoX 8RDA3+, 512 MB Kingston (Synchro Dual channel 2*256 2,5-3-3-11), ATI Radeon 9800 Pro Vmod, Biosmod @ 461/400, Sound Blaster Audigy, Leadtek WinFast TV2000, 80GB HDD, DVD Asus, CDRW HP, ModATX 300W+200W, AOC 7A+, CPU+GPU+NothBridge Watercooled, Powered by EHEIM.

Standardní

Jee, a co to je? Prosim te vysvetli mi to, vubec tomu nerozumim )) budes se divit, ale presne tak jak to myslis ty, jsem to myslel a i napsal i ja, totiz ze se zarovka rozsvitila az po nasypani soly,ktera podstatne snizila odpor (pomoci elektrolizy) te destilovane vody. Nejdriv si neci post precti, nez na nej hloupe reagues. Chtel jsem tim proste rict, ze bez soly je ta destilka zrejmne pomerne hodne nevodiva, nevim presne kolik Ohmu ma, ale bude to zrejmne hodne, rozhodne to pri 5V nezpusobi zkrat, to ani nahodou. Po jake dobe se vsak destilka ve vodnikovi udela vice vodivou skutecne netusim. Na zaver jedna rada: nesnaz se z lidi delat blbce, zvlast pokud nepochopis jejich post, na ktery reagujes.

Citace Původně odeslal hagrid

desktop: i5-2500K@3700MHz, MSI P67A-C43-B3, 2x4GB Kingston Value, Sapphire 5850 Xtreme 1GB 850/1100, 2xWD10EALX fake RAID-1, LG W2600HP-BF S-IPS,Razer DiamonBack, Seasonic SS-400ET-F3, Windows 7 x64 SP1 + ubuntu x64
    notebook: IBM T41p, 1.7 Pentium M, 14" 1400x1050, 1.5GB RAM, 40GB 4200r, Ubuntu 9.04
    ultraportable: IBM X41, 12" XGA 1.5GHz Dothan, 2GB RAM, 32GB CF Pretec 233x SSD, Ubuntu 9.10
    repro: Teufel Concept E Magnum PE 5.1

Member
    Vliv
    257

Standardní

Jenom taková vsuvka...což takhle udělat vdníka na principu th, že teplejší stoupá? Nahdit na strop klasickej systém trbiček (zeď by odebírala teplo a chladila tim i celej okruh) a vyvýst to nahoru dvouma trubkama...sice by to nesměl bejt nijak mc extrémně výkonej comp, ale možnost to taky je trochu monstrźní konstrukce na stropě, ale noisless comp
    MSI 970A-G43 III AMD Phenom II X4 955 III 2x4GB DDR3 III MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming III HP 24" lcd...Enermax Liberty 500W

Member Avatar uživatele gregorius
    Vliv
    280

Standardní

tak to se pletes...samotne zapnute ponorne cerpadlo s vypnutym kompem zvysuje teplotu vody v okruhu (neco pres litr) v mem pripade asi o 4-5 stupnu. To se mi rozhodne malo nezda, proto ted zavadim prutokove...
    Intel DualCore E6500K @ 4GHz, Gigabyte EG45M-DS2H, 2*1024 MB A-data, Gigabyte GTX260 Super OC, 640 GB WD Caviar BLUE, DVD-RW, 500W Enermax. 26" Samsung SM2693HM.
    Na tomto místě byl smutný smajlík, ale zakázali mi ho...

Standardní

Citace Původně odeslal gregorius

tak to se pletes...samotne zapnute ponorne cerpadlo s vypnutym kompem zvysuje teplotu vody v okruhu (neco pres litr) v mem pripade asi o 4-5 stupnu. To se mi rozhodne malo nezda, proto ted zavadim prutokove...
    4.6W ztrátového výkonu vodního čerpadla se v provozu téměř neprojeví. Pokud někdo chladí CPU+GPU, což je i můj případ, musí se uchladit většinou hodně přes 100W výkonu a proto se nějakých 5W ztratí a za tím si stojím.

K tvým hodnotám. Mohl jsi alespoň uvést typ a výkon tvého čerpadla, abychom si mohly udělat představu kolik je tam ztrátového výkonu. Jinak ty tvoje hodnoty jsou reálné, vzhledem k tomu, že jsi neměl chlazen radiátor větrákem a tudíž se to "vařilo ve vlastní šťávě". Pokud všechno důkladně zaizoluješ (včetně radiátoru), jsem si jist, že docílíš ještě vyšších hodnot . Jinak bude velmi zajímavé zjistit rozdíl až provedeš tu výměnu čerpadel.

Můj odhad je, že se 5W navíc při celkovém výkonu 100W projeví zhruba 0.3°C. Přitom samozřemě silně záleží na konkrétním vodníkovi.

Standardní

Citace Původně odeslal Dawe
    kdyz uz jsme u toho, zkousel nekdo cistej lih (etanol) ?
    o co narocnejsi by byl chladici system na tesnost, kvalitu cerpadla a taky jak by na tom byl s udrzbou (zanaseni, oxidace, ...).
    pamatuji si, ze uz tu tenhle dotaz jednou byl, ale tazatel byl uzemnen odpovedi at si zkusi do auta nalit lih a jak dlouho mu to pojede, nez to shori. Myslim si, ze tohle je jiny pripad (bod varu lihu je cca 70°C), takze by to jit melo, ne?
    No tak mit v okruhu lih, tak se modlim at se treba z jakehokoli duvodu nezastavi cerpadlo a vzhledem k tomu ze jsem mel jednu dobu nastavene vypinani na 85°C tak by teplota media k tem 70°C i vysplhat mohla.....

A to by byla sranda.

Hele já bych to ani nezkoušel ) to by jsi to mohl rovnou chladit dusikem. Taky ve směsi se vzduchem za určitý deploty dobře hoří ) ale ten olej není špatnej jen bude problém asi s tou vodivostí ale to se v tomhle případě asi nevyplatí páč olej se používá pro chlazení teplot kdy už se voda vypařuje.
    Asus A7N8X-E Deluxe/Wifi AMD Athlon XP 2500+@3200+ (200*11=2199MHz) Arctic Cooling Copper Silent 2 TC Revision 2 Transcend 2*512 DDR CL2.5 400Mhz Seagate Barracuda 200GB SATA Seagate Barracuda 200GB SATA MSI GeForce2 Ti Pro VT (nejsou many) LG Multi DVD±R/RW,RAM GSA- 4120B Duall Layer Bluetooth Connection 100Mbit/100Mbit PCMark2002 Pro CPU 6626 Memory 5638 HDD 1236 case: AOpen H700B Mouse MX510 KBD ECS Multimedia slim klavesy

Standardní

Líh se často používá v mražených "vodních" chlazeních jako antifreez. Vždy se mixuje s vodou, protože voda má větší tepelnou kapacitu a tím může být rychlost kapaliny v oběhu menší. Více najdeš třeba tady www.xtremesystems.org. Myslím, že tam měl někdo v oběhu i čistý denaturovaný líh. Komponenty byly stejné jako u vodního.

Otázka je co by se stalo pokud by se teoreticky nezaplo čerpadlo. Nejspíš by ten líh začal vařit v bloku a vzniklé páry by způsobili chrstání z expanzky. Mě už se jednou podařilo zapomenout zapnout čerpadlo, ale skončilo to modrou obrazovkou a reakcí tepelné ochrany na desce - nic moc. Nemá někdo s "vařením" zkušenosti?

Vliv
    280

Standardní

Otázka je co by se stalo pokud by se teoreticky nezaplo čerpadlo. Nejspíš by ten líh začal vařit v bloku a vzniklé páry by způsobili chrstání z expanzky. Mě už se jednou podařilo zapomenout zapnout čerpadlo, ale skončilo to modrou obrazovkou a reakcí tepelné ochrany na desce - nic moc. Nemá někdo s "vařením" zkušenosti?
    tobe se podarilo vyzkouset tepelonouá ochranu jen jednou? mi uz aspon 20*
    Intel DualCore E6500K @ 4GHz, Gigabyte EG45M-DS2H, 2*1024 MB A-data, Gigabyte GTX260 Super OC, 640 GB WD Caviar BLUE, DVD-RW, 500W Enermax. 26" Samsung SM2693HM.

Standardní

To víš, jsem novopečený majitel, vodníka mám teprve 14 dní. Ale dost mne to štve zapínat to zvlášť. Stejně uvažuji o tom, že čerpadlo s expanzkou a radiátorem půjdou za okno. Bude to tišší a hlavně to bude s klesajícími venkovními teplotami lépe chladit. Jenže to zas nesmí chladit moc (kvůli kondenzaci) a tak budu muset regulovat otáčky ventilátoru podle teploty vody. A když už to bude řídit šváb PIC, tak ho donutím, aby zapínal i čerpadlo. Nemá to někdo podobné zkušenosti ať nevymýšlím již vymyšlené?
    AMD XP 1466@2000MHz DUT3C Vcore 1,6@1,7::::::GF4Ti 4200ViVo Leadtek::::::Epox 8K5A2+::::::CPU+GPU bloky Galaxi::::::čerpadlo ATMAN 304::::::radiátor Felicie

Vliv
    280

Standardní

To víš, jsem novopečený majitel, vodníka mám teprve 14 dní. Ale dost mne to štve zapínat to zvlášť. Stejně uvažuji o tom, že čerpadlo s expanzkou a radiátorem půjdou za okno. Bude to tišší a hlavně to bude s klesajícími venkovními teplotami lépe chladit. Jenže to zas nesmí chladit moc (kvůli kondenzaci) a tak budu muset regulovat otáčky ventilátoru podle teploty vody. A když už to bude řídit šváb PIC, tak ho donutím, aby zapínal i čerpadlo. Nemá to někdo podobné zkušenosti ať nevymýšlím již vymyšlené?
    aha, tak to jo. Mi se prave taky nechtelo porad zapinat cerpadlo zvlast, tak vetsinu casu bezelo 24/7, takze se proste odvarilo ani ne za pul roku. Ale taky bych potreboval nejakou blbost, ktera by aktivovala cerpadlo pri sepnuti 12V obvodu v pocitaci... budu muset sehnat nejake rele nebo co...nahodou nevis o necem jednoduchem a levnem?

Standardní

Do elektriky moc nevidím, ale jistou vizi mám. Z vnitřku kompu (molex) bych vevedl dráty, které by zapínaly relé. To by zapínalo čerpadlo a možná ještě něco dalšího co by bylo dobré zapnout po zapnutí (repráky...). Jenomže jsem elektro lama a nevim jak to správně zapojit, jestli jenom fázi nebo všechny tři dráty. Možná že se dá koupit už něco takového podobného. Nemyslím tím ty zásuvky s detekcí odebíraného napětí z jedné, která zapíná ostatní - výsledek je stejný ale je to drahé. Jestli někdo něco ví, pls, lama needs help!
    AMD XP 1466@2000MHz DUT3C Vcore 1,6@1,7::::::GF4Ti 4200ViVo Leadtek::::::Epox 8K5A2+::::::CPU+GPU bloky Galaxi::::::čerpadlo ATMAN 304::::::radiátor Felicie

Standardní

Nejlepsi reseni bude pouziti Triaku, to je soucastka za par kc funkci podobna rele, je galvanicky oddelena, spina v 0 a je naprosto spolehliva, coz se o rele rici zrovna neda. Urcite bych odpojoval jen fazi.

http://eos.ges.cz/peosc.asp?menu=rej...obr=&poznamka=
    Mel by stacit ten 2N 6075A za 11kc.
    Do elektriky moc nevidím, ale jistou vizi mám. Z vnitřku kompu (molex) bych vevedl dráty, které by zapínaly relé. To by zapínalo čerpadlo a možná ještě něco dalšího co by bylo dobré zapnout po zapnutí (repráky...). Jenomže jsem elektro lama a nevim jak to správně zapojit, jestli jenom fázi nebo všechny tři dráty. Možná že se dá koupit už něco takového podobného. Nemyslím tím ty zásuvky s detekcí odebíraného napětí z jedné, která zapíná ostatní - výsledek je stejný ale je to drahé. Jestli někdo něco ví, pls, lama needs help!
    desktop: i5-2500K@3700MHz, MSI P67A-C43-B3, 2x4GB Kingston Value, Sapphire 5850 Xtreme 1GB 850/1100, 2xWD10EALX fake RAID-1, LG W2600HP-BF S-IPS,Razer DiamonBack, Seasonic SS-400ET-F3, Windows 7 x64 SP1 + ubuntu x64
    notebook: IBM T41p, 1.7 Pentium M, 14" 1400x1050, 1.5GB RAM, 40GB 4200r, Ubuntu 9.04
    ultraportable: IBM X41, 12" XGA 1.5GHz Dothan, 2GB RAM, 32GB CF Pretec 233x SSD, Ubuntu 9.10

Senior Member
    Vliv
    276

Standardní

Nejlepsi reseni bude pouziti Triaku, to je soucastka za par kc funkci podobna rele, je galvanicky oddelena, spina v 0 a je naprosto spolehliva, coz se o rele rici zrovna neda. Urcite bych odpojoval jen fazi.

...tak toto milé deti doma neskúšajte

1) triak nemá galvanicky oddelenú riadiacu elektródu, takže sa nedá použiť ako priama náhrada relé

2) existuje súčiastka s názvom optotriak (kombinácia optočlenu a triaku) - ale bežne sa predáva len pre malé výkony (v puzdrách DIL6 ako optočleny) - takže sa musí skombinovať z výkonovým triakom

3) triak pri spínaní produkuje nezanedbateľné rušenie, takže dôrazne odporúčam odrušovacie obvody

4) predávajú sa hotové SSR (solid state relays) ale ich ceny sú úplne inde
    pre malé výkony
    pre normálnu záťaž (utiahnu aj CRT monitor)

5) triak ako obecne všetky polovodiče, je citlivý na preťaženie (napríklad také spínanie poriadneho 21" monitora nemusí prežiť ani 15A triak (bohužiaľ prakticky overené - zničil som cca 3ks...))

6) keď sa to vezme kolem a kolem tak je výhodnejšie a jednoduchšie použiť vhodné relé (nezabudnúť k vinutiu cievky antiparalelnú diódu kôli napäťovým špičkám)

EDIT: ...a triak nespína v nule - na tomto fakte je založená regulácia výkonu triakmi

To richie08: ak máš rozumné otázky ohľadom relé tak skús sekciu Bastlení...
    SILENT PC ▌Athlon TB 2100+ @ 200x11, PrimeStable ▌Zalman CNPS7000A-Cu & Tt Copper Shim & AS Céramique ▌Abit NF7-S 1.2, NB Zalman ZM-NB47J, SB passive ▌512MB TwinMOS 333 @ 400, 11-2-2-2 ▌Sapphire R9600PRO VIVO @ 477 core, 716 RAM, cooled by Athlon box cooler & Papst ▌WDC800JB ▌Maxtor 30GB ▌NEC ND-3500A ▌Yamaha CRW2200E ▌400W Maxpower - add fan control&monitor & Papst ▌NeonLight case & Papst ▌LCD 4x20, LCD 2x8 ▌4xFan & 8xTemp. controller ▌21\" CRT monitor ▌A4tech infra mouse ▌Microsoft Multimedia Keyboard ▌Samsung ML1520 laser printer ▌

Standardní

Já jsem tohle řešil nedávno a je to naprosto triviální.
    Stačí zajít k někomu, kdo spravuje elektroniku (pokud nechcete shánět nové),tam se určitě obejdete. Já mám relé z televize- ovládání 12V,kontakty 220V 10A, velikost 3,5*1,5 cm,celé v pouzdře. Je jednopólové,takže spínám fázi,nula napevno. Z relátka natažený do zásuvky, aby se komponenty ( u mě repro a čerpadlo ) daly snadno odebrat. Naprostá spokojenost.

Senior Member Avatar uživatele PetrT
    Vliv
    334

Standardní

Citace Původně odeslal pety
    Já jsem tohle řešil nedávno a je to naprosto triviální.
    Stačí zajít k někomu, kdo spravuje elektroniku (pokud nechcete shánět nové),tam se určitě obejdete. Já mám relé z televize- ovládání 12V,kontakty 220V 10A, velikost 3,5*1,5 cm,celé v pouzdře. Je jednopólové,takže spínám fázi,nula napevno. Z relátka natažený do zásuvky, aby se komponenty ( u mě repro a čerpadlo ) daly snadno odebrat. Naprostá spokojenost.
    O rele tu je dost threadu a je tam uvedeno vsechno co potrebuje i totalni lama vedet. Proc to psat znova ?

web: Apple MacMini 2018 | Intel i5 3.0GHz | 16GB RAM | 512GB SSD | Dell U2412M
    games: Intel i5-2500K@4GHz | GB Z68MA-D2H | Kingston HyperX 8GB DDR3 | MSI GTX770 Lightning | Samsung 840 EVO 120GB + Crucial MX300 525GB | Seasonic M12II 620W
    data: Intel G2020 | GB B75M-D3V | Transcend 4GB DDR3 | 4x WD RED 3TB | Ubuntu Server

Standardní

Jasne, sorry, mel jsem na mysli optotriak. Kamarak si postavil disko svetla a spina je optotriakama (zarovky 100W) a zadny mu zatim neodesel a ma tam nejake levne, takze na to cerpadlo bych se toho nebal, na monitor asi jo.

Citace Původně odeslal PeterM

...tak toto milé deti doma neskúšajte

1) triak nemá galvanicky oddelenú riadiacu elektródu, takže sa nedá použiť ako priama náhrada relé

2) existuje súčiastka s názvom optotriak (kombinácia optočlenu a triaku) - ale bežne sa predáva len pre malé výkony (v puzdrách DIL6 ako optočleny) - takže sa musí skombinovať z výkonovým triakom

3) triak pri spínaní produkuje nezanedbateľné rušenie, takže dôrazne odporúčam odrušovacie obvody

4) predávajú sa hotové SSR (solid state relays) ale ich ceny sú úplne inde
    pre malé výkony
    pre normálnu záťaž (utiahnu aj CRT monitor)

5) triak ako obecne všetky polovodiče, je citlivý na preťaženie (napríklad také spínanie poriadneho 21" monitora nemusí prežiť ani 15A triak (bohužiaľ prakticky overené - zničil som cca 3ks...))

6) keď sa to vezme kolem a kolem tak je výhodnejšie a jednoduchšie použiť vhodné relé (nezabudnúť k vinutiu cievky antiparalelnú diódu kôli napäťovým špičkám)

EDIT: ...a triak nespína v nule - na tomto fakte je založená regulácia výkonu triakmi

To richie08: ak máš rozumné otázky ohľadom relé tak skús sekciu Bastlení...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání