Stránka 2 z 2 PrvníPrvní 12
Výsledky 26 až 44 z 44

Téma: LCD a vyzařování

Standardní Re: LCD jak pro koho (a na co)..

Citace Původně odeslal Wuuduu
    Citace Původně odeslal Aigor
    Delam hlavne programovani a cas od casu fotografie. Takze 95% prace koukam do textu a jinak potrebuju dobry podani barev.

...O barvach ani nemluvim, tam je pro me normalni LCD (rozumejte do 30kKc) uplne o nicem.
    MAL SI SMOLU NA NEKVALITNE LCD

Ja robim v DTP studiu a na Mac LCD (LG) fachcime uplne v pohode aj s farbami, ake podavaju. Ale na doladovanie farieb mame pravdaze CRT monitor. Ale urcite nie nejaky ADI a spol., to by sme mohli mat aj tie LCD, kvalita podania farieb (ako som uz 1000x pisal) je ta ista. Na to mame CRT od firmy BARCO. Takze uz prestante vsetci ospevovat farby vacich lacnych CRTciek (do 50.000,-), su tak isto naprd, ako farby vsetkych LCD. Ked chces spievat o vernych farbach CRT, tak si zober z banky >3.500 USD a chod si kupit farebne realne CRT.
    Souhlasim s tebou, ze proti CRT za 100k jsou levnejsi LCD i CRT uplne o nicem jinem, ale stejne me nikdo nevymluvi, ze ve srovnatelne kvalite v podani barev se CRT nevyrovna ani 2x drazsi LCD
    A to nemluvim o homogenite barev a pozorovacich uhlech na uhlopricce vetsi jak 15".
    ZASE - nerikam ze vsechny tyhle vady maji vsechny dostupne LCD, ale nevidel jsem jediny vyhovujici/lepsi jak slusny monitor (pro me to je 19" CRT okolo 20k)

Ale hlavni tema bylo vyzarovani
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    286

Subjektivne si myslim ze to bylo silnym presvicenim, ktere mam u monitoru normalne stazene na mnohem mensi, objektivne take kmitanim - POZOR, nemluvim o refresh, ale o kmitani podsvetleni. Nedelalo me to stejne dobre jako kdyz prijdu do mistnosti se zarivkami .
    Mel jsi u toho monitoru stazenej jas na minimum? A kdyz je ti to porad moc svetly, tak musis jit i s kontrastem dolu.
    Jinak co se tyka toho kmitani, urcite nebylo neco v poradku. Kdyby se ty zarivky mely napajet 50 Hz jako klasicky zarivky pro osvetlovani mistnosti, zatimco u CRT se mrkaci frekvence zvysuje mimo vnimatelnej rozsah, byl by to jednoznacne krok zpatky. Zadnej LCD-monitor jsem jeste nemel rozebranej, ani nevidel schema, ale jsem presvedcenej, ze ty podsvetlovaci lampy jsou napajeny bud cistym stejnosmernym napetim nebo nekolika sty Hz.

Standardní

Tak si tady pročítám tuto diskusi a je mi trochu divné, že nikoho nenapadlo co to vlastně ta škodlivá vyzařování jsou, jejichž úroveň potlačení řeší normy TCO95, 99, či 03. Ono totiž nejde jenom o to vyzařování elektronového děla u CRT, nebo trubic u LCD, ono jde také a dnes už především o elektromagnetické vyzařování.
    U CRT jsou složité obvody vychylování paprsku, které vytvářejí elektromagnetická pole, jenž mohou působit na buňky živých organismů. Proto jsou moderní monitory vyhovující posledním variantám normy TCO celé uvnitř zastíněné, aby tyto lemg. pole nepronikala ven.
    No a z tohoto pohledu není LCD monitor tak zcela bez vyzařování, jak tu někteří tvrdí. Takový panel obsahuje minimálné pulzní zdroj pro hlavní napájení a opět pulzní měnič a regulátor svitu trubic. Tyto obvody opět obsahují elektromagnetické obvody-transformátory, které mají nějaké rozptylové elmg pole. Samozřejmě, že intenzita je podstatně nižší, než u CRT, ale přece jenom se u LCD tato forma škodlivého záření také vyskytuje.
    PC1: Gigabyte 965P DS4, Core 2 Duo E6400@3,2GHz, 2GB DDR2 800MHz, 250+300GB HDD, GF7600GT, LCD 20" NEC 20WGX2, Logitech THX 5.1 repro, Windows XP HOME Sp3 PC2: Gigabyte 965P DS4, Core 2 Duo E6320@2,8GHz 2GB DDR2 800MHz, GF7600GT, 80 + 80GB HDD, LCD 19" FSC P19-2, Windows XP HOME Sp3 HTPC: Gigabyte GA-MA78GM, Athlon 64X2 5050E - 2,6GHz, 2GB DDR2 800MHz, HDD SeagateLP 1TB, SONY 40W5500, Logitech Z-5400 THX 5.1 repro, Windows 7 Digifoto: Olympus E-3, E-P2, Lumix G1, Zuiko HG 8/3,5, Zuiko HG 50/2, M.Zuiko 14-42/3,5-5,6, Lumix G 7-14/4, Lumix 20mm/1,7, Lumix G 14-45mm, Lumix G 45-200mm, FL50R, filtry B&W

Citace Původně odeslal mikus
    Subjektivne si myslim ze to bylo silnym presvicenim, ktere mam u monitoru normalne stazene na mnohem mensi, objektivne take kmitanim - POZOR, nemluvim o refresh, ale o kmitani podsvetleni. Nedelalo me to stejne dobre jako kdyz prijdu do mistnosti se zarivkami .
    Mel jsi u toho monitoru stazenej jas na minimum? A kdyz je ti to porad moc svetly, tak musis jit i s kontrastem dolu.
    Jinak co se tyka toho kmitani, urcite nebylo neco v poradku. Kdyby se ty zarivky mely napajet 50 Hz jako klasicky zarivky pro osvetlovani mistnosti, zatimco u CRT se mrkaci frekvence zvysuje mimo vnimatelnej rozsah, byl by to jednoznacne krok zpatky. Zadnej LCD-monitor jsem jeste nemel rozebranej, ani nevidel schema, ale jsem presvedcenej, ze ty podsvetlovaci lampy jsou napajeny bud cistym stejnosmernym napetim nebo nekolika sty Hz.
    To je docela problem, jeste jsem nemel tu cest pracovat s LCD kde bych mohl plynule ve slusnem rozsahu menit jas/kontrast To je ovsem dan za danou technologii podsviceni

K tomu blikani, nevim jeslti to opravdu "blika", jen vim ze me to vadi a "cuka me z toho voko" A to sem zkousel uz dost monitoru, i kdyz ne nejak dlouhodobe.
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Standardní

mikus: nejednalo se o záření RTG, ale o alfa a beta. RTG záření se po tak krátké vzdálenosti nezastaví. Další zmiňované ano.

Další problém pálení očí a pod. je také v tom, že někomu se oči mnohem rychleji unaví a nemá to co dělat s vyzařováním. Někdo čte při lampičce v pohodě, jinému to velmi vadí. Každopádně večer stáhnout jas, protože když je kolem méně světla, je rozdíl ve svítivosti okolí a monitoru větší, než za bílého dne. Tady je jeden problém.

Další věc. Kvalitní CRT monitory jsou také dobře chráněné, ovšem jen ze strany uživatele. Pokud v kanceláři mají 2 kolegové PC proti sobě a tím pádem i monitory, každý je chráněn ze svého, ale nikoli z počítače od kolegy!

LCD monitor má mnohem nižší vyzařování, na školení nám říkali téměř nulové, ale to asi spíše proto, kdyby časem někdo udělal nějakou studii a ta dopadla náhodou jinak, aby jsme je nemohli obvinit, že lhali.

Jak už tady bylo uvedeno, TCO norma nezahrnuje jen vyzařování, ale i časy uspání a probuzení, možná v těchto parametrech LCD pokulhávají. Rozhodně to není ve vyzařování.

Pokud chceš čísla, nevím, jastli se vůbec našel někdo, kdo tyto hodnoty skutečně změřil, porovnal a uveřejnil.
    Ryzen 5 3600/16GB/256SSD+3TB HDD/R7-370/W10 PRO

Standardní

Citace Původně odeslal Antonín Plhal
    mikus: nejednalo se o záření RTG, ale o alfa a beta. RTG záření se po tak krátké vzdálenosti nezastaví. Další zmiňované ano.
    Alfa záření? Fyziku jsem měl naposledy kdysi dávno, ale pokud se nepletu, tak Alfa částice jsou heliová jádra. Moc nechápu, co by je v monitoru emitovalo.

Normy TCO (což je švédská odborová organizace, pokud to nevíte) se zdaleka netýkají jen vyzařování a jen monitorů. Existují standardy pro mobily, tiskárny, klávesnice, monitory či notebooky. TCO standard pro monitory se zabývá geometrií obrazu, jasem, kontrastem, podáním barev, stabilitou obrazu, samozřejmě také vyzařováním, použitím recyklovatelných materiálů a hromadou dalších věcí. Všem, kteří zde psali, že normy TCO jsou zbytečnost, bych doporučil se s nimi nejprve seznámit a pak pronášet nějaké soudy.

Vliv
    286

Standardní

No asi to tak bude a obrazovka je pohanena primo jadernym reaktorem.
    To RTG-zareni pohlti z nejvetsi casti uz sklo obrazovky. Dal ho pak pohlcuje vzduch a rozptyluje se po kulovejch vlnoplochach. A ono je i u tech starych barevnych obrazovek bezprostredne u skla tak slaby, ze by mohlo ublizit jen kdyby mu clovek byl vystavenej dlouhodobe a/nebo casto opakovane.
    Další věc. Kvalitní CRT monitory jsou také dobře chráněné, ovšem jen ze strany uživatele. Pokud v kanceláři mají 2 kolegové PC proti sobě a tím pádem i monitory, každý je chráněn ze svého, ale nikoli z počítače od kolegy!
    CRT vyzaruje predevsim dopredu, protoze elektronovy paprsek dopada na stinitko, odkud proud odvadi anoda uplne normalnim vedenim. Dozadu by prichazelo v uvahu jen nejaky slaby elektromagneticky vyzarovani elektrickych obvodu, ale dobry monitory jsou odstineny vsema smerama. Nehlede na to, ze od monitoru oprotisediciho kolegy sedim o kus dal nez od svyho.
    Jak už tady bylo uvedeno, TCO norma nezahrnuje jen vyzařování, ale i časy uspání a probuzení, možná v těchto parametrech LCD pokulhávají. Rozhodně to není ve vyzařování.
    To jsem rad, ze mi vyzarovani monitoru neurcuje, jak dlouho se budu prevalovat s problemama v posteli, nez usnu, a za jak dlouho me rano vzbudi budik

Standardní

Pokud vím, mikus zde připomínal starší televize a tam o alfa a beta skutečně šlo. Já jsem také v tomto případě nezmiňoval, že to dělají monitory. Mysli si o mě co chceš, ale četl jsem to v chytrejch knihách.

2 - minitory CRT skutečně vyzařují nemalou část i dozadu. To je jistá věc. Nakonec toto nám vysvětlovali na školení od BENQ a HP.

3 - je mi jedno, jestli se v noci odkopáváš, nebo ne. Jen jsem podotknul, proč možná na LCD monitorech běžně není novější označení než TCO99 (jak se někdo výše ptal) hawk.
    Ryzen 5 3600/16GB/256SSD+3TB HDD/R7-370/W10 PRO

Senior Member
    Vliv
    290

Standardní

nevim jestli to tady nekdo zminoval, ale TCO tam dost casto neni kvuli barve, ktera musi pro TCO bejt ta hnusna bezova. no a prave v dnesni dobe je vetsina LCDecek stribrna nebo cerna - tzn. neni narok na TCO
    KILL YOUR MOTHER, RAPE YOUR DOG!
    AMD Barton 2500+@2300MHz (209x11; 1,65V) Zalman 7000A AlCu Asus A7V880 VM 512 MB DDR 400 Mhz 5ns Microstar GeForce Ti 4200 64 MB 316/610 Hitachi 80 GB S-ATA Seagate Barracuda IV 60 GB Nec DVD+-RW 1300A Teac 524E 40x24x10 Creative Audigy Genius Home Theater 5.1 Wood Eurocase Bigtower 763 Moded Edimax 10Mb/s LAN Genius F-23 Leadtek Winfast TV 2000 XP Deluxe Samsung 172X Microsoft Intelimouse Optical Umax WK9000 klávesnice Fortron 350W 120 Fan Silent 14512 - 3D Mark 2001 (eště mu dám trošku pokouřit)

Standardní každý CRT je rozmazaný,

já to ale zjistil až dvou dnech strávených u svýho novýho LCD ViewSonic VP171b.Pak když jsem kouknul na monitor,tak jsem prostě nevěřil,jak jsem se na takovou rozmazanou mrchu mohl dřív dívat a nevšimnout si toho.

A radiační záření je u LCD nulový,u CRT je,nejmíň směrem k uživateli,ale mnohem víc vzadu a po stranách.

Po 2 dnech u LCD jsem měl ale oči stejně červený jako u CRT (Sony E200),prostě každej snese něco jinýho,to není jen věc kvality techniky.

Citace Původně odeslal Rainbow
    Na mojom CRT nic rozmazanie nie je
    Core 2 Duo E6600 2,4 GHz+Freezer, Gigabyte P965 S3, 2x 2 GB A-Data EE, Radeon 4870 HD 512 MB Gainward+2x Noctua,DVB-T tuner,HDD 500 GB, a 1000 GB Samsung, Plextor PX 16A,SB X-fi Music+Gigaworks S750,Chieftec TX 10 BD+Corsair HX 520W, 22" Philips a 17" ViewSonic VP 171b, kopírka Samsung,myš Logitech MX300,keyboard Logitech G15, noťas HP 6715s

Standardní každý CRT je rozmazaný,

já to ale zjistil až po dvou dnech strávených u svýho novýho LCD ViewSonic VP171b.Pak když jsem kouknul na monitor,tak jsem prostě nevěřil,jak jsem se na takovou rozmazanou mrchu mohl dřív dívat a nevšimnout si toho.

A radiační záření je u LCD nulový,u CRT je,nejmíň směrem k uživateli,ale mnohem víc vzadu a po stranách.

Po 2 dnech u LCD jsem měl ale oči stejně červený jako u CRT (Sony E200),prostě každej snese něco jinýho,to není jen věc kvality techniky.

Core 2 Duo E6600 2,4 GHz+Freezer, Gigabyte P965 S3, 2x 2 GB A-Data EE, Radeon 4870 HD 512 MB Gainward+2x Noctua,DVB-T tuner,HDD 500 GB, a 1000 GB Samsung, Plextor PX 16A,SB X-fi Music+Gigaworks S750,Chieftec TX 10 BD+Corsair HX 520W, 22" Philips a 17" ViewSonic VP 171b, kopírka Samsung,myš Logitech MX300,keyboard Logitech G15, noťas HP 6715s

Standardní

Tak proto teda,já se divil,proč EIZO má u šedýho TCO 03 a u černýho TCO 99 a přitom jsou to identický panely.

Citace Původně odeslal Braindead
    nevim jestli to tady nekdo zminoval, ale TCO tam dost casto neni kvuli barve, ktera musi pro TCO bejt ta hnusna bezova. no a prave v dnesni dobe je vetsina LCDecek stribrna nebo cerna - tzn. neni narok na TCO

Standardní

Tak proto teda,já se divil,proč EIZO má u šedýho TCO 03 a u černýho TCO 99 a přitom jsou to identický panely.

Standardní Re: každý CRT je rozmazaný,

To si jenom neuvědomuješ,dokud nepoznáš něco lepšího.
    V práci máme 17" CRT Dell a doma jsem měl Sony E200,s obrazem obou jsem byl spokojenej.Po přechodu na LCD jsem ale zjistil,že na CRT to vypadá strašně.Prostě mě to najednou udeřilo do očí.Časem to taky zjistíš.

Citace Původně odeslal jindros
    já to ale zjistil až po dvou dnech strávených u svýho novýho LCD ViewSonic VP171b.Pak když jsem kouknul na monitor,tak jsem prostě nevěřil,jak jsem se na takovou rozmazanou mrchu mohl dřív dívat a nevšimnout si toho.

Standardní

Citace Původně odeslal mikus
    No asi to tak bude a obrazovka je pohanena primo jadernym reaktorem.
    To RTG-zareni pohlti z nejvetsi casti uz sklo obrazovky. Dal ho pak pohlcuje vzduch a rozptyluje se po kulovejch vlnoplochach. A ono je i u tech starych barevnych obrazovek bezprostredne u skla tak slaby, ze by mohlo ublizit jen kdyby mu clovek byl vystavenej dlouhodobe a/nebo casto opakovane.
    CRT vyzaruje predevsim dopredu, protoze elektronovy paprsek dopada na stinitko, odkud proud odvadi anoda uplne normalnim vedenim. Dozadu by prichazelo v uvahu jen nejaky slaby elektromagneticky vyzarovani elektrickych obvodu, ale dobry monitory jsou odstineny vsema smerama. Nehlede na to, ze od monitoru oprotisediciho kolegy sedim o kus dal nez od svyho.
    To jsem rad, ze mi vyzarovani monitoru neurcuje, jak dlouho se budu prevalovat s problemama v posteli, nez usnu, a za jak dlouho me rano vzbudi budik
    ty si delas srandu, ale ja kdyz spim s hlavou blizko mobilu, tak se dost casto z neznamyho duvodu probudim tesne predtim nez mi prijde SMS
    Asus P5B Deluxe/WiFi, Intel Q8300@7.5x440=3300MHz VCc1.15V, Speedstep enabled, CM HyperTX, 58oC IntelBurnTest pri 24oC okoli, 2x2048 DDR2 800 Geil(@866 5-6-6-15, 1.80V), HDD 3xSamsung F1 1TB, Gigabyte NX88T zalman, LCD FSC S20-1W, CM Centurion 532, PSU Seasonic 400W, UPS CyberFort 350

Standardní

Citace Původně odeslal jindros

Ne ne, uz jim dosly nalepky TCO 99. (a spotrebovat je museli, co by s nima pak delali
    Asus P5B Deluxe/WiFi, Intel Q8300@7.5x440=3300MHz VCc1.15V, Speedstep enabled, CM HyperTX, 58oC IntelBurnTest pri 24oC okoli, 2x2048 DDR2 800 Geil(@866 5-6-6-15, 1.80V), HDD 3xSamsung F1 1TB, Gigabyte NX88T zalman, LCD FSC S20-1W, CM Centurion 532, PSU Seasonic 400W, UPS CyberFort 350

Vliv
    286

Standardní

Citace Původně odeslal Sasa
    ty si delas srandu, ale ja kdyz spim s hlavou blizko mobilu, tak se dost casto z neznamyho duvodu probudim tesne predtim nez mi prijde SMS
    Telepatickej prenos od odesilatele bezi rychlejc nez nejrychlejsi mobil, uz jen proto, ze on zacina vysilat uz kdyz ten mobil bere do ruky

Standardní

Neviem ci je to vo farbe, lebo napr. HP L1925 je sivo-cierny a ma TCO03.

Standardní .

Jestli oni nemusí pro každej model s TCO 03 zaplatit drahej atest a protože prodají Xnásobně víc šedejch,tak to zaplatí jen u toho modelu.
    Nebo černá barva obsahuje složky,který přísná norma už nepovoluje?

Citace Původně odeslal johu
    Neviem ci je to vo farbe, lebo napr. HP L1925 je sivo-cierny a ma TCO03.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Reklamácia LCD SONY HS74P X-Black
    Založil GABO v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 10
    Poslední příspěvek: 16.11.2006, 13:14
  2. jaky lcd 19" PVA/MVA LCD
    Založil lezak12 v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 12
    Poslední příspěvek: 11.10.2005, 08:17
  3. aky 19 a alebo 17 LCD
    Založil pageup-pagedown v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 5