Výsledky hlasování: Má se tento thread locknout a založit nový s poznatky, které zde byly řečeny

Hlasující
1155. Nemůžete hlasovat
  • Ano

0 0%
  • Ne

0 0%
  • 1 155 100,00%
Stránka 13 z 15 PrvníPrvní ... 39101112131415 PosledníPoslední
Výsledky 301 až 325 z 359

Téma: Genius SW-5.1 HT a jejich uprava

Senior Member VIP Avatar uživatele Arteee
    Vliv
    296

Standardní

No problém je v tom, že pokud máš moc slabý zdroj, tak ti větší filtrace nepomůže, protože se ty kapacity nestačí nabít(prostě nebude dost proudu na napájení a nabíjení)... respektivě ty kapacity by museli být tak veliký, že by se po zapnutí nabily a svou kapacitou by stačily vyrovnávat úbytky a přitom by se po dobu reprodukce nestačily vybít pod určitou mez >> neřešitelné z elektrického hlediska >> vstupy musí vždy o něco vyšší než požadavek výstupů, to platí všude elektriku nevyjímaje...

Abys to chápal... Tak pokud ti řeknou, že zesilovač je schopen dodat 100W Hudebního výkonu, tak ti to vlastně vypoví, jak velká je fitrace v napájení, právě za špičkový(hudební) výkon zodpovídají fitrační kondenzátory.
    BA95 positive
    Jen mrtví poznají konec války. Platón

Standardní

hmm, takže do těch geniusů to nemá cenu asi davat. když sem rozebral sub tak sem tam našel 1x10.000 uF ten je černej a 2x4700 ty jsou modrý, jsou to takovy valečky a pak tam byly ještě modrý ale ty už byly dost maly. nevim jestli je to ono ja sem v těhlech součástká vůbec nevyznam

já už fakt nevim co by se dalo změnit aby to tak nehuhlalo, nedavno sem poslouchal u kámíka ňáký Creative repraky, nevim jaký typ, ale byly to jen 2.1 a měly strašně pekny zvuk basů, takovej důraznej a ne jen takový huhuhu jak u geniusu

Vliv
    296

Standardní

no 10mF je standart... je to minimální doporučovaná hodnota pro zesilovače kolem 70 - 100W, ale v reálu vůbec nestačí... Problém jasně budou použitá TDAčka a špatný(odfláklý) návrh ozvučnice.
    BA95 positive

Standardní

když já už sem docela i přemýšlel o nový tý ozvučnici, ale moc se mi to nechce dělat. každopádně bude muset být ten měnič uložený taky uvnitř tý ozvučnice. protože když vyzařuje ven tak šíleně zkresluje, a možná že bych tam dal místo toho orig. měniče ten co sem si jednou koupil od TVM-Valmez, už nevim jaký je to typ, asi ARN 6618 70/140W. co na to říkáš?

a ty máš taky ty geniuse nebo ne?

Vliv
    296

Standardní

Každý měnič je už z výroby předem nepřímo určen do nějakýho typu ozvučnice, at už je to uzavřená, basreflex, bandpass, isobar, šneková a podobně... Je to jasně daný jeho parametrama (primárně Qts -- činitel jakosti) ... každý návrhář bez znalosti primárních prametrů ti nic o měniči neřekne, tedy ani do jaké ozvučnice by měl přijít a jak velké... ty pokročilejší mají techniku, kterou měnič proměří a parametry zjistí. Samo že tohle platí naprosto obráceně, takže ty TVMka fakt nevim, každopádně žádný TVMko není natolik kvalitní, aby šlo do bandpasu s takle malým oběmem... to by to možná zvukově dopadlo ještě hůř... Každopádně to chce na sto procent potvrdit/eliminovat chybu v zesilovači a potom hledat vhodný měnič..

,,, Ne já je nemám a jsem rád Mám komplet HOME-MADE sestavu včetně zesilovačů, jediný co jsem si nebastlil je mixák
    BA95 positive

Standardní

no, docela mě to štve že sem to koupil, mam je už rok za 4500,- ale ze zařátku byly fakt super za tu cenu to hrálo nádherně, ale postupem času sem prostě začal slyšet ty chyby nejradši bych nechal vyměnit ten zesík na woofer, ale to je asi docela drahá záležitost co?

Vliv
    296

Standardní

Tak teoreticky ne... maj tam na SUB kanál TDAčko dle standartizovaného zapojení od výrobce... a to si můžeš kouúit jakoukoliv stavebnici zesiloavače a je to to samý, všichni jedou podle standartu... Jenom nevím, a to bude asi problém, jestli je zesilovač pro SUB na oddělené desce od ostatních kanálů a modulu dálkového ovládání, Pokud by byl úplně samostatně tak není problém, jinak asi jó.
    BA95 positive

Standardní

mam takovej dotaz...pokud se mi podarilo odpalit vyskace na techto repro myslite ze to pujde opravit (zaruka uz neni) ... sem je odpalil ze sem omylem spojil dratky dohromady uplne nechtene kdyz ty repra byly zaply a ucitil sem kremikovej smrad a bylo... kur.va ja su takovej debil

nebo uz mam setrit na novy

Vliv
    296

Standardní

2Tukancheez: to jsi neodpálil ty repra, ale ten zesilovač co je krmil... opravit by to šlo, jenom je nutný zjistit co odešlo(nejspíš koncový TDAčko - nejsou vůbec drahý) a vyměnit to, s trouchou elektrikářského umu a nářádím, no problem.
    BA95 positive

Standardní

Citace Původně odeslal Arteee
    2Tukancheez: to jsi neodpálil ty repra, ale ten zesilovač co je krmil... opravit by to šlo, jenom je nutný zjistit co odešlo(nejspíš koncový TDAčko - nejsou vůbec drahý) a vyměnit to, s trouchou elektrikářského umu a nářádím, no problem.
    jo ja vim ze sem odpalil neco v subacu...pekne to zasmradlo
    diky za info
    zkusim to teda dat nekam do opravny protoze ja a elektrikar to nejde dohromady

Standardní

hmm, poptam se u elektrikáře. a můžeš mi prosim říct nebo poslat ňákej obrázek jak vypadá ozvučnice typu ŠNEK. prej to dost zvišuje basy jak sou tam různý ty přepážky nebo co tam je. asi je to dost velká bedna co? docela bych si to rád udělal, a hodil bych to vedle postele jako noční stolek (stůl)

Vliv
    296

Standardní

2Aido, tak na to zapoměň... šnek je určen výhradně pro PA, doma by ti to zbořilo všechno co stojí ....

To už je opravdu velkotonážní záležitost a hlavně po zvukový stránce...no...no ono strašně záleží jak kvalitně se to udělá,,,... no prostě to je určený pro PA a podle toho ten zvuk zní....

Jak to vypadá... obrázek nemám a je strašně moc návrhů, prostě představ si ulitu šneka a doprostřed tý spirály umísti měnič... technicky se to jmnenuje vysokotlaká ozvučnice(nebo tak nějak), zkrátka v každý komůrce na cestě ven se pomocí interfernce vyzařovaná frevence sečte(zdvojnásobí) a pokračuje dál(do další komůrky) a takovejhle komůrek je třeba 15, a tehle cestě komůrek se říka zvukovod, no a pak to vyletí ven a ten kdo u toho stojí, tak má problémy se udržet na nohou... problém byl že to vlastně zesilovalo jenom jednu frekvenci(definovanou velikostí ty komůrky), atk začli laborovat s různýma lichoběžníkovýma komůrkama, ruzně zkosenýma a až zaoblenýma(hodně dráhá záležitost)... Druhý požadavek je měnič se strašně velkým rozkmitem(kolem 100W měnič s Xmax alespoň 6-10mm, jenže v takle malý watažy šneka nepotkáš)
    BA95 positive

Standardní

myslýš, že by to nešlo udělat třeba tak s cca. 5 komurkamy a měničem od TVM. mě to docela láká dělat takový ňáky hovadiny a na konci se dává co? bassreflex nebo je tam jen prostě konec tý poslední komůrky?

Vliv
    296

Standardní

No tak s TVM na to úplně zapomeň... tam by ti nepomohl ani sebelepší manuální um... Né važně to na doma není, ten zvuk by se ti nelíbyl... tahle ozvičnice má dosáhnout velkých akustických tlaků a ne přesnost reprodukce(prostě PA systemy jsou plochý a dost tvrdý, dynamika se od nich nečeká)... Takže pokud se nechystáš realizovat v PA, tak ti to bude kničemu... můžeš se podívat na nějaký DIY stránky, tam bývají návrhy.
    BA95 positive

Senior Member mince Avatar uživatele Halen
    Věk
    57
    Vliv
    301

Standardní

Citace Původně odeslal Adio
    myslýš, že by to nešlo udělat třeba tak s cca. 5 komurkamy a měničem od TVM. mě to docela láká dělat takový ňáky hovadiny a na konci se dává co? bassreflex nebo je tam jen prostě konec tý poslední komůrky?
    S menici TVM jdou delat krasne BANDPASSY. Ale jen s nekterymi typy. Kdybys chtel velmi slusny bandpass s repro TVM, muzu doporucit ARN 312 4OHm. V bedne cca 65 litru dosahnes kmitoctoveho rozsahu 36-140 Hz pro pokles o 3dB, charakteristickou citlivost bedny 88dB a povoleny SINUS prikon 100W. Ten reprak stoji cca 1800 s dani a je opravdu na bandpass dobry, ma vysoky zdvih, nizky rezonancni kmitocet, vhodne parametry Qtc a Qel. Bedna pak vychazi s dvema komorami - zadni uzavrena 40 litru, predni 25 litu s 2x bassreflex natrubkem prumer 80/16,5cm. Tlumeni v bedne staci jen mirne (opravdu jen malo). Tuhle hovadinu jsem slysel hrat (podle myho navrhu v BassBox Pro) a BUDU stavet - zvuk je SKVELY.
    AMD A64-7750-X2-BE 2700@3000MHz (15x200/1,3V) | AC Freezer Extreme | 4xArctic FAN Pro TC 80x80 | Gigabyte MA78G-DS3H | A-DATA 2x2GB 1066Mhz 5-5-5-15-2T | WD 320GB/16MB | Samsung 500GB/16MB | Samsung SH-S223F | SAMSUNG 226BW | SB X-Fi Fatal1ty Champion+Thomson DPL2000+HomeMade bedny+subwoofer 12" 30-125Hz (-3dB) | Leadtek PX8800GT default+AC Accelero+ AC fan 12-1000ot/m | Microsoft Intelli Mouse Explorer 3.0 | Chieftec MATRIX SILVER+ FORTRON Blue Storm 400W |
    3DMk01 3DMk03 3DMk05

Standardní

Citace Původně odeslal Halen
    S menici TVM jdou delat krasne BANDPASSY. Ale jen s nekterymi typy. Kdybys chtel velmi slusny bandpass s repro TVM, muzu doporucit ARN 312 4OHm. V bedne cca 65 litru dosahnes kmitoctoveho rozsahu 36-140 Hz pro pokles o 3dB, charakteristickou citlivost bedny 88dB a povoleny SINUS prikon 100W. Ten reprak stoji cca 1800 s dani a je opravdu na bandpass dobry, ma vysoky zdvih, nizky rezonancni kmitocet, vhodne parametry Qtc a Qel. Bedna pak vychazi s dvema komorami - zadni uzavrena 40 litru, predni 25 litu s 2x bassreflex natrubkem prumer 80/16,5cm. Tlumeni v bedne staci jen mirne (opravdu jen malo). Tuhle hovadinu jsem slysel hrat (podle myho navrhu v BassBox Pro) a BUDU stavet - zvuk je SKVELY.

no já už měnič mam od TVM a to ARN 6618, už sem si ho kupoval dřív. no a hlavně si já domu nemůžu ani udělat jinej woofer ne ten bandpass, protože mam ty geniusy a když to dam trochu víc nahlas tak ten měnič brutálně zkresluje!!! nebo sem přemýšlel o tý ozvučnici typu ŠNEK, ale Arteee psal že je to blost dávat to domu.

2Arteee: zítra schválne skusim vzít ten Genius woofer a zapojit ho do auta na ten zesík a ten má asi víc než 45W než zesík v Geniusu, tamten má psaných těch 130W max. tak sem zvědavej.

Standardní

Citace Původně odeslal Halen

no já už měnič mam od TVM a to ARN 6618, už sem si ho kupoval dřív. no a hlavně si já domu nemůžu ani udělat jinej woofer ne ten bandpass, protože mam ty geniusy a když to dam trochu víc nahlas tak ten měnič brutálně zkresluje!!! nebo sem přemýšlel o tý ozvučnici typu ŠNEK, ale Arteee psal že je to blost dávat to domu.

2Arteee: zítra schválne skusim vzít ten Genius woofer a zapojit ho do auta na ten zesík a ten má asi víc než 45W než zesík v Geniusu, tamten má psaných těch 130W max. tak sem zvědavej.

2Arteee: tak sem ten genius woofer zapojil a je to ohromě hrozný jak to hraje, jsou slyšet ty pazvuky a hraje to o hodně míň než ten co sem si dělal ten Crpower, přitom jsou oba repro 100W RMS akorád nevim jakou má citlivost ten geniusový měnič, ale Carpower ma 93dB

Junior Member
    Vliv
    267

Standardní

Ja mam doma snek s 12" basakom a hraje to dobre - hlavne akusticky tlak to ma dobry ale praskaju mi z toho v izbe steny, tak ze to do izby je dost silne - ale ked mas rad nahlas hudbu (ako ja) tak si to do izby daj ale 20cm basak je do sneku malo.Uz ten moj 12" je len tak tak...Mal by byt 15" a viac...A potrebujes k tomu velmi silne satelity.Nie take ako maju geniusy.Ja mam k tomu 3-pasmove sat. s 12" basakom 4" stredakom a piezo vysakom - vykon - 150W.A ten snek stiha basovat k tymto dvom 12" basakom.Ten co mam v senku ma vykon 150W / 400W.
    EPOX 8RDA+ 2.2;AthlonXP 2500+,Barton core@2354MHz(11x214);Vcore defaul(1,65V);TT SilentBoost;1xApacer 256MB 333MHz 3-4-4-11,Innovision Geforce 3 Ti200 175/400@265/544

Junior Member
    Vliv
    267

Standardní

A co napisal arteee o sneku je totalna blbost - ze do sneku by mal ist reprak s velkym zdvyhom.Tam sa casto davaju repraky co maju membranu uchytenu na prelise - to znamena ze tie maju vychylku do jednej strany max 8mm mozno take 18"-24" maju 10-20mm.Hoci ja tam mam reprak s x-max 10mm... Repraky s velkym zdvyhom su do auta a domov.Ale PA reprak nikdy nebude mat vychylku X-max 30mm.(sice to je dost asi trochu menej).Lebo tie rep. maju citlivost 100dB a reprak s takouto citlivostou pri 400 - 1000W by nemohol mat taku velku vychlku membrany(30mm a viac) lebo nosic cievky by po case stratil cievku..
    EPOX 8RDA+ 2.2;AthlonXP 2500+,Barton core@2354MHz(11x214);Vcore defaul(1,65V);TT SilentBoost;1xApacer 256MB 333MHz 3-4-4-11,Innovision Geforce 3 Ti200 175/400@265/544

Standardní

Citace Původně odeslal nood
    A co napisal arteee o sneku je totalna blbost - ze do sneku by mal ist reprak s velkym zdvyhom.Tam sa casto davaju repraky co maju membranu uchytenu na prelise - to znamena ze tie maju vychylku do jednej strany max 8mm mozno take 18"-24" maju 10-20mm.Hoci ja tam mam reprak s x-max 10mm... Repraky s velkym zdvyhom su do auta a domov.Ale PA reprak nikdy nebude mat vychylku X-max 30mm.(sice to je dost asi trochu menej).Lebo tie rep. maju citlivost 100dB a reprak s takouto citlivostou pri 400 - 1000W by nemohol mat taku velku vychlku membrany(30mm a viac) lebo nosic cievky by po case stratil cievku..
    no ja bych ho taky rád doma měl, a nemáš ňáký foto jak to vypadá uvnitř? a myslýš že 20cm na šnek je málo, já už nechci vyhazovat prachy za další měnič a jak je udělaný konec thoho zvukovodu, máš tam bassreflex nebo protě hranatou díru?

Vliv
    296

Standardní

2nood: no vždyť jsem taky psal 6-10mm... ty jsi sám napsal 8mm, tak jsem přesně v těch mezích né? Jelikož stavím povětšinou domácí bandpassy, kde požadavek na zdvich sic je(čím větší tím lepší), ale právě díky konstrukci bandpassu se bez něj obejdem. 30mm bych viděl do PA basreflexu.... Každopádně hovořím ze zkušenosti... zůčastnil jsem se stavby PA soustavy(malý : B-M-H = 500W-250W-100W)... byla to kombinovaná bedna, tři pásma... SUB šnek, MID přímo, HIG v hornu... byl tam měnič od B&C s Xmax 10mm citlivostí kolem98(tuším, že to byl Neodym - takže hrál pěkně i středy)... pak se to pustilo a kamrád od té doby špatně slyší na pravé ucho
    BA95 positive

Standardní

je to f prdely udělal sem si tu ozvučnici a neslišel sem hrát nic horšího!!! nebyl by jste někdo na mě tak hodný a nespočítal mi ozvučnici na nový bandpass - venkovní rozměry + průměr a délka bassreflexu. moc moc prosím, měnič mam TVM ARN 6618 info o parametrech jsou zde http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...atit=58&catg=1 byl bych moc vděčen. a jestli by to mohlo být tak aby nebyl širší ne 36cm zbytek je jedno

Senior Member mince Avatar uživatele Halen
    Věk
    57
    Vliv
    301

Standardní

je to f *** udělal sem si bandpass a neslišel sem hrát nic horšího!!! nebyl by jste někdo na mě tak hodný a nespočítal mi ozvučnici na nový bandpass - venkovní rozměry + průměr a délka bassreflexu. moc moc prosím, měnič mam TVM ARN 6618 info o parametrech jsou zde http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...atit=58&catg=1 byl bych moc vděčen. a jestli by to mohlo být tak aby nebyl širší ne 36cm zbytek je jedno
    Ten reproduktor prodej, z nej BANDPASS s malymi rozmery proste neudelas. Je mi lito, dosadil jsem jeho parametry (navic jsou znacne ocesane na strance TVM) do BassBox Pro a proste rozumny bandpass s nim nepostavis. To je reprak vhodny do uzavrene bedny o objemu cca 82 litru. Pak ma spodni kmitocet zhruba 38Hz pro pokles -3dB. Ale BANDPASS bohuzel.
    AMD A64-7750-X2-BE 2700@3000MHz (15x200/1,3V) | AC Freezer Extreme | 4xArctic FAN Pro TC 80x80 | Gigabyte MA78G-DS3H | A-DATA 2x2GB 1066Mhz 5-5-5-15-2T | WD 320GB/16MB | Samsung 500GB/16MB | Samsung SH-S223F | SAMSUNG 226BW | SB X-Fi Fatal1ty Champion+Thomson DPL2000+HomeMade bedny+subwoofer 12" 30-125Hz (-3dB) | Leadtek PX8800GT default+AC Accelero+ AC fan 12-1000ot/m | Microsoft Intelli Mouse Explorer 3.0 | Chieftec MATRIX SILVER+ FORTRON Blue Storm 400W |
    3DMk01 3DMk03 3DMk05

Standardní

hm tak to je špatný, moc se mi nechce kupovat nový měnič.

Vliv
    296

Standardní

Bandpass je záležitost, která vzala klady z ozvučnic typu zavřená a basreflex, proto taky s měničem, který je vyhraněný pro uzvřenou nic nesvedeš... to je většina TVM.
    BA95 positive

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání