Nejsem žádnej odborník na akustiku (spíš audiofil), ale taky už se mi stalo, že mi pískal disk, tehdy myslím nějaká devítka. Zkoušel jsem všechno, co se dalo - a rady známých. Hodně pomohou třeba tyhle věci:Původně odeslal mr.daffka
- silikonové kroužky navlečené na montážní šroubky (odolné proti teplotě do 160°C) mezi tělem disku a case (blbě se to montuje
- to, co jsi udělal Ty, tj, vymontovat disk a položit ho na molitan nebo na podobnou hmotu, která většinu těch vibrací z disku vstřebá.
- u disků, na kterých nám už nezáleží (nereklamovatelné a z důvodu extra nepříjemného pištění neprovozovatelné ani v obrněném case) bych se přimlouval zato, rozmontovat disk a vyměnit, případně jenom namazat ložisko, které bývá hlavní příčinou hluku, respektive jeho zprostředkovatelem.
Povětšinou totiž nekvalitní ložisko po pár (doplň jednotku).. třeba i dnech ztratí zcela svoji geometrii a není nadále schopno zaručit přesnou dráhu celé diskové plotny. Pokud je takové ložisko tím "správným" způsobem "vyvaklané", dochází místo k otáčení diskové plotny kolem jediné osy k jakémusi složitému rotačnímu pohybu, kdy se disková plotna v jistých okamžicích otírá o raménko, které nese čtecí hlavy a vzniká nám krásné stojaté vlnění... čiže pískot jako víno !!!
Když se k vlastnímu pískotu disku nic jiného nepřidá, anebo je za hranicí lidského sluchového vnímání, většinou ani nejsme schopni nějaký zvuk postřehnout anebo nám tolik nevadí. Horší je, když nám jinak tiše pištící disk začne interferovat s jinými frekvencemi vlnění (zdroj, CD ROM, DVD, další disk...). To je potom hukot.
Ale obecně opravdu pomáhá každou "živou" součást počítače (HDD, CD, DVD, zdroj atd.) zatlumit pokud možno co nejlépe. Mně se velice osvědčily právě silikonové kroužky odolné proti vysokým teplotám (ne, že je doma budete mámám a svejm drahejm polovičkám řezat z jejich nových silikonových forem na bábovky a Velikonoční beránky!) mezi case a např. diskem.
Dělá to zázraky.![]()