Tu pomalost, danou nízkým výkonem mého PC hlavně na zpětnnou komprimaci po úpravě (pro který mám i přehrávání v Audacity trhané), i problém s "Class not registered" mi řeší web online-convert.com (viz dole). Audacity tedy zatim užívám hlavně na analýzu zvukového souboru, a když to není moc velké, hodí se mi dobře na zesílení moc tiché nahrávky. Ten online-convert umí sice normovat, což tohle taky často udělá, zesílení ale někdy dá lepší výsledek (zachová poměr hlasitosti tichých a hlasitých pasáží a múžu mu dovolit i přebuzení, když ho není moc, tohle normování více méně rovnoměrně upraví hlasitost celé nahrávky na jakousi normovanou hodnotu - problematické např. u takových kouskú, jako je Ravelovo Boléro, které má začínat sotva slyšiteným pppp a graduje se do tkařka ohlušujícího ffff). A když redukuju (jak s Audacity, tak i s online-convertem), tak dnes většinou na proměnlivých 80 - 120 kbps, což bez zhoršení kvality ušetří další dobrou 1/3 objemu. Taky jsem tu už měl něco, kde jsem potřeboval z prostředka kus vystřihnout, i na to mi posloužil Audacity.
Teď ale dotaz:
Frekvenční analýzou v Audacity jsem zjistil, že všechny platformy, které zvyšují komprimaci MP3-ek za účelem snížení objemu dat ořezávají frekvenci na 16 kHz. Je to nějak systémově podmíněné?
Zkoušel jsem:
Audacity z originál 320 kbps na proměnlivých 80 - 120
weby:
convert2mp3.net - vytahuje zvuk z U2B a některých dalších a redukuje z 320kbps na 180
youtubecomtomp3.com - vytahuje zvuk z U2B a redukuje z 320kbps na 128
online-convert.com - konvertuje prakticky jakýkoliv audio a video formát na jakýkoliv jiný odkudkoliv z Netu (pokud se na to dostane, např. není to pod heslem) kromě u2b, stejně tak i z PC-média, má dobré možnosti nastavení parametrú výsledku; konkrétně jsem upravoval mp3 320 kbps z HD na proměnlivých 80 - 120
easy-youtube-mp3.com vytahuje zvuk z U2B beze změny 320kbps, frekvence zústává do ca. 21,5 kHz
U všech 320 kbps mi analýza v Audacity ukázala frekvence do ca. 21,5 kHz, po snížení kbps pak u všech asi 16 kHz s ostrým koncem

Odpověď s citací