Dík za odpovedi.
@zivan: Je to HDD. Tu zálohu bych udelal, kdybych mel jak. Pro Windows i DOS se momentálne chová jako panensky cistý, v tehle 2 systémech s nim, jak je, nejde vúbec nic.
@Marty: S tim Linuxem se to zdá být moznost. Problém je jen, kde ho nakouzlit? Ten bych musel nove instalovat (a kdyz uz, tak bych pak u nej asi i zustal). Jenze pro me je tenhle systém v podstate nádrazí, jak se riká v nemcine. Takze je to na hrozne dlouhý lokte, na coz v podstate nemám cas k dispozici; jsem s zivotne nutnými vecmi v dúsledku rúzných katastrof, co me postihly, zoufale pozadu a tohle je proste katastrofa dalsí a poslední rezervy, u kterých se mi uz zas jednou zacínalo rýsovat, ze je brzy konecne budu moct zacít doplnovat, se mi rapidne blízej k nule.
Na ten Linux bych asi potreboval pomoc, kde by me nekdo aspon pro zacátek vylozene ved za rucicku.
Jak byly oddíly rozmístené, vim. Mám tu jeste minimálne 2 presne stejné disky a delil jsem ho podle urcitého klíce, který znám, takze tohle múzu udelat úplne stejne, jak to bylo.
"takhle se v Linuxu daj mj. zvětšovat a zmenšovat partition" - rek bych, ze jsem opakovane cet, ze to nejak jde i ve Windows. Nikdy to pro me ale nebylo aktuální, tak jsem tomu moc nevenoval pozornost. Ovsem - ted me napadá, jestli to dobre chápu - pres Linux si múzu ten disk nejdrív posichrovat skopírovánim na jiný, tady bych musel delat rovnou na nem a riskovat, ze kdyz neco nepújde podle plánu, múzu o ty data prijít definitivne...?
A mimochodem, kdyz jsem si na to pri ranním probouzení vzpomnel, doslo mi, ze co jsem púvodne napsal (a po tomhle zjistení opravil, nicméne nekomu to mohlo utkvet v pameti), ze FAT je v MBR, je blbost. (A pohled do Ranishe hned po zapnutí kompu mi to potvrdil; psal jsem to v noci, kdy jsem mel hlavu v pejru z toho, ze jsem mel naplánované naprosto jiné nutné veci a ted mi slo predevsím o to, jak aspon základne obnovit provoz a pak co nejrychlej získat zpátky data, abych moh v rozjetém pokracovat.)
Ale tim zformátovánim, resp. uz jen prostým klasickým rozporcováním disku by se znicila tak jako tak.
Stejne mi není jasné, jak je to s tim jejim backupem resp. backupy. Ac se tvrdí, ze bezné zformátování, které neudelá nic jiného, nez ze vymaze FATku na jejim základnim míste, lze bezprostredne po tom pomocí jejího backupu unformatem zrusit. Kdyz jsem se o to v minulosti doporucenými postupy víckrát pokousel (neptejte se me jak, je to uz moc dlouho, nepamatuju si presne, musel bych na ty pokusy najet od nuly znova), nikdy se mi to nepovedlo, jakoby zádný bacup nebyl nebo jakoby ani ten formátování neprezil. Na druhou stranu Scandisk testuje i FATku a kdyz v ní najde chyby, opraví ji. A to by slo jen hodne omezene, kdyby nekde nebyl nejaký plnohodnotný backup - pokud mozno nejméne 2, aby bylo mozné mít jistotu, ze je v porádku.