Ahoj,
asi jsem selhal coby spravce domaci site
takze se obracim sem pro radu:
situace:
(*** je wireless, --- je kabel)
Kód:
INTERNET od ISP *** ubiquity na strese ---- ROUTER (pc na pude) ----- AP *** klienti
Router je PC, kde je NAT/maskarada do domaci site, ma dve sitovky, jedna vede k ubiquity na strese (tam je IP pres dhcp od ISP), druha vede kabelem k APcku. Na ty je IP 192.168.2.1 Na routeru bezi dhcp a dns, ktery se staraji o klienty s domaci siti. APcko se chova jako uplne debilni switch, zadny sluzby na nem nebezi. jen prehazuje pakety mezi klientama a routerem, vse na subnetu 192.168.2.x
AP je uplne nejlevnesi apcko koupeny kdysi davno nekde v eshopu. Noname shitka, cerna krabicka bez napisu. Kdyz ho chci konfigurovat, pripojim se, a tady pozor, na IP 192.168.1.254.
Nikde v konfiguraci toho stavajiciho AP nenastavuju IP adresy, masky atd.
To Apcko uz je moralne stary, chtel bych mit doma Nkovou wifi, "at to trochu lita", takze jsem si v praci od kolegy pujcil nepouzivany WIFI n router (airlive wn-5000r)
To ma 4x lan, 1x wan a pochopitelne wlan. Chtel jsem aby se chovalo stejne jako to stary, takze jsem tam vypnul dhcp (o to se mi preci stara router - PC). Jenze tahle to nefunguje. Klientem se k wifi pripojim, ale dal si to zrejme s PC routerem nepovida, protoze nedostane z DHCP na routeru IP adresu. Ten novy router ma konfiguraci LAN, kde je v defaultu 192.168.2.1, coz by se mi bilo s routerem na pc, takze jsem tam zkusil dat ip 192.168.1.<neco> i 192.169.2.<necojinehonez1>, ale ani jedno nefungovalo.
Kabel z PC routeru je pripojenej do LAN konektrou na wifirouteru, zkousel jsem to i do wan a nejak adekvatne zkonfigurovat wan, ale nepodarilo se to ani tak.
Delam neco blbe, nebo to s timhle airlive vynalezem nepujde?