Arctic je takovej šunt už minimálně pět let, taky se usazují ty kluzný ložiska atd. Sice sou teflonový, ale prach to stejně usadí když je tam jen olej nebo fakt málo vazelíny. Ale na živě na to nedaj dopustit jak je to na 1000 otáček úplně úžasný za ty prachy a kdesi cosi. Stojí to polovic a je lepší než ostatní, tak určitě

Pro mě je etalon Noctua. První mi běží už od dubna 2008, nalítáno mají desítky tisíc hodin a jsou jak nový. Pod tím kdo ví, v téhle ceně by to mělo být +- autobus to samý, stejně to pro ně vyrábí 2-3 firmy. Nexus nebejval špatnej, ale po letech se mi ten DF1209SL-3 zastavil a chtěl napumpovat vazelínou, tak nevim esli bych to eště někdy koupil znova. Kupován spolu s těma prvníma Noctuama. Dneska máš značek…z osobní zkušenosti mi přišlo, že Fractaly v Define R5 taky jakoby vibrovaly, esli to je nevyvážený nebo co, ale je to takový jakoby to přeskakování co cítíš u kuličkovýho ložiska.

Esli to chceš levnější, tak vem Noctuu černou/šedivou, to sou v podstatě dneska už modely předchozí řady a stojí míň. Třeba NF-S12B redux 1200 má větší průtok než chceš při 1200 otáčkách. http://shop.bostar.cz/noctua-nf-s12b...200_d8885.html možná bych tam zařídil nějakou slevu když bys mi tam i něco vyzved