Výsledky 1 až 6 z 6

Téma: Problém s formátováním 4TB HDD ve Windows XP

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Problém s formátováním 4TB HDD ve Windows XP

A ja bych to doplnil jeste technicky:

Tabulka oddilu na disku muze byt bud MBR (Master Boot Record), nebo GPT (GUID Partition Table).

MBR je historicke, co pouzivame odjakziva - nejvyse ctyri oddily, kazdy oddil maximalne velikost 2 TB a zacatek oddilu muze byt maximalne na pozici 2 TB.
    GPT je moderni a prakticke limity na pocet oddilu, jejich velikost a umisteni tam nejsou.

Pro prakticke naformatovani 4 TB disku tedy potrebujes GPT, abys mohl mit oddil vetsi nez 2 TB. S GPT bohuzel 32b Windows XP neumeji poradne pracovat (zdroj).

V tomhle pripade technicky omezeni podle me pricetne obejit nejde a je na zvazeni upgrade systemu nebo umisteni disku do NAS a exponovani oddilu pres Sambu (protokol SMB).

A na zaver dodam, ze WD Red teoreticky neni vhodny na standalone (non-RAID) pouziti. (zdroj)

Dalsi zdroje:
    Wikipedia - Master Boot Record (informace v perexu staci)
    Naposledy upravil WereWiking; 11.12.2015 v 09:39. Důvod: Oprava
    War. War never changes.

Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    282

Standardní Re: Problém s formátováním 4TB HDD ve Windows XP

Zajímavý. Uz jsem dlouho nepotreboval, ale jiste zas budu - dost casto jsem cistil a porcoval disky pomocí RanishPartitionManageru, co ve své poslední hotové verzi umoznuje 4 oddíly a nekdy by se mi jich dobre hodilo víc. RPM má jeste novejsí beta-verzi, co má umoznovat víc (snad tedy neomezene); váhal jsem s najetím na ni hlavne ze jsem se obával problémú daných z toho, ze to je jenom beta a byl jsem rád ze mi to bezí aspon jak to bezí a mel jsem moc málo casu, abych se bokem poustel do experimentú. Jak ted ale vidim, tak by mi to uz z tohodle dúvodu na W98 nebylo nic platné...
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Problem s Windows XP pro? pri spusteni windows zhasne obrazovka
    Založil skorec1 v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 24.02.2007, 14:38
  2. Problém s Windows XP CZ
    Založil Cila v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 13
    Poslední příspěvek: 22.04.2004, 14:36
  3. Veliký problém s Windows 98 a Windows 98SE. PRO EXPERTY
    Založil Jan Hanz v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 25.06.2003, 12:47
  4. WD 80GB JB problém s nalezením a formátováním...
    Založil Cushdie v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 12.03.2003, 13:33

Pravidla přispívání