Výsledky 1 až 11 z 11

Téma: Zesilovač, nebo receiver z frcu + repro k PC..

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Zesilovač, nebo receiver z frcu + repro k PC..

Trochu OT, ale kdyby nekdo chtel, jeste jsem se nedokopal to nekam hodit: http://tomas.bzatek.net/fbazar/yam/
    Je to vsechno ale jen analog...

Ted mam Denon AVR-X1000 (z vyse odkazovaneho hifibazaru.cz) a jakysi Denon BD prehravac (Burr Brown na analog vystupu). Zkousel jsem to porovnavat a kombinovat, nicmene rozdil mezi analogovou a digitalni cestou byl docela maly. Nejvetsi rozdil byl akorat mezi starym CD prehravacem Yamaha po prechodu na optiku. Na BD prehravacem Denon skrze HDMI a analogem nebyl vetsi rozdil. Zkratka nejvetsi rozdily delaji samotne bedny a DAC (ve zvukovce, prehravaci nebo receiveru).
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    284

Standardní Re: Zesilovač, nebo receiver z frcu + repro k PC..

Citace Původně odeslal Gargamel Zobrazit příspěvek
    Zkousel jsem to porovnavat a kombinovat, nicmene rozdil mezi analogovou a digitalni cestou byl docela maly.
    Ono opravdu mezi kvalitním analogem a digitálem na poslech prakticky není rozdíl. Jestli je lepsí analog nebo digitál se obecne nedá ríct, tady zálezí, co konkrétne kdo od toho ocekává, protoze to má holt kazdé trochu jiné vlastnosti. Kdyz se u analogu ztrácí kvalita signálu, zacne to sumet, kdyz se ztrácí u digitálu, tak dlouho nic a pak ten perfektní zvuk ci obraz zacne zadrhávat takovým zpúsobem, ze se to poslouchat/na to koukat nedá vúbec - tedy bud ric nebo nic. A mladý nárocný posluchac s dobrými bednami nebo sluchátky múze vnímat jako nedostatek digitálu i to jeho omezení na 20 kHz; mozná uz jsem tu o tom nekde psal, ze na prúmce (kdyz mi bylo 17) jsme v laborkách merili tf. sluchátko (koncipované do 3'400 Hz) a nakonec jsme si pro sebe zkouseli, do jakých výsek to az uslysíme. Uz nevím, kolik presne to u me bylo, ale urcite nekolik kHz pres 20. Takze teorie, ze novorozenec sklysí 20 kHz a s kazdými 10 rokama zivota se ztrácí 2 kHz, postavená na hlavu; podle té bych tenkrát mel koncit nekde mezi 16 a 17. Jinak ale digitál klade podstatne mensí nároky na zdroje pro prenos a uchovávání príslusných informací - tendence cím dál tím líp. Ovsem i presto jsem pred pár mesíci cetl, ze v USA zaznamenávají razantní nárúst prodeje muziky na vinylech. Tezko ríct, jak moc v tom hraje roli treba i to, ze u digitálu zatím není uspokojive vyresené uchovávání informace tak ríkaje na vecnost.

Zas mi to pripomíná i staré dobré casy 70. a 80. let, kdy se jako hromadná pamet bezne pouzívaly obycejné kazety jako na muziku. Doporucovaly se pri tom speciální kazety s magnetickou vrstvou uzpúsobenou na digitální záznam. I já jsem tenkrát trochu na tohle jel s Comodore VC20, ke kterému byl kazeták, ale jen na tohle, muzika pres nej prehrávat nesla. Uz tenkrát si výrobci chránili své programy proti kopírování, a sice tak, ze je bylo mozné jen nacíst do RAMu, ale ne znova ulozit na pásek jako u nechránených. Tak to se tenkrát jednoduse vzala obycejná i ta nejlevnejsí kazeta na muziku, 2 obcejné i ty nejlevnejsí kazetáky na muziku (nebo jeden dvojitý), skopírovalo se to analogove a kopie jela jak víno; samozrejme ze by to takhle urcite neslo delat nekonecným retezem, jednou by ten s kazdou dalsí kopií vetsí sum asi zacal rusit. Nechci tady propagovat zádné nepravosti, takze nic konkrétního, ale kdo má potrebu a chce si dát i trochu práce, múze si i pro dnesní dobu podle výse uvedeného ríct "Historia est vitae magistra" - dejiny jsou ucitelkou zivota

Nebo jednou mi k jedomu filmu na VHS chybel zacátek s titulkama, tak jsem si na tom VC20 vyrobil vlastní animovaný v pseudografice. Ten digitál byl ale nahraný prímo z kompu tak ostrý, ze to potrebovalo VHS-kazetu nejvyssích kvalit, jinak kolem toho byly hrozné poruchy a jedine to slo dostat do "prízemí" na analogovou kvalitu tím, ze se to z téhle superkazety analogove prehrálo na obycejnou. Totéz bylo kdyz byl nekdy v TV obraz v púvodne digitální kvalite a nahrávalo se to na S-VHS, pricemz se k tomu pouzily prevrtané obycejné levné kazety; klasickou cestou vyrobený TV-obraz se takhle dal nahrávat na S-VHS i pri pouzití nejlacinejsího materiálu.
    Naposledy upravil Mikus; 21.02.2015 v 13:25.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. jaky receiver a repro za cca 20-25 tisic?
    Založil Rob v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 365
    Poslední příspěvek: 16.01.2006, 15:03
  2. Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 07.11.2003, 06:45

Pravidla přispívání