Mohu mít dotaz na DRR3 paměti a desku ?
Zrovna nedávno jsem řešil s kamarádem nákup taky na CZC podlebné sestavy, přičemž jsem se zarazil na rychlostech pamětí a desky.
Skoro všechny zákl. desky s chipsetem Z97 mají rychlost DDR3 pamětí 1333 a 1600, ostatní rychllosti jsou díky O.C.
Samozřejmě když tam dám paměť, která je stavěná na 2400MHz a desku nataktuju na zmíněných 2400 tak je asi vše v pořádku, ale stále mám v hlavě možná dnes už jednu zastaralou myšlenku...
U všech věcí, které se do desky zapojují (GPU, paměti, CPU) jsem zjistil, že taktovaná věc odešla časově dříve, než HW který zůstal v základu. Samozřejmě u CPU odešla deska (nikoliv CPU). Možná je to opravdu přežitek a nebo jen blbá souhra náhod. Ale mluví ze mne zkušenosti z počítačů, které mi buď prošly rukama a nebo rukama mých kamarádů...
Proto se ptám, jestli OC desky za lepší rychlostí u pamětí by eventuelně mohlo mít vliv na její funkčnost.
ADD: Ještě si tak pro sebe říkám, že samozřejmě kdybych tam nacpal paměti 1600 a ty samotné taktoval na 2000 tak se samozřejmě budou přehřívat, nicméně u paměti už z výroby stavěné na dannou rychlost by neměl být problém...
Otázka nicméně zůstavá co ta deska ? Je pro ni problém fungovat spolehlivě 5 let při OC (u pamětí) anebo raději ponechat paměti na základu a samozřejmě koupit levnější paměti s 1600MHz?

Odpověď s citací