Rozdíl tam bude velký, to už asi ostatně tušíš a i jako neaudiofil to poznáš (já jsem na tom podobně).
Původně jsem měl takhle v obýváku starší receiver od philipse, ještě s analogovými vstupy, ale hrál pro moje potřeby perfektně a to jsem k tomu měl připojené "nicmoc" repro z ještě starší hifivěže philipsu. Bohužel při připojení k TV a DVD měl zvuk zpoždění z obrazem a nešlo to korigovat (DVD bylo připojené scartem do TV a zvuk cinchema do receiveru současně). Takže nedávno jsem vyměnil receiver za novou yamahu a žádný problém, repro jsem zatím nechal na původní stereo, zvuk stále super, navíc funguje HDMI ARC, ovládání zvuku jednotně přes TV (HDMI CEC), jako bonus pak přehrává internetová rádia a hudbu přímo z NASU bez zapínání dalších zařízení.
Nepředpokládám, že tohle všechno využiješ na ozvučení PC, každopádně asi bych doporučil receiver s optickým vstupem. Pak nemusíš řešit zvukovou kartu, resp. její kvalitu, optiku mají dneska i standardní onboard zvukovky.

HDMI vstup pro zvuk bude pro tebe asi "překážka", musel bys pak mít HDMI monitor, aby jsi mohl vést zvuk+obraz z PC z grafiky do receiveru jedním kabelem a zvukovku v PC neřešit vůbec.