Výsledky 1 až 11 z 11

Téma: Zesilovač, nebo receiver z frcu + repro k PC..

Question Zesilovač, nebo receiver z frcu + repro k PC..

Ahoj,

čas od času mě přepadne nákupní horečka, kdy bych si chtěl vychutnat "kvalitní" zvuk z PC. Raději dávám do uvozovek, protože audiofilům by se zježily i chlupy na zádech. Nejsem extra náročnej posluchač, ale prostě požitek u dvou sloupových magnátů + receiver Yamaha co sem pořídil před léty k TV se nedá srovnat i s relativně drahýma 2.0 bedničkama u PC.

Tak se ptám - má smysl se koukat po nějakým levnějším zesilovači/receiveru na bazarech v relaci kolem 2-3k. K tomu profi kabel ze zvukovky a nějaké repro. Na co si dávat pozor, co zkontrolovat? Aukro i inzeráty se množí neuvěřitelně levnýma hi-fi komponentama, které jsem ještě před cca 10lety měl z říše snů.
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Senior Member
    Vliv
    298

Standardní Re: Zesilovač, nebo receiver z frcu + repro k PC..

Ahoj, myslím, že to má cenu.. tedy smysl.

Toto jsem pomáhal řešit před lety u nové LG 42'' plazmové TV, která měla sice enhanced sound, ale integrované repro a zvuk byl průměrný.
    Takže jsem vybral receiver Yamaha HTR-6130, nový byl za 6, v akci stál tehdy necelé 4 tis, což byl zrovna super kauf.
    A sehnali jsme k tomu sloupové repro, od domácího kina, které někdo prodával asi za 2tis. (je třeba zkontrolovat impedanci - výstupu receiveru - vs. reproduktorů, hodnota je v Ohmech)

Ve výsledku je to maximálně bombózní ozvučení obýváku cca. 5x5m k TV, DVD, filmům přehráváným na té TV z počítače. Receiver má asi milion vstupů, doporočuji zkontrolovat si, jaké potřebuješ (HDMI).

EDIT: málem bych zapomněl, zřejmě mě podobný upgrade taky čeká, protože už mi u PC nestačí dosluhující repro 5.1 Genius Home Theatre, u kterých jsem se informoval na možnost opravy brumu (bručení) i bez připojeného zdroje zvuku a řekli mi, že nemají díly, že už to nespravují (autorizovaný servis Genius).

Senior Member Avatar uživatele MV
    Vliv
    303

Rozdíl tam bude velký, to už asi ostatně tušíš a i jako neaudiofil to poznáš (já jsem na tom podobně).
    Původně jsem měl takhle v obýváku starší receiver od philipse, ještě s analogovými vstupy, ale hrál pro moje potřeby perfektně a to jsem k tomu měl připojené "nicmoc" repro z ještě starší hifivěže philipsu. Bohužel při připojení k TV a DVD měl zvuk zpoždění z obrazem a nešlo to korigovat (DVD bylo připojené scartem do TV a zvuk cinchema do receiveru současně). Takže nedávno jsem vyměnil receiver za novou yamahu a žádný problém, repro jsem zatím nechal na původní stereo, zvuk stále super, navíc funguje HDMI ARC, ovládání zvuku jednotně přes TV (HDMI CEC), jako bonus pak přehrává internetová rádia a hudbu přímo z NASU bez zapínání dalších zařízení.
    Nepředpokládám, že tohle všechno využiješ na ozvučení PC, každopádně asi bych doporučil receiver s optickým vstupem. Pak nemusíš řešit zvukovou kartu, resp. její kvalitu, optiku mají dneska i standardní onboard zvukovky.

HDMI vstup pro zvuk bude pro tebe asi "překážka", musel bys pak mít HDMI monitor, aby jsi mohl vést zvuk+obraz z PC z grafiky do receiveru jedním kabelem a zvukovku v PC neřešit vůbec.
    PC1: Core i5 750 2.66 GHz @ 3.4 - 4 GHz | Asus P7P55D PRO | Zalman Reserator1 @V2 Water | 8GB DDR3-1333 Kingston | Gigabyte GF GTX660oc 2GB | Seagate MomentusXT 750GB + Samsung F3 1TB | Pioneer DVR-111 | Audigy2zs + DTT2200 | TerraTec Dual DVB-T PCI-e | LIAN-LI case | Delta 700W PSU | HP LP2475w | Ultraportable: Toshiba Portégé R100 Centrino | Pentium-M ULV 1.0 | 768MB DDR | 1.8" MicroIDE -> ZIF IDE -> mSATA SSD Samsung PM830 32GB | Trident Cyber XP4 32MB | 12.1" XGA | 1.09kg/1.4kg (2hod/6.5hod) | Lenovo R61, C2D T8100, 2.5GB DDR2, 160GB, 15.4" WSXGA+ | Dell XPS M1330, T9300, 4GB DDR2, MomentusXT 500GB, GF 8400MGS /w Coppermod, 13.3 WXGA | Dell Latitude E6220, Core i5-2520M, 8GB DDR3, Samsung PM830 128GB SATA3.0 SSD, backlit kbd, 12.5" WXGA | Misc: Routerboard RB133, 2x WLAN | D-Link ShareCenter DNS-320 + 2x 2TB WD Green WD20EZRX @ RAID1

Senior Member
    Vliv
    298

Samozřejmě jak MV správně napsal, ideálně to chce optický vstup pro zvukovku počítače. HDMI taky není na škodu

Super je, že spousta receiverů podporuje připojení více sad repro, takže lze mít připojené STEREO repro ze staré hifi + 5.1 set a mezi nimi přepínat dle potřeby, případně jde myslím nechat hrát i obojí najednou.

Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Věk
    42
    Vliv
    307

Jeyi, u toho Geniusu budeš mít s nejvyšší pravděpodobností vyteklé kondenzátory ve zdrojové části (bohužel ne vždy pomůže jen jejich výměna - zkušenost).

Jinak pořídit zesilovač a repro cenu vždy má. Zároveň ale má smysl pouvažovat i o nějaké lepší zvukovce (zejména pokud je na desce integrovaný Realtek). Z integrovaných jsou (tedy byly) slušné snad jen Analog Devices. Tedy to platí pro analog, jak s digitálem nevím - nepoužívám.
    NB DELL E5480 (i5 7440HQ, 16 GB DDR4 Micron, 1 TB Micron M.2)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 4 GB DDR2 Transcend, HD2400 PRO, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, Transcend SSD 370 / 120, WD RED 2 TB, Fortron 400 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, TESLA SM 261, TESLA B-101, HP 5820, 2x DELL 2009Wfp
    PC2 DELL Optiplex 3050 (i5 7500, 16 GB DDR4 Micron, HD5450, 500 GB Micron M.2, 2 TB 2,5" Seagate, DELL 2009Wt
    photo Nikon D90, Nikkor 18-70, Nikkor 24-120, Sigma 70-300, SB800

Díky chlapi

Zvukárnu mám IMHO relativně slušnou Asus Xonar DX, viz můj podpis. Tahle sice nemá optiku, ale jednu Yamahu s opt.in mě zrovna včera vyfoukli v bazaru za 2.600,- Budu hledat dál.
    Primárně to mám na poslech hudby z PC. Do lepších sluchadel sem už investoval, ale taky mi začínají zlobit ty Logitech pc bedýnky, takže při regulaci to skřípe - vadnej potenciometr, Geniusy sem si už taky prodělal,... a nějak mě to přestává bavit. 20 let stará věž hraje pořád velice obstojně, cca 8 let stará sestava k TV naprosto luxus, tak prostě už nechci kompromisy s tím, že za rok budu muset něco bastlit.
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    282

Nevím, jak dalece to je jeste aktuální. Byl jsem ted nejakou dobu mimo, ted probírám, co se tu zatím událo a narazil jsem na tohle.
    Citace Původně odeslal peta303 Zobrazit příspěvek
    Jeyi, u toho Geniusu budeš mít s nejvyšší pravde(podobností vyteklé kondenzátory ve zdrojové c(ásti (bohužel ne vždy pomu*že jen jejich výme(na - zkušenost).
    Nekde tu je neprílis starý dred celý venovaný takovémuhle brumu. Takze krátce: Jeho výhoda je, ze zpravidla k jeho odstranení nejsou treba originál díly prístroje. Kdyz nepomúze výmena kondenzátorú (univrzální díl z prodejen typu "Radioamatér" ), tak nejspís nebyly vyteklé ci jinak vadné (podle mých zkuseností se to sice stává, ale mnohem rídceji, nez by dávala tusit oficiálne udávaná zivotnost tehle ellytú). Pak je nejspís nekde porusené uzemnení a kde, to je treba hledat, coz chce jednak trpelivost a druhak trochu zkusenosti. Typické (ale nemusí být vzdy): u vadného ellytu to brucí nezávisle na nastavené hlasitosti (tj. pri jejím zvysování se brum zacne utápet v uzitecném signálu), pri vadném uzemnení jde hlasitist brumu s nastavením potáku hlasitosti.

Citace Původně odeslal Aigor Zobrazit příspěvek
    zac(ínají zlobit ty Logitech pc bedýnky, takže pri regulaci to skr(ípe - vadnej potenciometr,
    vadnej potenciometr - relativne. Stríknout do nej trochu kontaktového spreje v tomhle casto delá divy - zarízení, nad kterým si jeden uz zoufá pak leckdy hraje jak nové a i v prstech ten knoflík dává "jistejsí" pocit, kdyz se s ním otácí, hýbe se mekceji.
    Naposledy upravil Mikus; 04.02.2015 v 04:22.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Senior Member
    Vliv
    298

Díky, ještě jsem to neřešil.

Hlasitost brumu je opravdu konstatní a je slyšet pouze tehdy, když vypnu většinu spotřebičů a zvuk z repro (nebo ztlumím). Jinak je to tak, že se hlasitost brumu se zvýšením hlasitosti výstupu, nezvyšuje. Tzn. spíše to vypadá na ty vadné ellyty.

Když večer všechno vypnu, tak právě ten genius brumá i při vypnutém stavu (OFF, je připojený na síť). Brum nevychází z repro, ale ze subwooferu.

Senior Member mince
    LBC-mesto kde furt prsi nebo jdete do kopce
    Věk
    45
    Vliv
    285

Ahoj, já tohle taky řešil, jednoznačně jsem pro receiver a sloupy, s těma chrchlákama v TV to není ono, dokonce i manželka se jednou ptala, co to je za divnej zvuk/hlas, když jsme jeli chvilku na ty repro z TV.
    Vzhledem k tvému bydlišti určitě stojí za úvahu mrknout sem: http://www.hifibazar.cz/ Já má od nich už cca 8 let receiver+sloupy, a pořád ajko nový
    C2D 6300 (default),Gigabyte 965P-DS3 ,4*1024 MB , 5770 512MB, WD 640Gb, LG H22L,Cambridge DTT 2200,HP w2207h,

Trochu OT, ale kdyby nekdo chtel, jeste jsem se nedokopal to nekam hodit: http://tomas.bzatek.net/fbazar/yam/
    Je to vsechno ale jen analog...

Ted mam Denon AVR-X1000 (z vyse odkazovaneho hifibazaru.cz) a jakysi Denon BD prehravac (Burr Brown na analog vystupu). Zkousel jsem to porovnavat a kombinovat, nicmene rozdil mezi analogovou a digitalni cestou byl docela maly. Nejvetsi rozdil byl akorat mezi starym CD prehravacem Yamaha po prechodu na optiku. Na BD prehravacem Denon skrze HDMI a analogem nebyl vetsi rozdil. Zkratka nejvetsi rozdily delaji samotne bedny a DAC (ve zvukovce, prehravaci nebo receiveru).
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    282

Citace Původně odeslal Gargamel Zobrazit příspěvek
    Zkousel jsem to porovnavat a kombinovat, nicmene rozdil mezi analogovou a digitalni cestou byl docela maly.
    Ono opravdu mezi kvalitním analogem a digitálem na poslech prakticky není rozdíl. Jestli je lepsí analog nebo digitál se obecne nedá ríct, tady zálezí, co konkrétne kdo od toho ocekává, protoze to má holt kazdé trochu jiné vlastnosti. Kdyz se u analogu ztrácí kvalita signálu, zacne to sumet, kdyz se ztrácí u digitálu, tak dlouho nic a pak ten perfektní zvuk ci obraz zacne zadrhávat takovým zpúsobem, ze se to poslouchat/na to koukat nedá vúbec - tedy bud ric nebo nic. A mladý nárocný posluchac s dobrými bednami nebo sluchátky múze vnímat jako nedostatek digitálu i to jeho omezení na 20 kHz; mozná uz jsem tu o tom nekde psal, ze na prúmce (kdyz mi bylo 17) jsme v laborkách merili tf. sluchátko (koncipované do 3'400 Hz) a nakonec jsme si pro sebe zkouseli, do jakých výsek to az uslysíme. Uz nevím, kolik presne to u me bylo, ale urcite nekolik kHz pres 20. Takze teorie, ze novorozenec sklysí 20 kHz a s kazdými 10 rokama zivota se ztrácí 2 kHz, postavená na hlavu; podle té bych tenkrát mel koncit nekde mezi 16 a 17. Jinak ale digitál klade podstatne mensí nároky na zdroje pro prenos a uchovávání príslusných informací - tendence cím dál tím líp. Ovsem i presto jsem pred pár mesíci cetl, ze v USA zaznamenávají razantní nárúst prodeje muziky na vinylech. Tezko ríct, jak moc v tom hraje roli treba i to, ze u digitálu zatím není uspokojive vyresené uchovávání informace tak ríkaje na vecnost.

Zas mi to pripomíná i staré dobré casy 70. a 80. let, kdy se jako hromadná pamet bezne pouzívaly obycejné kazety jako na muziku. Doporucovaly se pri tom speciální kazety s magnetickou vrstvou uzpúsobenou na digitální záznam. I já jsem tenkrát trochu na tohle jel s Comodore VC20, ke kterému byl kazeták, ale jen na tohle, muzika pres nej prehrávat nesla. Uz tenkrát si výrobci chránili své programy proti kopírování, a sice tak, ze je bylo mozné jen nacíst do RAMu, ale ne znova ulozit na pásek jako u nechránených. Tak to se tenkrát jednoduse vzala obycejná i ta nejlevnejsí kazeta na muziku, 2 obcejné i ty nejlevnejsí kazetáky na muziku (nebo jeden dvojitý), skopírovalo se to analogove a kopie jela jak víno; samozrejme ze by to takhle urcite neslo delat nekonecným retezem, jednou by ten s kazdou dalsí kopií vetsí sum asi zacal rusit. Nechci tady propagovat zádné nepravosti, takze nic konkrétního, ale kdo má potrebu a chce si dát i trochu práce, múze si i pro dnesní dobu podle výse uvedeného ríct "Historia est vitae magistra" - dejiny jsou ucitelkou zivota

Nebo jednou mi k jedomu filmu na VHS chybel zacátek s titulkama, tak jsem si na tom VC20 vyrobil vlastní animovaný v pseudografice. Ten digitál byl ale nahraný prímo z kompu tak ostrý, ze to potrebovalo VHS-kazetu nejvyssích kvalit, jinak kolem toho byly hrozné poruchy a jedine to slo dostat do "prízemí" na analogovou kvalitu tím, ze se to z téhle superkazety analogove prehrálo na obycejnou. Totéz bylo kdyz byl nekdy v TV obraz v púvodne digitální kvalite a nahrávalo se to na S-VHS, pricemz se k tomu pouzily prevrtané obycejné levné kazety; klasickou cestou vyrobený TV-obraz se takhle dal nahrávat na S-VHS i pri pouzití nejlacinejsího materiálu.
    Naposledy upravil Mikus; 21.02.2015 v 13:25.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. jaky receiver a repro za cca 20-25 tisic?
    Založil Rob v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 365
    Poslední příspěvek: 16.01.2006, 15:03
  2. Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 07.11.2003, 06:45

Pravidla přispívání