- nemám slov...obvine(ní z pohrdání soudem potvrdil, na základe( toho, že jsem u soudu nic nenamítl
[ironie]U me se kazdý múze podívat, já nemám co skrývat.[/ironie]Je zajímavé, jak tohle skoro vsichni, od nichz to slysím, ríkají týmiz slovy.Pokud naší vláde( dovolíme pokrac(ovat v tajném postupování, je jen otázkou c(asu, než se vy, nebo vaši blízcí, ocitnete v pozici, jako já – budete stát pr(ed tajným soudem, sami, a bez jakékoliv ochrany, která vždy me(la sloužit k ochrane( lidí pr(ed zneužitím státní moci.
Ono je na jednu stranu ovsem fakt, ze tenhle postoj múze být i výrazem odporu, ze nehodlám pokrytecky tajit veci, jez se tak ríkaje "neslusí", jichz se ale dopoustív té ci oné forme prakticky kazdý, aniz by to komukoliv efektivne skodilo a cílem téhle ostentativnosti má být práve boj proti morálnímu pokrytectví. To je ovsem jen jedna stránka veci, kterou nelze klást pres celou sírku pole a musí být predevsím na me, v kterých oblastech pozaduji utajení svého soukromí a kde ho naopak jsem ochoten nebo dokonce chci zverejnit. A ne ze mi nekdo bude diktovat, ze pred ním nesmím tajit nic. To uz hranicí s osobováním si práv Vsemohoucího, na cemz nutí k zamyslení i to, ze to prichází z koncin, kde se pokora vúci Nemu staví nade vse. Nebo jsou tu snad dalsí "bozí bojovníci", co si osobují vlastnictví Jeho plné moci ke vsemu?
Kdybych tohle cetl jeste tak pred 10 lety, povazoval bych to nejspís za satirickou povídku. Ale i nejvetsí experti pres zabezpecení dat, co si nikdy nedelali velké iluze a v mnohém ze Snowdenových odhalení vidí predevsím potvrzení svých domnenek, dnes zasnou nad rozsahem toho celého. Treba Bruce Schneier ríká ve svém rozhovoru s »Tages Anzeigerem« 23.5.2014 ( tagesanzeiger.ch/wirtschaft/unternehmen-und-konjunktur/Ueberwachung-ist-das-Geschaeftsmodell-des-Internets/story/20530150 ), ze technologie není spolehlivá, ze hackeri vzdycky najdou zpúsob, jak ji prelstít, kdyz budou chtít, je dávno známá vec. Ze ji ale politika prímo podrývá, to je nový rozmer a jako príklad uvádí, jak NSA taky pod príkazem mlcení prinutila Microsoft upravit Skype tak, aby ho mohli snadno odposlouchávat. To uz není zálezitost dokonalosti nebo slabin technologie.