Výsledky 1 až 10 z 10

Téma: Vytekly kondenzator v ECU?

Senior Member Avatar uživatele NeMeM9aA
    Věk
    44
    Vliv
    270

Standardní Vytekly kondenzator v ECU?

Zdravim,

mam problem s autem - Hyundai Lantra J1 1.6 r.v. 1992 -, ktere nechce startovat, kdyz stoji na slunicku. Postupne jsem se dostal k tomu, ze jsem rozebral ECU a zjistil jsem, ze je pravdepodobne vytekly kondenzator - Rubycon 16V 100uF ( G2A -55 - 105C 9111). Prikladam fotky --> https://drive.google.com/folderview?...nc&usp=sharing .

Mel bych par dotazu. Auto jezdi, pokud neni zahrate - jaka je pravdepodobnost, ze znicim nejake dalsi soustky ECU, kdyz s timto pojedu. Je to skutecne vytekly kondenzator? Jak narocne je ho vymenit a jake je pravdepodobnost zniceni ECU pri teto procedure? Jinak jak jsem psal - je to z roku 1992, takze to vypada vcelku solidne stavene a deska se zda, ze ma minimum vrstev, pajena olovem predpokladam, stupen integrace neni moc vysoky.

(s redukovanými rozměry) Avatar uživatele Behemot
    Vliv
    228

Standardní Re: Vytekly kondenzator v ECU?

Fail? You need permission

Jestli to nejde, tak to asi důležitý je, ne? Taky se to může zahřát dlouhým provozem. Pokud to bude fungovat nestabilně, může to dělat píčoviny a třeba si přepsat firmware nebo říkat motoru a jiným věcem nějaké nesmysly a pak kdo ví. Si představ že to dojde k nějaké blboti a začne to pálit chudou směs, utavíš vstřiky. nebo to může náhodně střídat režimy jízdy…prostě je to furt počítač, jestli to má žrát stejnosměrný napětí, nemůžeš do toho ládovat zkrabatělý půlvlny (usměrněný alternátor s výkonovým tyristorovým řízením nebo co to používá za reguaci).
    Jsem k dispozici na kontaktních údajích uvedených v profilu, na webu (viz odkaz výše) a na Behemot@jabber.cz.

Věk
    44
    Vliv
    270

Chybne nasdileno. Opraveno. Obrazky jsou pristupne.

Taktez jsem usoudil, ze nebude dobre s tim jezdit. Nechtel jsem se poustet do opravy, protoze bricknout auto by nebylo dobre, ale auto jsem potreboval, takze jsem ten kondik vymenil. Mel jsem tady v odesle desce Sanyo 220uF 16V, tak jsem ho tam pichnul a zda se to funkcni.

Vliv
    228

Dyžtak to můžu změřit ESR metrem esli budeš kolem. Rubycon dělá špičkové věci, ale v extrémních podmínkách odejde všechno a v motoru je zrovna docela teplo…otázka taky je co ten za ním, jestli odešel Rubycon…

Taky to očisti, elektrolyt může být docela agresivní, a jestli je to nějakej olej, tak se do toho může lepit bordel.
    Jsem k dispozici na kontaktních údajích uvedených v profilu, na webu (viz odkaz výše) a na Behemot@jabber.cz.

Věk
    44
    Vliv
    270

Slova vestce. Auto se 2 dny chovalo zpusobne i v tech vedrech, ale dneska si vzpomelo a 30 minut se mu proste nechtelo startovat. Zitra ECU vyndam a podivam se, jestli jsem to nahodou spatne nepripajel a pripadne to budu muset nejak resit. Zadni jsem chtel taky menit - vypada divne, ale je to 50V 22uF. A takto vysokou voltaz jsem nikde na vyrazenych deskach ani zdrojich nikde nenasel.

Elektrolyt jsem cistil lihobenzinem. Jinak ECU je celkem inteligentne umistena pod volantem, takze tedy nikoliv v motorovem prostoru ... ale 20 let a i v kabine jsou extremni vykyvy teplot.

Vliv
    228

Kondenzátory 22 uF/50 V mám nové general-purpose i low-ESR a použité mezi tím…stačí říct, co to je Taky je otázka, jestli to Sanyo je parametricky dost blízké…

Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    282

Mhmm, to je ta slavná elektronika. Otec mel Trabose, najel s ním asi 80'000 km, mel svoje bolístky, ale nezústal s ním viset nikdy. Pak získal dojem, ze uz má svoje léta a uz se s ním nechce trápit a má na to, aby si koupil novou Corsu. Najel s ní jen asi 8'000 km, nez mu ji ukradli a krome znacného nepohodlí (ve srovnání s Trabantem Universal omezené moznosti vození nákladú a hlavne matka si stezovala na obtízné nastupování pres vysoké prahy), behem té doby si 2x musel volat pomoc na cestách, protoze nenastartoval - v obou prípadech to byla elektronika.

Citace Původně odeslal NeMeM9aA Zobrazit příspěvek
    Elektrolyt jsem cistil lihobenzinem.
    S benzínem bych byl pri cistení takovýhle vecí opatrný. Ono se casto varuje i pred lihem, i k dyz ten je mnohem méne agresivní nez benzín. Takrka ideální je cistý izopropylalkohol. Cistí stejne dobre jako benzín a není agresivnejsí nez ethanol, spís jeste mín.

Citace Původně odeslal Behemot Zobrazit příspěvek
    jestli to má žrát stejnosměrný napětí, nemůžeš do toho ládovat zkrabatělý půlvlny (usměrněný alternátor s výkonovým tyristorovým řízením nebo co to používá za reguaci).
    Pokud tam není nejaký menic napetí z 12 V na neco jiného, co by ten výlez z alternátoru rozsekával, tak bych tomhle problém nevidel, tech 12 V jsou cistejsí stejnosmerné nez u starých "dobrých" dynam, jez v závislosti na poctu lamel na kolektoru dodávají napetí lehce zvlnené (akumulátor to ale prakticky beze zbytku vyhladí). To jsou 3-fázové alternátory, co po usmernení dávají hladký stejnosmerný prúbeh (jak známo, soucet strídavých napetí vsech 3 fází je v kazdém okamziku 0, kdyz se to usmerní, je to stejne tak konstantní strední hodnota toho strídavého, 2-cestne usmerneného prúbehu.

Jako 1-fázový by to moc nefuncilo, ten by dodával energii do síte jen ve spickách, kdyz je okamzité napetí vyssí nez napetí baterky a to by nestacilo. To jsem kdysi zkousel na kole, kde "dynamo" je obycejný jednofázový alternátor. Akumulátor se dobíjel jen pri zhasnutém svetle. Pri rozsvíceném se akorát baterka vybíjela o neco pomaleji nez kdyz to svítilo jen na ní - výsledek: na kole kombinace bezného "dynama", usmernovace a akumulátoru, bez prídavné elektroniky nepouzitelná. A i s elektronikou - nezkousel jsem - ale asi taky problematické pri klasických zárovkách, jez mají príkon rovný jmenovitému výkonu dynama. Tak nejvýs pro LEDky, kde pri stejné intenzite svetla zústává pomerne velká výkonová rezerva (a vzhledem k charakteristikám soucástí systému, tohle zas bez predradné elektroniky prakticky nejde).
    Naposledy upravil Mikus; 13.06.2014 v 19:00.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Vliv
    228

Zvlnění na 3f usměrňovači pořád je, byť menší, ale s větší frekvencí.

Jinak benzín i líh používám bez problémů roky, strašení agresivitou je akorát blbost, stejně jako trafopáječka a probití CMOS obvodů (teda taky je šance někde v řádech 10^-5 pokud pájíte takovým způsobem, jakým nikdo nepájí, asi tak), všechno to jsou historky pro strašení malých dětí.
    Naposledy upravil Behemot; 13.06.2014 v 20:14.

Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    282

Zvlne(ní na 3f usme(rn(ovac(i por(ád je, byt( menší, ale s ve(tší frekvencí.
    Je mozné, ze tam neco trochu vzniká nelinaritou magnetických materiálú v alternátoru a kremíkových usmernovacích diod. Obzvlást kdyby se to merilo úplne bez jakékoliv záteze. Normálne ale uz jen co odebírá i nabitý akumulátor, to musí zredukovat na zanedbatelné minimum. Základní frekvence je pak daná otáckami a poctem pólú v alternátoru (nevím, jestli je tady standard co fáze, to jeden pár pólú nebo jestli se jich prípadne pouzívá víc). A pak tam budou taky, jelikoz je to nelineární, trochu nejaké vyssí harmonické.

Jinak benzín i líh používám bez problému* roky, strašení agresivitou je akorát blbost
    Pokud jsi mel dosud stestí, zes cistil samé necitlivé materiály. Kdyz clovek neví, co to je zac, je to loterie. Byl jsem u toho a na vlastní oci videl, jak dopad kámos, kdyz se pokusil cistit víko od gramofonu lihem. Já sám jsem jednou z jednoho dekorativního predmetu z umele patinovaného plastu potreboval odstranit cmáranice propiskou a vzal jsem na to líh. Ta propiska sla dolú perfektne, na daném míste ovsem ta patinace s ní. A co benzín udelá treba s gumou je obecne známé, byt jsou dneska druhy gumy, jez mu celkem dobre odolávají; s temi lze ale více méne pocítat jen tam, kde je zvýsená expozice takovýmhle tekutinám predem daná. U aut se treba ale proto musí gumové cásti benzínového potrubí pravidelne vymenovat. A zrovna tak v brzdách se pouzívají speciální druhy gumy, brzdová kapalina má v tomhle podobné vlastnosti jako líh.
    Naposledy upravil Mikus; 15.06.2014 v 02:26.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Vliv
    228

Vektorový součet napětí u 3f proudu je samozřejmě nula, ale to neznamená, že usměrněním vznikne stejnosměrná čára, na to jsi přišel kde? Usměrňuje se každá fáze zvlášť a součet vychází tak, že tam jsou čepice 6 půlvln v jedné periodě. Máš to i třeba na wiki, a taky tam je jak vypadá tyristorové řízení, a to je prasárna - v podstatě dochází k odsekávání části půlvln takže výsledkem může být dost rozsáhlá distorze. Akumulátor část vyhladí, ale zas ne všechno, zvlášť u rozsáhlé distorze, na to pak jsou ty kondenzátory. Navíc nikdo netuší, jestli tenhle vlastně sedí na vstupu, nebo taky třeba není na výstupu nějakýho DC-DC měniče, já tu desku neviděl.

Bavíme se o patinovaným plastu, nějaké gumě nebo gramofonu? Já myslel, že tam sakra má kuprexitovou desku.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Uvolneny kondenzator na desce
    Založil Brax v sekci fóra NVIDIA čipové sady
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 23.06.2010, 18:59
  2. Kondenzátor - funkce...
    Založil Rache v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 01.03.2009, 23:40
  3. 50000uF kondenzator postaveny z 100uF kondenzatoru
    Založil pango v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 33