Výsledky 1 až 10 z 10

Téma: Vytekly kondenzator v ECU?

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    (s redukovanými rozměry) Avatar uživatele Behemot
    Vliv
    228

Standardní Re: Vytekly kondenzator v ECU?

Dyžtak to můžu změřit ESR metrem esli budeš kolem. Rubycon dělá špičkové věci, ale v extrémních podmínkách odejde všechno a v motoru je zrovna docela teplo…otázka taky je co ten za ním, jestli odešel Rubycon…

Taky to očisti, elektrolyt může být docela agresivní, a jestli je to nějakej olej, tak se do toho může lepit bordel.
    Jsem k dispozici na kontaktních údajích uvedených v profilu, na webu (viz odkaz výše) a na Behemot@jabber.cz.

Senior Member Avatar uživatele NeMeM9aA
    Věk
    44
    Vliv
    270

Slova vestce. Auto se 2 dny chovalo zpusobne i v tech vedrech, ale dneska si vzpomelo a 30 minut se mu proste nechtelo startovat. Zitra ECU vyndam a podivam se, jestli jsem to nahodou spatne nepripajel a pripadne to budu muset nejak resit. Zadni jsem chtel taky menit - vypada divne, ale je to 50V 22uF. A takto vysokou voltaz jsem nikde na vyrazenych deskach ani zdrojich nikde nenasel.

Elektrolyt jsem cistil lihobenzinem. Jinak ECU je celkem inteligentne umistena pod volantem, takze tedy nikoliv v motorovem prostoru ... ale 20 let a i v kabine jsou extremni vykyvy teplot.

Vliv
    228

Kondenzátory 22 uF/50 V mám nové general-purpose i low-ESR a použité mezi tím…stačí říct, co to je Taky je otázka, jestli to Sanyo je parametricky dost blízké…
    Jsem k dispozici na kontaktních údajích uvedených v profilu, na webu (viz odkaz výše) a na Behemot@jabber.cz.

Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    282

Mhmm, to je ta slavná elektronika. Otec mel Trabose, najel s ním asi 80'000 km, mel svoje bolístky, ale nezústal s ním viset nikdy. Pak získal dojem, ze uz má svoje léta a uz se s ním nechce trápit a má na to, aby si koupil novou Corsu. Najel s ní jen asi 8'000 km, nez mu ji ukradli a krome znacného nepohodlí (ve srovnání s Trabantem Universal omezené moznosti vození nákladú a hlavne matka si stezovala na obtízné nastupování pres vysoké prahy), behem té doby si 2x musel volat pomoc na cestách, protoze nenastartoval - v obou prípadech to byla elektronika.

Citace Původně odeslal NeMeM9aA Zobrazit příspěvek
    Elektrolyt jsem cistil lihobenzinem.
    S benzínem bych byl pri cistení takovýhle vecí opatrný. Ono se casto varuje i pred lihem, i k dyz ten je mnohem méne agresivní nez benzín. Takrka ideální je cistý izopropylalkohol. Cistí stejne dobre jako benzín a není agresivnejsí nez ethanol, spís jeste mín.

Citace Původně odeslal Behemot Zobrazit příspěvek
    jestli to má žrát stejnosměrný napětí, nemůžeš do toho ládovat zkrabatělý půlvlny (usměrněný alternátor s výkonovým tyristorovým řízením nebo co to používá za reguaci).
    Pokud tam není nejaký menic napetí z 12 V na neco jiného, co by ten výlez z alternátoru rozsekával, tak bych tomhle problém nevidel, tech 12 V jsou cistejsí stejnosmerné nez u starých "dobrých" dynam, jez v závislosti na poctu lamel na kolektoru dodávají napetí lehce zvlnené (akumulátor to ale prakticky beze zbytku vyhladí). To jsou 3-fázové alternátory, co po usmernení dávají hladký stejnosmerný prúbeh (jak známo, soucet strídavých napetí vsech 3 fází je v kazdém okamziku 0, kdyz se to usmerní, je to stejne tak konstantní strední hodnota toho strídavého, 2-cestne usmerneného prúbehu.

Jako 1-fázový by to moc nefuncilo, ten by dodával energii do síte jen ve spickách, kdyz je okamzité napetí vyssí nez napetí baterky a to by nestacilo. To jsem kdysi zkousel na kole, kde "dynamo" je obycejný jednofázový alternátor. Akumulátor se dobíjel jen pri zhasnutém svetle. Pri rozsvíceném se akorát baterka vybíjela o neco pomaleji nez kdyz to svítilo jen na ní - výsledek: na kole kombinace bezného "dynama", usmernovace a akumulátoru, bez prídavné elektroniky nepouzitelná. A i s elektronikou - nezkousel jsem - ale asi taky problematické pri klasických zárovkách, jez mají príkon rovný jmenovitému výkonu dynama. Tak nejvýs pro LEDky, kde pri stejné intenzite svetla zústává pomerne velká výkonová rezerva (a vzhledem k charakteristikám soucástí systému, tohle zas bez predradné elektroniky prakticky nejde).
    Naposledy upravil Mikus; 13.06.2014 v 19:00.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Vliv
    228

Zvlnění na 3f usměrňovači pořád je, byť menší, ale s větší frekvencí.

Jinak benzín i líh používám bez problémů roky, strašení agresivitou je akorát blbost, stejně jako trafopáječka a probití CMOS obvodů (teda taky je šance někde v řádech 10^-5 pokud pájíte takovým způsobem, jakým nikdo nepájí, asi tak), všechno to jsou historky pro strašení malých dětí.
    Naposledy upravil Behemot; 13.06.2014 v 20:14.

Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    282

Zvlne(ní na 3f usme(rn(ovac(i por(ád je, byt( menší, ale s ve(tší frekvencí.
    Je mozné, ze tam neco trochu vzniká nelinaritou magnetických materiálú v alternátoru a kremíkových usmernovacích diod. Obzvlást kdyby se to merilo úplne bez jakékoliv záteze. Normálne ale uz jen co odebírá i nabitý akumulátor, to musí zredukovat na zanedbatelné minimum. Základní frekvence je pak daná otáckami a poctem pólú v alternátoru (nevím, jestli je tady standard co fáze, to jeden pár pólú nebo jestli se jich prípadne pouzívá víc). A pak tam budou taky, jelikoz je to nelineární, trochu nejaké vyssí harmonické.

Jinak benzín i líh používám bez problému* roky, strašení agresivitou je akorát blbost
    Pokud jsi mel dosud stestí, zes cistil samé necitlivé materiály. Kdyz clovek neví, co to je zac, je to loterie. Byl jsem u toho a na vlastní oci videl, jak dopad kámos, kdyz se pokusil cistit víko od gramofonu lihem. Já sám jsem jednou z jednoho dekorativního predmetu z umele patinovaného plastu potreboval odstranit cmáranice propiskou a vzal jsem na to líh. Ta propiska sla dolú perfektne, na daném míste ovsem ta patinace s ní. A co benzín udelá treba s gumou je obecne známé, byt jsou dneska druhy gumy, jez mu celkem dobre odolávají; s temi lze ale více méne pocítat jen tam, kde je zvýsená expozice takovýmhle tekutinám predem daná. U aut se treba ale proto musí gumové cásti benzínového potrubí pravidelne vymenovat. A zrovna tak v brzdách se pouzívají speciální druhy gumy, brzdová kapalina má v tomhle podobné vlastnosti jako líh.
    Naposledy upravil Mikus; 15.06.2014 v 02:26.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Vliv
    228

Vektorový součet napětí u 3f proudu je samozřejmě nula, ale to neznamená, že usměrněním vznikne stejnosměrná čára, na to jsi přišel kde? Usměrňuje se každá fáze zvlášť a součet vychází tak, že tam jsou čepice 6 půlvln v jedné periodě. Máš to i třeba na wiki, a taky tam je jak vypadá tyristorové řízení, a to je prasárna - v podstatě dochází k odsekávání části půlvln takže výsledkem může být dost rozsáhlá distorze. Akumulátor část vyhladí, ale zas ne všechno, zvlášť u rozsáhlé distorze, na to pak jsou ty kondenzátory. Navíc nikdo netuší, jestli tenhle vlastně sedí na vstupu, nebo taky třeba není na výstupu nějakýho DC-DC měniče, já tu desku neviděl.

Bavíme se o patinovaným plastu, nějaké gumě nebo gramofonu? Já myslel, že tam sakra má kuprexitovou desku.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Uvolneny kondenzator na desce
    Založil Brax v sekci fóra NVIDIA čipové sady
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 23.06.2010, 18:59
  2. Kondenzátor - funkce...
    Založil Rache v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 01.03.2009, 23:40
  3. 50000uF kondenzator postaveny z 100uF kondenzatoru
    Založil pango v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 33