Nevím jaké box chladiče jsou u i5 dnes, ale i5 generace Sandy Bridge měla malej (stejný jako u Pentií G2020, G3220 atd) a musím říct, že mi stačí i po přetaktování na 4,1GHz. Při idle jede na 1000ot a je neslyšný. Při 2000ot už slyšet jde, ale to je v okamžiku, kdy mi jede grafika a ta jej přehluší.
Plánoval jsem jeho výměnu za něco většího, ale prostě jsem neměl důvod (na počítači nedělám čistě CPU náročné věci).
Jinak i5 xxxS bych nebral, o 200kč dražší je plnohodnotná 4570 (když už ne Kčko).
SSD: EVO s TLC čipy má nižší životnost jak jiní výrobci s MLC čipy. Nevím co vše na tom disku bude, ale asi bych pod 240GB nešel (na 120GB v herním počítači mám 30GB místa a to tam nemám Steam knihovnu). Dnes se mi zdá výhodnější volba (v poměru cena/výkon) Crucial M500 240GB za 3000Kč. Mám tu Samsung 840 250GB, 840 EVO 120GB i zmiňovaný M500 240GB a popravdě při normální práci nevidím rozdíl.
K i5 sestavě - myslím, že brzda bude grafika. Imho je to nevyvážené.
Rache: pokud se ti na tvou činnost zdá SSD pomalé (IOPS), tak by mě zajímalo co bys řekl na 7200ot HDD. Taky jsem si zvykl dělat 100 věcí současně a když své návyky aplikuji na počítač s rotačním diskem, tak hodně rychle omezuji počet diskových úloh
. Mimochodem, pokud máš na SSD torrenty - jak rychle ti klesá jeho životnost?
![]()