Zdravím kolegové,
vracím se k tomuto tématu cca po 8 měsících. Dostal jsem se k tomu, že jsem si pořídil NAS disk Synology DS214play, což je následovník DS213+. Disk je malý, kompaktní, nabitý fcmi. Je osazen 2x 3TB diskem RED od WD, zapojení disků do Raid0 pro využítí plné kapacity a rychlosti čtení/ zápis. Data jsou zálohována na externí WD disk 1 TB. Rozhraní Synology, verze DSM 4.3 je dobře provedené, připomíná práci s Windows rozhraním - okna, práce se složkami atd.
Zapojení síťového disku NAS je následující:
1. UPC kabel
2. UPC router
3. Switch D-Link DSG-1005D
4. Ze switche jde zapojení do NAS, PC
Po zapojení NAS disku do sítě skrz switch a spuštění rozhraní přes Synology Assistant, namapování síťových disků a instalaci podpůrných programů jsem se dostal do bodu, kdy nevím jak dál - a to s přenosovou rychlostí na LAN síti. Zatímco komunikace mezi NAS a externím WD diskem (přes USB3.0), co se týká např. zálohy je asi v pořádku - přenosy zápisu jsou kolem 60 MB/ s, přenosy souborů po LAN na PC jsou tristní - a to cca 600 kB/ s (což je o dva řády méně, než by se slušelo). Takže např. fotografie o velikosti 7 MB se otevírá nekonečných 10 vteřin. Video ve full HD se sice otevře, ale nespustí se, maximálně se pouští po vteřinových sekvencích a pak se dlouho načítá.
V tomto případě mi asi poradí jen ten uživatel, který měl podobný problém nebo odborník na síťová úložiště.
Nicméně mne nadla věc, která s tím může souviset (asi jediná, kromě toho, že jsem povolil SMB2 a large MTU, dále jsem v síťovém rozhraní zakázal Jumbo frame, hodnota MTU 1500) - a to switch. Sice podporuje 1Gbit/s a QoS, ale nepodporuje Jumbo frame a ani překlady (na rozdíl od např. Cisco SG100D-05). Tak nevím, zda je to opravdu switchem a mám si koupit jiný nebo vyhodím peníze a pes bude zakopaný ve špatným nastavení.
Pokud měl někdo podobné problémy a poradil si s tím, rád se poučím, kde dělám chybu.