Taky jsem nasel firmu. V souvislosti s rozmáhající se znackou elektromobilú Tesla me jednou zaclo zajímat, co se vlastne stalo s nasí Teslou, ze ten název není chránený atd. Nasel jsem jednak web, podle nejz by to dnes mel být velký a významný koncern, o nemz jsem ovsem krome tohodle jeste nikdy nic neslysel. A pak jsem nasel na východnim Slovensku Teslu Stropkov - zrejme poslední Tesla starého dobrého razení, jak byla vzdycky. Kdyz jsem videl sortiment jejich výrobkú, cítil jsem se zpátky ve svých skolních letech. No ale zrejme ten trh i na tuhle prastrarou telefonní techniku porád jeste nejaký je a protoze dnes na nej nikdo neverí, není ani konkurence velká, stará fungující výrobní zarízení jsou úcetne dávno odepsaná, címzto vypadávají jako polozka v nákladech, takze se to zrejme rentuje.
Mám tu jeste odstavený v koute CRT od IBM 17" (1280x1024) a co jsem s ním delal a porovnával ho s jinými, co se mi kde dostaly do ruky, tak me vzdycky udivovalo, jak málo hreje a kdyz jsem na nej hodil wattmetr, ukázal mi málo pres 30 W. Bylo to do znacné míry ovsem i tím, ze kde to múzu ovlivnit, snazím se o tmavou plochu pozadí. Na webech, kde jsem s tím nemoh nic delat a musel civet do bíla, hned to bylo znát i na teplote, kdyz jsem na nej v zadu polozil ruku. Ale tak horký, jak jsem vídával treba 17palcové Eiza nebo Nokie, nebyl nikdy. Na kvalitu obrazu si stezovat nemúzu, i kdyz ostrost v detailu nebyla jako u tech TFT, co tu mám dnes i kdyz i na nem jsem na svoje texty pouzíval velikost písma 7 pixlú (Courier New; to nejmensí, co jeste nezkresluje znaky). Nekdy na zacátku, co jsem ho dostal, jsem ho mel otevrený a na tistáku hledal trimr na zaostrení paprsku, nenasel. Teprv pozdejij sem zjistil, ze je na vysokonapetovém trafu, ale zatím jsem nenasel cas, abych so nej vlez znova a zkusil, jestli by tohle slo jeste trochu vylepsit. Taky, i kdyz má zaoblené stínítko obrazovky, není tahle ostrost po celé plose 100%ne stejná. Jinak je to rychlé delo ve srovnání s prvním TFT, co jsem mel (Acer 711, 15" 1024x76ale ve srovnání s pozdejsími, jako napr. HP 1740, na který jedu ted, zoufale pomalý, projevuje se to uz pri scrollování. Navíc má obrazovku 4:3, takze na 1280x1024 (5:4) jsem musel zúzit obraz, nechat po stranách cerné pruhy.