Co se týče výměny NavCore, změna je možná, i když se zřejmě nejdená o zcela legální akci. Ale jde to, dělal jsem to mockrát.
Těchto navigací jsme měli ve firmě spoustu, nebyl to žádný zázrak, ale tohle chování, které popisuješ, je zvláštní. Není tam nějaké přepínání režimů? Něco ve smyslu řídím / neřídím? Ono se pak může dost lišit ovládání.
Další možností je to, že některé navigace umožňují zadat jiný začátek než právě GPS polohu. To by zřejmě bylo řešení bodu č. 2, i když každá normální navigace si vezme nejbližší "sjízdnou" polohu od té skutečné.
Já jsem pak do firmy přestal TomTomy kupovat, protože jejich přístup začal být zvláštní - mapové sady byly čím dál menší, takže si člověk musel vybrat, jestli chce ČR + některé přilehlé státy, východní Evropu, západní Evropu apod. Software začal být také čím dál jednodušší, takže se právě omezil pouze na jeden průjezdní bod apod. V některých navigacích ale přibyl plánovač tras, to ale myslím není případ verze XL2.
Podle mého názoru jsou nyní daleko lepší navigace od Garminu, i když je také potřeba koupit nějakou vyšší verzi, než 1xxx. Já osobně mám navigaci nuvi 3790 a musím říct, že celkem spokojenost, i když mě taky občas překvapí nemožnost provést nějaký zcela logický krok. Na druhou stranu všechny tři výše popsané problémy nemá.
Jestli chceš, můžu se tu v práci doptat, kdo ještě tohoto Tomtoma má a zkusit najít řešení.