Co se týče objektivu, osobně bych se přiklonil raději k nějákému pevnému makro objektivu, ideální mi přijde právě EF 100mm/2.8 Macro. Mám ho stejně jako i pevnou 50mm a měl jsem i Sigmu 17-70 (se všema jsem fotil i s mezikroužky). Prakticky ze zkušeností je na to "stovka" podle mě ideální. Teoreticky taky. Maximální zvětšení je 1:1, tzn mince o průměru 22mm zabere takto celé políčko. Při tomto maximálním zvětšení vychází předmět cca 15cm od přední čočky objektivu. Tak malé předměty se ale snad trvale fotit nebudou. Spíš se budou fotit celkově předměty lehce větší, až po 25 - 35 mm, může to tak být? Foťák s objektivem se tak může poposunout o 5 - 10 cm dál (výš). Proto mi přijde i zbytečné kupovat speciální a 2x tak dražší MP-E65, který už je specializovaný na velké makro, a ani by se na to nevyužil. Navíc i ohnisko 100mm už docela minimalizuje vliv perspektivy a to je tady nejspíš žádoucí stejně jako s tím souvísející větší vzdálenost od foceného předmětu. Bude pak možnost lépe manipulovat se světly apod.
Pevná 50mm (varitna 1.8 i 1.4) jsou na to nepoužitelné, protože ostří až od 50cm. (To snad verze 50mm / 2.5 Macro)
Zoomu bych se obecně vyhl, protože zařízení je čistě jednoúčelové, kvalita je u pevných objektivu lepší. Navíc zrovna u této Sigmy je velký problém, že se při svislé poloze sama vysunuje a to by byl velký problém. Dělá to nejen tento objektiv, ale i některé další zoomy. A zrovna tady je zoom obecně zbytečný, ne?

Re: Zařízení na focení mincí
 Re: Zařízení na focení mincí

Odpověď s citací
  Odpověď s citací