Upřímně.. Nevím jestli to je jen náhoda a nebo standard - nechci dělat závěr z jedné příhody, ale třebas mě někdo podpoří a už to budeš míti posvěcené...

Měl jsem kompakt Olympus C-760 UZ (v době koupě za 12k) takže docela super. Fotky dělal dobré, mauální ostření i přes elektronový hledáček šlo dobře, byl jsem spokojen.
Pak jsem si šel koupit svou první zrcadlovku - zůstal jsem u Olympusu (ikdyž mě někteří zrazovali) a pořídil E-520 (kterou mám sice dodnes, ale jsem s ní furt nějaký zklamaný)

Stála mne 17k (byl to ten double kit - tzn. 2 objektivy 14-42, 40-150), No samotné tělo tehdy stálo cca 12k

Nevím jestli to je tím že to byly první low zrcadlovky, nebo jestli jsem tele. Prostě první 1 rok jsem si říkal, že s tím stále neumím fotit. Přišlo mi, že to co kompakt snesl a vyřešil i při manuálu za mne, tak zrcadlovka mi neodpustí... Po roce kdy jsem si říkal, že to není možné, že bych byl stále takové tele, jsem pár fotek ukázal jednomu fotografovi a ten mi řekl, že tohle je divné, že může být chyba v objektivech.

OK oba objektivy i tělo šlo do opravy ať se pokusí zjistit jestli ano nebo ne... Jenže z opravy přišlo, že znovu nastavali komplet firmware na těle i objektivech a ať tedy zkusím... Jenže já chtěl slyšet jestli tam vada byla nebo ne. To ovšem neřešili...
Výsledek po novém nastavení je, že to je stejné a já si říkám, že to je možná pro tento model jeho hranice co umí !
Když jsem do detailů zkoumal fotky z Canonu a Nikonu z modelů za +/- stejné peníze, přišly mi oba lepší než Olympus.

Tzn je otázka jestli není lepší pořídit než-li zrcadlo raději nový moderní kompakt, který od té doby se zase vyvinul o kus dál, anebo
když zrcadlovku tak zaručeně vyzkoušenou značku a nebo raději v cenách 2x vyšších (kolem 12k).