Výsledky 1 až 8 z 8

Téma: Třetí reklamace, řešeno výměnou, odstoupení od smlouvy

Standardní Třetí reklamace, řešeno výměnou, odstoupení od smlouvy

Zdravím,

dotaz je jednoduchý, ale odpovědi, co jsem zatím našel se rozcházejí.

Mám nárok odstoupit od smlouvy, tedy nárok na vrácení peněz při třetí reklamaci i když předchozí reklamace byly řešeny výměnou za nový kus?

předem díky,
    uoosuow

Fanless Experiment || Gigabyte Z77-DS3H | Intel i5-3570K | Thermalright HR-02 | 16G DDR3 | Sapphire HD 7750 Ultimate | Crucial M4 256GB | Seasonic X-400FL | Fractal Define R4
    Dell D430 || i945G | C2D 1.2G ULV | 2G DDR2 533 | GMA950 | 12" 1280x800 | 80G 4k2 | 802.3ab | 802.11g | 802.15.1 | HSDPA | Windows 7 x64
    Storage || i965G | E2200 | 4G DDR2 | RAID5 6x Samsung HD154UI 1.5TB - ~7TiB | 802.3ab ...powered by Ubuntu Server x64
    Accessories || E-MU Tracker Pre USB 2.0 | Meier Corda Headsix | Sony MDR-CD470 | Pioneer A-204R | Tesla ARS 9218 32 | LG 32LD350

"Music is essentially useless, as life is." George Santayana

Senior Member mince
    Vliv
    299

Standardní Re: Třetí reklamace, řešeno výměnou, odstoupení od smlouvy

Podle praxe, kterou jsem jako prodejce zažil já, tak nikoliv. Nárok na odstoupení máš pro 3x stejnou závadu. Ale když máš nový výrobek, máš u něj automaticky novou záruční lhůtu (nikoliv pokračování či prodloužení záruky). Jako 3x stejnou závadu vnímám např, když ti 2x přestane fungovat LCD, je opraveno a pokazí se potřetí. Pokud se pletu, opravte mě, ale mám za to, že takto by to mělo být.
    MB G... a to už taky není pravda ;)
    A nekřičte na mě, pokud jsem plácnul nějakou hloupost ...........

Ja bych zase rekl, ze se ti pri vymene prodlouzi zaruka (na plne 2 roky), ale porad jde o jeden nakup...ale jsem zvedavej na vysledek
    Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 12,5" IPS, 1TB HDD Seagate 7mm, 120GB mSATA Crucial M4), Mini Dock Plus Ser. 3, 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Ostuda fakulty mince Avatar uživatele Rodeo65
    Věk
    39
    Vliv
    256

Dle meho pri vymene za nove zbozi vznika nova kupni smlouva mezi prodejcem a kupujicim. Tudiz myslim, ze ne. Pokud by nevznikala, tak bud pri treti reklamaci toho sameho mas pravo od kupni smlouvy odstoupit, nebo pri 4. cehokoliv jineho.
    PC: Intel i7 4770 | Noctua NH-D14 | ASROCK Z97 EXTREME 4 | 16GB (KIT 4x4GB) DDR3 1600MHz CL9 Kingston HyperX Blu | MSI GTX 970 GAMING X | Asus Xonar DX | SAMSUNG SSD 1TB | Lian-Li PC-V335B @ 2x Noctua | Corsair HX750W | Logitech MX-518 | Logitech G15 | DELL U2713HM |
    NAS: Intel Celeron G1850 | Gigabyte H87N | 8GB RAM | SSD 40GB Intel 320 | 4x3TB RAID5
    NB: C2D T9400,4GB RAM DDR2,NViDiA 9650GT 1GB RAM,500GB HDD 7200ot/min. LCD 1680x1050

Senior Member mince
    Vliv
    299

2zivan: souhlasím, píšu přesně to samé
    2Rodeo65: souhlasím, jen bych podotknul, že to o 4ech reklamacích není nikde v zákoně zakotveno. Je to nějaká fáma. Alespoň teda já to nikde černé na bílém v zákonníku neviděl.
    MB G... a to už taky není pravda ;)
    A nekřičte na mě, pokud jsem plácnul nějakou hloupost ...........

ufff
    kupni smlouva vznika v pripade, ze se strany dohodnou ze jedna strana neco za nejakej peniz prodava a druha strana to od te prvni za ten samy peniz kupuje. jinak vzniknout nemuze (muze, ale nesouvisi to s reklamaci). tzn. pokud jste se na tom nedohodli, ke vzniku nove smlouvy v zadnem pripade nedoslo. ani zakon o nove smlouve nic nerika ...

Citace Původně odeslal Obč. zák. § 627
    (1) Doba od uplatnění práva z odpovědnosti za vady až do doby, kdy kupující po skončení opravy byl povinen věc převzít, se do záruční doby nepočítá. Prodávající je povinen vydat kupujícímu potvrzení o tom, kdy právo uplatnil, jakož i o provedení opravy a o době jejího trvání.
    (2) Dojde-li k výměně, začne běžet záruční doba znovu od převzetí nové věci. Totéž platí, dojde-li k výměně součástky, na kterou byla poskytnuta záruka.
    (3) Jakákoliv ujednání mezi prodávajícím a kupujícím, uzavřená před uplatněním práva z odpovědnosti za vadu prodané věci, pokud by v jejich důsledku toto právo zaniklo nebo bylo omezeno, jsou neplatná.
    neni to primo v zakone, ale ustaleny soudni vyklad odst. 2 je 3 stejne, nebo 4 ruzne (v obou pripadech podstatne) vady. mel by na to snad byt i nejaky judikat...
    Citace Původně odeslal Obč. zák. § 622
    (1) Jde-li o vadu, kterou lze odstranit, má kupující právo, aby byla bezplatně, včas a řádně odstraněna, a prodávající je povinen vadu bez zbytečného odkladu odstranit. Není-li to vzhledem k povaze vady neúměrné, může kupující požadovat výměnu věci, nebo týká-li se vada jen součásti věci, výměnu součásti. Není-li takový postup možný, může kupující žádat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit.
    (2) Jde-li o vadu, kterou nelze odstranit a která brání tomu, aby věc mohla být řádně užívána jako věc bez vady, má kupující právo na výměnu věci nebo má právo od smlouvy odstoupit. Táž práva přísluší kupujícímu, jde-li sice o vady odstranitelné, jestliže však kupující nemůže pro opětovné vyskytnutí vady po opravě nebo pro větší počet vad věc řádně užívat.
    (3) Jde-li o jiné vady neodstranitelné a nepožaduje-li výměnu věci, má kupující právo na přiměřenou slevu z ceny věci nebo může od smlouvy odstoupit.
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

Senior Member
    Vliv
    298

z praxe z reklamaci 2006-2007 zeleny ufon.
    vymena za novy kus = nova zaruka na ten novy kus.
    paklize v tu chvili s vymenou nesouhlasis, (protoze v tu chvili za tebe uz vybral prodejce pro sebe nejlevnejsi reseni reklamace), tak muzes odstoupit od kupni smlouvy a nechat si vratit penize.
    czc to maji nastaveno stejne. alespon co jsem tam resil reklamace jako koncak.

Senior Member
    Vliv
    298

4 různé závady = ze zákona možnost odstoupit od kupní smlouvy. (stačí pozorně číst občanský zákoník, a nešířit fámy)
    3 stejné závady = možnost odstoupit od kupní smlouvy.
    neopravitelná závada do 6ti měsíců = rozpor s kupní smlouvou = možnost odstoupit od kupní smlouvy.
    výměna za nový kus => možnost odstoupit od kupní smlouvy.

vše se vztahuje na koncového zákazníka (občanský zákoník). u vztahu dvou firem je to maličko jinak.

ještě dodám, pakliže vám vymění prodejce věc za novou, je jasné, že ta původní věc byla neopravitelná (nárok na odstoupení od kupní smouvy = vrácení peněz u koncáka).
    to, že vám prodejce většinou nacpe nový kus je proto, že to je pro něj vždy nejlevnější řešení reklamace. (stále však můžete i zpětně odstoupit od kupní smlouvy - řeknou vám "pošlete to nazpět s odstoupením", nebo zastavte se s "tím a s papírem o odstoupení", vrátíme peníze)
    opět u firem je to jinak (nevztahuje se na ně občanský zákoník). tam vám může vadné věci prodejce vyměňovat donekonečna za jiné, pakliže dosahují minimálně stejných parametrů (nesmí být v ničem horší).

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. reklamace ntb a odstoupeni od smlouvy bez orig. hdd?
    Založil Gauss v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 17
    Poslední příspěvek: 21.05.2011, 12:46
  2. Odpovědí: 14
    Poslední příspěvek: 19.02.2009, 13:45
  3. Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 10.09.2008, 18:00
  4. 4. reklamace-odstoupeni od smlouvy
    Založil Neller v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 26.07.2007, 17:40
  5. Odstoupeni od smlouvy