Zdravím,
dotaz je jednoduchý, ale odpovědi, co jsem zatím našel se rozcházejí.
Mám nárok odstoupit od smlouvy, tedy nárok na vrácení peněz při třetí reklamaci i když předchozí reklamace byly řešeny výměnou za nový kus?
předem díky,
uoosuow
Zdravím,
dotaz je jednoduchý, ale odpovědi, co jsem zatím našel se rozcházejí.
Mám nárok odstoupit od smlouvy, tedy nárok na vrácení peněz při třetí reklamaci i když předchozí reklamace byly řešeny výměnou za nový kus?
předem díky,
uoosuow
Fanless Experiment || Gigabyte Z77-DS3H | Intel i5-3570K | Thermalright HR-02 | 16G DDR3 | Sapphire HD 7750 Ultimate | Crucial M4 256GB | Seasonic X-400FL | Fractal Define R4
Dell D430 || i945G | C2D 1.2G ULV | 2G DDR2 533 | GMA950 | 12" 1280x800 | 80G 4k2 | 802.3ab | 802.11g | 802.15.1 | HSDPA | Windows 7 x64
Storage || i965G | E2200 | 4G DDR2 | RAID5 6x Samsung HD154UI 1.5TB - ~7TiB | 802.3ab ...powered by Ubuntu Server x64
Accessories || E-MU Tracker Pre USB 2.0 | Meier Corda Headsix | Sony MDR-CD470 | Pioneer A-204R | Tesla ARS 9218 32 | LG 32LD350
"Music is essentially useless, as life is." George Santayana
Podle praxe, kterou jsem jako prodejce zažil já, tak nikoliv. Nárok na odstoupení máš pro 3x stejnou závadu. Ale když máš nový výrobek, máš u něj automaticky novou záruční lhůtu (nikoliv pokračování či prodloužení záruky). Jako 3x stejnou závadu vnímám např, když ti 2x přestane fungovat LCD, je opraveno a pokazí se potřetí. Pokud se pletu, opravte mě, ale mám za to, že takto by to mělo být.
MB G... a to už taky není pravda ;)
A nekřičte na mě, pokud jsem plácnul nějakou hloupost ...........
Ja bych zase rekl, ze se ti pri vymene prodlouzi zaruka (na plne 2 roky), ale porad jde o jeden nakup...ale jsem zvedavej na vysledek![]()
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 12,5" IPS, 1TB HDD Seagate 7mm, 120GB mSATA Crucial M4), Mini Dock Plus Ser. 3, 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Dle meho pri vymene za nove zbozi vznika nova kupni smlouva mezi prodejcem a kupujicim. Tudiz myslim, ze ne. Pokud by nevznikala, tak bud pri treti reklamaci toho sameho mas pravo od kupni smlouvy odstoupit, nebo pri 4. cehokoliv jineho.
PC: Intel i7 4770 | Noctua NH-D14 | ASROCK Z97 EXTREME 4 | 16GB (KIT 4x4GB) DDR3 1600MHz CL9 Kingston HyperX Blu | MSI GTX 970 GAMING X | Asus Xonar DX | SAMSUNG SSD 1TB | Lian-Li PC-V335B @ 2x Noctua | Corsair HX750W | Logitech MX-518 | Logitech G15 | DELL U2713HM |
NAS: Intel Celeron G1850 | Gigabyte H87N | 8GB RAM | SSD 40GB Intel 320 | 4x3TB RAID5
NB: C2D T9400,4GB RAM DDR2,NViDiA 9650GT 1GB RAM,500GB HDD 7200ot/min. LCD 1680x1050
2zivan: souhlasím, píšu přesně to samé
2Rodeo65: souhlasím, jen bych podotknul, že to o 4ech reklamacích není nikde v zákoně zakotveno. Je to nějaká fáma. Alespoň teda já to nikde černé na bílém v zákonníku neviděl.
MB G... a to už taky není pravda ;)
A nekřičte na mě, pokud jsem plácnul nějakou hloupost ...........
ufff
kupni smlouva vznika v pripade, ze se strany dohodnou ze jedna strana neco za nejakej peniz prodava a druha strana to od te prvni za ten samy peniz kupuje. jinak vzniknout nemuze (muze, ale nesouvisi to s reklamaci). tzn. pokud jste se na tom nedohodli, ke vzniku nove smlouvy v zadnem pripade nedoslo. ani zakon o nove smlouve nic nerika ...
neni to primo v zakone, ale ustaleny soudni vyklad odst. 2 je 3 stejne, nebo 4 ruzne (v obou pripadech podstatne) vady. mel by na to snad byt i nejaky judikat...Původně odeslal Obč. zák. § 627
Původně odeslal Obč. zák. § 622
Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.
z praxe z reklamaci 2006-2007 zeleny ufon.
vymena za novy kus = nova zaruka na ten novy kus.
paklize v tu chvili s vymenou nesouhlasis, (protoze v tu chvili za tebe uz vybral prodejce pro sebe nejlevnejsi reseni reklamace), tak muzes odstoupit od kupni smlouvy a nechat si vratit penize.
czc to maji nastaveno stejne. alespon co jsem tam resil reklamace jako koncak.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | KRIMIONLINE - internetový magazín z kriminálního prostředí | REGIONONLINE - internetový magazín z regionálního prostředí | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks
4 různé závady = ze zákona možnost odstoupit od kupní smlouvy. (stačí pozorně číst občanský zákoník, a nešířit fámy)
3 stejné závady = možnost odstoupit od kupní smlouvy.
neopravitelná závada do 6ti měsíců = rozpor s kupní smlouvou = možnost odstoupit od kupní smlouvy.
výměna za nový kus => možnost odstoupit od kupní smlouvy.
vše se vztahuje na koncového zákazníka (občanský zákoník). u vztahu dvou firem je to maličko jinak.
ještě dodám, pakliže vám vymění prodejce věc za novou, je jasné, že ta původní věc byla neopravitelná (nárok na odstoupení od kupní smouvy = vrácení peněz u koncáka).
to, že vám prodejce většinou nacpe nový kus je proto, že to je pro něj vždy nejlevnější řešení reklamace. (stále však můžete i zpětně odstoupit od kupní smlouvy - řeknou vám "pošlete to nazpět s odstoupením", nebo zastavte se s "tím a s papírem o odstoupení", vrátíme peníze)
opět u firem je to jinak (nevztahuje se na ně občanský zákoník). tam vám může vadné věci prodejce vyměňovat donekonečna za jiné, pakliže dosahují minimálně stejných parametrů (nesmí být v ničem horší).
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | KRIMIONLINE - internetový magazín z kriminálního prostředí | REGIONONLINE - internetový magazín z regionálního prostředí | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)