Stránka 2 z 2 PrvníPrvní 12
Výsledky 26 až 41 z 41

Téma: Zesilovač TDA 1562Q

Senior Member VIP Avatar uživatele Arteee
    Vliv
    293

Standardní

2NLC: No 10% teda normální není, to asi ty basy nebudou pěkně slyšet, když do beden půjde obdélník místo sinu. 10% je fakt moc nad 1% bych nešel. Mám 0,5KW a kvůli malému vyhlazení mám při Wmax zkrslení asi 3% a už je to znát(slyšet). To ti najdu nějakou náhradu-stejná cena/výkon.

...S tim trafem: Když spojíš vinutí tak, že konec spojíš se začátkem dálšího, tak se ti napětí sečte, pokud spojíš konec-konec, tak se ti odečte, ale tomu trafu se to vůbec nelíbí(bzučí, hořej kabely, apod.).

2Millisx: To je sic pravda že izobarik má menší ozvučnici, právě toho hodně využívaj ty malý kostičky co můžeš koupit od 4000,- pro HT, to je tak 30-40litrů, ale pozor, sic s izobarem dosáhneš menší ozvučnice, ale má to daleko výšší harmonický zkreslení, proto bassy sis mruměj, ale né čistě. Já při stavbě SUBu se držim co se týče objemu vždy udávaného "Vas"u a pod něj nejdu. Izobarický uspodářádání se vymyslelo kvůli autům, tam není dost místa pro takovýhle kyksny. Potom existuje hodně typů jak zapojit izobar: Push-Pull, Drive in/opposie Line a mnoho druhů, při tom se u některých typů musí posouvat fáze pro správný učinky. Takže jestli ti nevadí obětovat "kus" místa tak radši větší ozvučnici(hezká nová polička )

...Jinak z každýho výstupu ze SOUND leze neupravenej signál, takže stavbě vyhýbek se nevyhneš, ale jestli se ti nechce utrácet za dost drahý cívky, tak stačí jeden operák a pár odporů na jednoduchou aktivní výhybku.
    BA95 positive
    Jen mrtví poznají konec války. Platón

Senior Member mince
    Vliv
    299

Standardní

Citace Původně odeslal Arteee

...Jinak z každýho výstupu ze SOUND leze neupravenej signál, takže stavbě vyhýbek se nevyhneš, ale jestli se ti nechce utrácet za dost drahý cívky, tak stačí jeden operák a pár odporů na jednoduchou aktivní výhybku.
    Thx, popřemýšlím doma. Ale zkoušel jsem na těch dvoupásmovkách bez SUBWOOFRU funkci BASS REDIRECTION. Přesměrování basů. A slyšitelný rozdíl tam byl. Něco jako dolní mezní kmitočet pro satelity a horční pro woofer. (aspoň jsem to takhle pochopil).
    MB G... a to už taky není pravda ;)
    A nekřičte na mě, pokud jsem plácnul nějakou hloupost ...........

Vliv
    293

Standardní

To samo, to je SW řízení co leze na kanál, btw. pomocí Bass Redirection mužeš nastavit rezonanční kmitočet, je to opravdu taková řízena dolní propust pro SUB výstup a horní propust pro ostatní výstupy na 5.1. Když si vemu že Geniusy 5.1HT a i jiný 5.1 systémy mají na SUBu nastavitelnou CROSSOVER(výhybku), tak je to docela na nic, akorát to pomáhá ostaním satelitům v systému, aby se zbytečně nesnažily hrát basy, což ve výsledku má zapříčinu čistější zvuk(Akusticky silnější středy a vějšky).
    BA95 positive

Senior Member mince
    Vliv
    299

Standardní

Takže i v tomhle případě je nutná vyhýbka??
    MB G... a to už taky není pravda ;)
    A nekřičte na mě, pokud jsem plácnul nějakou hloupost ...........

Vliv
    293

Standardní

Já bych jí tam dal určitě, přece jenom jednou to někam potáhneš, připojíš na televizi(nebo nějakej jinej zesík) a z SUBu ti poleze všechno do 3KHz. Bass. Red. není dokonalá vyhybka, hlavně pracuje se všema kanálama a když ji vypneš(pak to zní jako Flat Sound), tak SUB by opět hrál všechno jenom né basy. Ale neboj, úplně nejednoduší výhybku uděláš s jedním operákem, s dvěma odporama a jedním koďanem(6dB/Oct). Pro 12Db/Oct tenhle blok zapojíš dvakrát a takle můžeš pokračovat až ke strmosti 38dB/Oct, což už je skoro vertikální. Ale v praxi se nejvíc používá 12dB, levnější sou pouze 6dB a Hi-End maj 18dB/Oct, vyšší jsem použitou neviděl.
    BA95 positive

Standardní

2Arteee: Můžeš poskytnout zapojení tý výhybky s operákem ??
    AMD Athlon TB 850 @ 950 - 1.75V, MSI K7T PRO2-A, 320MB PC133 CAS2 6ns, Seagate BARACUDA ATA IV 80+40GB, Axle GeForce 2 MX 240/210, CREATIVE 52X mx, Teac 40/12/48, AUDIGY + 5.1 systém, Morex 916H CoolerMaster EP5-6I11C NLC Co.

Vliv
    293

Standardní

2NCL: bez problému, dneska večer ji sem kopnu.
    BA95 positive

Vliv
    293

Standardní

Tak tady je(12dB/Oct):

Je napajená +-15V a doporučuju použít nějakej nízkošumovej OZ, něco jako NE5534 nebo NE5532.

Výpočty hodnot pro Butterworthovu propust
    R1a R2 jsou shodné velikosti - R = 4k7 až 10k
    C1 = 1,414 / (R . 2pi . fo)
    C2 = 0,707 / (R . 2pi . fo)
    fo - dělící kmitočet
    BA95 positive

Standardní

Nějak to mu nerozumím. Kde je napájení a kde v stup a výstup signálu? Jak rozliším horní a dolní propust ? - spíš se mi jedná o tu dolní.
    AMD Athlon TB 850 @ 950 - 1.75V, MSI K7T PRO2-A, 320MB PC133 CAS2 6ns, Seagate BARACUDA ATA IV 80+40GB, Axle GeForce 2 MX 240/210, CREATIVE 52X mx, Teac 40/12/48, AUDIGY + 5.1 systém, Morex 916H CoolerMaster EP5-6I11C NLC Co.

Vliv
    293

Standardní

Napiš mi mejl a já ti to pošlu podrobnějš i s charakteristikama.

...napajení se většinou k operáku nekreslí, pokud se zajímáme jenom o jeho fci.
    BA95 positive

Standardní TDA

TDA o kterem je rec jsem pouzil do zesilovac pro subwoofer. Pouzil jsem trafo 12V 200VA. K filtraci jsem pouzil 2x4m7
    coz se ukazalo jako absolutne nedostacujici tak jsem se rozhodl
    investovat do kondenzatoru 22m cca 144Kc velmi to pomohlo ale
    stejne tam sice slabounce ale furt jede 50Hz. Vykon k nakrmeni TVM226 je absolutne postacujici temer ho roztrha. Jeste se asi jednou placnu prez kapsu a dam tam jeste jeden 22m. Potom zase nastava problem s pojistkou 3A uz mozna nebude stacic. Jeste jedna dulezita vec pokud ten zesilovac chcete pouzit k pocitaci je nutne uzemnit chladic na zemnici kolik
    jinak je totalni rachot.

Standardní

Citace Původně odeslal Arteee
    Nima Problema Můj SUB bude s ARN-226-5/4 reprákama se dvěma abych byl konkrétnější. Dám to do tří komorový W-ozvučniče(ma 3 Bassreflexy)

Původně jsem chtěl dělat Izobarickej, ale pak jsem si to rozmyslel. Jinak to bude Aktivní, takže dovnitř dám zesík, něco splodim asi s LM3886T->68W.Ještě udělám aktivní vyhybku. Rozměry jsou 800x483mm. Kdyby jsi chtěl s nečím poradit stačí napsat, rád pomůžu. Zrovna dneska se mě Airwolf ptal jestli mu udělam s tech jeho ozvučníc bedny.
    Ja som asi pred mesiacom ukoncil zosik 4x68W (150) zalozeny na 3886. Je to fakt pecka. Mozno to este rozsirim o dva kanaly. Jeden modul (2x68W) som kupil za 1000 Sk, druhy som postavil... Zdroj tvori 300W toroid (2x24V naprazdno, po vyhladeni 2x32 V) a filtrovanie 2x20mF. Ale videl som filtraciu podstatne mensiu (tusim pre 100W vetvu len 6 mF).

Inac mas nieco na vypocet toho, co je v obrazku? Daj vediet.
    Podpis zmazaný Adminom - nebol podľa pravidiel.

Standardní Re: TDA

Citace Původně odeslal zscs
    TDA o kterem je rec jsem pouzil do zesilovac pro subwoofer. Pouzil jsem trafo 12V 200VA. K filtraci jsem pouzil 2x4m7
    coz se ukazalo jako absolutne nedostacujici tak jsem se rozhodl
    investovat do kondenzatoru 22m cca 144Kc velmi to pomohlo ale
    stejne tam sice slabounce ale furt jede 50Hz. Vykon k nakrmeni TVM226 je absolutne postacujici temer ho roztrha. Jeste se asi jednou placnu prez kapsu a dam tam jeste jeden 22m. Potom zase nastava problem s pojistkou 3A uz mozna nebude stacic. Jeste jedna dulezita vec pokud ten zesilovac chcete pouzit k pocitaci je nutne uzemnit chladic na zemnici kolik
    jinak je totalni rachot.
    Tych 50 Hz urcite nebude slabou filtraciou. Je kopec moznosti, ako sa tam 50 Hz brum moze dostat. Skontroluj, ci vstupne, napajacie a vystupne vodice neprechadzaju v blizkosti trafa (to je nejlepsie dat do nejakej plechovej krabice - aj ked nie celkom, tak aspon plechom ohranicit). Taktiez je potrebne oba napajacie vodice (12V a nulu) a aj oba vystupne vodice (na repro) skrutit dohromady - do zavitu - eliminujes tym ucinok elektromagnetickeho pola. Ucinok si mozes preverit na priklade. Zober cca 50 cm drot a oba konce pripajkuj na svorky reproduktora. Potom z daneho vodica urob kruh a ten pribliz k napajanemu trafu a uvidis ten "naindukovany" brum.
    Podpis zmazaný Adminom - nebol podľa pravidiel.

Standardní

I kdyz je to toroid Ten prece nevyzaruje a kdyz tak hodne malo.
    Cim by to jeste mohlo byt. Jestli chces poslu ti fotku toho zesaku.
    Trafo jsem obsancoval plechm a nepomoholo to. Tu dratovou smycku
    jsem testoval i ten toroid trochu vyzaruje ale tim to neni.

Vliv
    293

Standardní

2zscs: To by ses divil, jak toroid dokáže při pořádnejch špičkovejch výkonech brumět, jen podotýkám, že toroidy se dělají ve dvou provedeních normál/audio. Audio provedení má něco jako faradayovu klec, takže skoro bez rozptylu.

Pak bude bota někde přímo DPS, zesilovače často bruměj když se jim někde nepřipojí zem(vazba, vstupy/výstupy, filtrace, atd..).
    BA95 positive

Standardní

No todle mi bruci spis v subwooferovem vystupu.
    Podotykam ze jsou to TDA Q řada tzn do auta do 18V.
    Na spinanem ATX zdroji to nedela ale ten dava jen tech
    12V a ja tam poustim 17V. Za mustkem mam 50 000 mikro.
    Trafo i zesilovac je z EZK tak si myslim ze je to audo toroid.
    Nejspis by to chtelo projet osciloskopem alespon tu napajeci cast.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Reprosoustava 5.1 a zesilovač
    Založil connic v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 24
    Poslední příspěvek: 08.01.2010, 10:26
  2. AQ TOBA set - jaký zesilovač ?
    Založil DAFER v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 20
    Poslední příspěvek: 01.12.2006, 07:25
  3. Zesilovač na TV
    Založil Martyr-M v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 3