Dnešní příběh se jmenuje HP a jejich technická podpora.
Kolega chtěl pro svou manželku /účetní/ nějaký kancl kompjůtr. Tož koupil jsem hotové řešení od HP, byl jsem líný něco stavět, zvláště pak když nejde o nic extra.
Vybral jsem u Alzy tento model HP Pro 3400 (http://www.alza.cz/hp-pro-3400-microtower-d268256.htm) bez OS.
Součást nákupu byly i Win7 Pro.
Při instalaci woken jsem smazal předinstalovaný DOS, a najel krásnou čistou instalaci windows. Po necelé čtvrthodince jsem byl hotov a že budu nastavovat prostředí win.
Njn asi to bude chtít dodat nějaké ovladače. Nevadí stáhneme je z CDčka.
- CD obsahuje pouze dokumentaci
- nevadí juknu na net - HP má přeci vše dokonale označeno kody a budeto "easy way"...
- ovladač síťovky se nenainstaloval, hmm tak musím jiný již nainstalovaný pc
- na jiném funkčním počítači otvírám stránky podpory HP, zadávám kod produktu + OS a nestačím se divit.
nabízený ovladač grafiky: nVidia, Intel, AMD (http://h20000.www2.hp.com/bizsupport...&swEnvOID=4053)
no na další překvapení (třeba 5 typů síťovek) jsem už nečekal a vytáčím hotline...
já: dobrý den,, blabla omáčka....., jak mám vědět kterou tu grafiku mám uvnitř ? Toto mám rozebírat ?
paní: no tak snad víte co jste kupoval ne ?
já: no ano vím kupoval jsem hotovou uzavřenou bednu s nápisem HP Pro 3400 (bohužel nikde už není uvedeno jestli značka graf karty unitř je taková nebo maková)
paní: nevadí stáhněte si HP softpaq download manager ten Vám přesně určí co máte uvnitř počítače a sw stáhne za vás.
já: to těžko, jedna z nenainstalovaných věcí je i síťovka, bez ní se na net nedostanu...
paní: no a nemůžete ho stáhnout z jiného pc ?
já: mohu ale nebude to náhodou k ničemu ? když pak překopíruju onen Softpaq na počítač bez iNetu, tak mi stejně nic nestáhne...
paní: no to máte pravdu
já: takže jak ? /mezitím se dívám že ovladač LAN je tam naštěstí jen jeden "realtek", takže jej stahuju a přes flashku přesouvám na nový comp/
paní: na mmt se odmlčím prosím vyčkejte na lince
paní za 3min: můžete prozatím stáhnout ovladač LAN (ten tam máte jen jeden a nějak......
já: to už jsem udělal, dokonce jsem stáhnul i ten váš softpaq, takže díky za "pomoc" a nashle...
za dalších X minut po spuštění úžasného programu HP softpaq bla bla zjišťuji, že můj nový model v tomto programu není ještě zaveden.
A protože jsem línej stahovat všechny ovladače které mají kolem 150MB (jeden), a stále si říkám že snad vědí co do těch beden cpou, tak že jim dám druhej pokus...
hotline podruhé:
já: dobrej bla bla...., teď jsem domluvil s vaší kolegyní, která mě odkázala na softpaq, bohužel můj model v něm není obsažen
paní: OK, tedy předám Vás na techniky, ovšem napřed potřebuji Vás zavést jak tech. případ.
paní: sdělte mi prosím jméno, tel, adresu, ..
já: jméno, tel, proč adresu ? nechci vám dávat adresu
paní: musím Vás zavést, potřebuji adresu
já: to si ji mám vymyslet, já chci jen vědět jakou tam mám grafiku.. to je problém bez adresy ?
paní: musíte mi dát adresu
já: Pražský hrad 1
paní: jakže jste to říkal ?
já: pražský hrad 1
paní: vy jste váženě z hradu ?
já: ne, ale chtěla jste adresu, dobře no tak si napiště štěpánská
paní: tak kterou ?
já: mě to je fuk, já se vám snažím říct že se mne ptáte na absurdní věci, mám si tedy vymyslet ještě další adresu ?
paní: ne ta štěpánská bude stačit
paní: ještě bych.... ticho..../chvilku něco mrmlala/, ok tak já Vás přepojuji na technika
technik: dobrý den jak vám mohu pomoci
já: víte alespoň něco z předešlé komunikace s hotline a nebo to budu muset celé převyprávět znovu ?
tech: vím že máte 3400 Pro a chcete ovladače
já: ano dáte mi je ? respektive řeknete mi které to jsou
tech: na to máme speci sw jmenuje se Softpaq
já: ten nefunguje, můj model v něm není obsažen
tech: dobrá pak máme ještě další software jmenuje se /to už nevím přerušil jsem ho/
já: prosím vás já nechci další sw, já chci vědět která z těch 3 značek GPU je ta moje ?
já: všechny zbylé ovl. máte už po jednom, čili ty jsem už stejně během rozhovoru s hotline stáhnul, ale nechce se mi stahovat 3 grafiky když velikost je 170, 156 a 65MB zvláště když z vašich stránek se mi to stahuje 56kB/s
já: tak snad víte co do té bedny dle serial numberu dáváte ne ?
tech: no Váš serial tu mám, ale přeci jen těch modelů je více, nicméně napadlo mě, máte tu grafiku integrovanou nebo v pci slotu ?
já: integrovanou
tech: tak to bude pravděpodobně intel, ostatní dvě jsou v pci
já: děkuji
Ještě tedy musím za sebe dodat, že mi bylo jasný že tam AMD nebude, ale inteláckej čipset s Nvidií jsem již viděl, a ikdyž jsem později věděl, že by bylo možná lepší stáhnout vše a prostě jedna z nich to bude, už jsem nechtěl jim sekat s telefonem. Prostě jsem nečekal, že to celé dopadne takto, stále jsem věřil, že tam sedí lidé a né banda ..... /doplňte si/.
Teď mne ještě napadá, že jsem tak mohl vyhledat všechny ovladače online (tedy po nainstalování síťovky), ale to jsou věci které Vás v tu chvíli prostě nenapadnou. Možná kvůli tomu, že 9 z 10 compů instalujete z cd, nebo je wokna už znají.. atd..
No doufám, že jste se pobavili a nebo si ujasnili pár informací co dělat v případě HP![]()