Výsledky 1 až 12 z 12

Téma: 802.11n Router pro dvě různé wifi zároveň

Standardní 802.11n Router pro dvě různé wifi zároveň

Zdravím, řeším problém kdy mi hapruje stávající připojení ADSL modemem/routerem a potřeboval bych to nějak napravit.

Situace je nyní následující:
    Přívod ADSL a na něj pověšený huawei 520i, který slouží zároveň jako WIFI AP pro všechny klienty po bytě (PC, 2xNB, Xbox, Xtreamer pro s USB wifi). V současném stavu je nemožné přehrát na NB něco z Xtreameru, protože to nezvládá síť. Přípojka ADSL je na kraji bytu a tak není pokrytí ideální, o kvalitách huaweie nemluvě.

Nově bych to chtěl udělat následovně:
    ADSL s huawei by zůstala, ale sloužila by pouze jako brána do netu. K xtreameru bych pořídil Nkový router, který bych připojil do xtreameru a xboxu metalicky a k huawei přes wifi. Tento nový router by zároveň měl další wifi síť, která by sloužila všem ostatním. Tím bych huawei odlehčil od provozu a to by mohl zvládat obstojně. Zároveň by se přenos z Xtreameru zredukoval pouze na jednu cestu vzduchem, místo dvou.

ALternativní řešení:
    Nový router s ADSL modemem, tím bych akorát nahradil huawei a tím by to skončilo. Akorát nevím, jestli by to vyřešilo problém s Xtreamerem. Ten má sice nkovou wifinu, která teď běží na Gčku, ale...

Je tohle vůbec reálné, podporují některé routery takový mód? Kdysi jsem měl ovislink, který tohle uměl, nicméně o rychlosti/efektivitě to moc nebylo. Ale měl jen jednu anténu a bylo to Gčko. Pokud máte nějaký názor, tak budu rád když se o něj podělíte. A pokud to budou i zkušenosti s podobným problémem, budu ještě radši
    Gigabyte 965P-S3 | C2D E4300 | 2x1GB RAM, 800 Mhz | Radeon x1950 PRO | Terratec Aureon Space@Audiotrak Prodigy | WD 5000AAKS SATA | Toshiba SD-M1612 | Lite-On LDW-811S | Chieftec BX | Chieftec 360W PSU | Nikon D70 + kupa skla

Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    38
    Vliv
    312

Standardní Re: 802.11n Router pro dvě různé wifi zároveň

Přímo od výrobce nevím jestli zrovna tohle něco umí, ale když si koupíš něco, kam jde flashnout DD-WRT (nebo OpenWRT), mělo by to bejt realizovatelný.
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

Senior Member Avatar uživatele HollyG
    Věk
    39
    Vliv
    285

S dd-wrt by sel pouzit repeater bridge mode, nicmene pokud uz to bude nahodou fungovat, tak to spolehlive zabije rychlost wifi noveho routeru.
    Novy router by musel mit 2x wifi modul (neplest s poctem anten).
    Lidi o mně říkají, že jsem flegmatik. Mně je to ale jedno!
    I'm not arrogant...I'm just better than you!

já myslím, že mít v síti o krabičku navíc, která bude propojena kabelem = ping o ani ne 1ms vyšší takže no problem.
    klidně bych přenechal vše na jednu N-kovou wifi, a myslím, že to vše zvládne. Nicméně když budeš mít pocit že ne, tak si můžeš rozjet na starém dsl modemu druhou wifi, která bude obsluhovat jen xtreamer...
    Paul Atreides
    NPE-squad.com - Clan Leader

COMP: Win7 x64 prof. | C2D E8400 3Ghz | ASUS P5B DeLuxe | Corsair 6000 MB DDR2 800MHz | ASUS GTX 560 Ti 1GB-DDR5 | SB Audigy SE 7.1 | Seagate 1000GB & 500GB (šuple WD 320GB) | Corsair 520W | 26" LG fullHD 1920x1080px 8ms
    NAS-server: Win Home Server 2011 | 1,6 Atom D525 (2 core | 4 threads) | ASrock mini-ITX | 4 GB DDR3 800MHz | Western 1TB GreenPower | Fortron 200W 80-BronzePlus | ftp, web, mumble, vpn, Servio DLNA share system, komplet PLEXI case
    NetBook: ASUS Eee1001PQ (violet) | 1,6 ATOM | 1 GB RAM | 250GB HDD | 1024x600 px LCD | baterie 7h :)
    FOTO: Olympus E-520 | 14-42 ZuikoDigital | 40-150 ZuikoDigital

No to jste mě pánové moc nepotěšili .

Takže se to zredukovalo na 1+1 varinty:

A, Koupit nový wifi router s ADSL a nahradit jím huawei
    Výhoda v jenom jednom zařízení (spotřeba, zabraný prostor, estetika )

B, Koupit čistě wifi router a kablíkem ho spojit s huawei
    Výhoda v případě že se ke mě do bytu dostane příští rok O2 optika nebo UPC

Co byste doporučili k variantám za konkrétní routery?
    Vzhledem k tomu, že to bude muset tak jako tak být u přívodní linky (chodba u stropu), tak nepotřebuji žádné pokročilé fíčurky typu usb... Stačí když bude spolehlivě fungovat a mít solidní dosah a stabilitu.

Já jsem jen od oka střelil:

A:http://www.alza.cz/edimax-ar-7284wnb-d163450.htm

B: http://www.alza.cz/tenda-w311r-d143252.htm
    Naposledy upravil brazilterrorist; 22.11.2011 v 13:11.
    Gigabyte 965P-S3 | C2D E4300 | 2x1GB RAM, 800 Mhz | Radeon x1950 PRO | Terratec Aureon Space@Audiotrak Prodigy | WD 5000AAKS SATA | Toshiba SD-M1612 | Lite-On LDW-811S | Chieftec BX | Chieftec 360W PSU | Nikon D70 + kupa skla

Tak ADSL modem/router/wifi je většinou drahá věc. Myslím tím dražší než obyč. router. Tzn jestli je tu naděje, že by mohla být v bytě UPC tak bych volil druhý přístroj - tedy levnější než komplet celou krabici... Mimochodem neviděl jsem adsl modem s dobrou wifi anténou (většinou mají všechny 2dBi = slabé)

A pokud tedy samotný wifi router, tak osobně bych TENDU nebral ani jako poslední variantu, je to levná napodobenina jedné značky.
    2 zkušenosti - kamarád se kterým se vidím v podstatě denně si koupil router tenda, druhý den ho vracel něco nešlo, dostal nový a po měsíci odešel NAT, reklamoval dostal nový a za 4 měsíce odešel úplně.
    druhý známý tam to bylo jednodušší, dostal jej jako náhradu za nějaký který měl v reklamaci a během reklamace mu odešel
    Prostě tendu nebrat...

A edimax ... osobně jej nekupuji páč maj technickou podporu v polsku a polsko je u mě ... no ..... prostě edimax bych asi nebral. Ale jinak s ním zkušenosti nemám - možná je dobrý (na druhou stranu teď koukám že to je komplet adsl...) - blbý je že NEMÁ odjímatelnou anténu (= možnost výměny za výkonější)

Asi bych vybíral z těchto produktů (ale možná že je zkritizuje někdo další )
    http://www.alza.cz/zyxel-nbg-416n-d267648.htm - nejlevnější varianta
    http://www.alza.cz/zyxel-nbg-4115-d253889.htm - dražší varianta (možnost více nastavení v administraci)
    http://www.alza.cz/asus-rt-n12-d157588.htm - ještě dražší varianta (opět lepší administrace)

ty dražší varianty uvádím proto, že až by eventuelně bylo jiné připojení od providera, tak pak můžeš tento router použít na "vše"...
    Naposledy upravil Atreides; 22.11.2011 v 19:34.
    Paul Atreides

COMP: Win7 x64 prof. | C2D E8400 3Ghz | ASUS P5B DeLuxe | Corsair 6000 MB DDR2 800MHz | ASUS GTX 560 Ti 1GB-DDR5 | SB Audigy SE 7.1 | Seagate 1000GB & 500GB (šuple WD 320GB) | Corsair 520W | 26" LG fullHD 1920x1080px 8ms
    NAS-server: Win Home Server 2011 | 1,6 Atom D525 (2 core | 4 threads) | ASrock mini-ITX | 4 GB DDR3 800MHz | Western 1TB GreenPower | Fortron 200W 80-BronzePlus | ftp, web, mumble, vpn, Servio DLNA share system, komplet PLEXI case
    NetBook: ASUS Eee1001PQ (violet) | 1,6 ATOM | 1 GB RAM | 250GB HDD | 1024x600 px LCD | baterie 7h :)

Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    38
    Vliv
    312

Když už Atreides začal s těma značkama, taky přidám pár zkušeností. Na Tendu už jsem slyšel víc stížností, asi fakt radši nebrat. Edimax nevím jak teď, ale před pár rokama se jejich switche zhusta sasekávaly, takže k tý značce taky nemám důvěru. Asusy jsou ok, ale na to co umí mi vždycky přišly z těch dražších. Příjemným překvapením je pro mě levná značka TP-link, už mi prošlo rukama několik jejich routerů a stabilita i výkon v pohodě, jen defaultní firmware je trochu skoupej na možnosti nastavení, ale to se dá řešit DD-WRT.
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

Díky za rady pánové. S těma značkama je to ošidný. Když výrobce podělal nějakou řadu, tak se to s ním táhne i když už teď dělá slušný produkty. Já třeba zase narazil se zyxelem, kdy první modem nezvládal adsl vůbec, druhý se neustále resetoval a firmware navíc v domácích podmínkách nejde přehrát (bundlovaný O2 šrot). Takže to je pak těžký si něco vybrat, protože co člověk to zkušenost. Když kouknu na poruchovost na czc.cz (jakou vypovídací hodnotu to má si netroufnu tvrdit), tak dvě nejprodávanější zařízení kategorii mají 1,76% (tp-link) a asi 2% (tenda), žádný zásadní rozdíl...
    Tu tendu jsem nadhodil taky proto, že byla někde v testu na živě nebo chipu a dopadla dobře.
    No projdu si ještě pořádně nabídky eshopů a někde vyberu obyč router bez ADSL a plácnu ho ke stávajícímu. Má nějaký smysl chtít víc antének (n draft či co to je) pro lepší pokrytí a rychlost?

Doufam ze sem to dobre pochopil

Nedam ti konkretni reseni, pouze takove postrehy.

a) pokud ma Xstreamer nyni spatny signal, tak jedina moznost jak ho zlepsit je zkratit vzdalenost. To ze k nemu pripojis metalikou WiFi klienta, ktery bude polozenej vedle nej si podle me vubec nepomuzes. Moznost, ktera dava smysl, je v pripade, ze vrtani nepripada v uvahu tento WiFi klient co nejvice priblizit k WiFi AP.

b) Od Nka neocekavej zadne zazracne zlepseni. Pokud nepouzijes MIMO, tak proti 54Mbit Gcku se modulacni rychlost zvysila pouze na 65Mbit/s, pripadne na 130Mbit/s pri 40MHz kanalu. Vsadim se ale, ze zhlediska stability prenosu Nko nebude v nicem lepsi a narust rychlosti bude v praxi zanedbatelny

c) dulezita vec je, ze ne vsichny WiFi AP krabicky umeji byt WiFi klient. A z tech co to umi jich opet mnoho neumi byt transparentni klient, tj. probridgovat bezdrat s ethernetem. Bezdrat byva WAN a ethernety jsou jinej subnet za NATem.

d) WiFi me zivi a moje moto je "kabel je kabel".
    Audiotrak Prodigy HD2 (2xOPA2134PA + LT1364) => Little Dot I+ (WE408A + AD8022) => Sennheiser HD555@595
    Asus Xonar D1 => Technics SU-A800 => Tesla 2xARN6608 + ARV-104

Citace Původně odeslal Caleb Zobrazit příspěvek
    d) ...a moje moto je "kabel je kabel".
    pod tohle se podepisuju a jeste doplnim, že ke každému wifi stejně musí vést kabel (minimálně napájení).

jinak co se týče zyxelu které bylo dodávané od O2 (černé krabky) = ano shit, ale nové modely (bílé) přímo od zyxelu, nikoliv od O2 jsou docela good
    btw v práci mám router a snad jsem ho 1x restartoval za celou dobu (1 rok a neco)
    Paul Atreides

Senior Member Avatar uživatele HollyG
    Věk
    39
    Vliv
    285

Kabel je kabel zna asi kazdy kdo nekdy zkousel neco s wifi

S tou rychlosti n-ka je to opravdu vselijake, mam router se 3mi antenami, papirove steny kde g-cko ma porad plny signal, ale signal n-ka prijimany na notebooku, resp rychlost jde bez prime viditelnosti do kytek.
    Neda se ani rict maximalni rychlost, ale spise stabilita toho rychleho pripojeni, takze ve vysledku to vyjde misto 2MB/s u g na treba 3MB/s prumer u n.
    V idelanich podminkach (prima viditelnost, mala vzdalenost) se to uz skoro blizi rychlosti 100Mb ethernetu, ale to uz ho tam muzu pripojit rovnou
    Lidi o mně říkají, že jsem flegmatik. Mně je to ale jedno!
    I'm not arrogant...I'm just better than you!

Citace Původně odeslal Caleb Zobrazit příspěvek
    Doufam ze sem to dobre pochopil

Nedam ti konkretni reseni, pouze takove postrehy.

a) pokud ma Xstreamer nyni spatny signal, tak jedina moznost jak ho zlepsit je zkratit vzdalenost. To ze k nemu pripojis metalikou WiFi klienta, ktery bude polozenej vedle nej si podle me vubec nepomuzes. Moznost, ktera dava smysl, je v pripade, ze vrtani nepripada v uvahu tento WiFi klient co nejvice priblizit k WiFi AP.

b) Od Nka neocekavej zadne zazracne zlepseni. Pokud nepouzijes MIMO, tak proti 54Mbit Gcku se modulacni rychlost zvysila pouze na 65Mbit/s, pripadne na 130Mbit/s pri 40MHz kanalu. Vsadim se ale, ze zhlediska stability prenosu Nko nebude v nicem lepsi a narust rychlosti bude v praxi zanedbatelny

c) dulezita vec je, ze ne vsichny WiFi AP krabicky umeji byt WiFi klient. A z tech co to umi jich opet mnoho neumi byt transparentni klient, tj. probridgovat bezdrat s ethernetem. Bezdrat byva WAN a ethernety jsou jinej subnet za NATem.

d) WiFi me zivi a moje moto je "kabel je kabel".
    No napsal jsem to krapet krkolomně, ale snad si rozumíme.

Xtreamer pravděpodobně nemá vůbec špatný signál, ale průvih je nejspíš zakopán v kombinaci wifi donglu xtreameru a huaweie. Když vezmu NB, tak všude po bytě je signál vcelku v normě (myšleno tak, že neovlivňuje rychlost internetu, která je cca 1,2MB/s). Když se připojím xtreamerem k huaweiovi (to je název boha jeho!) tak chvilku to většinou běží ok a pak dojde k restartu xtreameru nebo routeru. Tím že bych měl router u xtreameru bych bez laborování vyřešil tenhle problém a odstavil wifi dongle (který mimochodem připojený k PC funguje bezvadně a bez problémů).
    Takže to vidím na to, že jakmile budu mít chvilku, tak zkusím zjistit jestli je problém spíš v huawei nebo spíš v xtreameru. Ale na to si budu muset půjčit někde další router, protože zmiňovaný černý zyxel by mi vnesl ještě další problémy. A dál zkusím propustnost obecně mezi klienty v síti, jestli tam není zakopaný pes.

Kabel je jistota, o tom žádná. Jenže to prostě nejde, už jenom s ohledem že jsme čerstvě vymalovali. Kdyby se tam někde objevil kabel, tak bych si asi mohl balit věci...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 26.10.2010, 15:02
  2. Jaky levny wifi router jako externi wifi k notebooku?
    Založil tiktak v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 22.11.2007, 20:49
  3. WiFi router s DSL modemem a funkci WiFi bridge
    Založil Kon v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 08.04.2006, 22:47
  4. Ruzne pocitace a ruzne tmave fotky.
    Založil Martin v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 02.07.2003, 14:05

Pravidla přispívání