Výsledky 1 až 15 z 15

Téma: Váhání mezi EOS 7D a 5D MkII

Standardní Váhání mezi EOS 7D a 5D MkII

Ahoj,
    sešly se mi nějaký korunky za objektiv a znovu začínám pošilhávat po upgradu těla. Je mi jasný, že první co uslyším je "rozdílná kategorie, FF versus Crop, to nejde porovnat"... ale možná právě proto se nedokážu rozhodnout.

Aktuálně fotím na prastarou 20D, dneska je to už skoro muzeum, ale nikdy žádnej problém, pořád šlape jako hodinky a mám ji tzv. v prackách, prostě už víte kde má svoje slabý místa a co od ní čekat. Potud dobrý. Je ale pár věcí, který mě občas chybí
    - natáčení videa!, už mě nebaví táhat na akce další krám a starat se o dvě sady akumulátorů, pásky,...
    - RGB histogram, párkrát jsem zkoušel a je to příjemná pomůcka
    - automatický čištění čipu, drobnost, ale v terénu při výměně skel udělá dobrou službu

7D jsem měl několikrát v ruce, sedne perfektně a dost nekriticky jsem z ní byl nadšenej, ty různý vychytávky v hledáčku se mě moc líbily (i když nevylučuju, že časem to stejně nebudu používat). Jako hlavní přednost vidím integrovaný ovladač blesků, což často používám a táhám kvůli tomu druhou 580EX. Jediná vada na kráse je fakt, že jde pořád o menší čip se vším co z toho vyplývá. Navíc cenový rozdíl na 5D není tak velký (když prodám DX Tokinu, kterou už pak nevyužiju, cca se to dorovná).

5D mě přitahuje hlavně kvůli "údajně" nesrovnatelně lepšímu výstupu, větší čip je větší čip. Míň šumu, lepší dynamika. Sport nefotím, takže kulomet fps mě nezajímá. Ovšem 5D sem neměl možnost si nějak víc osahat a papírově je přece jen už minimálně o generaci za 7D. Integrovaný blesk by mě tam taky chyběl (i když ho využívám minimálně, občas se může hodit), nedokážu třeba porovnat rychlost a spolehlivost ostření, přeci jen chybí možnost srovnání.

Fotím hlavně portrétovky, akce, street, relaxačně krajinky a rodinku. Takže primární ohnisko 50-80 (po přepočtu), proto mě ten FF láká.

Nehodlám se rozhodnout během týdne, ale co radíte?
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Standardní Re: Váhání mezi EOS 7D a 5D MkII

Aigore, čistě teoreticky, sám si napsal, že srovnávat jedno s druhým nejde protože to je jiná kategorie.
    Z toho tedy vyplnývá, že najít rozumný argument proč jedno nebo druhé taky nejde.

Buď bych vzal ten nejsilnější faktor (což je asi velikost čipu), a ostatní věci, které nebudou, překousnul, vždyť si i o většině napsal, že ty další věcičky používáš "občas"...
    Důležité je, si to vše odůvodnit, žes udělal správnou věc...

Nebo máš 3. variantu - počkat na model, který bude mít vše... (ale to je asi blbost co ?)

BTW kamarád si teď koupil nějakou blbost za 1000,- a dostal k tomu vrtulníček - takže aby si nepřipoustil že koupil blbost, tak všem říká nojo ale mě to stálo jen 200,- protože cena toho vrtulníčku na krámech je 800,- (asi se shodnem že to je kravina, ale jak říkám důležité je si to odůvodnit žes udělal dobře )

PS - píšu to jako člověk, který nemá ani jeden Canon - jen prostě uvažuji že jabko a hrušku fakt nesrovnáš a tak budeš muset jít na to jinak!
    Paul Atreides
    NPE-squad.com - Clan Leader

COMP: Win7 x64 prof. | C2D E8400 3Ghz | ASUS P5B DeLuxe | Corsair 6000 MB DDR2 800MHz | ASUS GTX 560 Ti 1GB-DDR5 | SB Audigy SE 7.1 | Seagate 1000GB & 500GB (šuple WD 320GB) | Corsair 520W | 26" LG fullHD 1920x1080px 8ms
    NAS-server: Win Home Server 2011 | 1,6 Atom D525 (2 core | 4 threads) | ASrock mini-ITX | 4 GB DDR3 800MHz | Western 1TB GreenPower | Fortron 200W 80-BronzePlus | ftp, web, mumble, vpn, Servio DLNA share system, komplet PLEXI case
    NetBook: ASUS Eee1001PQ (violet) | 1,6 ATOM | 1 GB RAM | 250GB HDD | 1024x600 px LCD | baterie 7h :)
    FOTO: Olympus E-520 | 14-42 ZuikoDigital | 40-150 ZuikoDigital

Member
    Věk
    39
    Vliv
    279

Podle toho, co pises, ze fotis, bych volil 5D II. Mensi pocet neprilis vhodne (rozumej "prilis" uprostred) rozmistenych ostricich bodu, a vubec rychlost celeho autofokusu, ktera za 7D dost pokulhava, by v Tvem pripade nemela byt na skodu. Kvalita obrazu z FF chipu na vyssi ISO je opravdu o dost lepsi. Mluvim z vlastni zkusenosti, mam vyzkouseny obe dve tela a tisknu prakticky vyhradne na format A2 / A1 - kde uz je to fakt videt. Nebo, jak pise Atreides, mas 3. variantu, pockat na model, ktery bude mit vse, aktualne tedy 1DX

Tak tak - o ten pocit právě jde, a přesně proto to řeším

U 7D nejde jen o ty "blbinky", ale např. 19 křížových AF senzorů proti 9 u 5D mě přijde už jako dost podstatný argument, stejně jako pro mě podstatný integrovaný transmiter.
    Vtip je asi o tom, jestli ta kvalita "jen většího čipu" je viditelná proti technologické převaze 7D.

Rád si poslechnu nářky i pochvaly majitelů obou modelů. Ať už do toho investuju 30 nebo 46k, chci mít jistotu, že nebudu nas.. že sem vybral špatně.

Jinak pokud se nepletu, tak leden-únor bývá doba, kdy Canon představuje novinky (?), třeba přijde s 5D MkIII

EDIT: sirius byl rychlejší Já nevím, ale právě ten AF mě tam dost láká. Právě na akční foto ocením spolehlivý AF, ale nemám zkušenosti se současnou generací DSLR. I přes "L" skla mě totiž 20D občas nestíhá a přicházím o cenné momentky.
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

váhám mezi koupí range rover-u a nissanu gt-r. Je mi jasný, že první co uslyším je "rozdílná kategorie, SUV versus sporťák, to nejde porovnat"... ale možná právě proto se nedokážu rozhodnout...
    IBM
    Lenovo
    Kriglnakafe

Citace Původně odeslal Aigor Zobrazit příspěvek
    "rozdílná kategorie, FF versus Crop, to nejde porovnat"...
    Naprosto vystihujici vyrok V tomhle je opravdu tezke neco radit.

Spis to vem ze strany potencialnich objektivu (zrovna vcera jsem poridil 50/1.4 a su z ni uplne vedle) - pouzitelnost pevnych ohnisek na FF je uplne jina oproti cropu, mensi hloubka ostrosti a jakasi prirozenost snimku je velice znat. O horsi kresbe v rozich na FF bych se nebal, ty opticke vady naopak pridavaji fotce atmosferu. Stavajici Tamron i 24-105 si muzes nechat, jsou to velice dobre skla na FF.

Obe tela jsem mel nekolikrat v ruce, ale nic jsem s nima nenafotil, abych mohl neco rozumne posoudit. Maximalne ti muzu predat zkusenosti z prvni verze 5D. Pokud nebudes fotit cokoliv hybajiciho-se, tak i tento staricky AF z dob 30D bude stacit. Co me ale stvalo bylo rozmisteni bodu. To pak clovek musel casto rezat. Jo a dalsi neprijemna vec byl grip, ac originalni prislusenstvi, nedrzel tak pevne, jak by mel a bal jsem se, aby mi s tezsim sklem neupadl. Ona 5D i v druhe verzi je takova plastova mydlova krabicka a myslim, ze 7D ma lepsi build.

Na 5D mkIII nema smysl cekat myslim

A jeste jsem na neco zapomnel: do 5D se s radosti indukuje okolni ruseni, ma problemy s wireless trasmittery i s blizkosti TV vysilacu ve meste (na vyhlidce). Snad uz s tim soudruzi neco udelali.

A jeste dalsi vec: pocteni na dlouhe vecery, tentokrate trochu spiny na ceske oddeleni Canonu a 7D: http://tomas.bzatek.cz/tmp/korespondence_s_canon_cz.doc. Je to dokument, ktery je nezadouci a kdekoliv se objevi, zasahne vyssi moc. Takhle se na ruznych forech ztraceji prispevky...
    Naposledy upravil Gargamel; 03.11.2011 v 13:05.
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

Citace Původně odeslal Gargamel Zobrazit příspěvek
    A jeste jsem na neco zapomnel: do 5D se s radosti indukuje okolni ruseni, ma problemy s wireless trasmittery i s blizkosti TV vysilacu ve meste (na vyhlidce)
    Nejak nevim co si pod tim mam predstavit Jako ze se fotak seka, poskozuje se i soubor fotky, nebo co? A to mluvis o MkI nebo MkII ?

Nejak nevim co si pod tim mam predstavit Jako ze se fotak seka, poskozuje se i soubor fotky, nebo co? A to mluvis o MkI nebo MkII ?
    Ne, bordel v obraze, pruhy, mrizka, nahodne barvy. Mluvim o mkI, ale nedelam si iluze, ze mkII prestaveli. Zkratka clovek si musi davat bacha, co ma v hot shoe. V 99% ostatnich pripadu na problem nenarazis.
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

Ja sem teda do tohodle tematu zabrousil ponekud omylem, ale celkem se zajmem sem si precetl ten dokument od Gargamela. Reklamovat pristroj, ktery pote co byl od pisku a slane vody, pan profesionalni fotograf osprchoval, mi prijde vice nez odvazne. A onu vodeodolnost dokladat nejakejma reklamnima zvastama z US stranek Canonu.

Imho pokud pristroj nema vylozene specifikaci pro vodeodolnost IP viz.http://cs.wikipedia.org/wiki/Stupeň_krytí ,tak je cela diskuze bezpredmetna. Od Canonu cele tlachani o tesneni a vodeodolnosti beru pouze jako bonus pro uzivatele. Ze jsou ve vysledku jeho skutecne vlastnosti treba i horsi nez ostatni pristroje je podle me v teto veci bezpredmetne.

Muj telefon Motorola Defy mela na ofiko strankach ve vlasnostech kryti IP65. V oficialnim navodu ale o tomto neni ani zminka, stejne jako casem tato zminka zmizela i ze stranek Motoroly. Imho jde o ochranu pred podobnymi experty, co by telefon hazeli do piva a pak reklamovali podobnym stylem se zminkou o desti. Ze je telefon v realu opravdu hodne odolny a vydrzi i ponoreni do vody je pouze bonus pro uzivatele.

Jako jedine co povazuji za vadu je skutecnost, ze mu fotak zlobil pro vysoke vlhkosti, kazdopadne opet se jedna o vadu imho nereklamovatelnou. Takze jedine k cemu to je dobre, je pouze negativni reklama na konkretni pristroj.
    Audiotrak Prodigy HD2 (2xOPA2134PA + LT1364) => Little Dot I+ (WE408A + AD8022) => Sennheiser HD555@595
    Asus Xonar D1 => Technics SU-A800 => Tesla 2xARN6608 + ARV-104

Ano, je to tenky led, stejne jako funkcnost v mrazu garantovana neni, neni ani presna definice pojmu "weatherproof". Co vsechno ty pristroje dokazi snest lze usuzovat z publikovanych fotek a videi, vzdy je to ale na zodpovednost majitele. Vymlatit to soudne nepujde. Chtel jsem to tu jen uvest pro ilustraci a zarazeni do tridy odolnosti mezi konkurenci.

Dyt 5D mkII uz je taky starecek, venku je skoro tri roky (nebo uz ano?).
    [Project Morpheus] Intel Core2Duo E8200@3,9GHz, 4096MB DDR2, P35-DS3P, Radeon HD2600Pro 512MB, 1,5TB+0,75TB+2TB, Toshiba DVD-Rom 16x,48x, LG DVD-smazirna, BenQ LCD 22", HP Deskjet 959c, LaserMouse 6000, AC 550W
    [NTB] Corei5 2,6GHz, 6GB DDR3, nVidia Quattro 512MB, 250GB+300GB, LCD 14,1", 720p projector

Citace Původně odeslal Špeta Marek Zobrazit příspěvek
    Dyt 5D mkII uz je taky starecek, venku je skoro tri roky (nebo uz ano?).
    Ano. Ale ne vzdy novejsi znamena lepsi, jak jsme se u Canonu uz nekolikrat presvedcili.

Citace Původně odeslal Gargamel Zobrazit příspěvek
    Ano. Ale ne vzdy novejsi znamena lepsi, jak jsme se u Canonu uz nekolikrat presvedcili.
    Nejenom u Canonu...
    Paul Atreides
    NPE-squad.com - Clan Leader

COMP: Win7 x64 prof. | C2D E8400 3Ghz | ASUS P5B DeLuxe | Corsair 6000 MB DDR2 800MHz | ASUS GTX 560 Ti 1GB-DDR5 | SB Audigy SE 7.1 | Seagate 1000GB & 500GB (šuple WD 320GB) | Corsair 520W | 26" LG fullHD 1920x1080px 8ms
    NAS-server: Win Home Server 2011 | 1,6 Atom D525 (2 core | 4 threads) | ASrock mini-ITX | 4 GB DDR3 800MHz | Western 1TB GreenPower | Fortron 200W 80-BronzePlus | ftp, web, mumble, vpn, Servio DLNA share system, komplet PLEXI case
    NetBook: ASUS Eee1001PQ (violet) | 1,6 ATOM | 1 GB RAM | 250GB HDD | 1024x600 px LCD | baterie 7h :)
    FOTO: Olympus E-520 | 14-42 ZuikoDigital | 40-150 ZuikoDigital

Fotím hlavně portrétovky, akce, street, relaxačně krajinky a rodinku. Takže primární ohnisko 50-80 (po přepočtu), proto mě ten FF láká.

Nehodlám se rozhodnout během týdne, ale co radíte?
    Pokud je to takhle, tak jednoduše 5Dčko. Lepší kvalita výstupu co do rozlišení, tonality, DR a mínus zřejmě žádný. Tedy až na AF, na který si zvykneš, stejně jako tisíce lidí před Tebou. Mně občas přišel efektivně jednobodový, ale zase je ten středový dost slušný . 7Dčko je předně lepší na dlouhá ohniska a rychlé děje (AF + fps) a z toho Tě zjevně ani jedno nezajímá. S buildem bych si nedělal hlavu - ani jeden sice není nic extra, ale jsou si v tomhle subjektivně hodně podobné. Každopádně buď připravený na to, že oba mají krapátko jiné nároky na objektivy, než Tvoje aktuální 20Dčko ...
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    Pokud je to takhle, tak jednoduše 5Dčko...
    Možná na tom něco. Mám teda strach jestli nebude haluzit při focení akcí, kde běhá dalších 5 fotografů s odpalovači, nebo v jinak zarušeném prostředí, ale opticky snad nešlápnu vedle.
    Každopádně ještě počkám nejspíš do jara, přes zimu fotím minimálně, tak to s 20D ještě překlepu a třeba se do té doby ještě malinko pohnou ceny.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Canon EOS 5D mkII?
    Založil berraneck v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 119
    Poslední příspěvek: 08.05.2010, 13:51
  2. Rozdil mezi DVD-R a DVD+R
    Založil dekon v sekci fóra Optické, přenosné a jiné disk(et)y
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 09.11.2004, 12:33
  3. rozmyslim se mezi.....
    Založil Amd+Ati v sekci fóra Optické, přenosné a jiné disk(et)y
    Odpovědí: 1